Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, lukasz1995 napisał:

Niestety,za produkcja zbożową powinno być najmniej pieniedzy,bo jest najmniej roboty.W porównaniu do producji mleka,wieprzowiny,byków czy też  roslin okopowych.Ile czasu trzeba obrobić ha pola,a ile trzeba wkładać w produkcję zwierzęcą

Gdybyś napisał, że za swoją pracę oczekujesz większą zapłatę, to bym cię zrozumiał ale ty chcesz, aby producentom roślinnym jeszcze bardziej obniżyli dochody. I jak tu takiego osobnika jak Ty określić? Podpowiedzcie.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Teraz czytasz i nie wierzysz w to co czytasz .

Rolnik jest rolnikowi wilkiem .

Rolnik uprawiający zboża , powinien mniej dostawać , bo posieje i czeka aż urośnie i tyle pracy .

Rolnik co ma zwierzęta to jest prawdziwy rolnik , bo co dnia pracuje jak wół .

• Thanks 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, AdamKutno napisał:

Jak w styczniu woziłem po 1350 netto to miałem mieszane uczucia, 30 procent zostawiłem i niestety poszło w tamtym tygodniu po 1050. Z perspektywy czasu to każdy jest mądry, u mnie zliczyłem wszystkie straty (rzepak, zboże, nawóz) to na dzień dzisiejszy około 100 tysięcy w du...ę. Dla mnie to bardzo duże pieniądze. 

Zgadza się, ale jak widziałeś że  od żniw robiło się co raz gorzej to nie było perspektyw ny trzymać dłużej. Ja też  w styczniu wywiozlem, w tym czasie straciłem wiarę że będzie lepiej.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, AdamKutno napisał:

Jak w styczniu woziłem po 1350 netto to miałem mieszane uczucia, 30 procent zostawiłem i niestety poszło w tamtym tygodniu po 1050. Z perspektywy czasu to każdy jest mądry, u mnie zliczyłem wszystkie straty (rzepak, zboże, nawóz) to na dzień dzisiejszy około 100 tysięcy w du...ę. Dla mnie to bardzo duże pieniądze. 

Ja straciłem przed wojną na UA jakieś 25 % tego co ty teraz , nie kupiłem nawozu jak był po 1200 zł tylko jak zdrożał na 3600 zł a zboże sprzedałem w żniwa po 800 zł gdy w lutym , marcu było 1400 zł . To co się stał się nie odstanie .

• 0
Opublikowano (edytowane)

PIS to partia, która sama stwarza problemy, by później je rozwiązywać z szkodą dla poszkodowanych. I jeszcze się tym chwalić.

Dopłaty obszarowe 2023 - PIS chwali się, że zrównał dopłaty polskich rolników z dopłatami np. niemców. Poprzez ekoschematy! Paranoja. Dopłaty za ekoschematy to rekompensata za poniesione nakłady ich prowadzenia. I za utracone korzyści, bo masz siać to co ci karzą, a nie to co daje zysk. I jak się za to zabierzecie to zobaczycie jaki to kanał i nie więcej, ale mniej dostaniecie dopłat. Plus większa kontrola, nadzór, inwigilacja na nas. Papierologia straszna! 

I niech PIS nie zgania na unie europejska, bo unia tylko dała ramy a szczegółowe programy pisowski rząd stworzył. Wszystkie te absurdy, które przed nami.

I nie zapominajmy, że komisarzem rolnictwa w UE jest polityk PIS Wojciechowski. I co. Ano widzimy co ze zbożem, co z dopłatami. I jak podają media nie dziw, bo jest on prawnikiem, który nie interesuje się rolnictwem. Ostatnie miesiące to pisał ustawy o sądach i negocjował to w unii. Tym się zajmował nie problemami rolników.

