Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Obstawiam że Białoruś i Rosja więcej dowiezie nam jak Ukraina .

@Ulman to jego koledzy ze wschodu są i mają prawo do nas wszystko dowieść .

Pszenica ile będzie za tyle sprzedadzą i tak samo pozostałe towary życie .

Pszenica w żniwa na mniejszych skupach zapewne po 500 zł .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
37 minut temu, Damianek20 napisał:

Co to ma być?

Koledzy jak byśmy wszyscy wyszli na ulice to może coś byśmy wywalczyli , bo tak zmiotą nas w pył. Za chwilę nie będzie już nic do stracenia.  Ale powtórzę WSZYSCY

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Obstawiam że Białoruś i Rosja więcej dowiezie nam jak Ukraina .

Może w tym roku warzyw ale na przyszłe lata będzie tego do wyboru i koloru. 

Gdzie ta cena 700 ? U tego z vitronu ?

• 0
Opublikowano
13 minut temu, pinochet napisał:

Jakie zabezpieczenie? Jesteś niepoważny. Jesteśmy w UE i każdy towar wjeżdżający do Unii może być sprzedany w każdym kraju należącym do wspólnoty.Przestań tutaj z tym Psl-em....

To trzeba było se w tej unii wynegocjować i uzgodnić pewne rzeczy. Jakoś nagle od dwóch tygodni można plombować tiry które udają się do portu. A przez cały rok nie można było. Wyszliśmy z tej unii czy jak? Przedawkowałeś tvp bo tam wszystkiemu unia winna. Unia wyraźnie powiedziała. Przewóz zboża w celu wysyłki w świat a nie spożycie na miejscu. A wam tłuką do tych pustych łbów, że unia że to czy tamto. A nagle jak zaczęli rolnicy strajkować to się okazuje, że można kontrole na granicy robić sprawdzać czy zboże techniczne nie trafia do młyna czy trafia do portu można tiry plombować i dalej w unii jesteśmy. Pis na to lachę położył i dopiero protesty i widomo zbliżających siew wyborów pogoniło tych durni do roboty.

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Damianek20 napisał:

Może w tym roku warzyw ale na przyszłe lata będzie tego do wyboru i koloru. 

Gdzie ta cena 700 ? U tego z vitronu ?

Skierbieszów  mały skup . Zaś Zamojskie zakłady 800 zł brutto pomimo że , mają cenę 900 zł brutto , kos .

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Max83Max83 napisał:

Co to ma być?

Koledzy jak byśmy wszyscy wyszli na ulice to może coś byśmy wywalczyli , bo tak zmiotą nas w pył. Za chwilę nie będzie już nic do stracenia.  Ale powtórzę WSZYSCY

Dasz radę wystrajkować wyższe ceny od MATIF? 

Oferta na dziś 

Pszenica 14% 1040, 12,5% 1020, paszowa 920, żyto paszowe 760, jeczmień paszowy 810, kukurydza sucha 950, rzepak 1940, ceny netto pomorskie.

Na moje to ceny sporo poniżej średniej z ostatnich lat. 

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, galan99 napisał:

Tak trzymaj z Władkiem dostarcza nam na rynek , ogórki , cebulę , pszenicę i co jeszcze  dostarczy  ,transport tirami i z Biało Rusi ,bardzo tani .

Jak przywiozą ? Którędy?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Legalnie , unia nie nałożyła na warzywa zakazu wiec jest luka i Rosja i Białoruś legalnie mogą .

Dobre nawet bardzo dobre . Unia ponad wszystko , decyzje jakie zapadły to są już na 1 rok .

Jakość ukraińskiego zboża: tylko polscy rolnicy szukają dziury w całym?

W sieci krążą zdjęcia dokumentujące wątpliwą jakość ukraińskiego zboża, jakie mimo obowiązkowej kontroli fitosanitarnej na granicy - która z założenia powinna takie ziarno cofnąć - trafia na krajowy rynek. Rolnicy w Polsce protestują przeciwko temu procederowi, tymczasem - jak wynika z rozmowy z Januszem Wojciechowskim, komisarzem UE ds. rolnictwa - żadne inne państwo członkowskie, do którego trafia towar od naszego wschodniego sąsiada, nie skarży się na złą jakość ukraińskiego ziarna. Polscy rolnicy szukają dziury w całym? Czy raczej: biznes to biznes....

https://www.agrofoto.pl/finanse/jakosc-ukrainskiego-zboza-tylko-polscy-rolnicy-szukaja-dziury-w-calym,129688.html

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, hubertuss napisał:

To trzeba było se w tej unii wynegocjować i uzgodnić pewne rzeczy. Jakoś nagle od dwóch tygodni można plombować tiry które udają się do portu. A przez cały rok nie można było. Wyszliśmy z tej unii czy jak? Przedawkowałeś tvp bo tam wszystkiemu unia winna. Unia wyraźnie powiedziała. Przewóz zboża w celu wysyłki w świat a nie spożycie na miejscu. A wam tłuką do tych pustych łbów, że unia że to czy tamto. A nagle jak zaczęli rolnicy strajkować to się okazuje, że można kontrole na granicy robić sprawdzać czy zboże techniczne nie trafia do młyna czy trafia do portu można tiry plombować i dalej w unii jesteśmy. Pis na to lachę położył i dopiero protesty i widomo zbliżających siew wyborów pogoniło tych durni do roboty.

