Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2023

Bartek933

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
18 godzin temu, adam131 napisał:

Ja wczoraj byłem z wnioskiem i pytałem o to i tak w pkt. VII pani zakazała zaznaczyć,że nie otrzymałem pomocy,a w pkt. VIII zaznaczyć,że otrzymałem pomoc i zaznaczyć punkt 1 i pani ołówkiem napisała,że chodzi o nawozy czyli dopłatę z zeszłego roku.

Jeszcze raz, czyli w pkt VII zaznaczyć "NIe otrzymałem innej pomocy publicznej", a w pkt VIII "Otrzymałem... do 250tys" i ten ostatni kwadracik, że nie objęty sankcjami?

1 godzinę temu, jacor73 napisał:

To nie jest Polifoska 7 tylko polifoska NPK z zawartością azotu 7%, niby to samo, a różnica w nazwie jest. Jest Polifoska 5, 6, 8, ale 7 nie ma!!!

A czym to się różni? 

Polifoska 6 to NPK z 6% azotu. 5 i 8 podobnie tylko różnią się zawartością p i k. 

Polifoska 7 to wychodzi że jest o samo npk z 7% azotu.

2 godziny temu, jacor73 napisał:

To nie jest Polifoska 7 tylko polifoska NPK z zawartością azotu 7%, niby to samo, a różnica w nazwie jest. Jest Polifoska 5, 6, 8, ale 7 nie ma!!!

Kupiłem tą nieistniejącą Polifoskę 7-kę. 2 tony, przekonać się co to jest. Skład 7-18-28 + 12S po 2800 zł, powiat lubelski

4 godziny temu, Pcheella napisał:

Ciekawe czy mają ta yare pk bo wychodzi najtaniej 

Musisz dzwonić. Nie wszystko mają na każdym składzie, chciałem coś kupić z tej listy, to usłyszałem że niektóre pozycje są na samochody do kupienia.cos drgnelo w dol, bo polifoska6 6 ostatnio kosztowała 3720 a teraz 3150

3 godziny temu, miwigos napisał:

Wysiejesz i nic nie będziesz wiedział jak nie zrobisz badań , ale według mnie to składniki ma te co piszą , bo to z rosji

Składniki może mieć. Formuła nawozu: NPK (S) 7-18-28 (+12)

Nas interesuje to co dalej: / 7-7,8-23,2 (+4,8) czyli jeśli chodzi zwłaszcza o fosfor to kiepsko. Kto by sprzedawał porównywalny towar po znacznie niższej cenie?

• Like 1

43 minuty temu, slavvek napisał:

Składniki może mieć. Formuła nawozu: NPK (S) 7-18-28 (+12)

Nas interesuje to co dalej: / 7-7,8-23,2 (+4,8) czyli jeśli chodzi zwłaszcza o fosfor to kiepsko. Kto by sprzedawał porównywalny towar po znacznie niższej cenie?

Robiłeś badania ? Fosfor o ponad połowę zaniżony , czy tyle rozpuszczalny w wodzie ? Potas też odchylenie od normy , co prawda mniejsze , ale jednak , siarka też ponad połowa mniej , nie wiem czy o tym samym nawozie piszemy , bo ta polifoska 7 sprzedawana przez AZOTY ma niby mieć składniki w narmie , przynajmniej na jutubie widziałem wypowiedz , jak gościu robił badania , a za takie składniki jak piszesz to powinna kosztować max 2000 brutto , a nawet sporo poniżej  ps. Już dopatrzyłem , ty po prostu podałeś te składniki w czystej postaci , z tym że we wszystkich nawozach , lub prawie wszystkich tak podają , że np fosfor podają jako P2O5, czy potas K2O, więc wszystko by się zgadzało 

Edytowane przez mysza103

Do czego użyłeś kalkulatora, i co Ci się nie zgadza?

Weź wytłumacz co nie zgadza Ci się w tym zapisie polifoski 7-ki: Formuła nawozu: NPK (S) 7-18-28 (+12) 

Rozumiem, że już w takiej znanej i lubianej Polifosce 6-ce taki zapis już Ci pasuje: Formuła nawozu: NPK (S) 6-20-30 (+7) / 6-8,7-24,9 (+2,8)

Wytłumaczenie tutaj: https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/informacje/p-czy-p2o5-k-czy-k2o-s-czy-so3

8 minut temu, Roxer napisał:

Do czego użyłeś kalkulatora, i co Ci się nie zgadza?

Weź wytłumacz co nie zgadza Ci się w tym zapisie polifoski 7-ki: Formuła nawozu: NPK (S) 7-18-28 (+12) 

Rozumiem, że już w takiej znanej i lubianej Polifosce 6-ce taki zapis już Ci pasuje: Formuła nawozu: NPK (S) 6-20-30 (+7) / 6-8,7-24,9 (+2,8)

Wytłumaczenie tutaj: https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/informacje/p-czy-p2o5-k-czy-k2o-s-czy-so3

To że wartość tych składników jest zawyżona 1000zł w stosunku do ceny N P K 

Edytowane przez Jurniczek

8 minut temu, Roxer napisał:

@Jurniczek  ja rozumiem że jest drogo, ale dyskusja była o Polifosce 7-ce. O tym że jest w niej "kiepsko z fosforem" na podstawie podanego składu i że jest "znacznie tańsza od porównywalnych towarów"

Dla mnie towar to jest coś co tworzy całość a nie sort wybrakowany który może być śmieciem

31 minut temu, Roxer napisał:

@Jurniczek  ja rozumiem że jest drogo, ale dyskusja była o Polifosce 7-ce. O tym że jest w niej "kiepsko z fosforem" na podstawie podanego składu i że jest "znacznie tańsza od porównywalnych towarów"

Rozchodzi się o różnicę 9kg fosforu w tonie ( pomijając rozpuszczalność  w wodzie) i skład różny o jedynie 2%.

• Haha 2

5 godzin temu, Jurniczek napisał:

To że wartość tych składników jest zawyżona 1000zł w stosunku do ceny N P K 

Bardziej zawyżona niż w Polifosce 6 ?

4 godziny temu, slavvek napisał:

Rozchodzi się o różnicę 9kg fosforu w tonie ( pomijając rozpuszczalność  w wodzie) i skład różny o jedynie 2%.

Różnicę 9 kg fosforu względem czego?

Edytowane przez DrVVall

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...