Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
55 minut temu, jajanek1 napisał:

na tych giełdach  ziarno spadło to fakt ale z cenami nawozów , dopłatami do zboża i  paliwem to walą w ...uja równo  z rolnikami

y...bane dziady nic więcej , jak ktoś rzeczywiście kupił nawozy w najwyższej cenie i trzyma ziarno  nadal to współczuje 

ja kupiłem 200 l paliwa i spadło 60 gr. na litrze i nie mogę się z tym pogodzić hah nie przez 100 zł. tylko przez fakt że nie przewidziałem trendu 😀

a jak jeszcze zrobił odwrotnie w poprzednim roku  z kupnem nawozu i sprzedażą ziarna to może się wykończyć psychicznie ,takich skur.... w rządzie nie było od wieków chyba ??

o tym co robią w tych rządowych mediach nawet nie chce pisać , dziwię się że tam ludzie robią i pier**lą  głupoty do kamer co im każą , wolałbym zdechnąć z głodu niż taką nienawiść jak te kurw.... rządzące   sieją przekazywać co drugie słowo albo donald albo platforma no qwwa bez przesady .

za to co zrobili św. Adamowiczowi i teraz temu młodemu chłopakowi i wielu pewnie innym powinny te q...wy siedzieć 

ja się ich kanałów boje oglądać , bo mnie tak wk***iają ci szmaciarze dobrze opłacani że jak bym którego spotkał na ulicy to nie wiem czy bym nie miał takiego problemu jak ten co go ostatnio sądzili haha  mało tego na dowód że mówią prawdę te same mordy pokazują karn.... sakie... kan... i inni  rzygać się chce

Taki jest stan umysłu po oświeceniu przez TVN😆

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

To dziwny ten ,,tranzyt" jeśli kończy się w magazynach firm w Polsce.

To akurat zasługa pisu. Ja mam na myśli tranzyt towarów przez kraj objęty cłami. Tak jak było u nas przed wejściem do UE. Towary jadące z zachodu przez nasz kraj na wschód objęte u nas cłami. Jadące tranzytem nie były poddane cłom. 

1 minutę temu, tmk1974 napisał:

Taki jest stan umysłu po oświeceniu przez TVN😆

Szczujnia cię lepiej oświeci. Jak mówiłem kumplowi na jesieni, ze nasz kraj zalewa zboże z UA to on się sprzeczał, ze nie prawda bo w tvp mówili, ze jedzie na zachód. Efekty teraz widzimy kto kogo lepiej oświeca

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Aleś mnie tera zaimponował.Się k.... pozabijać o te ekozlotowki chcą.Kto to wymyślił to ugorowanie.To chyba w rolnictwie chodzi oto żeby ugorów nie było.pow Sieradzki przenicą 980 lokalna paszarnia.Termin płatności 90dni

Ugorowanie, próby planów zalewania terenów rolniczych w Polsce pod przykrywką ratowania klimatu, obcinanie czy utrudnianie i tak już nic nie wartych dzisiaj stawek dopłat, przyzwolenie na zalewanie Polski i innych ościennych krajów towarami z poza unii czyli z Ukrainy, to nic innego jak powolna likwidacja rolnictwa przez starą unię, a w szczególności Niemcy, u nowych członków unii gdzie jeszcze rolnictwo jest dla nich dużym zagrożeniem, jak uda im się ich plan i będziemy już tylko rynkiem zbytu jak w innych dziedzinach, wtedy dla nich nastaną złote czasy i w ich rolnictwo wpompowana zostanie taka kasa i wszelkie wymogi będą niesione bo trzeba produkować dużo. Taki zresztą mieli plan przyjmując nowych członków, kretyn ten co myśli inaczej.

• Like 2
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

Możesz nie składać o dopłaty masz wolną wole.

Powiem tak jak wy to mówicie, płacę podatki na tą chujnię to złożę tylko o podstawowe i będę robił tak jak dotychczas, nie przejmując się tymi wymyślonymi przez bezmyślnych urzędasów głupotami.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał:

Komu? Do czego? Zachodowi do handlu z Rosją?😄 Z resztą zakaz tranzytu przez nasz teren zachodowi i wschodowi zrobił by jż na pewno z nami to samo co z Białorusią i już tyko Kaczyński po wsiechda by został. Ty w ogóle nie masz pojęcia o tych sprawach. Myli ci się import do Polski z tranzytem przez Polskę. Na tranzyt nie masz ceł.

