Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał:

To mi wyjaśnij jak zostanie podzielone te 49%. Jestem otwarty na wyjaśnienia i będę wdzięczny aby nie tkwić w błędzie. Mogę się mylić i przyznam rację jak ktos mi to wyjaśni,.

inwestycje kapitałowe mają wynieść 40% wszystkich kosztów, pozostałe 60% ma być finansowane długiem

z tych 40%, dla inwestorów prywatnych ma być dostępne 49% udziałów w spółce CPK.Lotnisko i właśnie w tych procentach, czyli w 19,6% całości inwestycji zawierać mają się,  inwestorzy prywatni

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Nie kłamię, sprzedali Lotos Arabom za grosze ... NIEdługo wyjdą te wszystkie PiSowskie machloje ...

6 godzin temu, hubertuss napisał:

Arabowie za piłkarza nie pamiętam nazwiska dali dwa razy tyle co za Lotos.

inaczej nie da się napisać: albo jesteście tak bardzo wyprani przez propagandę tvn albo jesteście, że tak wyrażę się eufemistycznie: osobami o niskim ilorazie inteligencji? ile razy trzeba pisać żebyście zrozumieli, że lotos nie został sprzedany, ani jedna akcja lotosu nie została sprzedana

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Nie został sprzedany tylko co Arabowie kupili? Nic nie kupili zapłacili za nic?

Co do CPK 60 % finansowane długiem. Kto spłaci dług? Kto poręczy ten dług? Państwo? Kto pokryje resztę z tych 40 %? Udziały w Lotosie nie zostały sprzedane Arabom a CPK zbudują za pieniądze od Świętego Mikołaja. I kto tu jest wyprany przez propagandę.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

ty jesteś najgłupszy na tym forum

Saudi Aramco kupiło 30% udziałów w rafinerii gdanskiej

W ramach tej umowy zagwarantowano dostawy 20 mln ton ropy rocznie, czyli ok. 45 proc. zapotrzebowania całej, zintegrowanej Grupy Orlen w Polsce, Czechach i na Litwie.

W związku z finalizacją połączenia PKN Orlen z Grupą Lotos, a także PGNiG, Agencja Fitch Ratings podwyższyła długoterminowy rating koncernu do „BBB+” z perspektywą stabilną. Natomiast Agencja Moody’s Investors Service przyznała najwyższą w historii PKN Orlen ocenę na poziomie A3. To jednoznaczne potwierdzenie, że fuzję należy traktować jako perspektywiczny projekt biznesowy.

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, nie napisał:

z tych 40%, dla inwestorów prywatnych ma być dostępne 49% udziałów w spółce CPK.Lotnisko i właśnie w tych procentach, czyli w 19,6% całości inwestycji zawierać mają się,  inwestorzy prywatni

Dziękuję za wyjaśnienie. 

Tylko jakby nie patrzeć, to i tak ja tu tej kasy nie widzę.

Przy okazji rodzi się pytanie o Jasionkę i parę spraw związanych z szeroko pojętą obronnością. Że o samej ekologii nie wspomnę, bo jednak te stada samolotów co mają parkować ma CPK to kwiatków pachnących z silników nie emitują a raczej tony paliwa spalanego. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
9 godzin temu, nie napisał:

Nie wszyscy chyba wiedzą, że rafineria Gdańska jest tylko jedną z kilku  podmiotów w grupie Lotos.

Niejednokrotnie też w tym temacie padło stwierdzenie " rekinów biznesu " , że " towar jest tyle wart ile rynek jest w stanie za niego zapłacić ".

Tym bardziej że w ostatnich latach kilka rafinerii w Europie zostało zamkniętych.

Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Nie kłamię, sprzedali Lotos Arabom za grosze ... NIEdługo wyjdą te wszystkie PiSowskie machloje ...

Balcerowicz za ile sprzedawał co się dało ? Aż dziwne, że wszystkiego nie sprzedał :ph34r:.

