Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, kat napisał:

0,5l metko i 0,5l tebu na t3 ujdzie?

Ujdzie, ale w przypadku większego zagrożenia fuzariozą, zalecane jest conajmniej 45 g/ha metkonazolu + 150 tebu lub protio.

4 minuty temu, masa24 napisał:

Tak czułem ze to jakiś podstęp z twojej strony 😊

Za głowę się łapię, gdy widzę jak ludziska nie interesują się wogóle tym co dzieje się na ich polach, tylko jadą do sprzedawcy i chcą "na grzyba" na X hektarów, nie pytając o cenę, dawki, itp. 🙆  Swoją drogą, ciekaw jestem jak ta pszenica będzie się zachowywać po 120 g/ha metkonazolu + 170 g. tebukonazolu 🤔  Od jutra kilka dni ma być upalnych...

Opublikowano

Wiesz w idealnym świecie tak powinno  być . Idziesz do sprzedawcy lub doradcy który jest fachowcem i rzetelnie przedstawi ci możliwości oraz koszt . Niestety w realnym świecie doradca lub sprzedawca patrzy jak najwiecej skroić na gościu 😊

Opublikowano
23 minuty temu, boogie7 napisał:

Ujdzie, ale w przypadku większego zagrożenia fuzariozą, zalecane jest conajmniej 45 g/ha metkonazolu + 150 tebu lub protio.

Wiem że więcej można ale też nie chce niewiadomo jakich kosztów robić. Maj 7l. Czerwiec 15l. Co dalej nie wiem. Dał bym więcej. Ale czy jest sens? 8t już nigdzie nie sprzątnę. 

Opublikowano (edytowane)

To może faktycznie dołożę chociaż do 0,65 metko i 0,6 tebu. A ominę za to te miejsca gdzie już brak wody pozamiatał plon 😅

W pszenżycie też mogę tym samym polecieć?

Edytowane przez kat
Opublikowano

No wreszcie  pogoda , przez 4 dni z 1 dniem przerwy spadło z 80 l wody  z jednej strony to błogosławieństwo, a z drugiej  woda  stoi po polach i  teraz przy tej  parnej pogodzie  fuzarjoza  pewnie będzie atakować.

Opublikowano

We wschodniej Polsce jeszcze wszystko zielone , jak pisałem wcześniej było zimno , teraz ma się zmienić na parna pogodę to i by się przydała ochrona ale jak wjechać ??? Ponawiam tylko pytanie jakie bedą konsekwencje ciągłych opadów podczas kwitnienia ????? 

Opublikowano

Wczoraj zrobione t3 (tebu+metko) z dodatkiem Cyperkilla na skrzypionkę. Dzień był raczej pochmurny, trochę pokropiło, ale do zabiegu wieczorem warunki dobre. Pytanie tylko czy ten oprysk + dzisiejszy i jutrzejszy upał nie będą miały swoich konsekwencji. Pszenica wykłoszona, kwitnie.

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

80l :) tyle opadu to u nas od 20 kwietnia, dobrze ze pada - tylko musisz zabezpieczyć kłosy, o ile jeszcze było co zabezpieczać

Na liść flagowy  [T2 ] dałem 1 l/h Priaxsor  , na kłos  kilka dni przed deszczami sam tebukonazol    [ambrosio 0,6 l/h] , byłem wiedział że  będą takie  zlewy dodałbym cos jeszcze , 

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@jahooo nie źle wygląda , to Harenda chyba 🤔

nie wiem, od sąsiada brałem , w tamtym roku mu kosiłem to sypnęła ładnie

trochę chwastu zostało po Rexade - ostatni rok tym pryskam

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
3 godziny temu, Axd529 napisał:

Stokłosę żeby zwalczyć to wystarczy randap, jak odrośnie na ściernisko?

Przed koszeniem randap czy po żniwach na ściernisko 

Opublikowano

Cześć

co polecanie bardziej, na t2 był priaxor + tebu na wychodzącą flagę (wiem że wcześnie ale już była presja). Roślina dostała popalić przez susze, uschły dolne liście, teraz wlało masę wody i w pogodzie dalej pada. Aktualnie nie widzę grzyba, ale na fladze pod słońce widać już plamki

- opcja nr 1 protio 120g + metko 40 g

- opcja 2 protio 120g + azoksy 100g

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v