Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Panele na dachu, 300zł rocznie xD Znowu nie pykło xD 

A jak Ci tego prądu nie odbiorą bo sieć przeciążona to co wtedy ? Będziesz pisał skargi do PGE ?

51 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko czyja to jest zasługa, bo na razie Donek nie rządzi ... Co, Donek kazał PGE złożyć wniosek do URE z stawką 1,5zł za kWh dla G11 ?? To zasługa tych idiotów ekonomicznych z PiSuaru ... Donek podpisał kamienie milowe do KPO, a w kraju udawał głupiego, że na nic takiego się nie zgadzał ? 

Przypomnę Ci, że opozycja chciała blokować unijne fundusze. Tusku natomiast twierdził, że zaraz po wygranych wyborach jedzie odblokować KPO. Czyli nie miał i nie ma nic przeciwko KPO, które Morawiecki podpisał. To jest to odsunięcie Pisu od władzy ? Zmiana ludzi na stołkach a reszta po staremu ? Na to liczyli wyborcy KO ? Aby Tuskowi żyło się lepiej :ph34r: ?

28 minut temu, jacus napisał:

pamietajcie wyborcy dojnej zmiany-my wyborcy ko dobrze wiemy ze to sa bajki.

nikt nas w wuja nie robi ..my sobie damy rade gorzej z wami.. 8 gwiazdek wystarczy za program.

Ty już na PGG nie czatujesz na węgiel ? Przecież zima 100 lecia za pasem 😛.

Opublikowano

owies teraz placi-tylko gorzej z plonami..

gdy wszyscy nasieja to wtedy przestanie 🤣

problem z kukurydza jest taki ze jeszcze niedawno bylo 300 tys hektarow pozniej 1 mln a teraz prawie 2..zasiejesz ,jeden oprysk,tir na skup zawiezie i tyle roboty..

33 minuty temu, Agrest napisał:

Szczere, nawet bardzo...

Jeno wyborców opozycji obnaża.🤭

Rzecznikiem partii byłbyś tylko do momentu ukazania się tej wypowiedzi😁😁😁

wszystkie moje posty sa szczere i prawdziwe-gdyby nie zauwazyl..

wiem na polityka sie nie nadaje 🤣

Opublikowano

Jak to się nazywa WOLNY RYNEK , towary płyną do polski a Polski rolnik przegrywa . 

Tytułowe warzywa to tylko niektóre spośród wszystkich produktów, które aktualnie sprowadzane są do Polski. Wszystko jest wprawdzie robione legalnie, jednak niektóre pozycje wywołują niemałe zdziwienie wśród rolników. W wielu przypadkach warzywa sprowadzane są do Polski w momencie, w którym krajowi producenci są w stanie w pełni pokryć zapotrzebowanie. W innych sytuacjach zastanawiający pozostaje kraj pochodzenia.

Zacznijmy od cebuli. Na polski rynek trafia aktualnie produkt z Kazachstanu. Warto jednak zauważyć, że nie tak dawno temu polscy producenci zakończyli zbiory, natomiast na rynku pojawiła się duża ilość warzywa. Jaki cel ma sprowadzanie dodatkowych partii towaru z zagranicy? Dość podobna sytuacja tyczy się ziemniaków. Towar z zagranicy napływa w dużych ilościach już od kilku tygodni. Tak jak wspominaliśmy, ziemniaki pochodzą z Belgii.

Wśród ofert na rynku występują również pomidory, które importerzy sprowadzają z Maroka

https://www.warzywa.pl/rynek/cebula-z-kazachstanu-ogorki-z-rosji-i-albanii-pomidory-z-turcji-i-maroka-gdzie-polski-rolnik/?fbclid=IwAR2wz8WWFYXo2mtAzB86BJHsGQIrd8yzHLryErT_HxiHgJgt9VlXN0pdQYQ

Cebula z Kazachstanu, ogórki z Rosji i Albanii, pomidory z Turcji i Maroka… Gdzie polski rolnik?