4 godziny temu, hubertuss napisał:

Dzisiaj polsat to pissat. Aż się dziwię, ze Solorz dalej w to brnie. Być może chcą przejąć widzów po tvp z której nowy rząd pogoni pisiorów. To by tłumaczyło cenzurę kabaretów kpiących z pisu. Ale na szczęście wiele ich programów traci widzów. Między innymi dzięki MIszczakowi którego wzięli z ....tvn.

Tylko że Polsat jest stacją prywatną i może robić co chce i nikt mu tego nie zabroni. A co do kabaretów, gdy odeszli z TVP do Polsatu było wszystko w porządku a teraz płacz bo Polsat stosuje swoją politykę. Najlepsze, że teraz deklarują powrót do TVP. No zawsze to parę groszy więcej na koncie.

Przed chwilą, mirro napisał:

Że o samej ekologii nie wspomnę, bo jednak te stada samolotów co mają parkować ma CPK to kwiatków pachnących z silników nie emitują a raczej tony paliwa spalanego. 

Ale ta "ekologia" na Okęciu żadnemu ekologowi nie przeszkadza, gdy leci kolejny raz na wakacje w ciągu roku. Aż dziwne że tam nie protestują. A co do CPK to niby za daleko i.t.d. a tymczasem jak czytam, komunikacja na obecnych lotniskach szału nie robi, d*py nie urywa.

Opublikowano

Zauważ jedną rzecz. Dobra zmiana to odsunąć styropian od władzy, czyli wszystkich emerytów, którzy żyli w czasach komuny. A tak i jedni i drudzy stosują praktyki minionej epoki.

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał:

Dobra zmiana to odsunąć styropian od władzy, czyli wszystkich emerytów, którzy żyli w czasach komuny.

Styropian miał zastąpić styropian? To Dobra Zamiana a nie zmiana.

11 minut temu, dsbh napisał:

Ale ta "ekologia" na Okęciu żadnemu ekologowi nie przeszkadza, gdy leci kolejny raz na wakacje w ciągu roku.

Nigdy nie byłem za "betonowaniem" terenów rolniczych i wydaje mi się to głupotą pierwszej wody. Jest w ciul miejsca z terenami gdzie piasek króluje i sosenka rośnie mikra, to może tam dobrze by było coś takiego lokować.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, nie napisał:

inwestycje kapitałowe mają wynieść 40% wszystkich kosztów, pozostałe 60% ma być finansowane długiem

jeśli to prawda (co do zasady ja nikomu nie wierzę) to nie ważne czy CPK ma sens logistyczny, ekonomiczny czy jakikolwiek inny; bo tego nikt nie wie (urokiem każdej działalności człowieka jest owa niewiadoma) to samemu CPK nie jestem przeciwny bo lepiej niż nic zrobić cokolwiek ale zdecydowanie jestem przeciwny temu że ma to być państwowe czyli socjalistyczne czyli ... ekonomicznie na pewno nigdy to nie będzie wydolne bo nic co państwowe nigdzie takowe jeszcze nie było zwłaszcza jeśli ma prywatną konkurencję i będzie to kolejna czarna dziura finansowa wiecznie wymagająca dofinansowywania z zewnątrz.
Urzędas państwowy nigdy i nigdzie nie był nie jest i nie będzie dobrym gospodarzem tak że nawet jeśli CPK ma potencjał to i tak państwowe ofermy go spartolą bo one wszystko partolą.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, dysydent napisał:

nawet jeśli CPK ma potencjał to i tak państwowe ofermy go spartolą bo one wszystko partolą.

Bo takie już są.

A największa sztuką byłoby wybudować za Unijne, prywatne albo HGW jeszcze jakie , ale minimalnie Państwowe. To mógłby być powód do dumy.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

" Informujemy, że w czwartek 16 listopada 2023 r. Komisja Europejska wydała decyzję o zgodności ze wspólnym rynkiem programu pomocy dla producentów kalafiorów i brokułów, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi agresją Federacji Rosyjskiej wobec Ukrainy - poinformowało dziś ministerstwo rolnictwa. "

Iiiiiii to jest ta część opowieści zawierająca gówno prawdę. Prawda jest natomiast taka, że kalafior i brokuł jest ciągnięty z takich krajów jak Turcja, gdzie cena mrozonego jest 100 Euro na tonie niższa , niż polskiego.  Dziękuję pozamiatane.

