Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

właściciel nie jest od tego żeby stać za ladą w niedziele a jeśli już stał to musiał to być naprawdę mały sklepik co ledwo wiązał koniec z końcem kiedy powstawały kolejne nowe biedronki, lidle, dina itp

Opublikowano

Na jakim zadupia mieszkasz ze nie ma w promieniu 10km żadnego sklepu?  Tacy cywilizowani za zachodnia kultura głosowałeś i nie wyrabiasz z zakupami do piątku? Zapytaj Rudego on wie ze w Belgii weekend zaczyna się w piątek i większość sklepów zamknięte oprócz prywatnych i Turasa😎

9 godzin temu, karol19920 napisał:

Za dużo różnych środowisk będzie w rządzie. Blado to widzę żeby w rolnictwie było coś na plus, zwłaszcza jak lewica będzie przy korycie.

Lepiej nie myśleć, niech się dzieje co chce. Idzie lepsza zmiana 😜

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

właściciel nie jest od tego żeby stać za ladą w niedziele a jeśli już stał to musiał to być naprawdę mały sklepik co ledwo wiązał koniec z końcem kiedy powstawały kolejne nowe biedronki, lidle, dina itp

Przyjedz pokaże Ci co robi wlasciciel w niedzielę I jak jego interes się kręci, nierobom nic się nie opłaca. 

Zresztą wraca Rudy będziemy mieli 4 dniowy tydzień pracy 😁 także niebawem i soboty będą bez zakupów 😆

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, DTaras napisał:

Co - co? Do roboty a nie sobie nawzajem szlachectwo nadawać.

Ale 4 lata bycia w opozycji nic praktycznie konfederacji nie dały. Niby nie głupio momentami gadają czasem głupio czyli jak wszyscy w Sejmie.  Chyba brak zaplecza tv dał się we znaki. 

Ale widzę giełdy w górę waluty w dół.  Jest entuzjazm w narodzie. Nawet reprezentacja po przerwie jak sondażowe wyniki podali jakoś lepiej zaczęła grać.

A czego tak konkretnie oczekujecie po nowym rządzie oprócz tego że sklepy w niedzielę mają otworzyć. Ja czekam za rozliczaniem VAT w momencie zapłaty faktury A nie jak teraz po jej wystawieniu. Trzecia droga czesto o tym mówiła. W rolnictwie to raczej nic dobrego

Taka geopolityka wkolo i żaden rząd tu cudow nie zdziała. 

Opublikowano
24 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Zresztą wraca Rudy będziemy mieli 4 dniowy tydzień pracy 😁 także niebawem i soboty będą bez zakupów 😆

Ludzie chcą  4dniowy tydzień  pracy ale sklepy to mają być otwarte przez 7 dni 24h na dobę 🤣

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, GRZES1545 napisał:

Na jakim zadupia mieszkasz ze nie ma w promieniu 10km żadnego sklepu?  Tacy cywilizowani za zachodnia kultura głosowałeś i nie wyrabiasz z zakupami do piątku? Zapytaj Rudego on wie ze w Belgii weekend zaczyna się w piątek i większość sklepów zamknięte oprócz prywatnych i Turasa😎

Lepiej nie myśleć, niech się dzieje co chce. Idzie lepsza zmiana 😜

mam 6km do granic wojewódzkiego miasta Lublin , sklepów jest pełno

Tu nie chodzi o czas tu chodzi o swobodę, mam więcej czasu w niedzielę to jadę na spokojnie na market budowlany, rtv czy spożywczy . Samo żarcie to się codziennie kupuje

Lepsza nie będzie ale PIS doszedł to takiego wariactwa jak kiedyś PO pod koniec 2 kadencji

Opublikowano
36 minut temu, GRZES1545 napisał:

Przyjedz pokaże Ci co robi wlasciciel w niedzielę I jak jego interes się kręci, nierobom nic się nie opłaca. 

No to właśnie popierasz nierobów będąc za zakazem handlu w niedziele.

Ja nie mam problemu z pracowaniem w niedziele zbieram, pryskam, naprawiam, przygotowuje. Nie tak jak na tygodniu ale jak jest napięty tydzień to nie ma wyjścia

392878105_369867925364171_8756572993283929966_n.jpg

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Rozumiem że będziesz pracowal w niedzielę?

