Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To się nie zanosi na to.

Przełom luty /marzec prognozy widzą ze 3 noce po -3. No i ten tydzień epizod zimowy z -4. Ale pod śniegiem.

Opadów w prognozach dużo. Wychodzi że wiosną wejdziemy w sezon z nieco uzupełnionym stanem wód gruntowych - to u mnie.

Niestety niektórzy pewnie wogóle nie wejdą bo ich zaleje.

Opublikowano

ze spotkania dystrybucji, na chwilę obecną GA i Anwil beda dawać towar w tzw komis dla dystrybutorów, dystrybutor jak sprzeda to zgłasza do producenta i dostaje fakturę,

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

To się nie zanosi na to.

Przełom luty /marzec prognozy widzą ze 3 noce po -3. No i ten tydzień epizod zimowy z -4. Ale pod śniegiem.

Opadów w prognozach dużo. Wychodzi że wiosną wejdziemy w sezon z nieco uzupełnionym stanem wód gruntowych - to u mnie.

Niestety niektórzy pewnie wogóle nie wejdą bo ich zaleje.

Serio, sugerujesz się teraz "prognozą" temp. na przełom lutego/marca ??? 🤣

Opublikowano
15 godzin temu, jacus napisał:

kurna u nas to woda po polach stoi ,ziemia nawet raz nie byla zamarznieta, jak nie 30 cm sniegu to 20 w przerwach opady deszczu, nawet na piasku juz przesiaklo. mrozu w prognozach brak, po kukurydzy nie zaorane a wy nawoz siejecie ...

co bedzie latem ??

Pamiętam w latach 80 w pobliskim PGRze czasami nawóz siano samolotem albo helikopterem. 

Może część niecierpliwych rolników z AF  powinna o tym pomyśleć. Somsiad to by z zazdrości skończył w psychiatryku.

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano
13 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Pamiętam w latach 80 w pobliskim PGRze czasami nawóz siano samolotem albo helikopterem. 

Może część niecierpliwych rolników z AF  powinna o tym pomyśleć. Somsiad to by z zazdrości skończył w psychiatryku.

Siali i choć mieli w bród nawozu taniego, to jednak w Styczniu d*py ich tak nie swędziały tak jak teraz co niektórych.   xD

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, krzysiek1979 napisał:

I ja pamiętam jak w pobliskim pgr-e samolotem sieli nawozy. 

W Karolewie pod Kętrzynem nawet przez jakiś czas uczyli w technikum pilotować samoloty rolnicze.

Mieliśmy pole obok PGRowskiego to wystarczyło z pilotem "pogadać" i przy okazji na naszym nawóz rozsiał.

Opublikowano

Ciekawe jak to było z dokładnością takiego siewu-pewnie i sąsiadom coś poleciało ,u mnie blisko mieli działke 90 ha to kilka dni latał .Co do cen ostatnio nie byłem na punktach ale i nie widać aby jaki ciągnik z nawozem jechał .

Opublikowano
2 minuty temu, krzysiek1979 napisał:

Ciekawe jak to było z dokładnością takiego siewu-pewnie i sąsiadom coś poleciało ,u mnie blisko mieli działke 90 ha to kilka dni latał .Co do cen ostatnio nie byłem na punktach ale i nie widać aby jaki ciągnik z nawozem jechał .

Z tego co pamiętam to jak jednego razu robili to samolotem to nawóz był wszędzie- na drodze, na dachach domów, na podwórku. Nie wiem z czego to wynikało, może pilot był na %.

Podejrzewam że koszty takiej imprezy były niesamowite i umarło to śmiercią naturalną- zwłaszcza nawozy.

Jeszcze z 15 lat temu wujek pryskał pomarańcze w Egipcie z helikoptera. Od tego czasu nie je pomarańczy :)

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, krzysiek1979 napisał:

Mieliśmy ziemniaki przy miedzy z polami PGRu.  Aż biało było po samolocie. Oczywiście trzeba było kombinować później co innego dla siebie. Trawy też były najlepsze z 50 m od miedzy a zboże się wykładało niestety.

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinryt napisał:

ze spotkania dystrybucji, na chwilę obecną GA i Anwil beda dawać towar w tzw komis dla dystrybutorów, dystrybutor jak sprzeda to zgłasza do producenta i dostaje fakturę,

W tamtym roku było to samo, wręcz nie pozwalali sprzedawać w najlepszym okresie cenowym. Co prawda towar można było odebrać, ale z ceną jesienna jaką ustali GA. 

Opublikowano

To dziadkowe czasy ale chorągiewek raczej nie było. Nasze gospodarstwo nieduże wchodziło klinem w grunty PGRowskie. Kontaktu z pilotem nie było. Pomachać z ziemi najwyżej można mu było albo wyganiać gestem ze swojego nieba.

Opublikowano

U nas dystrybutoży grupy azoty chcą wciskać na siłę rsm w depozyt. Ceny nie chcą podać tylko bież będzie dobra cena😀. Niech się bujają w tym roku frajerów już nie znajdą. W tym roku będzie mocznik z importu ale nie kupię wcześniej jak koniec lutego i chyba w kilku partiach do maja😉

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v