Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Lolek74 napisał:

Nie zrozumiałeś nic z tego co napisałem. Fachami, które wymieniłeś każdy z nas może się zająć jeżeli zajdzie taka potrzeba bez angażowania w to kosmicznych pieniędzy, a przeciwnym kierunku nie ma żadnych szans. Ludzi chcą tanio jeść, a jedzą drogo i nigdy już tanio nie będzie, bo ci mają wpływ na porządek świata muszą na tym jedzeniu dobrze zarobić. Żywność jest podstawą w egzystencji człowieka i jej na świecie brakuje, a tanich butów nie zabraknie.

Angażując te swoje kosmiczne pieniądze, sam sobie pętelkę na szyję zakładasz, licząc na to, że zwiększając wydajność przez zwiększanie nakładów, zwiększysz rentowność. Musisz ogarnąć w końcu, że podobnie jak Ty, myśli 99% zajmujących się rolnictwem. 
a, i jeszcze zrozumieć musisz, że nikogo, poza Tobą, nie obchodzą Twoje milionowe nakłady w wyprodukowanie tego, co z Ameryki południowej, Ukrainy czy innych Indii,  za pół ceny kupić można. A oni tam, niejednokrotnie, jeszcze w woły i bez butów robią. 

Opublikowano

Czy aby na pewno jest taka nadprodukcja? Polemizował bym.

Produkcja jest tak na oko 2 razy większa niż popyt. Robie teraz w firmie gdzie jedziemy dokładnie od 5 lat na 50% mocach produkcyjnych bo jest problem ze pozbyciem się towaru a konkretnie mięsa drobiowego. W znajomych firmach spożywczych podobnie. Wykańcza Ukraina i Brazylia.

• Sad 1
Opublikowano
27 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał:

PO zostawiło z budżet w wysokości 250 mld. w 2015 r. Teraz złożyli obietnice na 400 mld.  przy budżecie 600 mld. Gdy budżet rósł zadłuzenie spadło w tym czasie. Czyli wszystko wskazuje na to ,nawet eurostat to potwierdza ,potwierdza Komisja Europejska że podatki są szczelne jak nigdy wcześniej.To skąd wezmą te,,piniędze,, wszyscy pytają. A oni? Niewiedzą,tylko mówią że budżet jest w opłakanym stanie,i że piniedzy nima i pewnie nie będzie. Daję im ze cztery miesiące i się pogryzą i PiS wróci do władzy tylko weźmie wszystko teraz, samorządy też. Nawet Rafau Trzaskowski tak stwierdził że to była zagrywka taktyczna PiS. Bo jakby chcieli wygrać to mogli obiecywać jak zawsze a tym razem nie obiecywali. Ten się śmieje kto się śmieje ostatni.

Też mi się wydaje że ludzie jeszcze szybciej pogonią KO niż w 2015 roku. Jest takie powiedzenie mądry "Polak po szkodzie".   Warto sobie zadać pytanie dlaczego tak Niemcom, czy Holendrom zależy, żeby rządziła opozycja? Nawet w Rosji pisali o Tusku "Nasz człowiek".

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, Desperado napisał:

Wziąłeś dzisiaj tabletki galicjan?

coraz bardziej bredzisz -otworz okienko w piwnicy gdy sloneczko swieci, moze troche witaminy do mogu dotrze..

pokaz to bogactwo-czekam od paru dni..

18 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jeszcze takich silnych nie wynaleźli 🤭

obydwaj macie zryte berety tak ze zadne tabletki nie pomoga-jeden piwniczak, drugi stary kawaler 😂

4 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Zależy. U mnie większość biznesmenów rolników- obszarników to wytwór prywatyzacji Balcerowicza. Kolega kupił 100 ha płacąc równoważność 2 tuczników za hektar. Takich co dorobili się przez pokolenia to garstka i to zazwyczaj przy okazji dorobili się garbu.

gdzie i w ktorym roku ??  nizej niz 1,5 tysiaca nie bylo , a to bylo pewnie z 4-5 co najmniej .

Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Produkcja jest tak na oko 2 razy większa niż popyt. Robie teraz w firmie gdzie jedziemy dokładnie od 5 lat na 50% mocach produkcyjnych bo jest problem ze pozbyciem się towaru a konkretnie mięsa drobiowego. W znajomych firmach spożywczych podobnie. Wykańcza Ukraina i Brazylia.

A jak myślisz dlaczego Ukraina I Brazylia została wpuszczana na rynek unijny. 