Patrząc na historię z naszego położenia mamy więcej strat niż korzyści.

Kto cię niewoli? Możesz to wszystko rzucić w piz*. Możesz nie składać o dopłaty masz wolną wole. Zobacz Łukaszenko ma wolną wole poszedł do Putina pod opiekę i widać tego skutki.

Uni jesteśmy potrzebni bardziej niż ona nam bo jesteśmy rynkiem zbytu i konkurencja która likwidują. A tranzyt i tak idzie i będzie szedł. 

Dziś w radiu podali że pszenica po żniwach 500 zł 

• Like 1
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Towary jadące z zachodu przez nasz kraj na wschód objęte u nas cłami. Jadące tranzytem nie były poddane cłom. 

Przemyślałeś dobrze to co napisałeś?czym się różnią towary jadące z zachodu, Europy mam rozumieć, od towarów jadących tranzytem z zachodu, też Europy chyba.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

Powiem tak jak wy to mówicie, płacę podatki na tą chujnię to złożę tylko o podstawowe i będę robił tak jak dotychczas, nie przejmując się tymi wymyślonymi przez bezmyślnych urzędasów głupotami.

Ale ja ci tych dopłat nie wypominam piszę, że masz wybór możesz zrobić co chcesz.

2 minuty temu, Damianek20 napisał:

Uni jesteśmy potrzebni bardziej niż ona nam bo jesteśmy rynkiem zbytu i konkurencja która likwidują. A tranzyt i tak idzie i będzie szedł. 

Dziś w radiu podali że pszenica po żniwach 500 zł 

Tak tak ujnia bez nas padnie. Jak padła po wyjściu Uk. nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Popatrz sobie na bilanse wymiany handlowej my kontra UE.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Przemyślałeś dobrze to co napisałeś?czym się różnią towary jadące z zachodu, Europy mam rozumieć, od towarów jadących tranzytem z zachodu, też Europy chyba.

Ja napisałem wyraźni o sytuacji jaka była przed wejściem do ue. A ty nie doczytałeś.

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Dziadek1187 napisał:

Nie byliśmy w Uni i C360 królowały 

Ciągniki Rolnicze John Deere kto ich napoi jak pszenica będzie po 500 zł ?. 6 ton pszenicy x 500 zł = 3000 tyś . A jak się urodzi komuś tylko 4 tony 4 x 500 zł = 2 tyś . Kombajn i paliwa nawozy , podatki pod kreską .

Albo naładuje jak się zj**ie ?.

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

No to pięknie się zaczyna PiS chce zrobić prowokacje typu spalenia punktu szczepień a potem rzucić hasło " antysczepionkowiec podpalił ..." coś szykują , jakąś prowokacje by oczernić rolników i móc w mediach wałkować temat jak ze spalonymi karetkami dla ukraińców czy czy antyszczepionkowcu którego nie złapali ale wiedza że to antyszczepionkowiec a nie podpalacz piroman czy chory psychicznie . Polecenia juz poszły bo dostałem cynk od kola z W-szawki. Nie mogą sie agenci doczekać W-wawie na konfrontację to wyślą swoich w teren . Uważajcie .

https://www.agrofoto.pl/fakty/polska/kowalczyk-przygotowujemy-program-skupowy-i-wsparcia-eksportu-dla-poszkodowanych-przez-ceny-zboz,129532.html

Uważajmy takze na to co powyżej bo Kowalczyk pod pretekstem pomocy chce sie zgodzić na zniesienie ceł na kolejny rok a powyżej insynuuje ze decyzje ma podjąć KE - jeśli nie uzyskają wszystkich zgód od państw członkowskich zniesienie ceł z ukrainą nie nastąpi . Chcą po prostu dać cichą zgode by nie brać odpowiedzialności że niby KE zadecydowaała . Nie ma zgody na zniesienie ceł i to trzeba wszędzie podkreślac by potem nie udawali głupa ze o niczym nie wiedzieli .

