Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, GABBER85 napisał:

U mnie po łubinie  na rędzinie 4,5t Linus  myślałem ze 6t sypnie , rok nienajgorszy... także jak wam wali te 12ton - "bo dziki zryły", "bo na samym oborniku"... to  gratuluje ...

A co jej dolegało że tyle sypnęła skoro rok nie najgorszy ? też gospodarze na rędzinach 3-4 klasy  , i to w 100% , i też w zdecydowanej większości mam Linusa , ale jak rok nie najgorszy to mniej niż 7 ton średnio nie ma , a jak dobry rok jak ubiegły to średnia wyszła 8,720 kg po dokładnym obliczeniu , tak że u ciebie coś musiało zaistnieć , mszyca - pózny siew - słabe nawożenie lub jakieś inne zjawisko ? U mnie też zbierają 4-6 ton Linusa , tyle że tak trochę na odwal , no i zboże po zbożu , lub zboże po warzywach , tyle że pózne siewy i wiosną też nie dopilnowane , bo zboże troktują jako przerywnik (zmianowanie po warzywach )

Opublikowano
43 minuty temu, Wpaw napisał:

Chciałem jutro zrobić t2 na tym kawałku suszy nie widać. Praxior i co dodać protio czy tebu i ile?

IMG20240516201710.jpg

Faktycznie tutaj zadnej suszy nie widać. U mnie jest taka skorupa na 5cm a ponizej jeszcze jakas wilgoc jest. Moze doczeka sie deszczu zanim zniknie ta reszta wilgoci.

Cale pole takie czy wybrales miejsce pod fote? 😂 Co to za odmiana?

Ja tez jutro jade t2. Juz miejscami pokazaly sie pierwsze klosy a reszta juz pod wierzchem na niedziele pewnie sie juz zacznie ladnie klosic. Wode mam w mauzerach przygotowana i ogrzana wiec mam nadzieje, ze uniknie sie "przypalen" 😂

Opublikowano
39 minut temu, Piffpaff napisał:

@Wpaw 0.8 priaxor i 0.5l tebu standardowa mieszanka

Kupiłem specjalnie protio. Ale mówisz żeby tebu? Trochę mączniaka się trafia.

Opublikowano
3 minuty temu, Wpaw napisał:

A co tebu chcesz mączniaka zwalczyć 😂

Opublikowano
5 minut temu, kamil800 napisał:

Faktycznie tutaj zadnej suszy nie widać. U mnie jest taka skorupa na 5cm a ponizej jeszcze jakas wilgoc jest. Moze doczeka sie deszczu zanim zniknie ta reszta wilgoci.

Cale pole takie czy wybrales miejsce pod fote? 😂 Co to za odmiana?

Ja tez jutro jade t2. Juz miejscami pokazaly sie pierwsze klosy a reszta juz pod wierzchem na niedziele pewnie sie juz zacznie ladnie klosic. Wode mam w mauzerach przygotowana i ogrzana wiec mam nadzieje, ze uniknie sie "przypalen" 😂

Też beton na wierzchu. Tu gdzie robiłem zdjęcie jest gorsza na końcu pola, nie wchodziłem dalej. Banatus tez muszę opryskać zobaczymy co będzie. Pszenzyto tydzień temu robiłem 0,5 azoksy i 0,8tebu i 10kg siarczanu przypalen nie ma dziś sprawdzałem. 

Opublikowano
9 godzin temu, XTRO napisał:

lepiej poczekać niż jechać i ją osłabiać. Ja tak samo nie zrobiłem t2 bo sucho jak cholera i pewnie wyjdzie taka t2/t3. I tyle. Ważne aby popadało bo Ci co porobili teraz t2 u mnie to zboża przypalone fest.

Jestem z regionu gdzie wg map jest jedna z większych suszy w kraju w tej chwili

Wcześniej zrobiłem jeszcze przed ostatnim małym deszczem, ale co z tego jak juz przypala z braku wody, jare tak samo juz siadają . Rok na straty będzie, na 5kl już nic nie pomoże. 