Opublikowano
14 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Zależy. U mnie większość biznesmenów rolników- obszarników to wytwór prywatyzacji Balcerowicza. Kolega kupił 100 ha płacąc równoważność 2 tuczników za hektar. Takich co dorobili się przez pokolenia to garstka i to zazwyczaj przy okazji dorobili się garbu.

Ja takich nie znam , u nas bardzo mao PGR , te co były do dziś funkcojnują jako spółki

Opublikowano
8 godzin temu, jacek1296 napisał:

Nie żadna "narracja" tylko fakty. Kilka dni temu wklejałem link, w którym jasno pisze o dziurze budżetowej o 100miliardów większej od planowanej, i że wynika to z dokumentów, które rząd wysłał do brukseli. Wtedy jeden z tobie podobnych napisał, że "w internecie to sobie można poczytać". Gdy się okazało, że są to oficjalne dokumenty rządowe, natychmiast zamilkł i zmienił temat.I nikt z wyznawców tematu nie podjął. Podobnie gdy przedstawić poziom zadłużenia. I tak z wami, piewcami "dobrej (dojnej) zmiany jest.

Coś cisza w agencjach ratingowych - nie obniżają nam poziomu. Jakim cudem takie "rewelacje" jeszcze tam nie dotarły? Czyżby nasi "patrioci" z PO jeszcze nie donieśli? A jeszcze jakbyś mógł wyjaśnić jak to się stało, że w ostatnich latach NBP tyle złota kupił. W bieżącym roku to coś ok. 70 ton.  Pewnie tam też jest jakaś dziura? 🤣

Opublikowano
15 minut temu, bezbarwny napisał:

Angażując te swoje kosmiczne pieniądze, sam sobie pętelkę na szyję zakładasz, licząc na to, że zwiększając wydajność przez zwiększanie nakładów, zwiększysz rentowność. Musisz ogarnąć w końcu, że podobnie jak Ty, myśli 99% zajmujących się rolnictwem. 
a, i jeszcze zrozumieć musisz, że nikogo, poza Tobą, nie obchodzą Twoje milionowe nakłady w wyprodukowanie tego, co z Ameryki południowej, Ukrainy czy innych Indii,  za pół ceny kupić można. A oni tam, niejednokrotnie, jeszcze w woły i bez butów robią. 

Widzę, że nadal nie zrozumiałeś. Nigdzie nie napisałem, aby angażować te kosmiczne pieniądze bo wg. mnie jest to w tej chwili czas na przeczekanie, a nie na inwestowanie. Na myśli miałem to, że każdy z nas jeśli będzie miał taki kaprys może zostać tym przysłowiowym garncarzem. A garncarz nigdy nie zostanie rolnikiem, ponieważ aby zacząć zabawę w rolnictwo trzeba zaangażować w to kosmiczne pieniądze. Chyba prościej wytłumaczyć się nie da. A co do tego kupowania za pół ceny to żeby nie odbiło się to nam czkawką. 

Opublikowano
25 minut temu, jacus napisał:

coraz bardziej bredzisz -otworz okienko w piwnicy gdy sloneczko swieci, moze troche witaminy do mogu dotrze..

pokaz to bogactwo-czekam od paru dni..

obydwaj macie zryte berety tak ze zadne tabletki nie pomoga-jeden piwniczak, drugi stary kawaler 😂

gdzie i w ktorym roku ??  nizej niz 1,5 tysiaca nie bylo , a to bylo pewnie z 4-5 co najmniej .

Końcówka lat 90, Warmińsko-Mazurskie.

Opublikowano
5 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Tak uczciwie licząc to 30-50 ha bez hodowli i średnim parku maszynowym to są wczasy a nie rolnictwo.

No przy 50 ha warzyw, ziemniaków  i owoców to nie wiem czy takie wczasy, uprawa polowa nie kończy się tylko na zbożu i rzepaku, wiec ja bym tak nie uogólniał  bo każde gospodarstwo jest inne. 

Opublikowano
Przed chwilą, jan88 napisał:

No przy 50 ha warzyw, ziemniaków  i owoców to nie wiem czy takie wczasy, uprawa polowa nie kończy się tylko na zbożu i rzepaku, wiec ja bym tak nie uogólniał  bo każde gospodarstwo jest inne. 

Ale mi chodziło właśnie o zboża i tego typu. To chyba jasne. Sady, warzywa itp to inna bajka ale to może 5% upraw.

