Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Desperado napisał:

Czyli na Podlasiu mogą sobie zalewać?

płota mało to jeszcze fosa bedzie?:oxD

tak po prawdzie to ja tu z czym innym
w ciągu ostatnich pięciu tygodni miałem dwu a dziś trzecią akwizytorkę od różnych fotowoltaik, dociepleń pomp ciepła już nie pamiętam czy od jakich wiatraków nie było
Jeden próbował wcisnąć instalację solarną za 35tys która do kupienia w otwartym necie za niecałe 19tys, drugiego o ceny nie pytałem tylko od razu mu sam w necie pokazałem czy jest w stanie bodaj w identycznej cenie ... obiecał się odezwać i Bogu dzięki już miesiąc a cisza a Ta dzisiaj jakieś docieplenia (nie miałem czasu) o telefon prosiła, zaproponowałem maila bo przecież łatwiej jakieś prospekty czy nawet obliczenia mailowo niż telefonicznie to się uparła że telefon, żadnych maili to wysłałem na drzewo

no worek się z tałatajstwem rozwiązał po kilku latach względnego spokoju
a że akurat pisząc w tym temacie czy coś sugeruję że akurat po "tych" wyborach się cwaniaczki wszechmaści zaczynają szwendać? oczywiście że dokładnie to sugeruję ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał:

w ciągu ostatnich pięciu tygodni miałem dwu a dziś trzecią akwizytorkę od różnych fotowoltaik, dociepleń pomp ciepła już nie pamiętam czy od jakich wiatraków nie było

Łooooo Panie a śmigłem zakręci nie chciała?:lol:Tak dla zachęty.

Opublikowano
12 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

@nie ty tu Kazika nie cytuj, bo wy go w TVPiS i PiSowskim Radiu nie lubicie xD Chociaż utwór jest idealnym podsumowaniem rządów PiSuaru.

Ale skoro lubisz Kazika, to masz, utwór jego autorstwa o twoim ukochanym prezesie xD Ale już niedługo się skończy, nie będzie prywatnej ochrony w sejmie, nie będzie kordonu szczeniaczków na miesiączkę xD 

masz nieaktualne informacje-w programei III graja go od niedawna nawet wiecej niz dawniej..

8 godzin temu, DTaras napisał:

Ty. A kto to chciał naprotechnologią leczyć? Modlitwą uzdrawiać? Twierdzi, że z gwałtu niema ciąży? ZOO osobliwości zobowiązuje.

Dla zwolenników wolnego 24 XII - spytajcie kobit gdzie chleba na trzy dni kupią. To jest pojebane raz na kilka lat gdy 24 wypada w niedzielę a będzie na stałe...

z tym gwalte to akurat prawda-szansa zajcia wtedy w ciaze jest minimalna. organizm kobiety tak reaguje.

5 godzin temu, nie napisał:

buahahaaahaaaaaaaaaa :D bo pęknę - chyba atlantydą :D 

zielona wyspa z 13% bezrobociem, była tak zielona, że tusk musiał zabrać pieniądze z ofe bo po kilku latach jego rządu finanse były zrujnowane

a reszte pinokio ukradl.

prawdziwa stopa bezrobocia bylo o wele nizsza- ludzie nie bali sie pracowac na czarno

dzisiaj kara do 30 tysiecy i pozamiatane.

i najwazniejsza sprawa odchodza na emeryture roczniki 700-800 tys a wchodz takie po 400 tys .pare lat i  juz po cudzie..

t tylko powrot do stanu sprzed kilkudziesieciu lat .

Opublikowano
22 godziny temu, Takeda napisał:

czyli mówisz, że popierasz zakaz handlu w niedziele, a najlepiej jeszcze w sobotę, do tego to budżetowe lewactwo niech nie jeździ do pożarów, policja niech siedzi w domu przynajmniej spokojnie na cyku wrócisz z imprezy, kij z elektrowniami i reszta państwowych molochów o systemie pracy ciągłej na łikend wypierdalamy wszystkich ze szpitali, a nie czekaj to chyba nie przejdzie bo ci j**ani prywaciarze lubią oddawać swoją starszyzne by mieć świety spokój przy wolnym zwłaszcza świątecznym. A i najwazniejsze trzeba przełożyc msze na piątek, bo jak to tak ksiądz ma pracować w niedzielę i do tego grzeszyć, wszak nawet podobno niejaki stwórca wtedy odpoczywał

niewielka część budżetówki chodzi poniedziałek-piątek 7-15

BTW z życia jakoś zawsze co większy rolnik oburzał się rok rocznie, że nie otwieram w niedzielę skupu w żniwa bo on by ludzi ze zbożem wysłał, sam nie pojedzie bo musi odpocząc, na tekst, że moi ludzie też muszą odpocząć nie wykazywał zrozumienia.

