Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Oni robią ankietę ile sypało i czy dać suszowe do ha czy odpuscić. Przeliczą ze po 8 t i po suszowym

Ja bym profilaktycznie Awatar zmienił bo za taki PISnieDA🤣

• 0
Opublikowano

Może nie ale zapewne pilotażowo dane gromadzą bo ustawa się tworzy do przechowywania takich danych :) ,w Hrubieszowie to policyjny dron  mierzył, liczył . Jak było w Chełmie to nie zauważyłem ale powiedzmy sobie prawdę że jak wprowadzą tą ustawę o gromadzeniu danych to każdy będzie miał taka 'teczkę " bo ich te śmieszne motywy o wprowadzeniu tej ustawy że niby tylko dla przestępców inwigilacja ale na logikę myśląc to skoro komuś nie udowodniono że jest przestepca to nie powinni śledzić a jak komuś udowodnią ze jest przestępca to po co inwigilacja skoro maja udowodnione .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, LonelySoul napisał:

Tylko że "trochę dalej " dochodzi transport i finalnie wychodzi często jeszcze drożej . Nie wspominając o tym że mi np najlepiej opłaca się kupić na fv rr a od kogoś nowego nie ma najmniejszych szans na taką formę płatności 

To za ile chciales kupic jak chodziła 1700-1950 netto? 1200? Nie bądżlź smieszny, moim zdaniem kazde 50-100zl/t tabiej w twoim przypadku jest dobre 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Przed chwilą telefon z ARIMR  Jarosław , ile mam pszenicy i czy mam problemy ze sprzedażą  ?  Pan nic nie wie w jakim celu zbierają te dane ale ja mam nadzieję że Kowalczyk  zawiezie to do Brukseli , znając  zdolności pisiorów to tylko propaganda !

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
55 minut temu, marks50 napisał:

te śmieszne motywy o wprowadzeniu tej ustawy że niby tylko dla przestępców inwigilacja ale na logikę myśląc to skoro komuś nie udowodniono że jest przestepca to nie powinni śledzić a jak komuś udowodnią ze jest przestępca to po co inwigilacja skoro maja udowodnione .

Dla władzy każdy jest potencjalnym przestępcą.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil2509 napisał:

Też nie wykluczam że jak RUS ruszy z ofensywą to cena skoczy i wyjdzie na to że minister miał rację żeby trzymać ;)

Tylko problem w tym że u ruskich też zalega zboże które chce wypchnąć na zachód, rusek mimo wojny umie robić interesy z zachodem  

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Lubeelskirolnik napisał:

Tak chciałbym wiedzieć jaka dawka obornika bydlęcego bądź kurzego pokryła zapotrzebowanie na prawie 5 tonowy plon rzepaku.
Bo przy takim plonie to 180 kg czystego azotu roślina musiała pobrać inaczej nie ma mowy o takim plonie.

Fajnie masz ogólnie jeśli trzy wjazdy wiosną wystarczyły biorąc pod uwagę szkodniki.
U mnie 1szy wjazd był w drugiej połowie marca już na chowacza samego...
Płatek 2 krotnie również
W międzyczasie w fazie zielonego pąka obowiązkowy Bor i oddzielna ochrona na szkodniki.
No nie wspominając już, o wcześniejszym dokarmianiu borem, pierwszej regulacji i innych cholerstwach które łaziły mi po uprawie których naprawdę staram się nie zwalczać najtańszym perytriodem.

20-30 ton obornika w zależności od działki. 300kg NPK 8 20 30, Do doglebowki 100l rsm 32. NPK i RSM kupione w bardzo dobrych pieniądzach.  Później jednoliścienne na końcu regulacja z borem pyretroid do tego.

Wiosna 400l Rsm 28. 1 wjazd chwilę przed świętami coś koło 8 kwietnia Tebu metko, bor siarczan mg i bardzo dobry środek na szkodniki który działa długo został gdzieś ze starych zapasów szkoda było wylać 0,6l/hektar. 2 pictor bor  pyretroid, siarczan mg 2 maja, 3 propulse Inazuma i 20l rsmu aby podnieść mtz 25 maja

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

A czyja to wina że faktur nie bierzecie, pretensjee do siebie , na wszystko się bierze

Jeżeli przekroczy zakup 20zlotych to już biorę fakturę

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Przed chwilą telefon z ARIMR  Jarosław , ile mam pszenicy i czy mam problemy ze sprzedażą  ?  Pan nic nie wie w jakim celu zbierają te dane ale ja mam nadzieję że Kowalczyk  zawiezie to do Brukseli , znając  zdolności pisiorów to tylko propaganda !

To 

1 godzinę temu, witejus napisał:

Dla władzy każdy jest potencjalnym przestępcą.

Nie tylko dla władzy. Poczytaj w którymś temacie teraz już nie kojarzę w którym jak pisał ktoś ze on każdego traktuje jak potencjalnego oszusta

• 0
Opublikowano (edytowane)

Też dostałem tel. z agencji , podałem że mam wszystko nie sprzeane i dużo, ile nie podałem, czy do gospodarstw poniżej 50 ha dzwonią też ?

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v