Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz sa ekoschematy , a nie program rolnośrodowiskowy, 

Opublikowano

Dodajcie jakie fotki słabego rzepaku ponarzekajcie trochę na kondycje bo spekulanci obrazili się na rzepak cały czas na giełdzie w dół... a u nas ludzie tyle trzymają że to ni rozum ni głowa.

• Like 1
Opublikowano

Kto  zredukuje nawożenie ? 100kg mocznika ok260zł   Każdy wie że na rzepak azot mus  jest dać 300kg i wiecej można dać i się opłaci  a że rzepak totolotek i udaję się raz na kilka lat wiadomo. Ale bez azotu na wiosnę to można co najwyżej soję posiać...

Opublikowano

Im więcej zredukuje nawożenie tym lepiej do tych co sypią normalnie

Opublikowano (edytowane)

Za pół roku wszystko może się zmienić

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, MarekUA napisał:

Kto  zredukuje nawożenie ? 100kg mocznika ok260zł   Każdy wie że na rzepak azot mus  jest dać 300kg i wiecej można dać i się opłaci  a że rzepak totolotek i udaję się raz na kilka lat wiadomo. Ale bez azotu na wiosnę to można co najwyżej soję posiać...

300kg w czystym składniku czy mocznika? 

U mnie z jesienią wyjdzie 150-180kg w czystym n

Opublikowano

Tyle że jak pół roku dokładnie to samo mówiłeś , i faktycznie dużo się zmieniło , tyle że na naszą niekorzyść , i żeby teraz tak samo nie było że się zmieni , ale na dół , bo nie wiem jak gdzie indziej , ale u nas jest rzepaku nasiane sporo więcej niż w tamtym roku , więc choćby każdy zebrał teraz po 0,5 1 tonie mniej z ha ,to i tak będzie tych ton więcej nakoszone niż w tamtym roku , do tego przewidują że w żniwa wejdziemy z zapasem ponad milion ton , więc tu za bardzo nie ma co liczyć na godziwą cenę 

22 minuty temu, miwigos napisał:

Za pół roku wszystko może się zmienić

Opublikowano

Wystarczy że ropa pyknie do góry i już za nią rzepak Chociaż cena 2100zł to jakiś absurd gdzie śruta kosztuje 1800zł licząć 400 litrów oleju po 5zł to 2 tyś zł plus makuch około 1tyś daje 3200zł. ale gdybać se możemy jak mówią ile to nie mają rzepaku a już robiłem kalkulacje że 3mln ton rzepaku to 1,5mln ton oleju podzelic 40 milionów ludzi to 42 litry na głowe  ( w paliwie b10 wyjdzie 420 litrów) takżę bez szału choć nie mało. Na matifie ceny nie ma to i u nas nie będzie. Chociaż soi może być mniej i cenę trzyma...

Opublikowano

Wszystko się zgadza, ale dziś znów -8 euro. Nie ma nawet lekkiego odbicia, zakładam już nawet 1500 w żniwa. Były takie lata, że z 2000 schodził na 1200. No celowo jest spuszczany, ale teraz to już dno i wodorosty. Pszenica lekko na zielono, a rzepak od kilkunastu dni tylko zjazd. Co myślicie?

Marek1977, z tego co pamiętam, trzymasz i rzepak, i pszenicę czy coś sprzedałeś?

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamKutno napisał:

Wszystko się zgadza, ale dziś znów -8 euro. Nie ma nawet lekkiego odbicia, zakładam już nawet 1500 w żniwa. Były takie lata, że z 2000 schodził na 1200. No celowo jest spuszczany, ale teraz to już dno i wodorosty. Pszenica lekko na zielono, a rzepak od kilkunastu dni tylko zjazd. Co myślicie?

Marek1977, z tego co pamiętam, trzymasz i rzepak, i pszenicę czy coś sprzedałeś?

Myślę że elity nas wykończą No i muszą jednak wprowadzić robaki do żywności a najpierw musza zaorać tradycyjne rolnictwo.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, AdamKutno napisał:

Na razie nic nie sprzedane. Z rzepakiem czekam do końca kwietnia ,zobaczymy czy coś drygnie ,jeśli nie to zostawiam niech czeka ,chyba że coś na przednówku wyskoczy.

Edytowane przez marek1977
Opublikowano

jakbym miał komfort finansowy i magazynowy, to co by mi tam szkodziło trzymać.. jak wspomniałem klepnąłem auto na żniwa po 2200netto, jęczmień na browar też, więc kasa będzie i reszta rzepaku na magazyn bo widzę, że wielu się zapiera, że jak będzie cena niska to nie posieje na next sezon, więc cena odbije za rok, dwa.. albo i nie :D jużeśmy nazarabiali teraz, mędrkowałem też i cóż, jest jak jest, aby gorzej nie było

Opublikowano

Wydaje mi się że w magazynach rolników jest taka ilość rzepaku i zboża, że nie ma szans na wzrost ceny. Skupy też mają wszystkiego pełno i nie są zainteresowane zakupami po przyzwoitej cenie. Jeśli cena ruszy w górę to dopiero po żniwach. A ten ruch będzie tylko wtedy jak zbiory będą niższe. Na chłopski rozum, zbiory powinny być niższe, to drugi sezon oszczędzania na nawozach na całym świecie. Ja tylko nie mogę zrozumieć jak nasz rząd mógł doprowadzić do takiej  sytuacji jak obecnie, że wszystkie magazyny i skupy są zasypane ziarnem z Ukrainy.  A nasi rolnicy to swoje ziarno moją sobie trzymać w nieskończoność jako rezerwy wojenne? Dramat jakiś. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v