Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież pisaliście że kasy nie warto mieć , bo inflacja , czyli lepiej kredyty, pomimo inflacji twierdze inaczej , lepiej stracić coś swojego , niz nie mieć za co oddać , wole państwo zadłuzone , niż rządzone przez obcy kapitał , konfederacja to tez oszołomy , ale zgłosuje na nich , zło konieczne, myśle że pis z nimi się dogada , byle nie donek, reszta może rzadzić

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Po co było chlać przy robocie? Chłopak by miał rękę, a ojciec by się nie spindolił z bel na beton.

Wypadek przy pracy, to nieszczęście. Jednak może się zdarzyć i takiemu na 200 ha, i takiemu na 5 h, a nawet takiemu co jedynie ogródek uprawia. Zaś łażenie po pijaku po stogach to już kuszenie losu. 

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, jacus napisał:

ja jeszcze zyta nie zasialem a na popoludniu do pracy ide...siewnik zasypany-w nocy padala ale slabo no i piasek ,wszystko przyjme. pod pszenice jeszcze nie zaorane, chyba ze talerzowka przejade, 

jak robisz na zmiany to mozesz i obrobisz. najlepeij to wlasna firma- jako prezes masz nienormowany czas pracy  😂, jakas budowlanka czy cus podobnego.

Boś taki gramotny. Dziękuję za rady. Nie skorzystam. A działalność jest już trzeci rok, także etat, gospodarka i firma 🤭 

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Zależy  od ilości  ha no i czy masz pomagiera w domu.  

Swoje 40ha obrabiam i pracuje.  Fak Fakt że ojciec  cały czas  w  domu i na chodzie  to dużo  pomoże.  Ja mam tak naprawdę  tylko  naprawdę tylko zasiać (po godzinach lub w sobotę) żniwa  zrobić  i wykopki. 

Saletra bb 1750zl/t sól potasowa 2350 t saletrzak 1300 t oraz mocznik 2200 t. Pytanie  kupować czy czekać 

W zbożach nie bawię się w grzybowki i skracacze. Ziemi trochę więcej. 

Ojciec jest, ale w polu tylko z sadzarką jeździ, Anną  i w żniwa kosi jak pojadę z ziarkiem. Kręci się koło komina zawsze coś dłubie... 

70tka na karku, jednego dnia wypomina, że on jeszcze w tym wieku musi zapyerdalać. Drugiego mówi żeby sypać sadzeniaka i posadzić, a bydła też ze 30szt zostawić i on "śruty będzie dawał". 

Nie chcę ani jego ani siebie mordować. A tym bardziej słuchać wypominek bo to tak na duchu podnosi, że hej

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Spokojnie ogarnę. Dużo ludzi u nas ma taki system i niejednokrotnie są ze wszystkim pierwsi obrobieni przed małorolnymi, którzy siedzą w domu i w październiku żyto sieją.

Awarie, no cóż zdarzają się, ale od czego ma się znajomych. Zawsze ktoś poratuje co by nie było. 

Policz czas i koszt uprawy a ile zarobku na etacie to wyjdzie ze lepiej znając usługę, może trochę więcej wyjdzie ale bez stresu i bez ewentualnych awarii 

• Like 2
Opublikowano

NP3000, N462200 bez inhi

ponoć  bez inhi miało nie byc produkowane bo są straty  azotu , ponoć glifo miało byc tylko w steżeniu 180 w Nowej formule zeby można je jeśc i popijać, tak sie w uja robi rolników na swiecie, lobby

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Ojciec jest, ale w polu tylko z sadzarką jeździ, Anną  i w żniwa kosi jak pojadę z ziarkiem. Kręci się koło komina zawsze coś dłubie... 

70tka na karku, jednego dnia wypomina, że on jeszcze w tym wieku musi zapyerdalać. Drugiego mówi żeby sypać sadzeniaka i posadzić, a bydła też ze 30szt zostawić i on "śruty będzie dawał". 

