Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Wole coś robić aniżeli leżeć i marnować się . Ja mam takie zdanie . 

Ja też pracuje i My jakoś damy radę ale Ci co nie pracują tylko dzierżaw jeszcze nabrane to leżą i kwiczą w tym roku ale jak się płaci po 3000 dzierżawy to bedzie płacz i oddawanie dzierżaw 

20 minut temu, Tomek90 napisał:

Toz dziś padało. 

Ile spadło deszczu u Cb? U mnie dwie krople 

Opublikowano

U mnie już po zawodach rdza zrobiła sieczkę ale przynajmniej mały nakład bo tylko 50n bez grzybówki i tylko jesienne odchwaszczanie jeszcze nigdy tak nie zatakowała jak w tym roku stanowisko po wyce z gorczycą wcześniej łąka. bez obornika na jesień. w monokulturze na piachu nie miałem tak porażone jak na glinie

IMG_20230602_203434512.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tigon napisał:

u nas kto nie pryskał na grzyba widać mocno bierze, mowa o takich jednohektarowcach w mono.

u mnie t1 i t2 i dalej bierze to k**estwo . a teraz susza i nie wiadomo czy pogorszy sprawe 3 zabieg . 

jaki polecicie mocny środek wyniszczający w miarę dobrej cenie ? 

ale mam na jednym polu euforie i jakas niemiecką  odmianę od sąsiada i tą niemiecką bierze a euforie nic 

Edytowane przez Kamilmok
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Jak po godzinach to masz z czego dokładać. Tzw hobby. 

Ale ze jeszcze tobie się chce po godzinach bawić?? 

Ja jeszcze żadnego roku nie dołożyłem. Ale w tym sezonie wszelkie kalkulacje mówią, że dołożę. Jak się nic nie zmieni na lepsze to za 2 lata zmienię hobby 😉

Opublikowano
29 minut temu, Grab12 napisał:

U mnie już po zawodach rdza zrobiła sieczkę ale przynajmniej mały nakład bo tylko 50n bez grzybówki i tylko jesienne odchwaszczanie jeszcze nigdy tak nie zatakowała jak w tym roku stanowisko po wyce z gorczycą wcześniej łąka. bez obornika na jesień. w monokulturze na piachu nie miałem tak porażone jak na glinie

IMG_20230602_203434512.jpg

U mnie gość robił dwa zabiegi I wygląda praktycznie tak samo

Opublikowano (edytowane)

W kwietniu dowaliło tyle wody że miejscami wymokło na dołku a teraz najbliższy deszcz pokazuje za 2 tygodnie jak ksiądz kropitkiem przynajmniej hodowcy bydła zbiorą lux siano :) dobrze że to tylko hobby ale i tak szkoda. błedy w agrotechnice i specyficzny rok i pozamiatane ciekawe czy inne uprawy dadzą rade

11 minut temu, Tigon napisał:

może kurde przypalona czymś ?

Specjalnie nic nie robiłem z wiosny za gęsty siew a pole w tamtym roku pierwszy raz od 10 czy 15 lat zobaczyło oprysk na jesieni także to nie chemia nie ma nawet scieżek czy śladów dostało 300 kg saletry na 2 ha 15 kwietnia oczywiście musiałem posiać ręcznie bo nie dało się wjechać tak mokro było pewnie ma znaczenie że to arkadia i akurat jest podatna na rdzę ma 5.8 na 9 w skali

Edytowane przez Grab12
Opublikowano

Z tą rdza wtym roku szok ja nigdy tego nie miałem i to po stanowiskach po długoletniej kukurydzy niewiem już sam zaduzo próchnicy azotu stosowałem mocznik w drugiej dawce ,

Opublikowano
mich18 napisał:

Deszcze dopiero ok 25 czerwca miało padać 11 już odwołane i temp ok 25 stopni kujawsko pomorskie tak że mamy po plonach, a wkład na ha ogromny 

A tak się zapowiadało przynajmniej u mnie po tej mokrej wiośnie że wody nie zabraknie. Miały być rekordowe plony a chyba będzie poślad. Jak narazie zboża się trzymają ale deszczu na horyzoncie nie widać. (dolnośląskie)

Opublikowano
14 minut temu, tadi77 napisał:

Z tą rdza wtym roku szok ja nigdy tego nie miałem i to po stanowiskach po długoletniej kukurydzy niewiem już sam zaduzo próchnicy azotu stosowałem mocznik w drugiej dawce ,

Z tego co czytałem to rozkład temperatury i duża wilgotność poprostu w tym roku musi mieć optymalne warunki do rozwoju i namnarza się jak jakaś plaga

Opublikowano
3 minuty temu, Grab12 napisał:

Z tego co czytałem to rozkład temperatury i duża wilgotność poprostu w tym roku musi mieć optymalne warunki do rozwoju i namnarza się jak jakaś plaga

Tylko ze ta sama odmiana w monokulturze na innej działce jest czysto

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, wiki21 napisał:

Panowie u mnie w pszenicy ozimej w tym roku masę stokłosy żytniej. Czy mieliście kiedy z nią problem,

jeśli tak to czym zwalczaliście.?