WYBORY - NIE dla PIS !!!

lubelskie - pszenica 800 zł/t

Edytowane przez szumi
.
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, szumi napisał:

Dopłaty za ekoschematy to rekompensata za poniesione nakłady ich prowadzenia. I za utracone korzyści

Tylko za koszty, gdyby za utracone korzyści to nie raz 50 tys mało przy niektórych uprawach

27 minut temu, galan99 napisał:

Rolnik co ma zwierzęta to jest prawdziwy rolnik

A ty jakie masz zwierzęta? oprócz psa i kota

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, marks50 napisał:

Akurat ten link to propagandowy gniot , opisuje bzdury typu "przez jedno z przejść, a wiadomo jest ich kilka" -kilka to znaczy ile ??? bo sa tylko trzy Medyka , Izow i Dorohusk a w sumie przesyłane jest głównie przez Hrubieszów , to przejście robi skale . A już wpis typu "mydlą oczy że jakieś firmy powiązane z PSL ciągną zboże." głównie powiazani z PSL i komuchami -czyli firma BZK (Komorowskiego Zbycha )która jest właścicielem Bakoma , Polskie Młyny(mechaniczny Waldemar jest prezesem ) , Bioagra , Komagra .  Wyspecjalizowali się głównie w olejach ale i Pawlak ciąfgnął pszeniczkę .Tak więc każdy jest zamieszany w tym przemycie zbóż , ostatni w Polsat była taka trójca Miler komuch , Komorowski Bigos i Waldemar Pawlak (trójca z układu ) i naśmiewali się ze nie da się tego zatrzymać . Teraz nawet te BZK chce inwstować w magazyny przy granicy - oni sie nastawiaja na przywóz na lata bo nikt nie buduje magazynu bo może UE przedłuży zdjęcie ceł na kolejny rok -ten proceder ma byc na lata . I jeśli PiS naprawdę by chciał by urwać łeb tej komuszej hydrze to wystarczy KONTROLOWAĆ  - czyli po pierwsze granice , po drugie magazyny tego monopolisty , po trzecie zbadać olej z  półek sklepowych na zawartość GMO i jaki poziom jest kwasów erukowych w oleju , od razu by sie odechciało przywozu z ukrainy ale niestety PiS ory sa tak samo umoczone , pokupowane maja akcje tych firm i robią " drogie słomiane interesy " a społeczeństwo zaraz wymrze od tego super jedzenia . 

Pytam sie jeszcze raz czy ten protest 4 kwietnia w Hrubieszowie to ciagnikami czy tylko spotkanie przedświąteczne ?

Ciągnikami   ! 

1 godzinę temu, galan99 napisał:

A dla kogo wybory że tak zapytam jak można ?.

Dla Konfederacji   !

• 0
Opublikowano

PIS to partia, która sama stwarza problemy, by później je rozwiązywać z szkodą dla poszkodowanych. I jeszcze się tym chwalić.

Niestety organizacje rolnicze: izby rolnicze, solidarność RI dogadane z rządem. Nic nie robią, pozorują protesty, utrzymują wieczne pogotowie strajkowe. Agrounia po połączeniu się z porozumieniem odpuściła całkowicie rolnictwo. Dopiero ostatnio wrócili do tematu, gdy Oszukana Wieś zrobiła szum w Kielcach i sprawa zaistniała w mediach. PIS boi się protestów głośnych w mediach i dlatego ostatnie akcje w Kielcach i Jesionce robiące szum medialny były takie skuteczne. Protest w dużym mieście jak Szczecin to też dobre akcje. Tylko stały silny protest może coś zmienić.

Ja przez to dbanie PIS-u o wieś w ostatnim roku straciłem ok. 100 tys. zł (nawozy, paliwo, pszenica) i żaden ochłap rzucony przez PIS przed wyborami nie skłoni mnie by na nich zagłosować. Głosowałem na nich, ale już mnie nie oszukają.

WYBORY - NIE dla PIS !!!

lubelskie - pszenica 800 zł/t

• Like 3
  • Thanks 4
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Ciągnikami   ! 

