Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dysydent napisał:

12 godzin temu, nie napisał:

sławek jastrzębowski:
Adam Bodnar w TVN powiedział przed chwilą, że sędziowie awansowani po 2018 roku zostaną zdegradowani, ci którzy zostali sędziami przestaną nimi być, a uchwała Sejmu wystarczy do stwierdzenia, że sędziowie TK nie są sędziami, a wyroki wyrokami.

macie praworządność, jak bolszewicy

jeżeli Bonar tak powiedział to (za)****ć i Bodnara za (m.in) to samo za co zaebano PiS bo mamy tu destrukcję zasady trójpodziału władzy już bez rozpisywania się w chronologię eskalacji już jaki syf PO przegrywając  osiem lat temu w TK pozostawiła a dalej było już tylko gorzej
no może z tymi bolszewikami trochę przesadzasz bo przynajmniej (na razie) dają się odsunąć od włazy w wyborach i nie musimy jeszcze do nich strzelać ale jeśli obie te partie uznały zasadę - "teraz qwa my" to czas najwyższy j***ć cały POPiS i po doświadczeniach ostatnich trzech kadencji sejmowych to najlepiej żeby i ten parlament (taki jaki on nam wyszedł) się reformy sądownictwa nie czepiał bo będzie potrzebna już wtedy kolejny raz reforma ustroju całego państwa ale nie w parlamencie a na ulicach (o ile już nie jest z całym ryzykiem tego państwa rozwalenia)
Zarówno PiS jak i PO utraciły legitymizację do majstrowania przy sądownictwie
Właśnie powyższe jest tym

3 godziny temu, mirro napisał:

skutkiem

i dużo można by jeszcze a nawet trzeba bo te sq...syny tam w rządach i sądach mają się nas bać a nie my ich z prostej i nie podlegającej dyskusji zasady
- bo "nas" jest więcej i to jest już prawdziwy bolszewizm ale zdrowy bo "bolszewicy" się ucywilizowali i nie parają się władzą

i kolejna sprawa jak najbardziej wiążąca się z powyższym
"... po tym, jak został utworzony nowy Sejm, ten budżet powinien zostać złożony raz jeszcze - dodawał Hołownia."

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-holownia-o-morawieckim-mamy-do-czynienia-z-premierem-schrodi,nId,7162446

czyli mamy i tutaj do czynienia z kolejnym "terazkurwamyzmem" bo fakt kadencyjności praworobów nie oznacza kadencyjności prawa

budżet to se możecie znowelizować a nawet odrzucić ale w głosowaniu a nie decyzją marszałek se może ot tak bo tworzenie od nowa tylko dla tego że wybory to jest takie samo manipulowanie na kalendarzu jak te ponadkalendarzowe miesiące emerytalne, ponad.. nie wiem co-prawne "reasumpcje"....

świnie się zmieniły ale świństwa i kretynizmy te same

A nie unioisłeś się Ty aby niepotrzebnie? Bo cöż trzeba zrobić aby złożyć budżet ponownie? Raczej idrzucić... I negatyw się ucieszył pisząc o sądach i państwie w państwie. Toć po to one są aby złe prawo ujawnić - ten o burdlu...

dysydent napisał:

ależ sama Przyroda, jej siła i piękno to że składa się z organizmów i systemów wysoce złożonych ale też i prymitywnych (żeby nie rzec - głupich) ;)

może tylko kwestia proporcji

Znaczy... i piękno sejmu waść doceniasz?

Roman176 napisał:

wiesz ze z Krakowem brakuje im parę procent do osiągniecia maximum 

Potencjał rozbidowy Katowic widzę

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jacus napisał:

moje lenovo tez wypadalo by wymienic -co polecasz ? ,tylko do internetu, paperologii..

zasadniczo wszystko od 4-ej gen Intel Core ostatecznie druga lub trzecia ale jakieś i5 lub i7 bo i3 to już trochę słabawe na neta a na AMD to trudniej tak na szybko i za dużo pisania 8GB RAM to już spoko ale jeśli nie 16 to  miarę szybki dysk na SWAPa (tak od 400MB/s zapisu/odczytu)
może nawet masz coś wystarczającego a np dysk HDD muli i wystarczy na SSDeka wymienić no i windowsa wywalić lub linucha obok (najlepiej na osobnym dysku) jeśli tylko do neta i jakich inżynierskich Offisów nie wymagasz to i Libre Office wystarczy (choć ja wole OpenOffice ale to już za dalekie szczegóły jak na pytanie), ja np piszę to spod Sparky Linux a wcale nie jest to najlepsza opcja choć na Debianie najstabilniejsze i już ma system z pięć lat chyba (po tolo się nazywa a kiedy go wydali to musiał bym sprawdzić bo nówkę zinstalowałem i zdało by się na najnowszy przejść ale po co skoro ten chodzi) a chodzi i do tego gdzie dysk z systemem nie przypnę to ruszy byle miało proca bodaj "dwujajecznego" nawet przez USB i nie ma że laptop czy stacjonarka .. oj spod ilu gratów ja tu już tym samym systemem i firefoxem pisałem
No poustawiać przeglądarkę od neta na co słasze graty trzeba chociaż aby sma w tle jakich filmideł nie uruchamiała  i reklamy też warto blokować bo 90% mocy kompa zabierają względem treści właściwej większości stron

