Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Węglokoks przejmuje Port Północny w Gdańsku. Spółka kupiła 80 proc. udziałów gdańskiego Portu Północnego, który od 2008 r. znajdował się w składzie belgijskiej grupy Sea-Invest.

- Miło mi poinformować, że Węglokoks jest spółką Skarbu Państwa, która dokonała rzeczy wielkiej. Repolonizacji, przejęcia z rąk zagranicznego kapitału do domeny Skarbu Państwa spółki Port Północny. To bardzo ważne wydarzenie nie tylko dla gospodarki, ale również dla bezpieczeństwa Polski. Ten port jest największym polskim portem surowcowym. Ważne jest to, że Polska posiada w swoich rękach strategiczne firmy, które dbają o bezpieczeństwo Polaków – powiedział podczas spotkania w Porcie Gdańsk minister aktywów państwowych Jacek Sasin.

"dobry" gospodarz tusk sprzedał port i pieniądze przepił, a "najgorszy" gospodarz kaczyński port odkupił, zwiększając majątek państwa i możliwość eksportu/importu  gospodarki polskiej 

na takie sprawy mamy wpływ idąc na wybory

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

dobry" gospodarz tusk sprzedał port i pieniądze przepił, a "najgorszy" gospodarz kaczyński port odkupił, zwiększając majątek państwa i możliwość eksportu/importu  gospodarki polskiej 

https://www.money.pl/gospodarka/najwazniejszy-polski-port-znow-w-rekach-panstwa-rozkwitl-pod-zarzadem-belgow-6948969343445600a.html

"Minister nie omieszkał wypomnieć rządowi Donalda Tuska sprzedaż w 2008 r. spółki "Port Północny" belgijskiemu podmiotowi. Jak jednak twierdzi z kolei Węglokoks, nie wyszło to infrastrukturze na złe. Wręcz przeciwnie.
Węglokoks w komunikacie informuje, że pod zarządem SEA-invest Corporation Port Północny w Gdańsku stał się największym i najważniejszym portem masowym w Polsce. Do tego kluczowym aktywem dla zabezpieczenia importu materiałów takich jak węgiel energetyczny, koksujący i rudy żelaza."

O jejku, jejku a tu sami przyznają że pod obcym zarządem por rozkwitł. Czyli jednak sprzedaż wyszła na dobre.

Opublikowano
mirro napisał:

"Minister nie omieszkał wypomnieć rządowi Donalda Tuska sprzedaż w 2008 r. spółki "Port Północny" belgijskiemu podmiotowi. Jak jednak twierdzi z kolei Węglokoks, nie wyszło to infrastrukturze na złe. Wręcz przeciwnie. Węglokoks w komunikacie informuje, że pod zarządem SEA-invest Corporation Port Północny w Gdańsku stał się największym i najważniejszym portem masowym w Polsce. Do tego kluczowym aktywem dla zabezpieczenia importu materiałów takich jak węgiel energetyczny, koksujący i rudy żelaza." O jejku, jejku a tu sami przyznają że pod obcym zarządem por rozkwitł. Czyli jednak sprzedaż wyszła na dobre.

Minister nie widzi co widzi zarządca? A to nie jest ostatnio wpisane do folkloru i chronione prawem autorskim? Przy czym w następnym etapie jest wymiana prezesa co temat nagłaśnia...

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, nie napisał:

Węglokoks przejmuje Port Północny w Gdańsku. Spółka kupiła 80 proc. udziałów gdańskiego Portu Północnego, który od 2008 r. znajdował się w składzie belgijskiej grupy Sea-Invest.

- Miło mi poinformować, że Węglokoks jest spółką Skarbu Państwa, która dokonała rzeczy wielkiej. Repolonizacji, przejęcia z rąk zagranicznego kapitału do domeny Skarbu Państwa spółki Port Północny. To bardzo ważne wydarzenie nie tylko dla gospodarki, ale również dla bezpieczeństwa Polski. Ten port jest największym polskim portem surowcowym. Ważne jest to, że Polska posiada w swoich rękach strategiczne firmy, które dbają o bezpieczeństwo Polaków – powiedział podczas spotkania w Porcie Gdańsk minister aktywów państwowych Jacek Sasin.