Edytowane przez marks50
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj puściłem jedno auto pszenicy po 1100 netto czyli po 1177 brutto, widząc co się dzieje u nas na Lubelszczyźnie że za konsumpcję po 800-980 brutto to pojechało jedno auto 100 km dalej, i jak zajechałem na skup to się okazało że taka kolejka że głowa mała i większość to z okolicy  rolnicy ode  mnie tam wywożą 🫣

Edytowane przez Pronar82a
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Damianek20 napisał:

Uni jesteśmy potrzebni bardziej niż ona nam

To już jest ogromna megalomania. Przeogromna. Od zawsze mamy dodatnie saldo w handlu produktami rolnymi. Polskie rolnictwo potrzebuje eksportu. W handlu ogólnym saldo jest zazwyczaj ujemne. W rolnictwie zawsze dodatnie. Ktoś kto proponuje wojnę handlową jest sabotażystą. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

A ty nie doczytałeś.

Czego nie doczytałem?przeczytałem ten twój post  jeszcze raz i nie widzę niczego co by się nie zgadzało z tym co wcześniej napisałem, więc jeszcze raz,

czym się różnią towary jadące z zachodu, Europy mam rozumieć, od towarów jadących tranzytem z zachodu, też Europy chyba, przed wejściem do unii?

• 0
Opublikowano
38 minut temu, hubertuss napisał:

A gdzie ja napisałem, że świata poza ujnią nie widzę? Ja tylko nakreśliłem jak by to po wyjściu wyglądało. Popatrz na UK potęgę mającą kolonie/państwa zależne jak po tyłkach dostali. A co dopiero my.

Sprawa po wyjściu z ujni wygląda prosto. nakładają nam cła na płody rolne na inne nasze produkty. A my i tak musimy kupować od nich. Bo np rolnicy wolą raczej maszyny zagraniczne niż krajowe. PL może oczywiście tez na to cła nałożyć ale komu zaszkodzi ujni czy naszym?

Nie wiem jak gospodarce UK wyszło to wyjście z uni ale z mentalnością to za wiele się u nich nie zmieniło i tam chyba funkcjonują jeszcze bardziej poj...... przepisy niż w Polsce i Unii. 

Natomiast z cłami to napewno by były wprowadzone i teraz zależy jak rząd by to wynegocjował. Bo jak by położył lage na wszystko tak jak rzad PiSu na eksport z Ukrainy to napewno dostali byśmy po tylkach przy wyjściu z ue

• 0
Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

Ale ja ci tych dopłat nie wypominam piszę, że masz wybór możesz zrobić co chcesz.

Tak tak ujnia bez nas padnie. Jak padła po wyjściu Uk. nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Popatrz sobie na bilanse wymiany handlowej my kontra UE.

Widzisz tylko cyfry ale nie widzisz ile oddajemy w kątach a ile ucieka kasy za transfer tej kasy do pl. A to ile kupiliśmy zachodnich towarów dając rynek zbytu. Unia nic ci nie da za darmo żebyś był dla nich konkurencja. Dużo dał ci PiS ?

• 0
Opublikowano
13 minut temu, Dziadek1187 napisał:

Nie byliśmy w Uni i C360 królowały 

Jak nie byliśmy, jak byliśmy, tylko wtedy nazywała się RWPG, o ile ktoś jeszcze pamięta co znaczy ten skrót.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, grys napisał:

zobacz ile jest małych firm punktów (ze ŚOR z nawozami z materiałem siewnym nawet z narzędziami częściami zamiennymi smarami olejami ) dzięki komu one się utrzymują ? kto tam zostawia kasę pan prawnik czy lekarz czy strażak może Gozdzikowa ? , więc sam piepszysz głupoty i chyba nie ogarniasz tematu popatrz szerzej ile innych gałęzi jest powiązane z rolnikami i jak oni będą mieli mniej kasy zaczną podupadać to z automatu inni tak samo nie wiem jak można tego nie ogarniać ! 

A ty tam zostawiasz kase dla rozrywki jak w kinie czy idziesz po rzecz ktora CI jest potrzebna do pracowania. Oni produkuja cos co nam jest potzrebne do pracy, my produkujemy jedzenie ktore im jest potrzebne

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

To już jest ogromna megalomania. Przeogromna. Od zawsze mamy dodatnie saldo w handlu produktami rolnymi. Polskie rolnictwo potrzebuje eksportu. W handlu ogólnym saldo jest zazwyczaj ujemne. W rolnictwie zawsze dodatnie. Ktoś kto proponuje wojnę handlową jest sabotażystą. 