Mądry post i przeczytajcie go po 10 razy!! Bo szczują Was na Unię, inni szczują Was na Ukrainę a ktoś inny na Białoruś. Wiecznie Was straszą i szczują a sami się bawią i robią kokosy. Wina jest tu, wśród nas! Głównie na wiejskiej. Kto ma wielkie ZZMy?  kto ma wielkie elewatory, kto ma przetwórnie, czyja jest Komagra?  Pytam Was! Zajrzyjcie do oficjalnych informacji w KRS zamiast oglądać TVP albo TVN kto tam co woli. Rozum swój i myślenie trzeba uruchomić. Udziałowcy to politycy, obecni i im przychylni. Lewi czy prawi. 

Jak myślicie po co wymyślono pojęcie "techniczne" ? Widzieliście takie zboże, a może takie siejecie? Na Ukrainie też nie sieją. 

Co sprowadza spółka ASAZ sp. z o.o. która sprowadziła 10 tys. ton pszenicy technicznej, która zmieniła się w polską konsumpcję? Tam jest numer do prezesa, zadzwońcie i zapytajcie. Tysiące ton zostało przerobionych na papierze na krajowe  przez naszych kupców, bo nie chcieli na miejscu kupować a potem  zmielonych w młynach w Krakowie, Łaskarzewie czy innych.  

Teraz po protestach wzięli się za kontrolę, sprawdzenia, plombowanie. Kary polecą po pół banki, ale co to jest przy obrocie 100mln Można? Można. 

Gdyby nie awantura i protesty rolników to byłoby tak dalej, uwierzcie mi, sami urzędnicy łapią się za głowę, że taki ogromny proceder funkcjonował bez nadzoru. A to tylko czubek góry, bo ciągną ze wschodu co się da, na słupy, na  firmy porejestrowane byle na kogo, byle spółka  i idzie od ogórka po rzepak. 

To politycy są winni i ich ciemnota, zawiść i pazerność, nie szukajcie winnych w Brukseli czy Kijowie. 

A teraz ciekawostka! Rusza inwigilacja i nagonka na AgroUniie, będzie podsłuchiwanie i karanie, szukanie winnych, zamykanie protestujących. To już się zaczęło. Rolnik staje się wrogiem rządu, AgroUnia rośnie w siłę, siłę polityczną, oni nie popełnią błędów z Lepperem, PSL to ciemnogród, sprzedawczyki, oni wejdą do układu, ale świeży ruch wiejski zostanie zduszony w zarodku i to już się dzieje. 

Siedźcie w domu dalej.

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Ja nie sprzedałem nic, z tych żniw tez nie sprzedam. Za wysokie koszta . Na przyszły rok wszystko ugór, koszty produkcji spadną do zera. Ja przeżyje , świnkę swoją uchowam, chlebek upiekę. 

Jak by rolnicy w całej  UE tak zrobili, albo chociaż większość  to jest gwarancja na przyszły rok ceny w kosmos.

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

2 minuty temu, Max83Max83 napisał:

Ja nie sprzedałem nic, z tych żniw tez nie sprzedam. Za wysokie koszta . Na przyszły rok wszystko ugór, koszty produkcji spadną do zera. Ja przeżyje , świnkę swoją uchowam, chlebek upiekę. 

Jak by rolnicy w całej  UE tak zrobili, albo chociaż większość  to jest gwarancja na przyszły rok ceny w kosmos.

A kredycik, opłaty, zobowiązania, umowy? Myślisz po co to wszystko jest, drewna nie kupisz, węglem nie ogrzejesz, świnki swojej u nas nie wyhodujesz, krowy bez kolczyka nie utrzymasz.  Zniewolili nas, uzależnili od siebie i systemu. Nic nie zrobisz. Koniec. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Max83Max83 napisał:

Już w tym przetrzymali i co to dało 

• 0
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Max83Max83 napisał:

Śmieci , woda , ścieki  , paliwo do samochodu , podatki , telefon , cyfra + , micha , leki , naprawy samochodu , ubezpieczenia i tak wiele więcej , 2 tyś ledwo starcza .bywa że 3 tys mało .

2 tony pszenicy mało na opłaty , nie posiadasz opłat .

Edytowane przez galan99
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, PanPawel napisał:

Nie każdy jest tak w stanie zrobić finansowo.

Fakt ,niektórych stać dołożyc -przecież tyra na etacie,więc 101 Euro na horyzoncie

Edytowane przez Dziadek1187
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Śmieci , woda , ścieki , woda , paliwo do samochodu , podatki , telefon , cyfra + , micha , leki , 2 tyś ledwo starcza .

2 tony pszenicy mało na opłaty , nie posiadasz opłat .

Jak nie masz żadnej rezerwy to sprzedaj tylko tyle co na podstawowe opłaty .

Bardziej chodzi mi aby nie pchać się w dodatkowe koszty i wieczną maksymalizację produkcji. Jeśli będą nadwyżki żywności to będą nas tak robić ciągle w bambuko . Zacisnąć pasa,  jeden rok odpuścić i się wyklaruje.

Troszke gorzej jest jeśli ktoś ciągnie na kredytach. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Legalnie , unia nie nałożyła na warzywa zakazu wiec jest luka i Rosja i Białoruś legalnie mogą .

Masz na to jakikolwiek potwierdzenie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v