Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Ciągle mnie zastanawia skąd tak wyjebane ceny w spożywce?

Są koszta Energi , płacy , paliwa wymieniać dużo by trzeba  było .

Rolnik sam 1 obrobi 150 ha i pozostałe 5 miesięcy nic nie robi byczy się , sami tak powiadacie .

Pszenica po 600 zł przy takich ilościach daje mega dobry dochód .

Niedawno głosiłeś herezje że 1200 to dobra cena , musiał Cię morawiecki z kaczystą podpłacić albo Ci wódki podlać że pier**lisz takie kocopoły.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

To wszystko zależy kto ma jakie klasy,on ma gliny może być.

Jakby miał i jakość i plony to by wiecznie nie biadolił że wszyscy zbankrutują , że nawozy drogie a pszenica po 600 i nic się nie opłaca. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Bycie dziadem to przede wszystkim stan umysłu więc to żadne wyzywanie. Pszenicę po 600 to może ciebie tak skroili. Mam ofertę na wrzesień po 760 mimo ze nie ma specjalnych parametrów. Sprawa jest prosta ja bedę miał 8-9 ton pszenicy po 760 a ty 7 ton po 600 pln. Mi zostanie 2 tys z ha , tobie 1 tys z ha. U mnie bedzie 2tys z ha x 50 ha a u ciebie 1 tys pln x 5ha. 

Możesz określić koszty wyprodukowania tych 8-9 t/ha, przy 760zł tu czytająca pani prezes ten post 400 ha gospodarstwa serdecznie sie uśmiała , u niej przy 900zł t pszenicy wychodzi na czysto ok 1000zł/ha[pełna ksiegowość]

• Like 2
  • 0
Opublikowano

A jakie  ziemie ma pani prezes, jakie wydajności i ile ludzi do utrzymania że taka cienizna jej wychodzi? Jak przy 900 pln za pszenicę zostaje jej 1000 pln to cos robi źle.

U mnie koszty jakieś 4300-4500. Nawozy różnie kupowane i muszę ceny uśrednić żeby dokładnie policzyć

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Ulman napisał:

Jakby miał i jakość i plony to by wiecznie nie biadolił że wszyscy zbankrutują , że nawozy drogie a pszenica po 600 i nic się nie opłaca. 

No ma racie jak tak będzie,ale jeszcze jest nadzieja która mówi że będzie lepiej ale ona jest nadzieją głupków,normalnie co mam wam powiedzieć po ludziach wszystkich ,po pracach polowych widać że zapał do roboty w polu osłabł względem innych lat ,nikt jeszcze rzepaku nie posiał nikt nie ora po rzepak Ani nikt nie siał rzepaku.

Edytowane przez Strongman
  • 0
Opublikowano

Tak liczą opłacalność. Zapominają że ziemię kupili 10 lat temu i wczoraj ją spłacili gdzie 1/3 gospodarki robiła na kredyt. Nie liczą ojca ciągnika bo za darmo, kosztów też nie ma bo przecież nic takiego się nie psuje. 8 ton po 600zł  to zostanie może 1000zł jak urośnie to 8ton. jak przyjdzie susza to się okaże że na zasiłku więcej dają.

Przy tych cenach to koniec rolnictwa.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, ws71 napisał:

Możesz określić koszty wyprodukowania tych 8-9 t/ha, przy 760zł tu czytająca pani prezes ten post 400 ha gospodarstwa serdecznie sie uśmiała , u niej przy 900zł t pszenicy wychodzi na czysto ok 1000zł/ha[pełna ksiegowość]

To z czego ona się śmieje? 400 tyś z płodów i 400tyś dopłaty za pół roku pracy ? Też tak chcę się pośmiać razem z nią...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, toooomaszewski napisał:

To z czego ona się śmieje? 400 tyś z płodów i 400tyś dopłaty za pół roku pracy ? Też tak chcę się pośmiać razem z nią...

Jak to  obliczyłeś geniuszu co roku sieje 100% pszenicy?, skąd te dopłaty 400 tys wiesz w ogóle o czym piszesz? bo widzę po tym wpisie że nie masz zielonego pojęcia o rzeczywistości gospodarstw wielkoobszarowych[szególnie o wysokości dopłat w przypadku takich gospodarstw]

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

ch*jowy rok i tyle. Następny będzie lepszy, nie samą pszenicą żyje człowiek. Duży da sobie radę a może i małemu sprzeda z pół hektara na raty i kredyty, jakoś to będzie, po co się nerwować. Mały z etatu dołoży o też coś kupić. Kołem to się toczy wszystko. 

Duży ma taki żołądek jak mały, jak duży nie przeinwestował w ostatnich latach to najwyżej kupi nowy traktor co 6 lat a nie co 4.

• 0
Opublikowano
18 minut temu, Strongman napisał:

No ma racie jak tak będzie,ale jeszcze jest nadzieja która mówi że będzie lepiej ale ona jest nadzieją głupków,normalnie co mam wam powiedzieć po ludziach wszystkich ,po pracach polowych widać że zapał do roboty w polu osłabł względem innych lat ,nikt jeszcze rzepaku nie posiał nikt nie ora po rzepak Ani nikt nie siał rzepaku.

Taa, zapał ustał. Między niezebranymi belami już talerzówką  niektórzy za***rdalali....  