Podobny kwik świń był 8 lat temu jak PO straciło władze🤭

Tyle lat i nic się nie zmieniło. 

Cała masa ludzi pracuje w niedzielę. Nie tylko handel. Dlatego to powinno być uregulowane kodeksem pracy a nie zakazami.

Teraz to już nawet nie kwik to skowyt.

10 godzin temu, dsbh napisał:

Przestań się już tak podniecać. Teraz czekamy na niskie podatki, zmniejszenie cen żywności, opału, paliw, prądu, awansu na Euro 🤔 a nie tutaj to sam Tusku nie pomoże :ph34r:.

To jest właśnie ten skowyt który niesie się po Polsce. Większość z tego sam sobie obiecałaś a od rządu będziesz czekał realizacji.

10 godzin temu, krzychu121 napisał:

Wygrali nie znacznie a ich opozycja składała się prawie z 3 razy takiej liczby partii. 

Jak nie znacznie? Kilkanaście głosów nad większością mają. Nawet pis nie miał takiej stabilności.

Opublikowano
26 minut temu, KarolTD90 napisał:

Ludzie chcą  4dniowy tydzień  pracy ale sklepy to mają być otwarte przez 7 dni 24h na dobę 🤣

tak jak się zachodziło do takich lewaków na robotę. 

a czemu tylko 8 godzin, a w sobotę powinieneś przyjść, jakto był Pan chory i tydzień czasu nic nie zrobione, a czemu chcesz fakturę wystawiać, może tak bez VAT 🤣

oni sami pogubieni w sobie i otaczającym ich świecie 🤣

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej to nic nie robić i brać kasę od tych co na ciebie pracują 😄

Moja żona pracuje w administracji samorządowej i jeszcze nigdy nie dostała podwyżki 500-600zł jak podwyższali płacę minimalną. Pyta po co ja mam głosować na PIS jak ktoś nowy będzie zarabiał tyle co ja

Gdzie tu jest poszanowanie ludzi np z 18 letnim stażem pracy

Edytowane przez racyl
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kalkulacje to dopiero sie zaczną , w samej 3 nodze nie wiemy ile z tych 61 jest z PSL a ile od kotłowni . Moze tak być że PSL zbierze 50 mandatów a kotłownia 11 nowych świeżaków . Na razie nie wiadomo jak rozłożyą się mandaty nie mniej już metoda d'honda pokazuje absurdy wyników . Czy nasz śmieszny próg wyborczy . Np. mniejszość niemiecka ma gwarancje mandatu ale nawet mała partia uzyskująca 2,5 % -dziesiatki tysiecy głosów zasilaja konkurencję -absurd. Ale jak popatrzeć na mapę świata to ta metoda jest stosowana w krajach kolonialnych . W usa , angli czy izraelu nikt tam tej metody do liczenia głosów nie stosuje :) .I tak z pseudodemokracją się zwijamy niz rozwijać . Nie za bardzo wiem też jak prydzielane sa mandaty skoro 3noga ma 14 % i 61 głosów to konfa z 7% wyników powinna mieć 30  mandatów a ma 15 , natomiast lewica która ma powyżej 8,5% ma juz 30 mandatów . 1,5 % robi taka różnicę ??? Kolejny absurd .

Edytowane przez marks50
Opublikowano

znajdź jeszcze inny cywilizowany kraj gdzie sędziowie, prokuratorzy są nietykalni ,a posłów chroni immunitet. 

Opublikowano
PawelWlkp napisał:

9 godzin temu, DTaras napisał:

Co - co? Do roboty a nie sobie nawzajem szlachectwo nadawać.

Ale 4 lata bycia w opozycji nic praktycznie konfederacji nie dały. Niby nie głupio momentami gadają czasem głupio czyli jak wszyscy w Sejmie.  Chyba brak zaplecza tv dał się we znaki. 

Ale widzę giełdy w górę waluty w dół.  Jest entuzjazm w narodzie. Nawet reprezentacja po przerwie jak sondażowe wyniki podali jakoś lepiej zaczęła grać.

A czego tak konkretnie oczekujecie po nowym rządzie oprócz tego że sklepy w niedzielę mają otworzyć. Ja czekam za rozliczaniem VAT w momencie zapłaty faktury A nie jak teraz po jej wystawieniu. Trzecia droga czesto o tym mówiła. W rolnictwie to raczej nic dobrego

Taka geopolityka wkolo i żaden rząd tu cudow nie zdziała. 