Idźmy dalej. Otworzyć sklepy przemysłowe, czy z częściami rolniczymi również w niedzielę. Mam czas w niedzielę to sobie pójdę do banku pozałatwiać sprawy. A jeżeli banki to dlaczego nie przychodnie. Mogą być czynne również w niedziele.Lekarz taki sam człowiek jak sprzedawca. Odpocznie po robocie. O urzędach nie wspomnę. Zapłacę fakturę za wodę czy ścieki. Pójdę wymienić dowód bo się skończył a na tygodniu nie mam czasu. Same korzyści.

11 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

@nie ty tu Kazika nie cytuj, bo wy go w TVPiS i PiSowskim Radiu nie lubicie xD Chociaż utwór jest idealnym podsumowaniem rządów PiSuaru.

Ale skoro lubisz Kazika, to masz, utwór jego autorstwa o twoim ukochanym prezesie xD Ale już niedługo się skończy, nie będzie prywatnej ochrony w sejmie, nie będzie kordonu szczeniaczków na miesiączkę xD 

To jest zwykłe badziewie. Gdyby to ktoś inny śpiewał z innym tekstem, osiągnęło by to taki sukces ? Kojarzy mi się z Kukizem ZCHN zbliża się, które też szału nie robi.

9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Przewijak trzeba w toalecie sejmowej zamontować, żeby można było mu pampersa zmieniać xD i szafkę z zapasowymi butami, aby mu zmienić gdy założy nie do pary xD

To raczej nie jest śmieszne. Starość się Bogu nie udała. Ciekawe ilu przydupasów będzie się chciało nim opiekować.

5 godzin temu, Roki212 napisał:

Najrzetelniejsze i w końcu darmowe ogólnodostępne w telewizji naziemnej ponapychane doswietleń nadajników gdzie tylko się da, że wszędzie dociera sygnał jedyna prawilna telewizja 🤭 za taki TVN24 trzeba zapłacić aby oglądać 

Teraz w grudniu zmiana standardu nadawania na T2 i już jak to mogą stracić dostęp do prawilnej telewizji 🤣 a i tak przeciągali z tym mux 3 ile się tylko da aby przejść aby docierało na czas wyborów 😅

Wprowadzasz po części w błąd czytelników. Od pewnego czasu jest ogólnodostępny również kanał Wydarzenia 24 a jeszcze wcześniej był odkodowany z naziemnej Polsat News z Mux 4. Czyli był i jest wybór. TVN24 z własnej woli nie chce odkodować sygnału ale gdy mu się pali d*pa, jednak nie widzi w tym problemu. A kodek Hevc z 5 lat pociągnie aby się zwrócił i nowy nastanie w sumie już jest a z nim wymiana sprzętu na nowy.

To hubertusa chyba zaleją w nagrodę za wygrane wybory :ph34r:.

2 godziny temu, mirro napisał:

Dobra, dobra. Covida też nie zamawialiśmy a dostaliśmy. Jak cała Unia.:lol:

Bo zamiast zostawić go w Chinach to politycy wpadli na genialny pomysł aby porozwozić go po całym świecie.

Opublikowano
5 godzin temu, Roman176 napisał:

gdyby nie pizdy i nienawoływanie o kaczystanach śmierci i innych to by tego nie potrzebował 

Z  tego co  się  oriętuję  to nie  jesteś   seniorem a   młodym człowiekiem    i  zastanawia   mnie  jeden fakt  jak  można dać  sobie  tak  zryć  dyńkę   a  odnośnie  karakana  to   on  boi  się  wszystkiego  te twoje  pierdy  pod  każdym  postem  idealnie  pasują  do  niego , wszędzie  widzi  zagrożenie  niemcy  ruscy  lgbt  ,geje  kosmici itd   wszyscy  czyhają  na  polski kościół  rodzinę  i suwereność  naszego   kraju  to  jest  dopiero   po,,,,,,,,,,,ne 

• Like 1
Opublikowano

@dsbh co do TVN24 wiem tyle że płatny a czy oni sami chcą aby im płacić czy im to narzucili tego nie wiem. Co do wydarzeń tak jest dostępny ale te multiplexy lecą u mnie z mocą 10 kW i są miejsca gdzie jest problem z odbiorem... Natomiast Mux 3 leci 100 kW i do tego w pobliskich miejscowościach nie brakuje nadajników doświetlających o mocy od 5-10 kW więc na jakie stacje jest najlepsze pokrycie sygnałem 😉

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dsbh napisał:

To jest zwykłe badziewie. Gdyby to ktoś inny śpiewał z innym tekstem, osiągnęło by to taki sukces ? Kojarzy mi się z Kukizem ZCHN zbliża się, które też szału nie robi.