• 0
Opublikowano

A co cię to  obchodzi? Mam się z czego rozwijać. Ty nie?

Haha trafiłem w czuły punkt łatwo się mówi że wystarczy być pracowitym i wszystko przybywa łatwo,a nie każdy miał tak dobrze na starcie jak ty,typowy synek bambra

• 0
Opublikowano (edytowane)

Osłabł nawet niektórzy sprzedają ziemię i nikt niechce kupić, a przecież puł roku temu to pieniądze nic nie warte i każdy kupował i przepłacał.

Edytowane przez Strongman
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

No to miał pecha. Nie moja wina

To trochę szacunku do do małorolnych bo każdy tak samo musi za***rdalać czy duzy czy mały bo każdy na chleb musi jakoś zarobić 

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał:

Osłabł nawet niektórzy sprzedają ziemię i nikt niechce kupić, a przecież puł roku temu to pieniądze nic nie warte i każdy kupował i przepłacał.

Kupił to ma i jak nie wziął jakiś absurdalnych kredytów, to raczej nie będzie żałował. 

• 0
Opublikowano
17 minut temu, przemek28_28 napisał:

Duży ma taki żołądek jak mały, jak duży nie przeinwestował w ostatnich latach to najwyżej kupi nowy traktor co 6 lat a nie co 4.

Duże gospodarstwa zarobiły krocie na zbożu sprzedanym na górce[kwiecień, maj], a później czerwiec, lipiec na przechowywaniu zboża zza Buga przynajmniej tak było na Pomorzu

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Bycie dziadem to przede wszystkim stan umysłu więc to żadne wyzywanie. Pszenicę po 600 to może ciebie tak skroili. Mam ofertę na wrzesień po 760 mimo ze nie ma specjalnych parametrów. Sprawa jest prosta ja bedę miał 8-9 ton pszenicy po 760 a ty 7 ton po 600 pln. Mi zostanie 2 tys z ha , tobie 1 tys z ha. U mnie bedzie 2tys z ha x 50 ha a u ciebie 1 tys pln x 5ha. 

Gdzie masz taką super ofertę na paszówke aktualnie ? 

Co to jest 100tys zł przy takim gospodarstwie i takich kosztach życia i prowadzenia dalej tego czyt. odnowienia produkcji ?

A co cię to  obchodzi? Mam się z czego rozwijać. Ty nie?

6 minut temu, Ulman napisał:

No to miał pecha. Nie moja wina

Nie wiem już jak się do tego odnosić, zawsze tak było i będzie, że jedni mają lepiej drudzy mają gorzej/ciężej, ale często bywa tak, że ci co mają teoretycznie lepiej szybko zapominają o pewnych sprawach. Jak takie czasy miałyby być że takie ceny na płody i takie koszty to i takim faja zmięknie jak nazbiera mu się nieplanowanych kosztów tzn jakieś awarie tego super sprzętu którym sam obrabia, albo coś nie pyknie i nie będzie 9t czy 80t buraka

Coś mi się wydaje że kto nie będzie rządził to po wyborach czyli w zimie inflacja pokaże jeszcze pazurki, energia itp czyli nawozy 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Michciubar napisał:

To trochę szacunku do do małorolnych bo każdy tak samo musi za***rdalać czy duzy czy mały bo każdy na chleb musi jakoś zarobić 

Nie przeczę że nie musi ale to nie moja wina że się nie rozwinął. Nie zaryzykował, był w niewłaściwym czasie i miejscu, ot po prostu miał pecha.

• 0
Opublikowano
38 minut temu, toooomaszewski napisał:

nad takimi zyskami to trzeba zapłakać

• 0
Opublikowano
19 minut temu, ws71 napisał:

Jak to  obliczyłeś geniuszu co roku sieje 100% pszenicy?, skąd te dopłaty 400 tys wiesz w ogóle o czym piszesz? bo widzę po tym wpisie że nie masz zielonego pojęcia o rzeczywistości gospodarstw wielkoobszarowych[szególnie o wysokości dopłat w przypadku takich gospodarstw]

Może Pani ma męża i on ma na siebie połowę, bo nikt od wejścia Polski do Unii  mając 400ha nie odpuściłby sobie dopłat z ponad programowych 100 hektarów.

100% pszenicy może i nie, może ma BURAKI jeszcze..

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

²

7 minut temu, Ulman napisał:

Nie przeczę że nie musi ale to nie moja wina że się nie rozwinął. Nie zaryzykował, był w niewłaściwym czasie i miejscu, ot po prostu miał pecha.

Ty to raczej narazie wiele nie zaryzykowałeś tylko wykłady prawisz bo masz dobre spuściznę po ojcu ,mam znajomego co zaczynał od 13 ha i jest na youtube nazywany królem pomidora i  nie wywyższa się jak ty

• 0
Opublikowano
13 minut temu, toooomaszewski napisał:

Może Pani ma męża i on ma na siebie połowę, bo nikt od wejścia Polski do Unii  mając 400ha nie odpuściłby sobie dopłat z ponad programowych 100 hektarów.

100% pszenicy może i nie, może ma BURAKI jeszcze..

Mam dla Ciebie smutną informację wysokość dopłat odstawowych już się zmienia pow 30 ha,

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.