Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wy myślicie że jakby PO rządziło to pszenica byłaby teraz po 1000 zł???

Już to widzę jak ryży robiłby wszystko pod UE i wtedy ceny byłby takie same. Oni robili wszystko to co im zachód mówił. 

Edytowane przez XTRO
  • Like 5
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ale chociaż mielibyśmy kpo i może unia by łaskawiej podchodziła do ograniczenia importu z ua, reszta pewnie bez zmian bo pisiorki i tak klęczą przed UE tylko w TVP to inaczej opisują tak żeby ciemniaki myśleli że się nie "dajemy" uni

Edytowane przez tommy66692
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, XTRO napisał:

nie ma równości w ue i nigdy nie będzie. Tam zawsze kraje starej uni miały lepiej i tak jest do teraz. 

A czego wymagasz od UE jak cię w Polsce nasz własny rząd okradł na nawozach, paliwie, węglu itd. Tego co odwalili z nawozami i paliwem w zeszłym roku nigdy nie zapomnę a już na pewno nie do jesieni 2023.

• Like 10
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, XTRO napisał:

Wy myślicie że jakby PO rządziło to pszenica byłaby teraz po 1000 zł???

Nie wierzę że piszę to ktoś z wschodu, rządzi pis i to przez jego politykę względem ukrainy i obietnice bez pokrycia sprzedajesz pszenicę po 600 a nie po 800. No ale widać najtwardszy elektorat jeszcze buta na karku nie czuje, można cisnąć dalej.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, matek89121 napisał:

Nie wiem po ile by była ale rolą wyborców i opozycji jest rozliczanie obecnej władzy która rządzi dwie kadencję i za wszystko dopowiada.

Podaj przykład, kto kogo rozliczył od lat 90... 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Dobra.

Wymieni który jakieś sukcesy PiSu, oprócz rozdawania socjalu?

Podzielić ludzi im się udało. Na tym podziale  żerują jak pasożyt.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, jajonasz napisał:

Nie wierzę że piszę to ktoś z wschodu, rządzi pis i to przez jego politykę względem ukrainy i obietnice bez pokrycia sprzedajesz pszenicę po 600 a nie po 800. No ale widać najtwardszy elektorat jeszcze buta na karku nie czuje, można cisnąć dalej.

ja nie głosuję na pis i na po bo jedni i drudzy to oszukańcy. Pszenicę sprzedałem po 1200 zł bo jeszcze po tyle zdołałem urwać, do kogo masz pretensję że nie sprzedałeś po 1500 zł? do rządu? a co zabronił Ci sprzedawać po 1500 zl? czy uwierzyłeś jednemu czy drugiemu żeby trzymać bo będzie drogie?  Dobrze wiesz, ze jeśli sprzedałeś pszenicę po 600 czy 800 w tym roku to możesz mieć tylko i wyłącznie pretensję do siebie. Nie oszukujmy się, te ostatnie ceny były z kosmosu i tak więc prędzej czy później wiadomo było że to poleci w dół

Edytowane przez XTRO
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, XTRO napisał:

ja nie głosuję na pis i na po bo jedni i drudzy to oszukańcy. Pszenicę sprzedałem po 1200 zł bo jeszcze po tyle zdołałem urwać, do kogo masz pretensję że nie sprzedałeś po 1500 zł? do rządu? a co zabronił Ci sprzedawać po 1500 zl? czy uwierzyłeś jednemu czy drugiemu żeby trzymać bo będzie drogie?  Dobrze wiesz, ze jeśli sprzedałeś pszenicę po 600 czy 800 w tym roku to możesz mieć tylko i wyłącznie pretensję do siebie. Nie oszukujmy się, te ostatnie ceny były z kosmosu i tak więc prędzej czy później wiadomo było że to poleci w dół

to po co nam w takim razie rząd ? skoro tylko nakłada podatki - coraz większe i rozdaje pieniądze ?

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

8 minut temu, XTRO napisał:

Ciekawe czy w tym sezonie będziesz taki wyszczekany, jak będziesz sprzedawał zboże wyprodukowane  ogromnym kosztem, którzy mamy dzięki temu wspaniałemu rządowi, nic szkoda słów na takich ludzi, powodzenia po żniwach  💁‍♂️

Edytowane przez jajonasz
  • Like 5
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, XTRO napisał:

Ja myślał, że ty rozsądna człowiek. Ciekawe jak będziesz nawijał w tym sezonie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, jajonasz napisał:

Ciekawe czy w tym sezonie będziesz taki wyszczekany, nic szkoda słów na takich ludzi, powodzenia po żniwach  💁‍♂️

Dobrze że na jesień opozycja przejmie władzę , to na pewno nie da nam zginąć , pszenica wróci na 1500zł , rzepak na 3- 3,5 tys, no i oczywiście z Ukrainy nic już nie przywiozą , będzie się miód lał na polskie rolnictwo , tak nam będzie dobrze , 

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał:

Dobrze że na jesień opozycja przejmie władzę , to na pewno nie da nam zginąć , pszenica wróci na 1500zł , rzepak na 3- 3,5 tys, no i oczywiście z Ukrainy nic już nie przywiozą , będzie się miód lał na polskie rolnictwo , tak nam będzie dobrze , 

Wiadomo lepiej siedzieć w gównie po uszy, bo chociaż ciepło i węgla po 3k nie trzeba, tylko potem nie oburzajcie się jak ktoś mówi że to wieś wybrała pis 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v