a no może niech tak Kazik zaśpiewa ten tytuł Żydom w imieniu Palestyńczykow; to nawet jest - znając Kazika - jakoś tam prawdopodobne no ale ciekawe czy Pani Holland nakręci film o granicy Gazy, tam też był płot i prześladowani muzułmanie .... umęczeni (jakoś namolne dziś słowo), ciekawe czy tak by cmokali nad tematem monidłokręty z Wenecji? ;)

jak relatywizm to dla wszystkich

tego wszystkiego się nie da skomentować

no nie da się

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

A po drodze 35% skumulowanej inflacji ... I się okazuje, że d*pa a nie wzrost PKB ... Bo 470 mld x 1.35 = 635 mld, czyli za większość wzrostu PKB odpowiada inflacja a nie rozwój gospodarki ...

coś ty policzył? :D 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Policzyłem to, że 4 zł w 2022r jest warte tyle, co 3zł w 2016 ... A w 2023 potrzeba już około 4,40zł ...

I teraz pomyśl, Czy zarobek 4400 na rękę w 2023 jest więcej wart niż 3000 w 2016 czy nie ? Ja wiem, że większość z PiSowców to debile ekonomiczni, ale może uda ci się dojść do sensownych wniosków ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

a tak - machlojki księgowego potrafią niejedno udowodnić ... "matematycznie" a póki co Polska wysłała poziom inflacji w kosmos a kim ...

https://tvn24.pl/swiat/korea-polnocna-kcna-umiescilismy-na-orbicie-naszego-pierwszego-satelite-szpiegowskiego-7449024

że też te tefałeny zawsze muszą być posłańcami złych wieści ;)
najgorsze że prawdziwych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Policzyłem to, że 4 zł w 2022r jest warte tyle, co 3zł w 2016 ... A w 2023 potrzeba już około 4,40zł ...

I teraz pomyśl, Czy zarobek 4400 na rękę w 2023 jest więcej wart niż 3000 w 2016 czy nie ? Ja wiem, że większość z PiSowców to debile ekonomiczni, ale może uda ci się dojść do sensownych wniosków ...

Weź lepiej łekonomią się nie zajmują.

Screenshot_20231122-201003~2.png

Screenshot_20231122-201044~2.png

Opublikowano
jacus napisał:

z tym gwalte to akurat prawda-szansa zajcia wtedy w ciaze jest minimalna. organizm kobiety tak reaguje.

Ty poważnie? To przy pierwszym razie i po pijaku to już w ogóle nic... a orgazm musi być czy nie musi? Kortyzol, progesteron i adrenalinę produkują nadnercza. Przy silnym stresie rośnie poziom adrenaliny a przy tym progesteronu co wywoła zwiększenie poziomu LH i przedwczesną owulację a że forma będzie akurat zalana to ok. 8 procent gwałtów kończy się ciążą co w relacji 2-4 procent stosunków za obopólną zgodą jest conajmniej dwukrotnie częściej. Dopiero przedłużający się dystres rozpieprzy gospodarkę hormonalną na tyle, że menstruacja i owulacja się zatrzyma. Kiedyś wspominałem o koleżance - aż mi się ciepło robi - lekkoatletce. Ponieważ u niej ważna była dieta to przy niskim poziomie tłuszczu ta nie miała owulacji bo organizm nie produkował gonadotropin i LH spadało. Dużo wiedziała na ten temat bo i też wykształcenie miała... ma kierunkowe. Wspólnie żeśmy doszli do wniosku, że grubsze robią więcej i nie można być gorszym...

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, andrzej78 napisał:

Weź lepiej łekonomią się nie zajmują.

Screenshot_20231122-201003~2.png

Screenshot_20231122-201044~2.png

No i dochód nie wzrósł jakoś znacznie ... Bo jak policzyć 33% inflacji między 2016 a 2022 to masz 1475zł x 1,33 = 1960zł. Tyle "zeżarła" inflacja. A dochód realnie wzrósł tylko o 300zł zamiast 775zł ... 2250/1960=1,15

A teraz jedziemy ciekawiej, za Tuska skumulowana inflacja to około 18%, w 2007r ten twój dochód rozporządzalny był około 920zł, a na koniec rządów Tuska w 2015r 1386zł. 920złx1,18=1085zł   1386/1085=1,28

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

....che! mialem nadzieję że nie powróci za mojego życia praktyczne zastosowanie tego słowa
'...kompetencje KE — określanej w raporcie, jako "europejska egzekutywa" — " (sorry Admini AF ale tylko czerwony kojarzy mi się z tym słowem)

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/parlament-europejski-zdecydowal-w-sprawie-traktatow/hwh6ftp

czy w każdej organizacji międzynarodowej gdzie trafi współczesna Polska wszystko zaczyna się ..ebać na (czerwony) pysk?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v