Nie chcę ani jego ani siebie mordować. A tym bardziej słuchać wypominek bo to tak na duchu podnosi, że hej

To i nie dziw że do pracy mus iść. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

CO TO ZA ZBOŻE BEZ FUNGICYDÓW I ANTYWYLEGACZA , LEPIEJ W DZIERŻAWE , BĘDZIE WIĘCEJ

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

CO TO ZA ZBOŻE BEZ FUNGICYDÓW I ANTYWYLEGACZA , LEPIEJ W DZIERŻAWE , BĘDZIE WIĘCEJ

Już widziałem Twoje wyliczenia z tegorocznej produkcji. Podziękuję za rady i zostanę przy swoim 🤭 

Opublikowano
12 godzin temu, pedro2 napisał:

Boś taki gramotny. Dziękuję za rady. Nie skorzystam. A działalność jest już trzeci rok, także etat, gospodarka i firma 🤭 

A za parę lat zawał

Wiesz jakie są różnice w klimacie miedzy wami a nami? O terminach agrotechnicznych pewnie nie slyszales?

Gdy się nie sieje nawozu to i opryski zbedne

13 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Gdzie, do czego?

W środę będę w TV😄to zobaczysz ,chyba ze mnie jak zwykle wytna albo do domu wysla

Opublikowano
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Roboty i kosztów owszem, zostaje  Ci więcej 😉 

To samo miałem na myśli. Nie widzą że Gliński rozdaje milionami różnym firmom ,firemkom których dochód był zerowy nawet przed pandemią, pielęgniarka zarabia 10 000 i więcej na miesiąc a dniówka przekracza 500 a gminy potrafią wycenić swojego pracownika na 380 zł za godz.

Opublikowano
27 minut temu, Jurniczek napisał:

pielęgniarka zarabia 10 000 i więcej na miesiąc a dniówka przekracza 500

Tylko zapomniałeś dopisać że mowa w tym przypadku o własnej działalności, gdzie skladki i podatki zjadają duza czesc tej kwoty. Na normalnym etacie i bez nadgodzin to ona ledwo 5000 zarobi brutto.

Druga sprawa że w tym zawodzie mało kto robi tylko na jeden pełny etat.

• Like 1
Opublikowano

Nic nie zapomniałem. Lekarz też musi musi mieć swoją działalność? i ciągnie w szpitalu dyżur a w międzyczasie wpadnie do swojej rezydencji i wypisze pięć zwolnień a szóstemu po wypadku temu najbardziej pokrzywdzonemu co powinien udzieli pomocy zapyta najpierw czy szczepiony i powie by przyszedł za dwa tygodnie i tak ze wszystkim. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Roboty i kosztów owszem, zostaje  Ci więcej 😉 

Nie sądze  , może na kiepskiej ziemi by tak było , nie przy wysokich plonach , niema szans, dochodzą tylko koszty oprysków i troche więcej nawozów , ile to moze być różnicy     1 -1,5 pszenicy 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Ja mówię o kiepskiej ziemi niestety bo takie mam. O pszenicy nie ma mowy. Podstawilem sobie Twoje koszty i uwierz, dokładka na dzień dobry. 

Przecież nawet pisałem Ci pod tym postem, że musiałbym zawczasu przed żniwami kupić i zaczepić na krokwi sznurek żeby po żniwach tylko zrobić hop. 😉 

Opublikowano
Dnia 4.10.2023 o 10:11, pedro2 napisał:

Znam to 😅 jednego dnia sam mnie goni do roboty a drugiego marudzenie i wypominki 🤣🤣

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Ja mówię o kiepskiej ziemi niestety bo takie mam. O pszenicy nie ma mowy. Podstawilem sobie Twoje koszty i uwierz, dokładka na dzień dobry. 

Przecież nawet pisałem Ci pod tym postem, że musiałbym zawczasu przed żniwami kupić i zaczepić na krokwi sznurek żeby po żniwach tylko zrobić hop. 😉 

Dlatego may inny punkt myślenia, ja na kiepskiej ziemi bym nie został rolnikiem, 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v