"dobry" gospodarz tusk sprzedał port i pieniądze przepił, a "najgorszy" gospodarz kaczyński port odkupił, zwiększając majątek państwa i możliwość eksportu/importu  gospodarki polskiej 

swego czasu dużo większy kraj od Polski posiadał w swoich rękach nie tylko tzw strategiczne firmy ale wszystkie jakie były w tym kraju

zgadnij jaki to kraj i jak to się dla tego kraju skończyło

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

a dla polski to skonczy sie inaczej -a dlaczego jest inflacja i braki paliwa ??

wegiel i stal odchodza do powoli do lamusa wiec kaczystan kupuje port surowcowy..

gazety papierowe odchodza w dal wiec kaczystan kupuje gazety.

sektor bankowy czeka katastrofa frankowa wiec kaczystn kupuje banki..

sektor handlowy jest  w kryzysie wiec kaczystan planuje otwarcie sieci panstwowych sklepow.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał:

a dla polski to skonczy sie inaczej

chyba tylko tym że Polacy zachowają skarpetki bo tamtym i na to nie stało jak w końcu oligarchia ten cały państwowy majątek rozkradła i zmarnotrawiła a okradzionych (pospólstwo) na wojny rozsyła żeby je czymś zająć i nie skapło się prawdziwej przyczyny swej nędzy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jacus napisał:

wegiel i stal odchodza do powoli do lamusa wiec kaczystan kupuje port surowcowy..

Jeżeli fundusze inwestycyjne wycofują się z pewnych sektorów i coś jest na sprzedaż, to zawsze znaczy że coś w tym sektorze piźnie na pysk. Tak było tez z przemysłem rolno-przetwórczym w Polsce. Radocha była że teraz będzie polskie a tu pizdiec kosztu poszybowały, sprzedaż spadła i wszystko ryje po dnie albo i w mule. To tzra obserwować i nie ogłaszać tryumfalnie że teraz im pokażemy. Nasi ze swoimi zdolnościami analitycznymi są za krótcy.

Ruch który wykonał Dohler z SVZ etem to już jest mistrzostwo w ograniu naszych repolonizujących zakłady. I ktoś tu się zdziwi za jakiś czas a nawet bardzo boleśnie.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Nawet ten przykład z portami pokazuje manipulacje PiS skoro chlubi się zakupem portu na przywóz węgla zamiast wydobywać swój węgiel. Natomiast rolnicy domagajacy sie od lat by państwo zaingerowało w porty bo jako eksporterzy zbóż mający znaczne nadwyżki rolnicy skazani są na globalne firmy które manipulują ceną to jednak nikt dla rolników portu nie udostępnił . 

Dla mnie to wybory odbyły się już teraz gdzie nadal nie mogę kupić na sępenie paliwa a na Moya jest po 6,50 zł . Dla zdrowo myslących ludzi sprawa powinna być jasna że skoro przed wyborami podczas rozdawania kiełbasy wyborczej , sztandarowego rozdawnictwa PiS nie umieją nawet zmobilizować się by to jakoś wyglądało to jak będzie wyglądać Polska po wyborach gdy im już wcale nie będzie zależeć ??? Ze zbożami to samo , wielkie achy i ochy jak my to się ukrainie postawiliśmy , jak walczymy o rolników po czym 4 października Telus znosi na granicy badanie zbóż i znów wszystko jedzie pseudo tranzytem jak w poprzednim roku , nie umieli tego nawet dotrzymać do 15 X . To naprawdę jest straszne że nieudolność PiS jest przed wyborami a co będzie potem ??? Dlatego apeluje do osób sympatyzującymi z PiS by choć przez chwile się zastanowili(o ile jest to możliwe) i wybrali przyszłego koalicjanta nawet tego PiS - nawet PiS owi pomożecie w pewnym sensie bo już tym razem wiekszości na pewno nie będą mieli więc z kimś koalicję będą zmuszeni zawrzeć więc głosujcie na te osoby które mogły by być (według was) potencjalnym koalicjantem PiS . Oczywiście nie moja ta bajka ale wyciągnijcie wnioski i zastanówcie się co będzie jak PiS przegra a władzę obejmie KO to właśnie wasz głos może decydować także o koalicjancie KO z przystawkami . 

Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał:

wegiel i stal odchodza do powoli do lamusa

przeczytaj se byle gzie... nie wiem; bodaj  jakiej Wikipedii z czego, z jakich pierwiastków chemicznych się sam składasz to może pojmiesz że sam jesteś "lamus" z takim myśleniem
Ani węgiel ani stal nigdy do lamusa nie odejdą a co najwyżej zmienią się ich role w gospodarce czy w ogólnym obiegu materii bo były są i będą jednymi ze skladników ziemskiego środowiska naturalnego
Do lamusa odejdą co najwyżej ci którzy tego nie rozumieją

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, marks50 napisał:

Nawet ten przykład z portami pokazuje manipulacje PiS skoro chlubi się zakupem portu na przywóz węgla zamiast wydobywać swój węgiel.

No z tym argumentem to już polemizowac się nie da.

@DTarasWczoraj wieczorem JW 2305 już była w Tel Avivie. Coś jednak koło dupska się izraelitom zapaliło skoro bez szemrania zgodzili się na ten manewr. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, mirro napisał:

Nasi ze swoimi zdolnościami analitycznymi są za krótcy

każdy w każdym kraju czy planecie tzw "funkcjonariusz państwowy" czyt. - "urzędas" jest złym zarządcą jakim by nie był osobnikiem

ja też gdybym dostał po zarząd majątek o wielkiej wartości za ułamek promila wynagrodzenia z obrotów którymi zarządzam w nieswoim imieniu lał bym na efektywność tego majątku dla innych koncentrując się na profitach dla siebie no chyba żebym był idiotą co takim samym skutkiem dla tego majątku  w obydwu przypadkach - dewastacja

jeśli ktoś nie rozumie że największym wpływowym komunistą gospodarczym w nowożytnej Historii Polski jest niejaki J. Sasin ten jest głupi a w najlepszym przypadku gnojasem tyle że już nie głupim bo świadomym swojego gnojastwa co wie że inaczej nie jest zdolny cokolwiek wypracować dla siebie jak przez rabunek na pracy innych.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dysydent--kto mieszka w rejonie wegla i stali ?? ty czy ja ?? 

na ile lat jest jeszcze wegla ?? ile hut jeszcze w swiecie zostalo ??

chlopie wegiel to piesn przeszlosci.. jak gleboko mozna kopac ?? wrgiel brunatny tez sie kiedys skonczy i to chyba szybciej niz kamienny-bo nikt nie chce odkrywek..

wegla z rosji nie mozna sprowadzac wiec zrobiono przekop do portu ktory tylko ztego zyl

polska wymiera wiec probuje sie budowac cpk- dla imigrantow zeby nie musieli lodkami sie tluc ??

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

lał bym na efektywność tego majątku dla innych koncentrując się na profitach dla siebie

Można mieć profity i to legalnie. Ja tu parę mozliwości widzę. Nawet dzisiaj. Ale moimi "profitami" byli zawsze ludzie, którzy byli mi winni przysługę. Albo przynajmniej byłoby im niezręcznie mnie kopnąć.

Opublikowano

Yyyy. A galan mógł mieć rację na ruską mackę w sprawie tych biedaków z Gazy... Tylko, że przy tym amerykańce nie wydają się zaskoczone... Galan stwierdzi, że to ich sprężyna a ja stwierdzam iż po prostu wiedzieli a powiedzieć nie chcieli.

mirro napisał:

16 minut temu, marks50 napisał:

Nawet ten przykład z portami pokazuje manipulacje PiS skoro chlubi się zakupem portu na przywóz węgla zamiast wydobywać swój węgiel.

No z tym argumentem to już polemizowac się nie da.

@DTarasWczoraj wieczorem JW 2305 już była w Tel Avivie. Coś jednak koło dupska się izraelitom zapaliło skoro bez szemrania zgodzili się na ten manewr. 