• Haha 1
Opublikowano

Groszek zielony pewno też nędza?

Suchego grochu  na rynku masa. I nikt nie chce tego taniego polskiego białka.

Opublikowano

To choć tyle.

Na olx widziałem ofertę na marchew odpadową po 10gr. Myta. 

Opublikowano

Eeee tam. Gościu chciał odpadowej dla koni. Ale kazałem mu sie podstawić dostawczakiem pod kombajn. Obracał dwa razy żeby zbiornik opróżnić. Niech ma, co mu będę żałował.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

No ale PiS to miała być nowa jakość, "dobra zmiana" itp itd xD 

POżyjemy zobaczymy  , jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził  - może Tusk będzie pierwszym . Zmiana władzy da nowy punkt odniesienia  bo będzie można porównać to co było do tego co jest , Ja już takie zmiany  przeżyłem  wiele razy  . Moje starsze rodzeństwo  jeszcze u progu lat siedemdziesiątych  odrabiało lekcje  przy lampie naftowej , ja się załapałem jako mały berbeć  na  czasy   Gierka  i pamiętam pierwszy telewizor w rodzinie w którym starszy pan pytał czy mu pomożemy  - od tego czasu wiele się zmieniło  ale jedno pozostało niezmienne , mianowicie naiwność ludzi wierzących w obietnice wyborcze i przez 30 lat głosujących  na tych samych kłamców i złodziei  z nadzieją  że po wyborach cudownie coś  się zmieni  .

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Nigdy nie byłem za "betonowaniem" terenów rolniczych i wydaje mi się to głupotą pierwszej wody. Jest w ciul miejsca z terenami gdzie piasek króluje i sosenka rośnie mikra, to może tam dobrze by było coś takiego lokować.

Myk jest taki , że w UE istnieje trend przesunięcia produkcji rolnej poza UE,nawet poza Europę. Defacto rolnictwo w obecnym kształcie i rozmiarze nie ma przyszłości . Opcje są dwie - będziemy produkować tyle żywności ile nam potrzeba i będzie to opłacalne lub  będziemy produkować tyle ile obecnie , i narzekać, że się nie opłaca . Redukcja sektora rolnego  jest nieunikniona ,trzeba iść w kierunku jaki obrała Holandia - przemysł , usługi itd. Jednak do tego potrzeba rozwiniętej infrastruktury . Wracając do Okęcia,tam nie można już zwiększyć natężenia ruchu lotniczego.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, andrzej78 napisał:

Wracając do Okęcia,tam nie można już zwiększyć natężenia ruchu lotniczego.

A to trza napisać do Unii że w związku z chęcią ochrony środowiska od dziś polskie niebo jest strefą czystego transportu i tylko elektryki mogą latać.:-o

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

...

A największa sztuką byłoby wybudować za Unijne, prywatne albo HGW jeszcze jakie , ale minimalnie Państwowe. To mógłby być powód do dumy.

masz mały dysonans logiczny w zdaniu bo unijne to nadal państwowe .. nvm bo rozumiem przekaz

pytanie - co może być blokadą powstania inwestycji prywatnych jednoznacznie potrzebnych i rynkowo o wysokim prawdopodobieństwie zwrotu?