Opublikowano
Wpaw napisał:

39 minut temu, Piffpaff napisał:

@Wpaw 0.8 priaxor i 0.5l tebu standardowa mieszanka

Jak masz protio to jeszcze lepiej, jeśli to 300g to spokojnie 0.4l możesz dac

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Jak masz protio to jeszcze lepiej, jeśli to 300g to spokojnie 0.4l możesz dac

Mam 250 dam 0,5 litra dzieki

Opublikowano

Okolice LZA i LHR też deszczu brak susza robi się masakryczna. Unie każdy w tym roku dał ostra regulację a teraz lipa bo zboża małe i już zaczyna się powoli kosić. Ciężki może być ten rok bo na urodzaj nie wiem czy w zbożu się zapowiada jak nie będzie deszczu. Dziś wieczorem jak przestanie wiać jadę T2 resztę zrobić i liczyć że się uda. Ale osobiście medaxu więcej tyle nie dam 

Opublikowano
Dnia 16.05.2024 o 12:08, Tomek90 napisał:

Czego tu się dziwić jak dzień przed potrafią odwołać w prognozach. To tylko ludzie. 

Akurat dzisiejsze "prognozy" są opracowywane przez superkomputery na podstawie wyliczeń modeli numerycznych...

Opublikowano
30 minut temu, boogie7 napisał:

Akurat dzisiejsze "prognozy" są opracowywane przez superkomputery na podstawie wyliczeń modeli numerycznych...

I te komputery są omylne jak nigdy wcześniej. Ciągle nadają i nigdy niema.

Opublikowano
44 minuty temu, Damianek20 napisał:

Okolice LZA i LHR też deszczu brak susza robi się masakryczna. Unie każdy w tym roku dał ostra regulację a teraz lipa bo zboża małe i już zaczyna się powoli kosić. Ciężki może być ten rok bo na urodzaj nie wiem czy w zbożu się zapowiada jak nie będzie deszczu. Dziś wieczorem jak przestanie wiać jadę T2 resztę zrobić i liczyć że się uda. Ale osobiście medaxu więcej tyle nie dam 

Akurat te po regulatorach kłoszą się później 😎  Przed chwilą wracałem z roboty, to kolejny napaleniec latał w pszenicach z nawozem (pewnie N ). Pszenice niebieskie od nalotu woskowego (nie padało od ponad 4 tygodni), miejscami wypaleniska że liście już przyschnięte 🤦

13 minut temu, Wpaw napisał:

I te komputery są omylne jak nigdy wcześniej. Ciągle nadają i nigdy niema.

Może celowo 🤔

Opublikowano
47 minut temu, boogie7 napisał:

Taa i o pizde te ich wyliczenia potłuc,  jak co kilka godzin zmieniają prognozę na 48godz .

Zboża miejscami tragedia, żniwa w czerwcu jak tak dalej będzie, suszy grzeje i wieje. 

Opublikowano
Damianek20 napisał:

jeszcze miesiąc temu co drugi dodawal ccc do t1 więc się nie dziwcie. Zabieg tani a co roku susza coraz większą. Ja w tym roku dałem 0.5kg medaxu na 140kgN i jeszcze się trzyma pszenica

• Thanks 1
Opublikowano

To pierdolenie ze po CCC siada szybciej. Mam pszenicę po ccc z tribekspapakiem i jeszcze się nie siada jakoś znacznie. 

A mam pszenżyto po medaxie i popalone. 

Mozaiki 3-5

• Like 2
Opublikowano

w tym roku jedna działka 0.5kg medax I druga 0.3 moddus i wyglądają tak samo, widać że odrzucają dolne liście i całe zawoskowane ale jeszcze się trzymają. Według najnowszej prognozy deszcz 23mm za tydzień w czwartek a do tego czasu wiatr i nawet 28*

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Damianek20 napisał:

Ja dalem 0,4 moddusa i 0,5l ccc i pszenica troche za kolano. Ja tez okolicy lhr i u mnie zaraz 3 tygodnie bez deszczu ale z tego co slyszalem to w lhr tydzien temu przeszla burza i polało. Resztki wilgoci sa to tez jade t2. Moze i sucho a dtr sobie juz na liscie wchodzi. Robie i niech sie dzieje juz co chce. Moze akurat sie zlituje i cos popada

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Ja zawsze na wiosnę pszenicę pryskam randapem i spokój do kolejnych zasiewów. Na kombajnie zaoszczędzę i nie muszę się przejmować czy zastosowanie tebu sprawi, że będę miał tonę mniej czy tonę więcej.

• Haha 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v