Opublikowano (edytowane)

@Krzysztof81 Jacusiowi nie tłumacz, on tyle szpryc przyjął, że cudem jest każda kropla krwi dopływająca do jego głowy. W Galicji nie ma dużych gospodarstw, tam same mocarze jego pokroju. On sam się przedstawia jako jeden z lepszych gospodarzy tam, a to już oznacza więcej niż tysiąc słów. XD

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Końcówka lat 90, Warmińsko-Mazurskie.

było do dwóch tuczników , ja kupiłem za jednego

Edytowane przez Jan34
Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

wiesz o czym piszesz?

Jeśli to do mnie, to tak.

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Tam ich wywieżć skąd przybyli, takie to trudne

A skąd wiedzieć skąd przybyli, jak nikt nie ma dokumentów? Co do samego pomysłu-popieram.

Opublikowano
3 godziny temu, oregano napisał:

Nie ta skala. Nepotyzm był od zawsze - nie jestem naiwny, ale takiej skali jak w ostatnich latach jeszcze nie było.

Widzisz dla ciebie liczy się to że przyszły rząd ,,może '' będzie na mniejszą skalę obsadzał stanowiska swoimi. Chociaż oni żadnych z tych stanowisk nie zlikwidują tylko zastąpią swoimi ludźmi i jeszcze dołożą. A dla mnie czy oni obsadzili 1000 osób a ci obsadza 800 to jeden pies. I ci i ci robią to dla kasy więc dla mnie różnica żadna. Dopóki takiego myślenia nie będzie w narodzie to będziemy trwać w tym bagnie. Jak przyszły rząd wycofa się że swoich obietnic i zamiast przywilejów będa tylko wyższe podatki to na następną kadencję znowu wygra PiS. I od nowa się zacznie obsadzanie swoich. Dawanie wielomilionowych odpraw itd. Czy tak według ciebie powinno to wyglądać ? 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
55 minut temu, jacek1296 napisał:

Jeśli to do mnie, to tak.

A skąd wiedzieć skąd przybyli, jak nikt nie ma dokumentów? Co do samego pomysłu-popieram.

Tym bardziej , wywieźć za morze Śródziemne , jak nie ma dokumentów, dać bochenek chleba , lunta kiełbasy i w droge, , a buteke wody jeszcze

13 minut temu, Tigon napisał:

nie masz 500ha to pora zwijać interes, nadeszła transformacja. 

Nie przesadzaj, lepiej 100 ale dobrej ziemi niż 500 piachu

Opublikowano
6 godzin temu, Lolek74 napisał:

Jak może ktokolwiek szanować rolnika jeżeli on sam siebie nie potrafi uszanować. Gospodarstwo 30-50ha to jest pracujący kapitał mierzony w milionach zł. a nie godziny pracy na gospodarstwie. I nie po to  pracowało na to często kilka pokoleń, aby dzisiaj produkować żywność  poniżej progu opłacalności, żeby cała otoczka rolnictwa mogła dobrze zarobić. a rolnik z takiego gospodarstwa musiał iść na etat aby utrzymać rodzinę na przyzwoitym poziomie. Przecież to jest chore i nie normalne.

Widzę, że nadal nie zrozumiałeś. Nigdzie nie napisałem, aby angażować te kosmiczne pieniądze bo wg. mnie jest to w tej chwili czas na przeczekanie, a nie na inwestowanie. Na myśli miałem to, że każdy z nas jeśli będzie miał taki kaprys może zostać tym przysłowiowym garncarzem. A garncarz nigdy nie zostanie rolnikiem, ponieważ aby zacząć zabawę w rolnictwo trzeba zaangażować w to kosmiczne pieniądze. Chyba prościej wytłumaczyć się nie da. A co do tego kupowania za pół ceny to żeby nie odbiło się to nam czkawką. 

Masz problem ze zrozumieniem tego co sam piszesz? 

Opublikowano
30 minut temu, krzychu121 napisał:

Widzisz dla ciebie liczy się to że przyszły rząd ,,może '' będzie na mniejszą skalę obsadzał stanowiska swoimi. Chociaż oni żadnych z tych stanowisk nie zlikwidują tylko zastąpią swoimi ludźmi i jeszcze dołożą. A dla mnie czy oni obsadzili 1000 osób a ci obsadza 800 to jeden pies. I ci i ci robią to dla kasy więc dla mnie różnica żadna. Dopóki takiego myślenia nie będzie w narodzie to będziemy trwać w tym bagnie. Jak przyszły rząd wycofa się że swoich obietnic i zamiast przywilejów będa tylko wyższe podatki to na następną kadencję znowu wygra PiS. I od nowa się zacznie obsadzanie swoich. Dawanie wielomilionowych odpraw itd. Czy tak według ciebie powinno to wyglądać ? 

po tusku nie będzie czego obsadzać bo mają wszystko sprywatyzować 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v