Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, yacenty napisał:

bacara możesz nawet na gola ziemię

Dlatego wlasnie zastanowiło mnie czemu czekasz na te 2-3 liście ryzykując warunki. Sciezki już na szpilce widać. 

@Leszy u mnie tez nie i mimo wiatru na sile by dało radę ale jeśli spadłoby więcej tuz po oprysku to cholera wie co by z tego środka zostało na powierzchni gleby. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Wiem że takie coś się zdarza ale.../ Zastosowałem herbicyd Arnold 600SC w którym to jest 400 g flufenacetu i 200 g dff. Zarówno maxymalna jak i zalecana dawka to 0.6 l/ha a więc końskie dawki. A taki środek który się nazywa herold 600SC ma to samo. A max dawka to 0.35. a zalecana nawet 0.25 czy 0.3. Nic tylko kupić Arnold i dać 0.35 ? Będzie taniej. Tylko czy wystarczy ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Wczoraj nie lało 🙃🙃

Wczoraj nie lało 🙃🙃

To trawy zbierałem 🙂, się człowiek nie rozerwie 🙃

1 godzinę temu, jezyk_nh napisał:

Wiem że takie coś się zdarza ale.../ Zastosowałem herbicyd Arnold 600SC w którym to jest 400 g flufenacetu i 200 g dff. Zarówno maxymalna jak i zalecana dawka to 0.6 l/ha a więc końskie dawki. A taki środek który się nazywa herold 600SC ma to samo. A max dawka to 0.35. a zalecana nawet 0.25 czy 0.3. Nic tylko kupić Arnold i dać 0.35 ? Będzie taniej. Tylko czy wystarczy ?

Też myślałem żeby kupić Arnold 600 tylko dać niższą dawkę i dorzucić coś jeszcze 🤔

Opublikowano
28 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

To trawy zbierałem 🙂, się człowiek nie rozerwie 🙃

Też myślałem żeby kupić Arnold 600 tylko dać niższą dawkę i dorzucić coś jeszcze 🤔

No ja dałem 0.5 ale to i tak duża dawką. Widzę że mogłem spokojnie dać 0.4 i by stykło

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam pszenice po kukurydzy w bezorce i ma juz 2 liscie a zaraz trzeci dostanie i w sumie mysle czy pryskac ja jeszcze? I czy ma to sens bo slomy na wierzchu jest od groma. Wiec doglebowo to to dzialac tam nie bedzie. Wczesniej pryskalem takie pszenice na wiosne ale wtedy ledwo wschodzily przed zima 😂 czy lepiej odpuscic i poleciec na wiosne komplet? 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Można rano albo wieczorem było. 

No nie wyczymie.. chłopu anonimy z internetowego forum ustawiają harmonogram prac na gospodarstwie.. 

Edytowane przez tobago
  • Root Admin
Opublikowano
kamil800 napisał:

Witam

Mam pszenice po kukurydzy w bezorce i ma juz 2 liscie a zaraz trzeci dostanie i w sumie mysle czy pryskac ja jeszcze? I czy ma to sens bo slomy na wierzchu jest od groma. Wiec doglebowo to to dzialac tam nie bedzie. Wczesniej pryskalem takie pszenice na wiosne ale wtedy ledwo wschodzily przed zima 😂 czy lepiej odpuscic i poleciec na wiosne komplet? 

pryskaj. rok temu pryskalem bacara pszenicę po kukurydzy w bezorce. 0.6 bacary 15.11 i do zniw czysto

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pamietam jak u ciebie to wygladalo ale ty chyba 2 razy talerzowka robiles i jeszcze gruberem bo cos tam z wapnem miales? To u ciebie to bylo praktycznie jak zaorane 😂 u mnie sie trafiaja takie kupy slomy ale co ciekawe w tych kupach pszenica powschodzila

A z czego wynika takie zwiekszenie dawki? Bo bacara chyba jest 0.4l/ha

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
Dnia 3.11.2023 o 14:43, jezyk_nh napisał:

U mnie nie wystarczy i tyle w temacie. Każdy musi u siebie sprawdzić. Na wyczyńca na bank za mało. Reszty nie wiem. Ja dałem 0.6 Mertilla i jeszcze coś tam widzę, więc, połowę tego to chyba że na dwa razy, tylko po co. 

Opublikowano

To Cezaro 0.4 też pewnie b.za mało? Wczoraj były idealne warunki do oprysku i wykorzystałem je chociaż nie do końca bo Cezaro nie dojechało i 2 beczki zostało do opryskania jeszcze.

Opublikowano

Jakie znaczenie ma napis na butelce? Czy to herold, Arnold, mertil, reliance czy wiele innych jeśli ma tłumić stokłosa i wyczyńca to 0,6 idzie i tyle. Na miotłę może być mniej. Ale te 0,25 to też po bandzie

Opublikowano

Mam pszenicę w fazie jednego liścia i zastanawiam się czy można w nią wjechać z expertem 0,35 kg/ha + dff 0,2 l/ha + triben 15 g/ha

Nic się jej nie stanie czy czekać jeszcze? W tygodniu ma być 3 dni z pogodą pozwalającą na zabieg a później ma padać i spadki temperatury poniżej 0

• Root Admin
Opublikowano
macko94 napisał:

Mam pszenicę w fazie jednego liścia i zastanawiam się czy można w nią wjechać z expertem 0,35 kg/ha + dff 0,2 l/ha + triben 15 g/ha

Nic się jej nie stanie czy czekać jeszcze? W tygodniu ma być 3 dni z pogodą pozwalającą na zabieg a później ma padać i spadki temperatury poniżej 0

przy 1 liściu pszenicy pewnie jeszcze nie ma chwastów albo jest ich bardzo mało. w tym przypadku tribenuron metylu jest słabym rozwiązaniem. jak miałbym pryskać teraz to bym odpuścił tribenuron. a jak miałbym czekać na chwasty i tribenuron to czekalbym na przełom 2-3 liść pszenicy. przy siewie pszenicy po kukurydzy nie stosuje tribenuronu jesienią. wolę go zostawić na wczesną wiosnę

Opublikowano
43 minuty temu, yacenty napisał:

przy 1 liściu pszenicy pewnie jeszcze nie ma chwastów albo jest ich bardzo mało. w tym przypadku tribenuron metylu jest słabym rozwiązaniem. jak miałbym pryskać teraz to bym odpuścił tribenuron. a jak miałbym czekać na chwasty i tribenuron to czekalbym na przełom 2-3 liść pszenicy. przy siewie pszenicy po kukurydzy nie stosuje tribenuronu jesienią. wolę go zostawić na wczesną wiosnę

Tribenuron chcę dodać tylko na działkach gdzie pszenica jest posiana bezorkowo po rzepaku. Reszta pszenicy posiana częściowo orkowo i bezorkowo po kukurydzy. Oprysk wolałbym zrobić jesienią bo wiosną mogę mieć problem z wczesnym wjechaniem bez rycia kolein.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v