Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, marian300 napisał:

To ja z innej beczki czy ktoś wogóle sprzedaje zboże po tych cenach?Dziś widzę niektóre skupy nawet cen nie wystawiają.Czy już wszyscy wszystko w d*pie mają?

Ja przyjmuję  postawę dokładnie  taką,   że  stosuję " metodę  zmęczeniową" tzn.

-nie  sprzedaje  pszenicy

-nie  sprzedaje rzepaku

-nie  kupuje nawozu

• Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Sądząc po pełnych wiatach i traktorach na dworze w mojej miejscowości większość przyjeła taką postawę nie sprzedajemy zbóż i rzepaku . A Póki co  przetwórnie chwalą sie żę mają ponad 3 miliony ton rzepaku i a firmy paszowe robią zapisy albo nie skupują zboża . Jedno pewno na pewno nie są tak zasypani POLSKIM ziarnem bo masę ludzi trzyma...

A nawóz to wiadomo większośc posiało i się zaopatrzyło ze statą ,  wcześniej postraszyli wojną i nikt nie liczył na obniżki a tu taki klops.. kupa...

Minister kowalczuk " nawozy będą na akceptowalnym poziomie 3 tyś pln" dzisiaj to jest połowa tego...

Edytowane przez MarekUA
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, marian300 napisał:

To ja z innej beczki czy ktoś wogóle sprzedaje zboże po tych cenach?Dziś widzę niektóre skupy nawet cen nie wystawiają.Czy już wszyscy wszystko w d*pie mają?

Widzę, że ludzie jeżdżą ze zbożem koło mnie. Więc ktoś coś sprzedaje. 

• 0
Opublikowano

Szkoda że nie skandowali chcemy pomagać ukrainie tej biednej i pokrzywdzonej 👿

Mówiłem że to się tak skończy że nas wy***ią a głupi posłuchałem tutaj mądrych jak to mieć lepiej towar niż kasę o pomocy temu b.... już nie wspomnę jak nam się odwdzięczyli razem z ukraińcem kowalczykiem i dudą bo o tym je... pinokio to nie wspomnę. 

We Francji prezydent chce przepchnąć ustawę emerytalna dekretami. Ludzie zaczynają nękać jego rząd rysując na drzwiach domów w których mieszkają szubienicę i gielotyny a także przecinają kable elektryczne. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

To było w Holandii. U nas dadzą 800 plus bo już o tym pomału przebąkują choć na 13 stkę wzięli z rezerwy demograficznej 5 mld zł. I cześć rolników znowu zagłosuje.

Świadomi prawdziwi rolnicy nie zagłosują. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, marian300 napisał:

U mnie tonlataja zestawy na potęgę. Aż strach pomyśleć ile płacą w pon było 960 brutto pasza a teraz pewnie 900.

Międzynarodowy Trybunał Karny wydał nakaz aresztowania Władimira Putina za zbrodnie wojenne na terytorium... 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jade poogladac. CHyba wiekszosc lduzi tak jezdzi.

CO roku jezdze na Airshow do Radomia to nie znaczy ze chce sobie Raptora kupic

Edytowane przez mds212
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Wracamy autokarem z targów kielc. Minister naslal na nas 5 busów policyjnych. Z nerwów kolega zasłabł.  Policja niby wezwała karetkę która jechała ponad pół godziny. 

20230317_181816.jpg

20230317_181813.jpg

Edytowane przez 80marcin
Dopisanie
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, misiak napisał:

Ja przyjmuję  postawę dokładnie  taką,   że  stosuję " metodę  zmęczeniową" tzn.

-nie  sprzedaje rzepaku

-nie  kupuje nawozu

Jak najbardziej prawidłowa postawa. Ograniczenie zakupów do niezbędnego minimum i rezygnacja z inwestycji w gospodarstwa choćby na jeden rok otworzyła by społeczeństwu oczy. Wbrew pozorom gospodarka na naszego kraju toczy się w dużej mierze wokół rolnictwa. Być może wtedy przestali byśmy być traktowani jak przysłowiowy wrzód na d*pie.

• 0
Opublikowano

Ta z nerwow. Ja wiem co sie dzieje w takich autokarach jak sie chlopi z domu od bab wyrwia. Nieraz jak jechalem to niektorzy w tamta strone jeszcze nie doejchali na targi a juz konczyli sie :D

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
46 minut temu, misiak napisał:

-nie  sprzedaje rzepaku

-nie  kupuje nawozu

Też bym się dołączył tylko co z tego jak ludzie są tak zadłużeni że sprzedadzą i w zębach niosą do banku 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Świadomi prawdziwi rolnicy nie zagłosują. 

Na pis głosują mieszkańcy wsi a nie rolnicy. A to istotna różnica.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, Damianek20 napisał:

Szkoda że nie skandowali chcemy pomagać ukrainie tej biednej i pokrzywdzonej 👿

Mówiłem że to się tak skończy że nas wy***ią a głupi posłuchałem tutaj mądrych jak to mieć lepiej towar niż kasę o pomocy temu b.... już nie wspomnę jak nam się odwdzięczyli razem z ukraińcem kowalczykiem i dudą bo o tym je... pinokio to nie wspomnę. 