To skoro tak dobrze w rolnictwie bo ciągle salda są dodatnie to po co w ogóle dyskusja i protesty że jest źle ? 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Desperado napisał:

Do opuszczenia? ja nawet nie byłem za wstąpieniem.   :D "lepszy w wolności kęsek lada jaki, niźli w niewoli przysmaki"

Poczytaj temat o dopłatach, to będziesz miał odpowiedź, za złotówkę to by sukę do Brukseli gonili, a Ty tu mówisz o rezygnacji z dopłat? xD

Ja też nie byłem za wstąpieniem

no właśnie w tym jest problem  ale każdy powie Ci że jak dają to trzeba brać, 

• 0
Opublikowano
7 minut temu, marks50 napisał:

No to pięknie się zaczyna PiS chce zrobić prowokacje typu spalenia punktu szczepień a potem rzucić hasło " antysczepionkowiec podpalił ..." coś szykują , jakąś prowokacje by oczernić rolników i móc w mediach wałkować temat jak ze spalonymi karetkami dla ukraińców czy czy antyszczepionkowcu którego nie złapali ale wiedza że to antyszczepionkowie a nie podpalacz piroman czy chory psychicznie . Polecenia juz poszły bo dostałem cynk od kola z W-szawki. Nie mogą sie agenci doczekać W-wawie na konfrontację to wyślą swoich w teren . Uważajcie .

Wczoraj w Kielcach sam widziałem jak  tajniacy wyprowadzali jednego z rolników   ( Oszukana Wieś   )  tylko za to że przed Heniem rozwinął flagę biało czerwoną  z czarnym kirem , myśleli ze nas jest mało ,to był początek protestu , wszyscy na  znak  Pana Wiesława  Gryna  zaczęli zakładać  kamizelki a tajniacy porwali tego z flagą i do radiowozu   !

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Damianek20 napisał:

To skoro tak dobrze w rolnictwie bo ciągle salda są dodatnie to po co w ogóle dyskusja i protesty że jest źle ? 

Ja tam na żadnym proteście nigdy nie byłem. Ogólnie zazwyczaj było ok. Ostatnio tylko rząd postanowił nas zrobić w balona. 

Protestujący zazwyczaj mają jak dla mnie dziwne postulaty. 

• 0
Opublikowano
20 minut temu, marks50 napisał:

No to pięknie się zaczyna PiS chce zrobić prowokacje typu spalenia punktu szczepień a potem rzucić hasło " antysczepionkowiec podpalił ..." coś szykują , jakąś prowokacje by oczernić rolników i móc w mediach wałkować temat jak ze spalonymi karetkami dla ukraińców czy czy antyszczepionkowcu którego nie złapali ale wiedza że to antyszczepionkowiec a nie podpalacz piroman czy chory psychicznie . Polecenia juz poszły bo dostałem cynk od kola z W-szawki. Nie mogą sie agenci doczekać W-wawie na konfrontację to wyślą swoich w teren . Uważajcie .

https://www.agrofoto.pl/fakty/polska/kowalczyk-przygotowujemy-program-skupowy-i-wsparcia-eksportu-dla-poszkodowanych-przez-ceny-zboz,129532.html

Uważajmy takze na to co powyżej bo Kowalczyk pod pretekstem pomocy chce sie zgodzić na zniesienie ceł na kolejny rok a powyżej insynuuje ze decyzje ma podjąć KE - jeśli nie uzyskają wszystkich zgód od państw członkowskich zniesienie ceł z ukrainą nie nastąpi . Chcą po prostu dać cichą zgode by nie brać odpowiedzialności że niby KE zadecydowaała . Nie ma zgody na zniesienie ceł i to trzeba wszędzie podkreślac by potem nie udawali głupa ze o niczym nie wiedzieli .

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/30460-bruksela-oficjalnie-zezwala-na-tranzyt-towarow-z-ukrainy-ruch-graniczny-wzrosl-o-polowe

Już nas Heniek zaj....ł   !

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/30462-rolnicy-goraco-przywitali-ministra-podczas-targow-w-kielcach-s-j-dziadu-judasze-i-zlodzieje

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, Wicherek napisał:

Wczoraj w Kielcach sam widziałem jak  tajniacy wyprowadzali jednego z rolników   ( Oszukana Wieś   )  tylko za to że przed Heniem rozwinął flagę biało czerwoną  z czarnym kirem , myśleli ze nas jest mało ,to był początek protestu , wszyscy na  znak  Pana Wiesława  Gryna  zaczęli zakładać  kamizelki a tajniacy porwali tego z flagą i do radiowozu   !

Jaja powinny pójść jeszcze w ruch i zbożem go sypać 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.