odpowiedzi na to pytanie do ew dalszych rozważań/przemyśleń a tu ograniczę się do tylko jednej konkluzji - jeśli coś jest na prawdę rynkowo uzasadnione to pierwszy który to zauważy to sektor prywatny i to zrealizuje a rola państwa to możliwie najmniej przeszkadzać ograniczając się o roli arbitra w nieuniknionych konfliktach interesów w jaiejkolwie działalności ludzi czy nawet samego osobniczego istnienia (bo miejsce zajmuje ...), no może jeszcze zapewnienie linii kredytowych ale to już wynika z samej fiducjarności obecnego pieniądza. Oczywiście nie odbierajmy urzędasom prawa do wizjonerskiej kreatywności ale jeśli zechcą coś z tych wizji realizować to niech to robią jako prywatne podmioty z pełną wtedy odpowiedzialnością osobistą i majątkową to mamy gwarancję że ... wystarczy zabronić finansowania z budżetu państwa już prac projektowych i albo projektant uzyska ew zapłatę/profity z zysków już dopiero ukończonego projektu albo znajdzie sobie prywatnego inwestora który owo prawo i ryzyko sobie wykupi i ta sama zasada w całym cyklu inwestycyjnym. Oczywiście tu  istnieje groźba zwalenia na łeb emerytom przyszłym całego ryzyka gospodarczego bo mogą wykupić jakieś fundusze emerytalne ale to tylko argument przeciw tworzeniu na siłę tych funduszy a nie całej idei zakazu państwu prowadzenia jakiejkolwiek działalności komercyjnej

Teoretycznie socjalistyczne planowanie wielkoskalowych inwestycji wydaje się lepsze bo opiera się na założeniu że człowiek jest z natury statystycznie uczciwszy niż nie a przecież wytwór procesów doboru naturalnego jeśli taki się trafi to ginie w kilku a najczęściej już pierwszym pokoleniu a praktyka losów socjalizmów tylko to potwierdzaxD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, nie napisał:

ty jesteś najgłupszy na tym forum

W ramach tej umowy zagwarantowano dostawy 20 mln ton ropy rocznie, czyli ok. 45 proc. zapotrzebowania całej, zintegrowanej Grupy Orlen w Polsce, Czechach i na Litwie.

W związku z finalizacją połączenia PKN Orlen z Grupą Lotos, a także PGNiG, Agencja Fitch Ratings podwyższyła długoterminowy rating koncernu do „BBB+” z perspektywą stabilną. Natomiast Agencja Moody’s Investors Service przyznała najwyższą w historii PKN Orlen ocenę na poziomie A3. To jednoznaczne potwierdzenie, że fuzję należy traktować jako perspektywiczny projekt biznesowy.

Jak zwykle nic konkretnego nie napisałeś. CO sprzedano arabom to każdy wie. Że sprzedano to za bezcen to tez każdy wie bo to wszystko wiadomo. To co za to dostaliśmy i kto nam co zagwarantował to się dowiem gdy umowy ujrzą światło dzienne. Przynajmniej jeśli nie publicznie co zrozumiałe to przed odpowiednimi organami kontrolnymi. A są pewnie tak korzystne, że aż Obajtek wstydzi się je pokazać instytucjom kontrolnym.

Co do ratingów gdybyś stworzył monopolistę który jako jedyny dostarczał by chleb Polakom to byś miał jeszcze lepszy rating niż Orlen. Tylko co z tego jak monopoliści dymają najlepiej społeczeństwo. CO pokazał Orlen. Ale ty tego nie rozumiesz.

Natomiast jeśli chodzi o moje pytania odnośnie CPK to już nic nie napisałeś bo wyszła by wasza obłuda podobnie jak ta, że Aramco nam niby coś zagwarantowało tylko nikt nie chce pokazać co. Żeby jeszcze Obajtek za te świetne dla nas gwarancje nie stanął przed sądem czasami. To samo z CPK wszystko świetnie a nikt nie chce pokazać żadnych papierów na dowód choćby instytucjom kontrolnym.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Tylko co z tego jak monopoliści dymają najlepiej społeczeństwo. CO pokazał Orlen.

Taa, jeśli Orlen tak dymał to dlaczego Shell, BP czy inne zagraniczniaki nie sprowadzali paliwa z poza Polski tylko brali paliwo z polskich rafinerii i sprzedawali nawet drożej niż Orlen.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

masz mały dysonans logiczny w zdaniu bo unijne to nadal państwowe ..