We Francji prezydent chce przepchnąć ustawę emerytalna dekretami. Ludzie zaczynają nękać jego rząd rysując na drzwiach domów w których mieszkają szubienicę i gielotyny a także przecinają kable elektryczne. 

Nie rozumiesz nadal, kto nas wyru.... i dlaczego.

To nie wina Ukrainy, że UE podpisała taką ustawę o tranzycie - tu prym wiodą Niemcy, którym na rękę jest zapaść w polskim rolnictwie i gospodarce, które to od pewnego czasu stanowia dla nich realną konkurencję

Niemcom zepsuliśmy geszeft z Rosją - teraz będa robić wszystko, aby nas pognębić, dlatego UE nie zgodzi się na pomoc naszym rolnikom, nie zamknie granicy, a także przymyka oko na transfer pozajakościowej pszenicy przez Niemcy na północ Polski

Niemcom nie w smak, że kupujemy uzbrojenie od USA, a nie od nich. Że próbujemy się wybić na lidera w regionie, politycznie i militarnie. Dlatego nie dostaniemy z UE ani euro a prawo będzie kształtowane tak, aby pogłębić u nas kryzys i zapaść. A nasz rząd nic z tym nie robi.

• Thanks 1
  • Confused 2
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, mds212 napisał:

Skoro mowicie ze nie jedziecie na targi to ja sie przejade, przynajmniej nie bedzie kolejek i mądralisnkich Januszy i dzieciakow wlazacych wszedzie.

Tym postem pokazałeś, że największym Januszem jesteś ty.

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

To nie wina Ukrainy, że UE podpisała taką ustawę o tranzycie - tu prym wiodą Niemcy, którym na rękę jest zapaść w polskim rolnictwie i gospodarce, które to od pewnego czasu stanowia dla nich realną konkurencję

Niemcom zepsuliśmy geszeft z Rosją - teraz będa robić wszystko, aby nas pognębić, dlatego UE nie zgodzi się na pomoc naszym rolnikom, nie zamknie granicy, a także przymyka oko na transfer pozajakościowej pszenicy przez Niemcy na północ Polski

Niemcom nie w smak, że kupujemy uzbrojenie od USA, a nie od nich. Że próbujemy się wybić na lidera w regionie, politycznie i militarnie. Dlatego nie dostaniemy z UE ani euro a prawo będzie kształtowane tak, aby pogłębić u nas kryzys i zapaść. A nasz rząd nic z tym nie robi.

A ten j**any pseudo nazistowski rząd w ukrainie to co bez winy jest ? Tak samo jak ten obecny w Polsce ? 

Dogadali się wszyscy razem i przyjęli ta ch.... do nas najwięcej na dodatek całą gospodarkę wy***ali przy pomocy ukraincow bo my płacimy za tą j**ana wojnę i za żywienie tej zarazy. Masz baryłka 70 dolarów a paliwo 7 zł bo pchają tam za darmo, wszystko oddają a z tamtad ściągają do nas. J... unie ten rząd i ukraincow. 

Litera 🤭 chyba włażenia w d*pę Ukraińcom i USA bo nic więcej.  

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Lolek74 napisał:

Tym postem pokazałeś, że największym Januszem jesteś ty.

Bo woole pojechac jak jest mniej ludzi, nie stac w kolejkach i sie nie przepychac? Jezeli todla Ciebie Januszostwo to ok

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marian300 napisał:

Wczoraj znajomemu wywiozlem 3 przyczepy, 970brutto agrifirm LRA. 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, mds212 napisał:

Bo woole pojechac jak jest mniej ludzi, nie stac w kolejkach i sie nie przepychac? Jezeli todla Ciebie Januszostwo to ok

Dla mnie to nie jest Januszowo. Sam napisałeś, że nie będzie kolejek i mądralińskich Januszy, więc o co ci chodzi?

• 0
Opublikowano
26 minut temu, PanPawel napisał:

U mnie tonlataja zestawy na potęgę. Aż strach pomyśleć ile płacą w pon było 960 brutto pasza a teraz pewnie 900.

Międzynarodowy Trybunał Karny wydał nakaz aresztowania Władimira Putina za zbrodnie wojenne na terytorium... 

Nie pier**l głupot nikt nie wozi

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, Damianek20 napisał:

A ten j**any pseudo nazistowski rząd w ukrainie to co bez winy jest ? Tak samo jak ten obecny w Polsce ? 

Dogadali się wszyscy razem i przyjęli ta ch.... do nas najwięcej na dodatek całą gospodarkę wy***ali przy pomocy ukraincow bo my płacimy za tą j**ana wojnę i za żywienie tej zarazy. Masz baryłka 70 dolarów a paliwo 7 zł bo pchają tam za darmo, wszystko oddają a z tamtad ściągają do nas. J... unie ten rząd i ukraincow. 

Litera 🤭 chyba włażenia w d*pę Ukraińcom i USA bo nic więcej.  

nadal nie rozumiesz, że porozumienie w sprawie pomocy Ukrainie obejmowało także rekompensaty finansowe, ale z tego nie zobaczymy nawet złamanego Euro

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jahooo napisał:

Głupszego wywodu dawno nie widziałem .  Ty chyba ma sz tylko TVP 

Edytowane przez Dziadek1187
  • Like 1
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.