Odpowiedź masz niżej. Ale stawiam bardziej na kontyngent ewakuacyjny... póki co...

Kurcze - wyżej wyszło.

Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

Yyyy. A galan mógł mieć rację na ruską mackę w sprawie tych biedaków z Gazy..

Jak wybuchło Powstanie Warszawskie, to Gebels powiedział coś takiego "wpędzenie polskiego ruchu oporu pod gąsienice niemieckich czołgów jest zbrodnią polityczną pierwszej klasy, bo w ten sposób najniebezpieczniejszą jego cześć zostanie zmieciona z ziemi "

Pozostaje teraz pytanie, kto wpędził pod gąsienice czołgów Palestyńczyków?

Opublikowano

https://www.onet.pl/informacje/olsztyncom/kanal-elblaski-zyska-433-mln-zl-dofinansowania/87n0mcw,30bc1058

ile milairdow zmarnuja zeby  niemieccy emeryci mogli zeglowac i odwiedzac ziemie przodkow ??

arabow mnogo.. maja po 6-7 dzieic wiec moga spokojnie przelewac krew i umierac za nasze grzechy.

paradoksalne to wlasnie mieszkancy palestyny do dzisiaj placa rachunki za holockaust...

gdyby nie istnial izrale to ropa naftowa po ile by byla ? i temu istnieje i bedzie istnial az ropa sie skonczy..

Opublikowano (edytowane)

@jacus co do sposobu wykorzystania węgla jako jedynie nośnik energii, jednorazowego nośnika energii związanej z fotosyntezy lasów epoki Karbonu i późniejszych się zgadzam bo to oczywiste i najzwyklejsze marnotrawstwo to jest ale zapewne zgodzisz się z tezą że w państwowych firmach.. gospodarce nikt nie wypracuje nowych technologii dowolnych aby nadążać za koniecznością reagowania na czy to wyczerpywania się złóż kopalnych czy dowolnych innych zagrożeń i takie społeczności wymrą lub zostaną wybite przez takie które najefektywniej zdołają wykorzystać potencjał przystosowawczy a socjalizm redystrybucyjny takim systemem społecznym nie jest w którym powstają najszybciej i najlepsze czy to wynalazki technologiczne czy modele gospodarczego zarządzania.

nie zdołają nowej energetyki stworzyć ni pokomunistyczne kraje Europy ani z natury socjalizujące Niemcy a coraz mniej prawdopodobne też że coraz bardziej socjalizujące się USA, rosja nie musi z wiadomych względów więc też nie tak że nic tu z naszej dyskusji bo sam przyznajesz

1 godzinę temu, jacus napisał:

polska wymiera

i cała reszta starej energetyki jako zbyt skostniałe dobrobytem opartym właśnie na tych starych zasobach a nakazami odgórnymi myślenia nad alternatywnymi sposobami gospodarowania nikt jeszcze takowego myślenia nie spowodował, co najwyżej rewolucje i rozpad i tak też skończy ujnia co na siłę nakazuje dyrektywami... z resztą Tobie nie muszę tłumaczyć.
Ten model "postępu" jaki ubzdurała sobie Bruksela jest nierealizowalny pomimo słuszności celów i gdyby konfa nie była tak poebana wyznaniowo to korci mnie pójść i na nich zagłosować no że by nie ten nacjonalista Bosak ktory jest nazbyt inteligentny by liczyć że nie zdoła naziolstwa w Polsce razem z PiSem nie przeforsować jeszcze bardziej niż sam PiS bo Braun to już całkiem oszołom i Ten niczego nie jest zdolen ani przeforsować a tym bardziej wymyślić i szybko by go zmarginazowali tam gdzie Jego miejsce tzn  folklorymie politycznym. No i to antydemokraci tak że weź ich później wygoń w razie by się kto racjonlniejszy trafił.