Opublikowano

Tylko czyja to jest zasługa, bo na razie Donek nie rządzi ... Co, Donek kazał PGE złożyć wniosek do URE z stawką 1,5zł za kWh dla G11 ?? To zasługa tych idiotów

tomyś tusk zapowiedział koniec z tarczą inflacyjną a nie ze ktoś coś złożył 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

wszystkie moje posty sa szczere i prawdziwe-gdyby nie zauwazyl..

wiem na polityka sie nie nadaje 🤣

Chyba nie dokońca zrozumiałeś co napisałem i jak zacytowałem , ale jeśli tak to ok🤭

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

5 minut temu, dsbh napisał:

A co do ON, ja jestem ciekaw skąd ludzie którzy nakupili na zapas paliwa wezmą faktury w przyszłym roku ?

Normalnie wezmą ?? Nikt przecież nie nakupił na 2 albo 3 lata ... Sam kupiłem "tylko" połowę tego, co przepalam rocznie. Normalnie bym wziął dopiero w listopadzie, gdzieś o tej porze, może trochę mniej niż kupiłem, ale i tak trzeba było kupić na zimowe orki, uprawę po QQ i żeby wiosną było na czym wyjechać.

Cena w przyszłym roku może być taka, że jak wzięli na zapas to będą mieli wyrąbane na akcyzę i zwrot VAT z tego roku im wystarczy.

mirro napisał:

24 minuty temu, Agrest napisał:

Albo jak to dobrze że idą podwyżki cen energii?🤣🤣🤣

A ida, idą . Przyszły sezon w przetwórstwie może byc bardzo ciekawy. 

Szczególnie jak do G znów dołożą a różnicę pokryje C bo B to inna inszość...

mirro napisał:

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jeszcze jakieś ciekawe newsy ?? 

Sąsiadowi kukurydza wyszła po 340 PLN. I mówi że chyba już dołoży do interesu. 

U nas kosili ok 15 ton 30%/ ha. Suszą i na magazyn...

Roman176 napisał:

tomyś tusk zapowiedział koniec z tarczą inflacyjną a nie ze ktoś coś złożył

Tak naprawdę to xuj nie tarcza. Rząd przewalił cały koszt na producentów czyli pośrednio upierniczył stawki nawet tym od wiatraków, młynów i fotoplastikonu. PSE zarabia jak zarabiał na spółę z rządem bo nawet przy obcince VATu za dystrybucję drobny klient pokrywał 23%. To taka mała uwaga. Ogół jest taki, że dopłata do energii z założenia wyglądała ładnie jeno globalnie.

galan99 napisał:

Cebula z Kazachstanu, ogórki z Rosji i Albanii, pomidory z Turcji i Maroka… Gdzie polski rolnik?

A to już nie Ukrainiec wróg najgorszy? No coś podobnego ..

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Tak naprawdę to xuj nie tarcza. Rząd przewalił cały koszt na producentów czyli pośrednio upierniczył stawki nawet tym od wiatraków, młynów i fotoplastikonu. PSE zarabia jak zarabiał na spółę z rządem bo nawet przy obcince VATu za dystrybucję drobny klient pokrywał 23%. To taka mała uwaga. Ogół jest taki, że dopłata do energii z założenia wyglądała ładnie jeno globalnie.

on zrobi to samo bo są wybory w czerwcu 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Hvjowa zmiana tera będzie się nazywać rząd

Screenshot_20231104_070557_com.google.android.youtube_edit_1339551435319032.jpg

Widzisz Rysiek. Oni spoglądają i już mają plan jak cię zmusić do roboty. Tusk myśli pójdzie len na etat, a Hołownia i za chodowle się weźmie. A Czarzasty to jeszcze cie będzie pytką poganiał, tęczową 🤭

Edytowane przez 6465
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A niech oni roboty to niech zapewnią tym bez gospodarstw

Ja mam gdzie zarobić

Taaa, 4 dni na jesieni zasiewów i 4 dni żniw, reszta roku pierdzenie w tapczan i czekanie na suszowe/nawozowe/zbożowe itp ... A w niedzielę to tylko otworzenie bramy, bo pan Ryszard pracą w niedzielę się nie hańbi, tylko modli się o popsucie wszystkich germańców aby na polskiej wsi zostały tylko Ursusy xD i tak dobrze się modlił, że w żniwa popsuł się jego germaniec xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, galan99 napisał:

..na socjale czeka.