ja posługuję się tym portalem https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php do oceny przydatności grata i tak na Twoje wymagania to procek tak od 1500 pkt a wedle tej podstrony https://www.videocardbenchmark.net/gpu_list.php    grafika od jakich 350pkt to minimum poniżej którego dziś to co najwyżej vintage i tak te 2000 pkt proc a jakieś 500 grafa to już spełni Twoje wymagania, a co do linii produktów to każda firma ma swoje badziewne i topowe linie i tu wydajność bebechów często nie współgra z solidnością i wyposażeniem skorupy i tak Lenovo  Thinkpady, HP Elite- Ostatecznie Pro-booki bo seria Zbook jak na dziś jeszcze za droga na tylko net i biuro, te różne Asusy Acery to nie wiem a jak co nieco wiem to fura pisania a Dell zwykle za wysoko cenią jak na porównywalną konkurencję choć serie Latitude a już Precision zepsuć to już trzeba się postarać
Czy ekran dotykowy to już kwestia preferencji i systemów na jakich ma to chodzić bo na Linuksa nie ma sensu z windy dziesiątka jako tako ale jeśli nie Android czy jaki MacOs to nie widzę konieczności bo jeszcze desktopowe apki mało która się nadaje
Matryce za rozdzielcze jak na przekątną to bardziej kłopot niż fitcher i na 15 cali 1080 w pionie to już prawie za dużo bo czcionki drobnieją dla co ślepszych po za ich "rozdzielczość" widzenia i trzeba kombinować z DPI i takimi podobnymi w ustawieniach i istotniejsze są poziomy czerni/kontrastu, jasności i palety barw no i koniecznie kątów widzenia choć i TN-ki bywają godne uwagi to IPS jest takim optimum jak na ten czas bo VA to w laptopach nawet nie spotkałem a w/g mnie do laptopów lepsze od IPS a OLED to jeszcze za drogie jak na żywotność a i ... chociaż tu nie wiem bo jak się uprzesz na nowy produkt to bywają i z OLEDami w akceptowalnych cenach już teraz ale to tylko czytałem  prospektach i nie wiem jak rzeczywiście świecą te OLEDy w budżetowcach współczesnych a i jeszcze nie opanowano efektu "wypalania Oledów" to zalecał bym do desktopa (laptopy do nich też zaliczam) unikać tego wynalazku jak i monitorów komputerowych bo cena nie idzie w parze z żywotnością

Ja miałem kompa już na I5 12-gen Intela ale sprzedałem bo za wydajny jak na moje potrzeby a do tego od ósmej gen awaryjność czipów skokowo wzrasta względem starszych byle przepięcie w sieci tak że teraz mam na szóstej gen Intela i nawet I7 wymieniłem na I3-6100 bo niepotrzebnie tylko prąd ciągnęła siódemka a ja i tej trójki nie wykorzystuję więcej jak na 50% a i wbudowana w proc grafika Intel HD 530 w zupełności mi wystarcza że nawet nie patrzę w stronę jakiejś na PCIe

zależy Ci na żywotności baterii to jakie celerony i podobne ale już nowsze (litografia nie grubsza jak 14nm) a wydajności z progów w powyższych linkach i tak nie pozwolą zaakceptować jakiegoś celeronka z epoki Sandy Bridge itp

konkretnej marki a tym bardziej modelu nie polecę bo jest na prawdę bardzo dużo dobrego sprzętu i bez przesadnej spiny cokolwiek z topowych  przynajmniej tzw "biznesowych' serii nie kupisz dowolnej w miarę znanej marki to powinno być ok a że rynek używek jest obecnie tak nasycony to ktoś kto wydaje więcej jak 500zł n laptopa tylko do neta i biura na własne potrzeby jest.. albo nie będę obrażał (nie licząc dysku(ów) bo ten najlepiej aby był możliwie nowy bo wiadomo)
Jestem zdania że lepiej kupić dwa trzy używane sprawne laptopy niż jeden nowy najczęściej krócej sprawny jak którykolwiek z tych używanych - sprawdzonych których równolatki z wadami "wieku dziecięcego" już dawno popadały.
No chyba że ktoś chce mieć Chat GPT offline to ... no nie wiem czy nawet blaszaka poniżej jakich 10k zł skleci