Na dzisiaj Polska nie ma ani potencjału (bo najsprawniejszy wyemigrował) ani konieczności budowania energetyki alternatywnej,  jądrowej nie zdoła bo sąsiedzi nie pozwolą t że jeśli dołączyć owo "sPiSienie" społeczne to .... no nawet nie ciemność dla Polski widzę
Nic  widzę:(

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
49 minut temu, mirro napisał:

Można mieć profity i to legalnie. Ja tu parę mozliwości widzę. Nawet dzisiaj. Ale moimi "profitami" byli zawsze ludzie, którzy byli mi winni przysługę. Albo przynajmniej byłoby im niezręcznie mnie kopnąć.

i co? nie "przejechałeś się" kiedy na tych "profitach"?
Jeśli twardo kogoś od siebie nie uzależnisz to .... jak dla mnie nazbyt naiwna strategia i tyle napiszę

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Węglokoks w komunikacie informuje, że pod zarządem SEA-invest Corporation Port Północny w Gdańsku stał się największym i najważniejszym portem masowym w Polsce. Do tego kluczowym aktywem dla zabezpieczenia importu materiałów takich jak węgiel energetyczny, koksujący i rudy żelaza."

O jejku, jejku a tu sami przyznają że pod obcym zarządem por rozkwitł. Czyli jednak sprzedaż wyszła na dobre.

znowu ten sam kłamliwy portal cytujesz co w przypadku pkp cargo?

cały czas był największy a że polska gospodarka rozwija się bardzo dobrze to eksport i import rosną, więc i porty zwiększają swoje obroty

pod polskim, dobrym zarządem port rozwinął by się jeszcze bardziej

Przejmujemy dwa pirsy, czyli wyjścia w morze na ponad 600 m. Dziś tylko jeden z nich jest aktywny, a w sprawie drugiego dotychczasowy operator nie był zainteresowany jego rozwojem. My mamy na to pomysł, co pozwoli na zwiększenie obrotu ładunkowego do 20 mln ton w skali roku. Gdyby policzyć zyski zagranicznych właścicieli, to można by się pokusić o sprawdzenie, ile procent PKB Polska w ten sposób utraciła. Nie było inwestycji w niektóre podmioty, tylko czerpanie zysków – wyjaśniał Tomasz Heryszek, prezes Węglokoksu.

tego już nie napisali

• Haha 1
Opublikowano

Jeżeli kto Ci jest winien przysługę i nadal robi z Tobą interes to jest uzależniony wystarczająco. Ostatecznie może jeno zarzucić spłatę zobowiązania co skasuje powiązanie. Nikt też z dziadem interesu prowadzić nie będzie bo porzuci dłużnika szybciej. Zatem zagrożenia ja nie widzę no chyba, że uzależniający żyje w jakiejś nieświadomości. Nie mniej to inwestycja co oznacza iż takiej opcji niema. Chyba cuś z szantażem Ci się miesza.

nie napisał:

My mamy na to pomysł, co pozwoli na zwiększenie obrotu ładunkowego do 20 mln ton w skali roku. 

Se nie myśl znów niewiadomo czego jeno poprostu wyjaśnij gdzie pod gdańskiem wydobywa się węgiel albo co inne aby te 20 mln dodatkowo ton urobić. Toć z góry śmierdzi importem nawet gdyby mirli tam terminal LNG upchać.

galan99 napisał:

Podobno tak wygląda zwycięstwo dobra nad złem!

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=691962689198574

A co to?

Opublikowano
43 minuty temu, DTaras napisał:

Se nie myśl znów niewiadomo czego jeno poprostu wyjaśnij gdzie pod gdańskiem wydobywa się węgiel albo co inne aby te 20 mln dodatkowo ton urobić. Toć z góry śmierdzi importem nawet gdyby mirli tam terminal LNG upchać.

port służy także do importu

Eksperci zajmujący się rekonstrukcjami wypadków odtworzyli zdarzenie na A1, w którym spłonęła rodzina z dzieckiem.

315 km/h - jechał Sebastian M., gdy podjął decyzję o hamowaniu.
270 m - tyle dzieliło go wówczas od auta Kia
570 m - to dystans, po jakim zatrzymało się BMW od momentu hamowania 

powinien być sądzony za potrójne zabójstwo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v