Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, STIG13 napisał:

Nikomu nie każę zaprawiać Vibrancem. Już widziałem śniecie po zaprawach rzekomo mających na to działać. 

Śnieci nie widziałem od conajmniej 25 lat 😎

Opublikowano
6 godzin temu, GABBER85 napisał:

Jaka odmiana zamiennie za Linusa, ktos miał,  przesiadł sie, poleci ?

A co ci nie pasuje w LINUSIE że chcesz przejść na inną odmianę ?U mnie po raz kolejny Linus okazał się najlepiej plonujący , tuż za nim Opoka , jeszcze 3 odmiany miałem , i nie dużo ale jednak troszkę mniej , dały , ale ogólnie jestem z plonu mega zadowolony , zawaliłem się pszenicą jak nigdy , i jak po innych latach średnia z ha , z całego gospodarstwa , wychodziła 7,8 do 8,2 tony/ha , tak w tym roku średnia będzie ponad 9 ton i to przy ukróconym NPK , i przy azocie 140 kg N + w dolistnie jeszcze z 10-15 kg/ha poszło , żeby jeszcze do pełni szczęścia była cena z tamtego roku , to już by była baja , a tu u nas cena 800 zł brutto zawiozłem 25 ton bo nie było gdzie tego upchnąć , i tak jak się spodziewałem gęstość wyszła 72,9 czyli pasza , chyba że większość pszenic będzie takich to możliwe że parametry na konsumpcje obniżą , raz już tak było że brali od 72 gęstości , bo powyżej nie było co kupić . 

Opublikowano

To aż trochę dziwne że pada deszcz niemal co dzień , a pszenica ciągle trzyma parametry . Zależy też jakie te opady są , bo np u mnie jak pszenica była już dojrzała technologicznie to spadło na nią jeszcze że 100 litrów wody.

Opublikowano
mysza103 napisał:

To aż trochę dziwne że pada deszcz niemal co dzień , a pszenica ciągle trzyma parametry . Zależy też jakie te opady są , bo np u mnie jak pszenica była już dojrzała technologicznie to spadło na nią jeszcze że 100 litrów wody.

Opady do 3 mm przeważnie przeleci jakaś mżawka i po koszeniu.

Opublikowano

Ja polecam argument oraz dubaj bo naprawdę chyba będzie dobrze sypac

Dobrze ze teraz nie zniwuje bo leki biore na serce

Opublikowano (edytowane)

14,9 % na 50 cm grubosci to nic jej nie bedzie, przemieszac co 3-5 dni, albo i nic nie robić, mozliwe ze 14,9 %  to bedzie średnia ze żniw tegorocznych alternatywa dla porośnietego

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
18 godzin temu, paprykarz123456789 napisał:

Ja dzis zamiast myśleć o pszenicy musiałem się udać do lekarza po leki na serce

Jesteś młodym chłopem a już chorujesz ale zdrowie najważniejsze pszenice jeszcze sprzedasz później. 

Opublikowano (edytowane)

Ja zakończyłem już żniwa , ale paszówka  od tych deszczy już jest , jedyna pszenica która nie wykazywała oznak paszówki jak na razie to była pszenica jara , bądz pszenice ozime z póznych i bardzo póznych siewów . ps. Jechałem dzisiaj 7 do miechowa to na odcinku 25 km od Wodzisławia  do Miechowa skoszonego zboża nie widziałem , poza rzepakiem (częściowo ) i jęczmieniem ozimym , a tego u nas jak na lekarstwo

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

panowie zgłosiłem ekoschemat wymieszanie słomy z glebą ale sieczkarnia w kombajnie uległa awarii a mówili deszcze więc skosiłem na bele. jak to ugryźć teraz? słoma droga więc nie będzie problemu ze sprzedażą ale zgłaszać do do ARIMR? 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Artis napisał:

Zabierz bele i zrób uprawkę 

Dokładnie jak kolega pisze.

Chłopie oni tak mają po d*pie z tymi dopłatami chuju muju zboża, nawozu, suszy i grom wie czego jeszcze że nie ma komu jechać i sprawdzać. Jedziesz talerzówką i po sprawie. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano
30 minut temu, roni9411 napisał:

panowie zgłosiłem ekoschemat wymieszanie słomy z glebą ale sieczkarnia w kombajnie uległa awarii a mówili deszcze więc skosiłem na bele. jak to ugryźć teraz? słoma droga więc nie będzie problemu ze sprzedażą ale zgłaszać do do ARIMR? 

TAK , zgłoś ,  jest taki druk "czynny żal"

• Haha 1
Opublikowano
47 minut temu, roni9411 napisał:

Napisz w zeszycie 1000 razy 

"przepraszam szanowny armir" 

Powinni uznać 

PS. 

U mnie też sieczkarnia w nie najlepszym stanie 😉😉

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v