Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, alandil napisał:

Podczas szkolenia, osoba prowadząca szkolenie wysunęła takie twierdzenia. W mojej okolicy nikt nikogo nie kontrolował od lat, ale kiedyś nadejdzie ten dzień. Problem stanowią produkty ze skromną rejestracją. A oczywiste jest, że można je stosować w danej uprawie. Np taki czysty tebu. Ma rejestrację tylko w pszenicy i jęczmieniu, żyta i pszenżyta brak ...

To bie wpisuj , proste 

Opublikowano
39 minut temu, GRZES1545 napisał:

Mszyca czy skrzypionki?

Na wszystko, raz a dobrze chciał bym.

Tak się zastanawiam czy jest sens dawać Mospilan (~60zł/ha) czy standardowo Cyperkill za dyszke.

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Na co ten mospilan ?

Na 🪲🪳🐛

Mospilan 60zł kontra Cyperkill za 10zł 

Warto??? 

Po cyperkillu i tak zawsze na koniec pełno było tego dziadostwa. Mospilan jest systemiczny więc myślę że dużo lepiej by to utrzymał w ryzach.

Opublikowano
8 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Na wszystko, raz a dobrze chciał bym.

Tak się zastanawiam czy jest sens dawać Mospilan (~60zł/ha) czy standardowo Cyperkill za dyszke.

Na 🪲🪳🐛

Mospilan 60zł kontra Cyperkill za 10zł 

Warto??? 

Po cyperkillu i tak zawsze na koniec pełno było tego dziadostwa. Mospilan jest systemiczny więc myślę że dużo lepiej by to utrzymał w ryzach.

Skrzypionke załatwi cyperkil, a na zapas nie idzie opryskac na robale

Opublikowano

Zwykły pospolity chaber, już chciałbyś kanadyjskie chwasty, liść prosty nie klonowaty :D

Jak dużo tego to np. Fundamentum, można robić do w pełni rozwiniętego liścia flagowego 

Opublikowano
20 minut temu, akmaly napisał:

Zwykły pospolity chaber, już chciałbyś kanadyjskie chwasty, liść prosty nie klonowaty :D

Jak dużo tego to np. Fundamentum, można robić do w pełni rozwiniętego liścia flagowego 

No trochę tego jest, dzięki za pomoc. Opryskam i zobaczę czy coś pomoże. 

Opublikowano
4 minuty temu, akmaly napisał:

Queen ok 830 zł za 5l, dawkowanie 1,5 l/ha. Kier 730 zł/5l i dawkowanie 1 l/ha. Jest sens dopłacać?

Queen dawka 1,25 l/ha i to są preparaty nie porównywalne więc warto dopłacić masz 6 tyg ochrony po Queen 

Opublikowano
34 minuty temu, akmaly napisał:

Queen ok 830 zł za 5l, dawkowanie 1,5 l/ha. Kier 730 zł/5l i dawkowanie 1 l/ha. Jest sens dopłacać?

Już lepiej strobiluryna jakaś lepsza i protiokonazol niz ten Kier. Kier to taki Soligor. 

Opublikowano
11 godzin temu, alandil napisał:

Wiem, że trochę nie w temacie, ale temat o ochronie, to tu zapytam. Czy miał ktoś kontrolę z piorin, gdzie inspektor wiedział, co zostało zakupione przez internet i porównywał to z ewidencja? Słyszałem, że mają teraz do tego wgląd, tylko nie wiem czy to jest wykorzystywane przy kontroli.

Jeszcze nie mają takich uprawnień ani możliwości. Jeszcze ...  zresztą mogę sobie kupować co chce, nie muszę tego używać. Jestem na VAT, więc mogą sobie teoretycznie nawet faktury sprawdzać, bo tam na bank będą środki np na soję, której nie uprawiam. Ale muszą też udowodnić, że ten środek poszedł na pszenicę. Absurd. 

Opublikowano
33 minuty temu, PUSSY napisał:

Queen dawka 1,25 l/ha i to są preparaty nie porównywalne więc warto dopłacić masz 6 tyg ochrony po Queen 

Są inne, to prawda ale jak ze skutecznością? Queen 6 tygodni a Kier karencja 61 dni w pszenicy więc za pewne nie wiele krócej.

33 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Kupujesz z invigo? 

Nie, ceny przykładowe z sieci

7 minut temu, Tomek90 napisał:

Już lepiej strobiluryna jakaś lepsza i protiokonazol niz ten Kier. Kier to taki Soligor. 

Soligor z Kierem ma wspólną tylko jedną substancję, tebukonazol a tak to inne środki 

Opublikowano
47 minut temu, akmaly napisał:

Tylko co ty porównujesz? Bardzo kiepskiej jakości Kier vs Queen?

• Like 1
Opublikowano

Pytam ponieważ nie znam. Zastanawiam się czy warto.

Kier wybitny nie jest ale u mnie się sprawdza, co prawda przeważnie w mieszaninie ale z reguły skład podobny.

11 minut temu, Tomek90 napisał:

Chodzi ze cena nie adekwatna zbytnio do zawartości. I po co difenokonazol na flage? 

Solo wielkiej różnicy nie ma.

Dlaczego difekonazol nieodpowiedni na flagę? 

Opublikowano
11 godzin temu, alandil napisał:

inspektor wiedział, co zostało zakupione przez internet i porównywał to z ewidencja

Niech porównuje. jak ze znajomymi zamawiamy to paczka na pół busa przychodzi a zamówienie na mnie xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v