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Znaczy... i piękno sejmu waść doceniasz?

jako rezerwat osobliwości i atrakcję turystyczną; no przecież xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, Roki212 napisał:

No naczelny działacz kółka różańcowego TVPiS ustalił

to jest cytat z dziennikarkipropagandzistki tvn :D 

każdym wpisem pognębiasz się bardziej

Opublikowano

Jeszcze opozycja za chwilę rząd gasi pisowców jak pety na dworcu./ CO pisiorek coś próbuje to jest gleba. Suski dzisiaj kabaret w sejmie robił a raczej Hołownia z niego zrobił kabaret a Tusk Kłeczka zaorał.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Tusk zapowiada ustawę nakazująca ujawnianie majątków rodzin posłów senatorów ministrów premiera burmistrzów prezydentów miast it. W końcu poznamy majątek żony Morawieckiego.

tak jak w 2012 zniesienie immunitetów 

2 godziny temu, Roki212 napisał:

No i to jeszcze jak 😉 i nie tylko mnie po ilości polubień nawet widać 🤭

A to co czasem pisze TVP też bardzo fascynujące szczególnie działa na poprawę humoru zawsze można się pośmiać 😉

Tak jak i przed chwilą konferencja naczelny kłaczek wykorzystał swój czas, dali komu innemu możliwość zadania pytania a ten mimo to dalej swoje szczeka dając głos bo on najważniejszy 🤣 jak tu się nie śmiać z takiego kogoś, nawet z innych redakcji mieli ubaw 

a dla mnie to k**estwo dziennikarskie sprzedajnej pizdy a nie dziennikarze  tu masz reportera 

https://www.facebook.com/sznajdermichal/

Opublikowano
21 godzin temu, jacus napisał:

wlasnie o to chodzi ze chcieli sprzedac okecie-ale cos nie pyklo 

21 godzin temu, mirro napisał:

Aaaaa napisali też może drobnym drukiem, kto powinien kupić tereny Okęcia?:lol:

21 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

No jak to kto, jest w rządzie taki miłośnik działek ;) 

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst „Panie Mateuszu, kategoria: nieruchomości. Na żonę.”

21 godzin temu, mirro napisał:

Tak też myślałem.:lol:

3 godziny temu, hubertuss napisał:

Żona Morawieckiego.

już mi się znudziło pisanie, że znowu robicie z siebie kretynów, więc dlaczego znowu robicie z .... :D 

ten raport został sporządzony w 2010 roku na zlecenie ministra infrastruktury :D :D :D 

dlatego pisałem, że tusk doskonale wie, że jest to korzystny dla polski projekt, tylko niemcy kazali mu zaniechać realizacji

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, nie napisał:

już mi się znudziło pisanie, że znowu robicie z siebie kretynów, więc dlaczego znowu robicie z .... :D 

Przyj,ebałeś się dla zasady, czy masz jakiś w tym cel inny? Podsuwasz temat, my drzemy z niego łacha, a potem chcesz nas edukować. No weź wyluzuj.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Roman176 napisał:

Dalego wszyscy mają wolne oprócz nas katolicki kraju za***rdalaj a Czechy Niemcy i reszta wigilie świętem jest

jakoś w Polsce jest 13 dni dodatkowo ustawowo wolnych, a w Niemczech tylko 9, ale o tym wolisz nie wiedziec chyba, Czesi może mają podobnie jak my, ale pomysleli i nie mają wolne nie wiadomo dlaczego w boże ciało, czy 15 sierpnia

Opublikowano (edytowane)

Najbardziej to śmiać mi się chce z tych co głosowali na trzecią drogę, a mają Tuska.   xD Głosowali na płot wokół kurnika, a mają lisa w kurniku.  :D

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, HF86 napisał:

to wszystko budzetowkowe lewactwo .

gówno robić, nieźle żyć. 

stołków naustawiane począwszy nawet od gmin, talatajstwa wszelakiego. 

3 miliony pracowników budżetowych, im to lotto, mogą i 3 dni pracować, ale żeby prywaciaz robił 7,bo jakto knajpa zamknieta, kawiarnia, czy stacja paliw. 

fryzjer też żeby w sobotę po 15 zrobił, bo impreza, gdzie też sektor prywatny ich obsługuję. 