Musieliby najpierw CRF uruchomić. Wtedy można z tych danych ciekawe rzeczy wysupłać. To nie jest na rękę wielu ludziom - niekoniecznie przestępcom.

cinek1808 napisał:

Udziałowcem w żabce jest Rydzyk i w niedzielę czynna. Moim zdaniem sklepy powinny być zamknięte w niedzielę w tygodniu jest tyle czasu aby zrobić zakupy . 

Ale wszystko zamykamy, bez wyjątku. Stacje paliw sprzedają tylko paliwo a knajpy gotują jeno na chatach.

KarolTD90 napisał:

24 minuty temu, GRZES1545 napisał:

W czym jedno drugiemu wadzi?

Opublikowano
45 minut temu, racyl napisał:

Moja żona pracuje w administracji samorządowej i jeszcze nigdy nie dostała podwyżki 500-600zł jak podwyższali płacę minimalną. Pyta po co ja mam głosować na PIS jak ktoś nowy będzie zarabiał tyle co ja

Gdzie tu jest poszanowanie ludzi np z 18 letnim stażem pracy

Zaraz większość będzie zarabiała minimalną a różnica między pracownikiem a kierownikiem będzie tak niska że nie będzie opłacało się być tym drugim. To jest właśnie skutek uboczny działania na masę.

12 minut temu, DTaras napisał:

Musieliby najpierw CRF uruchomić.

Ja przeciwwskazań nie widzę. Ale faktycznie niektórzy by się zdziwili komu to na rękę nie jest.

• Like 2
Opublikowano
HF86 napisał:

znajdź jeszcze inny cywilizowany kraj gdzie sędziowie, prokuratorzy są nietykalni ,a posłów chroni immunitet. 

Immunitet jest wszędzie bo chroni przed wpływem z zewnątrz podczas sprawowania funkcji - uwalnia od obciążeń. Kwestia zakresu. O ochronie i zamiarze decyduje sam posiadacz. Nie jest to niepotrzebne ale powinno wiązać się z rejestrem i nadzorem.

mirro napisał:

Ja przeciwwskazań nie widzę. Ale faktycznie niektórzy by się zdziwili komu to na rękę nie jest.

Ja tam niszę bym widział do zarobienia paru złotych...

Opublikowano
1 godzinę temu, cinek1808 napisał:

Udziałowcem w żabce jest Rydzyk i w niedzielę czynna. Moim zdaniem sklepy powinny być zamknięte w niedzielę w tygodniu jest tyle czasu aby zrobić zakupy . 

Zamknij też w niedzielę kina, teatry, restauracje itp. Pozostaw otwarte tylko szpitale, policję i straż. Miła perspektywa? A jeszcze  kk otwarty zostanie.

Opublikowano
34 minuty temu, HF86 napisał:

Tak zwana nadzwyczajna kasta :) . To tez jest temat dlaczego PiS "przegrał " i nie bedzie rządził . W całej tej walce o nadzwyczajnej kascie przez 8 lat spierali się z UE a w roku wyborczym skapitulowali !!!!! Gdy my protestowalismy na granicach wtedy Pinokio na poczatku stycznia skapitulował , niby w zamian miał dostać KPO -naiwniak :) , dogadał sie z Urszulą fon olewajen , zawarł umowę a ula wróciła do kołchozu a tam konsomolce mówią nigdy nie damy KPO Polsce , ULA wzruszyła ramionami i tak kolejny raz wystawiono Polske do wiatru . Zamiast mataeusz zachować się jak mężczyzna walnąć w stół że kołchoz to zło to mięciutko dalej realizował polityke UE , zgqdzał sie na szystko co czego UE sobie zażyczyła , fity55 , zakaz spalinówek itd. By nie było że tylko sam pinokio jest osamotniony bo kołchoźnicy z ramienia PiS głosowali za otworzeniem granicy na kolejny rok w UE, czyli robią to samo co Pinokio . Każdemu w głowie zaświtały słowa jarosława gdy mówił że nie nie bedziemy kondominium niemiec a jednocześnie robią wszystko by nim być . To Polacy zapamiętali dokładnie ale jak widać duża część ma sklerozę albo lubi być kondominium .

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v