Dla Konfederacji   !

Ja uważam że to mogą być jeszcze gorsze farbowane lisy jak pisiory. Po internecie latają filmiki jak robią przekręty w swoich prawyborach u mnie Legnicy. Dziambora który jest bardzo inteligętny i rozsądny już się pozbyli. Mam nadzieję że przed wyborami maski opadną i zobaczycie że konfederacja i pis to jedno dziadostwo.

• Like 1
  • Confused 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, szzone napisał:

Ja uważam że to mogą być jeszcze gorsze farbowane lisy jak pisiory. Po internecie latają filmiki jak robią przekręty w swoich prawyborach u mnie Legnicy. Dziambora który jest bardzo inteligętny i rozsądny już się pozbyli. Mam nadzieję że przed wyborami maski opadną i zobaczycie że konfederacja i pis to jedno dziadostwo.

Konfederacja i PiS to przeciwieństwa. W przeciwieństwie do pozostałych partii. Nie ma innej alternatywy, albo konfederacja albo wspierasz dziadostwo które trwa od lat. Jak nie dasz szansy to się nie przekonasz. 

Edytowane przez Nintendo
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Jordania zakupiła 60 tys. ton rosyjskiej pszenicy po cenie 308,50 USD/tonę C&F z dostawą na początku września.

Cena FOB z portu w Noworosyjsku ( Morze Czarne )wyniesie 274 USD/tonę.

Dolar $ 4,35 zł

Cena z dostawą  ok 1325 zł

Cena na porcie    ok 1191 zł

• 0
Opublikowano
5 minut temu, theta napisał:

Jordania zakupiła 60 tys. ton rosyjskiej pszenicy po cenie 308,50 USD/tonę C&F z dostawą na początku września.

Dolar $ 4,35 zł

A czemu nie kupowali na lubelszczyźnie, u nas taka pszenica po 900, a i do Ukrainy blisko nad Morze Czarne

• 0
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, theta napisał:

Dolar $ 4,35 zł

Turcja zakupiła 395 tys. ton pszenicy w tym 60 000 ton z dostawą w terminie 18.05 – 16.06.2023 w cenie 292,80 USD/tonę

oraz 335 000 ton z dostawą w terminie 12.06 – 10.07.2023 w cenie 281,90 – 293,99 USD/tonę

Tunezja będzie importować pszenicę  1.8 million tons zobaczymy jak tam będzie szła na porty  od nas , czy cos w ogóle będzie z tego

Edytowane przez theta
  • 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jahooo napisał:

A czemu nie kupowali na lubelszczyźnie, u nas taka pszenica po 900, a i do Ukrainy blisko nad Morze Czarne

czytałem gdzieś że Jordania zamknieta dla nas,  poszły statki z pszenicą niby z parametrami ale jak dopłyneły to okazało się że jednak nie jest to towar wysokiej jakości, 

Edytowane przez theta
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Za  późno  na obronę gotówki decyzje  zapadły już , nie ma odwrotu .

Tak ludzie wolą kartę mają to gdzieś , ale przyjdzie czas że się opamiętają ale co po tym , jak tego już nie zmieni  . Taki @Ulman wie inaczej nie rozumie przekazu jaki wrzucił @Wicherek .

Ruski i Ukraina zaopatrzy pół świata w pszenicę .

Młody rolnik nie gryzł się w język Pogonił "mieszczuchów", którzy dzwonią na policję .

https://www.facebook.com/watch?v=208639348523938

Europa zielona , Ukraina uprawia i karmi pięknie .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, theta napisał:

Tunezja będzie importować pszenicę  1.8 million tons zobaczymy jak tam będzie szła na porty  od nas , czy cos w ogóle będzie z tego

tutaj chłopaki z forum już wysyłali kurierem więc coś się ruszyło wkońcu

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.