czyli mówisz, że popierasz zakaz handlu w niedziele, a najlepiej jeszcze w sobotę, do tego to budżetowe lewactwo niech nie jeździ do pożarów, policja niech siedzi w domu przynajmniej spokojnie na cyku wrócisz z imprezy, kij z elektrowniami i reszta państwowych molochów o systemie pracy ciągłej na łikend wypierdalamy wszystkich ze szpitali, a nie czekaj to chyba nie przejdzie bo ci j**ani prywaciarze lubią oddawać swoją starszyzne by mieć świety spokój przy wolnym zwłaszcza świątecznym. A i najwazniejsze trzeba przełożyc msze na piątek, bo jak to tak ksiądz ma pracować w niedzielę i do tego grzeszyć, wszak nawet podobno niejaki stwórca wtedy odpoczywał

niewielka część budżetówki chodzi poniedziałek-piątek 7-15

BTW z życia jakoś zawsze co większy rolnik oburzał się rok rocznie, że nie otwieram w niedzielę skupu w żniwa bo on by ludzi ze zbożem wysłał, sam nie pojedzie bo musi odpocząc, na tekst, że moi ludzie też muszą odpocząć nie wykazywał zrozumienia.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

Nie miałby.

Jakoś trzeba sobie wytłumaczyć porażkę na własne życzenie ... Był w Europie już jeden konus, 200 lat temu, też narobił sobie wrogów naokoło, i jak się wszyscy razem zgadali to konusa pogonili ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Desperado napisał:

Najbardziej to śmiać mi się chce z tych co głosowali na trzecią drogę, a mają Tuska.   xD Głosowali na płot wokół kurnika, a mają lisa w kurniku.  :D

ci co głosowali na 3 drogę to głosowali anty konfa i anty pis, a i tak lepszy jeden lis w kurniku niż stado hien

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
24 minuty temu, Takeda napisał:

czyli mówisz, że popierasz zakaz handlu w niedziele, a najlepiej jeszcze w sobotę, do tego to budżetowe lewactwo niech nie jeździ do pożarów, policja niech siedzi w domu przynajmniej spokojnie na cyku wrócisz z imprezy, kij z elektrowniami i reszta państwowych molochów o systemie pracy ciągłej na łikend wypierdalamy wszystkich ze szpitali, a nie czekaj to chyba nie przejdzie bo ci j**ani prywaciarze lubią oddawać swoją starszyzne by mieć świety spokój przy wolnym zwłaszcza świątecznym. A i najwazniejsze trzeba przełożyc msze na piątek, bo jak to tak ksiądz ma pracować w niedzielę i do tego grzeszyć, wszak nawet podobno niejaki stwórca wtedy odpoczywał

niewielka część budżetówki chodzi poniedziałek-piątek 7-15

BTW z życia jakoś zawsze co większy rolnik oburzał się rok rocznie, że nie otwieram w niedzielę skupu w żniwa bo on by ludzi ze zbożem wysłał, sam nie pojedzie bo musi odpocząc, na tekst, że moi ludzie też muszą odpocząć nie wykazywał zrozumienia.

umiesz czytać ze zrozumieniem 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał:

jakoś w Polsce jest 13 dni dodatkowo ustawowo wolnych, a w Niemczech tylko 9, ale o tym wolisz nie wiedziec chyba, Czesi może mają podobnie jak my, ale pomysleli i nie mają wolne nie wiadomo dlaczego w boże ciało, czy 15 sierpnia

co ty pier w Internecie jesteś a takie głupoty Nasi sąsiedzi za zachodnią granicą słyną ze swojej pracowitości. Okazuje się jednak, że w porównaniu do innych narodów, w ciągu roku mają dużo czasu wolnego. W Niemczech dniem wolnym od pracy jest chociażby każda niedziela (w tym dniu nie znajdziemy otwartych sklepów). Dni wolne od pracy w Niemczech możemy podzielić na te, które obowiązują w całym kraju oraz na święta, które przypisane są jedynie poszczególnym regionom. Dla wszystkich landów wolne są takie dni jak: Nowy Rok (1 stycznia), Wielki Piątek, Poniedziałek Wielkanocny, Święto Pracy (1 maja), Wniebowstąpienie Pańskie (25 maja), Zielone Świątki (5 czerwca), Dzień Zjednoczenia Niemiec (3 października) oraz pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia (25 i 26 grudnia). Dni wolne od pracy w Niemczech dla wybranych landów to: Święto Trzech Króli (termin: 6 stycznia, obchodzone w regionie Baden-Württemberg, Bayern, Sachsen-Anhalt), Boże Ciało (przypada na 15 czerwca, region: Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland), Wniebowzięcie NMP (15 sierpnia w Saarland), Święto Reformacji (przypada 31 października, wolne w: Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen), Wszystkich Świętych (1 listopada w landach: Baden-Württemberg, Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland) oraz Dzień Pokuty i Modlitwy (przypada na 22 listopada i jest dniem wolnym w Sachsen, część Bayernu).

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jakoś trzeba sobie wytłumaczyć porażkę na własne życzenie ...

jaka porażka wygrali łopozycja się tak zjednoczyła żeby w końcu się napaś 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v