Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Agrest napisał:

Zrobili datę do końca marca by znowu nie było gadania, że po ogłoszeniu windują ceny.

Czyli szach i mat. I myślę że taki argument wykorzystają. Do tego powiedzą że najpierw rolnicy kłócą się o wcześniejszy termin podawania azotu, a jak ten  zostaje przyspieszony, plus potem dopłaty do zakupionego nawozu, to nagle się okazuje że z N1 do maja czekają.

Brak spójności zeznań na przesłuchaniu. Ot i zagwozdka rozwiązana😉

zrobili taka datę żeby wyciszyć tych co drogo kupowali

teraz jak się unia zgodzi na dopłatę termin wydłuża do maja i chłopki place wyczyszczą , bo im tańszy to więcej trzeba kupić aby całą dopłate wykorzystać

Opublikowano
20 godzin temu, Izyth0r napisał:

Ktoś mi to wytłumaczy? Celowo czekaliśmy z zakupem nawozów licząc na niższą cenę. Świadomie pierwsza dawka poszła nieco "tańszym" nawozem, kosztem opóźnionej dawki, nawet bardzo opóźnionej.
Teraz rozumiem, że jak zaryzykowałem, to zostałem zrobiony w bambuko, bo na fakturach mam początek kwietnia i nie łapie się na dopłaty. Czyli jak ktoś podjął ryzyko, to teraz ci co po żniwach w zeszłym roku taniej nawóz kupili nawet ode mnie, to mają jeszcze na nim zyskać, a w kwietniu to za darmo nawóz jest? Czy to jest nagroda dla tych, którzy zasilili kieszenie Danielusa Obajtusa?
saletrzak Canvil zakupiony 05.2022, cena 4500zł/t, produkcja 10.2021
saletrzak Canvil zakupiony 04.2023, cena 2300zł/t, produkcja 02.2022!!!!!!!
ten sam sprzedawca, bez komentarza

Dokładnie, ja mam faktury na 4 kwietnia. Rolnictwo w tym kraju, to jak ruska ruletka. Dopłaty do nawozu jakoś idzie zrozumieć, bo się nachapali i teraz oddają. Ale dopłata do zboża, to paranoja. A jakby rzeczywiście cena wskoczyła na 2 tys. To tym co sprzedali wcześniej po 1,5tys też by dopłacili? Czy zabraliby tym co dostali po 2tys?

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

A jak ktoś kupił z importu ze wschodu to też przysługuje? Chodzi o tą dotacje

Edytowane przez A
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, slavik80 napisał:

Mocznik kupowałeś do oprysków , czy pod kukurydzę? Jak nawozisz kukurydzę?

Miał iść na kuku , ale zostawie na słome po żniwach , a kupie RSM wychodzi przy obecnych cenach drożej o 80 zł / ha, ale podobno lepszy pod kuku

Jak dadza dopłate to do wszystkich , w poprzedniej zapomodze za ultre dali

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
3 godziny temu, zenmaniek napisał:

Ile trzeba odczekać po axialu żeby zrobić oprysk mocznikiem z siarczanem?

Nikt nie odp. a sam jestem ciekawy jaki będzie efekt środka bo dodałem siarczan w tym roku

Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

iść na kuku , ale zostawie na słome po żniwach , a kupie RSM wychodzi przy obecnych cenach drożej o 80 zł / ha, ale podobno lepszy pod kuku

Ja pierwszy raz będę siał kukurydzę.

Miałem przygotowaną polifoske 8 ( płaciłem za nią w pozdzierniku 4765 za tonę) pod fasolę ale teraz chce posiać kukurydzę na ziarno, więc raczej kupię polidapu w podsiewacz i myślałem nad mocznikiem przed siewem, a tego RSM to rozlewać przed siewem i który? Nigdy nie lałem RSM przedsiewnie.ile pasowałoby dać powiedzmy 30 że 400-500 litrów na ha?

Opublikowano

Zależy ile chcesz dać N ja daje 200 kg saletrosanu 26,reszta rozlewam RSM przed uprawą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v