No dysonans jest, ale co wyciągnięte z Unii, to nie z polskich obywateli, albo choć nie zmarnowane na durne pomysły unijne. Choć jeśli mamy płacić składki, to moim priorytetem byłoby dojenie Unii z czego się da. Tylko że my mamy inne priorytety, czyli obrażanie się.

2 minuty temu, witejus napisał:

Taa, jeśli Orlen tak dymał to dlaczego Shell, BP czy inne zagraniczniaki nie sprowadzali paliwa z poza Polski tylko brali paliwo z polskich rafinerii

Orlen ograniczył hurt. W zasadzie go zdusił. Paliwo importowane było droższe w hurcie niż to na stacjach Orlenu i nikomu nie opłacało się go sprowadzać

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, andrzej78 napisał:

Nie wszyscy chyba wiedzą, że rafineria Gdańska jest tylko jedną z kilku  podmiotów w grupie Lotos.

Niejednokrotnie też w tym temacie padło stwierdzenie " rekinów biznesu " , że " towar jest tyle wart ile rynek jest w stanie za niego zapłacić ".

Tym bardziej że w ostatnich latach kilka rafinerii w Europie zostało zamkniętych.

najnowoczesniejsza rafineria w europie ?? 

sprzedaz tych akcji byla wynikiem chorych urojen najwyzsego prezesa..

5 godzin temu, mirro napisał:

Dziękuję za wyjaśnienie. 

Tylko jakby nie patrzeć, to i tak ja tu tej kasy nie widzę.

Przy okazji rodzi się pytanie o Jasionkę i parę spraw związanych z szeroko pojętą obronnością. Że o samej ekologii nie wspomnę, bo jednak te stada samolotów co mają parkować ma CPK to kwiatków pachnących z silników nie emitują a raczej tony paliwa spalanego. 

nawet  w krakowie problemem jest halas a nie spaliny-pobudowali domy kolo lotniska a teraz sie dziwia ze lataja, 

w ostatnich latach ruch tak wzrosl ze zaczyna to bardzo przeszkadzac.

2 godziny temu, dsbh napisał:

Balcerowicz za ile sprzedawał co się dało ? Aż dziwne, że wszystkiego nie sprzedał :ph34r:.

Tylko że Polsat jest stacją prywatną i może robić co chce i nikt mu tego nie zabroni. A co do kabaretów, gdy odeszli z TVP do Polsatu było wszystko w porządku a teraz płacz bo Polsat stosuje swoją politykę. Najlepsze, że teraz deklarują powrót do TVP. No zawsze to parę groszy więcej na koncie.

Ale ta "ekologia" na Okęciu żadnemu ekologowi nie przeszkadza, gdy leci kolejny raz na wakacje w ciągu roku. Aż dziwne że tam nie protestują. A co do CPK to niby za daleko i.t.d. a tymczasem jak czytam, komunikacja na obecnych lotniskach szału nie robi, d*py nie urywa.

o to tak samo jak tvn  ...

jak czytalem .... to wystarczy za caly komentarz 😂

okecie czy balice, rembiechowo to nie maja zadnego problemu z dojazdem . gorzej z "katowicami " to juz daleko na wsi.poznania czy wroclawia nie znam..

ile masz lat ?? pamietasz czasy komuny ??  wspaniale wyroby przemysu wypelniajace wszelkie sklepy ?? nowoczesnie samochody,ciagniki?? 

ja tez nie

2 godziny temu, dsbh napisał:

Zauważ jedną rzecz. Dobra zmiana to odsunąć styropian od władzy, czyli wszystkich emerytów, którzy żyli w czasach komuny. A tak i jedni i drudzy stosują praktyki minionej epoki.

twoje cale myslenie nie zmienilo se od czasow komuny 

2 godziny temu, mirro napisał:

Styropian miał zastąpić styropian? To Dobra Zamiana a nie zmiana.

wlasnie czemu nie buduja na  mazowieckich czarnoziemiach  fabryk .lotnisk,elektrowni atomowych ?? 

niestety krakow i okolice na dobrych ziemiach zbudowali.. 

bp -20gr drozej niz pobliski orlen.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v