W mojej okolicy też sporo tego widać. U mnie też niedawno wystrzeliła ponad pszenicę. Trochę zaryzykowałem i 30.05 (miejscami wychodził kłos) poleciałem około 0,8 ha (tam gdzie było tego najwięcej) Atlantisem w maksymalnej dawce. Ciekawe co z tego wyjdzie?

Edytowane przez Sim95
Opublikowano

nic nie wyjdzie bo ja dałem full dawkę i nic, przypaliłem ale odbiło, miotle tak samo miejscami wyszła a pryskalem axialem wiosną 

teraz jak była ponad pszenice gniazda wziąłem podkaszarke i łatwo było ściąć sam chwast pszenica została a mailem już kosić wszystko najgorsze place od granicy 

Opublikowano
2 godziny temu, tadi77 napisał:

Rdza w tym roku rzeczywiście szaleje, szczególnie na podatnych odmianach. U mnie było dużo wody i na razie susza nie grozi (26.05 spadło 29l). Tak, wiem jestem nieliczny, który na razie nie ma problemów z wodą. 2 klasa poza tym trzyma w miarę wilgoć. Wracajac do rdzy, to u mnie t2 była przyspieszona z racji pojawiającej się dtrki. Elatus era wszystko poczyścil i trzymał do tej pory (3 tyg od t2), ale właśnie zaczęły się pojawiać pierwsze oznaki rdzy. Poniżej można zobaczyć jak profilaktycznie powinien działać elatus na rdze, a mimo to po 3 tyg już nie daje rady. Soletanol powinien spokojnie te 4-5 tyg pociągnąć nawet w średnim roku. Ten rok w moich rejonach pod względem grzyba to jest coś dawno nie widzianego. 

SmartSelect_20230603_001208_Drive.jpg

3 godziny temu, Kamilmok napisał:

u mnie t1 i t2 i dalej bierze to k**estwo . a teraz susza i nie wiadomo czy pogorszy sprawe 3 zabieg . 

jaki polecicie mocny środek wyniszczający w miarę dobrej cenie ? 

ale mam na jednym polu euforie i jakas niemiecką  odmianę od sąsiada i tą niemiecką bierze a euforie nic 

Wyniszczający co? Jaka chorobę? Chociaż w sumie wszystko jedno. Jak masz septoriozę/dtr, to tebu + priotio, jak rdze to tebu min 150g plus metkonazol.  Z tym, że licz się, że z rdza jeszcze coś powalczysz. Septorioza, czy dtr, to tylko minimalizowanie strat. Każda powyższa kombinacja powinna ochronić w miarę klos przed fuzariozą (o ile oprysk pójdzie na klos, a nie przed kloszeniem). 

Opublikowano
9 godzin temu, Grab12 napisał:

W kwietniu dowaliło tyle wody że miejscami wymokło na dołku a teraz najbliższy deszcz pokazuje za 2 tygodnie jak ksiądz kropitkiem przynajmniej hodowcy bydła zbiorą lux siano :) dobrze że to tylko hobby ale i tak szkoda. błedy w agrotechnice i specyficzny rok i pozamiatane ciekawe czy inne uprawy dadzą rade

Specjalnie nic nie robiłem z wiosny za gęsty siew a pole w tamtym roku pierwszy raz od 10 czy 15 lat zobaczyło oprysk na jesieni także to nie chemia nie ma nawet scieżek czy śladów dostało 300 kg saletry na 2 ha 15 kwietnia oczywiście musiałem posiać ręcznie bo nie dało się wjechać tak mokro było pewnie ma znaczenie że to arkadia i akurat jest podatna na rdzę ma 5.8 na 9 w skali

Z tym sianem to też kiepsko, zebrałem o połowę mniej siana niż rok temu z tej samej łąki. Zimna wiosna opóźniła wzrost traw, koniecznie trzeba drugie zebrać bo nie będzie czym karmić.

Opublikowano
14 godzin temu, mich18 napisał:

Deszcze dopiero ok 25 czerwca miało padać 11 już odwołane i temp ok 25 stopni kujawsko pomorskie tak że mamy po plonach, a wkład na ha ogromny 

A to pogodę można ot tak sobie odwoływać ???   rozpierdalają mnie teksty typu, "za trzy tygodnie będzie padać" 🤣🤣🤣

12 godzin temu, Tigon napisał:

i dobrze, co się będzie jakiś szwab na naszych polach chować.

Ale rzepaczek to już najlepiej szwabski, co nie ? 🤣

11 godzin temu, krzysiek1614 napisał:

A tak się zapowiadało przynajmniej u mnie po tej mokrej wiośnie że wody nie zabraknie. Miały być rekordowe plony a chyba będzie poślad. Jak narazie zboża się trzymają ale deszczu na horyzoncie nie widać. (dolnośląskie)

Przecież na tym forum niektórzy wyliczali już, że dotychczasowe opady pozwolą im liczyć na mega plon 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v