Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już lata temu to robiłem ale w pszenżycie bo miałem problem bo porastało. Ale dużo to pomagało. Spodnam to pryskałem. W pszenicy bo tego nie stosowałem ale zeszły rok to wszyściutko było porośnięte tak że masakra. Narazie nie wiem czy będę to robić czy nie, raczej nie. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Gimmeshelter napisał:

Rzepaki sklejali już dawno dawno ale zboża to pierwsze słyszę 

Rzepaki to wiem, chociaż ja nie sklejałem. Ale jeszcze swierzak jestem w tej uprawie . 

2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Już lata temu to robiłem ale w pszenżycie bo miałem problem bo porastało. Ale dużo to pomagało. Spodnam to pryskałem. W pszenicy bo tego nie stosowałem ale zeszły rok to wszyściutko było porośnięte tak że masakra. Narazie nie wiem czy będę to robić czy nie, raczej nie. 

Macie częste deszcze jak tak, jaki rejon zachodniopomorskie? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał:

Nie mam Avenue, ale Spirella jeszcze co najmniej 2 tygodnie

Na V klasie już zgubiła wszystkie liście, ale ziarno miękkie. Jestem podobnego zdania, minimum 2 tygodnie do żniw.

spacer.png

Opublikowano
Dnia 17.06.2024 o 08:15, STIG13 napisał:

Po nim raczej ,,częściowo", taki ucięty. Białe to też może być fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła. Na to opryski zbytnio nie działają, a na siltiofam do zaprawy nie każdy może sobie pozwolić

Siltiofam jest zarejestrowany na zgorzel podstawy, wywoływaną grzybem gaeumannomyces gramminis, a fuzaryjna zgorzel powodowana jest porażeniem grzybami fusarium, na które w jakimś tam stopniu działają niektóre s.cz. fungicydów (protio, cyprodynil, biksafen) Oprócz siltiofamu był jeszcze triazol na zgorzel, mianowicie fluchinkonazol (zaprawa Galmano i Jokey)

11 godzin temu, jajonasz napisał:

A Wy się martwcie żeby kłosa nie zepsuć 😁

Screenshot_20240617-213053.png

Nie jest zbytnio zagęszczona, więc całkiem prawdopodobne że sie nie wyłoży 

1 godzinę temu, yacenty napisał:

tak średnio 2x na miesiąc w tym roku

A plony jak co roku, rekordowe

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Rzepaki to wiem, chociaż ja nie sklejałem. Ale jeszcze swierzak jestem w tej uprawie . 

w Koszalinie pada co drugi dzień - podlewa po 1-3 litra

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, boogie7 napisał:

Siltiofam jest zarejestrowany na zgorzel podstawy, wywoływaną grzybem gaeumannomyces gramminis, a fuzaryjna zgorzel powodowana jest porażeniem grzybami fusarium, na które w jakimś tam stopniu działają niektóre s.cz. fungicydów (protio, cyprodynil, biksafen) Oprócz siltiofamu był jeszcze triazol na zgorzel, mianowicie fluchinkonazol (zaprawa Galmano i Jokey)

A no, zamieszałem choroby

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
ziomster napisał:

2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

w Koszalinie pada co drugi dzień - podlewa po 1-3 litra

taka pogoda idealna dla grzyba

Opublikowano

Zgadza się, takie deszcze co drugi dzień są gorsze niż jeden porządny i dwa tygodnie bez deszczu. Przez utrzymującą się wilgoć grzyby mają ciągle pole do popisu

Opublikowano

Jak to jest że miotle po rzepaku mi axial wyczyścił ładnie a po kukurydzy sianej końcem października puścił, pojedyncze sztuki, gdzie na logikę powinno być odwrotnie.

Opublikowano

Pszenica w której nie zdążyłem zrobić odchwaszczania na jesień, poszedł tylko chwastox, a tydzień po nim axial komplett pak, wymiótł miotłę do zera. Widać pasek gdzie nie dopryskane było. Taniej i lepiej wyszło, niż zabieg jesienny i poprawka na wiosnę szczerze mówiąc.

IMG_20240613_155457.jpg

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Korbol napisał:

Pszenica w której nie zdążyłem zrobić odchwaszczania na jesień, poszedł tylko chwastox, a tydzień po nim axial komplett pak, wymiótł miotłę do zera. Widać pasek gdzie nie dopryskane było. Taniej i lepiej wyszło, niż zabieg jesienny i poprawka na wiosnę szczerze mówiąc.

To po ile Ci wyszedł ten axial, że uważasz że taniej? Na jesieni expert+legato to lekko powyżej 80 PLN, na wiosnę poprawka na dwyliścienne tribenuron, to koszt poniżej 20 zł, nadal uważasz, że wiosenne odchwaszczanie jest tańsze?

Nigdy wiosenne odchwaszczanie od jednoliściennych nie jest lepsze od jesiennego, jesień długo ciepła to chwaściory trochę papu potrzebują, wiosna mokra i zimna, to też wcześnie nie można wjechać.

Opublikowano

Ja się od wielu lat dziwie wszystkim którzy nie robią jesieni. Taniej, pewniej,  lepsza kondycja roślin i szerokie okno do wiosennych poprawek. Jedyny minus jaki widzę to owies głuchy który musze czasem poprawić na niektórych polach przy rowach lub miedzach.  

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Korbol napisał:

IMG_20240613_155457.jpg

Dokładnie taki sam pasek mam- tylko może z meter szerszy przy kropieniu na jesień za niecałą stówkę. Jak to wytłumaczysz?

Opublikowano
4 godziny temu, Korbol napisał:

IMG_20240613_155457.jpg

A w jakim celu ten chwastox ?

Opublikowano
4 godziny temu, jacor73 napisał:

To po ile Ci wyszedł ten axial, że uważasz że taniej? Na jesieni expert+legato to lekko powyżej 80 PLN, na wiosnę poprawka na dwyliścienne tribenuron, to koszt poniżej 20 zł, nadal uważasz, że wiosenne odchwaszczanie jest tańsze?

Nigdy wiosenne odchwaszczanie od jednoliściennych nie jest lepsze od jesiennego, jesień długo ciepła to chwaściory trochę papu potrzebują, wiosna mokra i zimna, to też wcześnie nie można wjechać.

Na wiosnę nie zawsze będzie poprawka tylko za 20 zł, czasami trzeba do tribenuronu dodać jeszcze jeden składnik. Wtedy to może być już np. 50 zł.

Opublikowano
5 minut temu, metrax12 napisał:

Na wiosnę nie zawsze będzie poprawka tylko za 20 zł, czasami trzeba do tribenuronu dodać jeszcze jeden składnik. Wtedy to może być już np. 50 zł.

To i tak taniej wyjdzie niż wiosenne odchwaszaczanie z jednoliściennymi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v