Tego PiS nauczył 

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano

Będą reformy w unii .

Niemcy: mniej komisarzy i koniec z jednomyślnością, jeśli Unia chce przyjmować nowych członków

Niemiecka minister spraw zagranicznych Annalena Baerbock powiedziała, że Unia Europejska musi rozpocząć odważne reformy w ramach przygotowań się do rozszerzenia wspólnoty. Jej słowa wywołają niepokój w niektórych mniejszych krajach członkowskich, ponieważ Baerbock zaproponowała zniesienie obecnego systemu, w którym każdy z 27 krajów ma zagwarantowane stanowisko unijnego komisarza.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/niemcy-unia-musi-sie-zreformowac-jesli-chce-przyjac-nowych-czlonkow/crqc0ky,79cfc278

Opublikowano
36 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taaa, 4 dni na jesieni zasiewów i 4 dni żniw, reszta roku pierdzenie w tapczan i czekanie na suszowe/nawozowe/zbożowe itp ...

A co Cię boli? Rób tak samo. Nie sztuką od świtu do nocy naparzać i nic z tego nie mieć. Rysiek sobie radzi

• Like 2
Opublikowano
47 minut temu, Rolnik1973 napisał:

ZUS mnie nie dotyczy

Wolna kwota nie dotyczy

IPN i CBA to mi lotto

Tylko weto martwi

A niech oni roboty to niech zapewnią tym bez gospodarstw

Ja mam gdzie zarobić

w sąsiedniej wiosce jak us się usralo na wiosnę to pół roku pracował na etacie na kary 🤣

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, pedro2 napisał:

A co Cię boli? Rób tak samo. Nie sztuką od świtu do nocy naparzać i nic z tego nie mieć. Rysiek sobie radzi

Zabiorą suszowe itp i przestanie sobie radzić ... Ja nie muszę się modlić o suszę żeby suszowe dostać ...a Ryszard suszy wypatruje, tak go rząd PiS lenistwa nauczył ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Zabiorą suszowe itp i przestanie sobie radzić ...

No i dobrze. Jego sprawa. Wtedy napisze do Ciebie to wspomozesz go bochenkiem chleba. A może ma sponsora z hameryki...

Po to Pan Bóg dał rozum i wolną wolę żeby każdy sam sobie żył jak chciał.

Sam nie raz śmieszkowałem z niego, ale to tylko śmieszki bo w gruncie rzeczy to mnie wuj obchodzi z czego i jak żyje.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

Sam nie raz śmieszkowałem z niego, ale to tylko śmieszki bo w gruncie rzeczy to mnie wuj obchodzi z czego i jak żyje.

Tylko większość ma jakieś większe marzenia niż stare Volvo ...

• Haha 1
Opublikowano

Tylko Rysiek i Rysiek .

Nie musi być susza ale może być .

Trzeba powiedzieć w prost  jak susza jeb...e w w Polsce a szczególnie na terenach piaskowych to będzie kwik nie Ryśka. Tylko 50 % Rolników .

To będzie płacz i zero POmocy i  co będzie z tymi rolnikami ?. Kopa w D...e .

Opublikowano

Taaa, 4 dni na jesieni zasiewów i 4 dni żniw, reszta roku pierdzenie w tapczan i czekanie na suszowe/nawozowe/zbożowe itp ... A w niedzielę to tylko otworzenie bramy, bo pan Ryszard pracą w niedzielę się nie hańbi, tylko modli się o popsucie wszystkich germańców aby na polskiej wsi zostały tylko Ursusy xD i tak dobrze się modlił, że w żniwa popsuł się jego germaniec xD

Ale Rysiek ma dużo maszyn Germańców , więc taki zarzut bez sensu

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko większość ma jakieś większe marzenia niż stare Volvo ...

Ale on ma takie marzenia i nic komu do tego 😉 zrozum w końcu 

I proponuję czytać między wierszami bo Rysiek też często lubi przytrollować żeby gownoburze wywołać 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v