Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie znam szczegółów, ale jeśli mieli gościa po wypadku w rękach i go puscili, to ktoś za to powinien beknąć.

BMW stało ze dwiescie metrów dalej to poszli do gościa spytać czego tak stoi. To on powiedział że z wypadku, ale innego. Bo z tamtym nie ma nic wspólnego. No to co się mieli przychrzaniać?

A tu parę słów ze strony człowieka, który wie co mówi. 

https://wiadomosci.wp.pl/gen-waldemar-skrzypczak-moje-telefony-sa-w-gotowosci-do-przekazania-do-badan-6947861068209056a

"Powiem szczerze, że nie myślałem tak do ubiegłego roku. Wtedy okazało się, że w komisji likwidacyjnej WSI, którą skonstruował Antoni Macierewicz do swojej rewolucji w służbach wojskowych, był człowiek, którego w ubiegłym roku ABW aresztowało za szpiegostwo na rzecz Rosji. To by wiele wyjaśniało. Bo entuzjazm mediów rosyjskich, że rząd Polski sądzi zbrodniarzy wojennych, z czegoś wynikał."

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Tłumaczysz go pisem? To on nie wiedział może  że zabił rodzinę? Że  płonęli w aucie, udzielił jakiejś pomocy, próbował ratować? 

Co do służb, to niech ich ciul strzeli jak nie zgarmeli go odrazu. Ale gość  cwaniak, dla dla takich to u Putina porządne więzienia bo to co u nas to wakacje a nie odsiadka.

Pisem tłumaczę Policję pod kierownictwem Kamińskiego i prokuraturę pod kierownictwem Ziobry. CO do tego kolesia to akurat jego nie tłumaczę. Sam się zamknąć w więzieniu nie chciał. Mając widmo długiej odsiadki wyjechał za granicę. Ale czy formalnie uciekał? Skoro nie wysłali mu wezwania to formalnie nie uciekał. Niestety 8lat rządów pisu sprawiło, że nasze państwo jeszcze bardziej się sypie i to u podstaw. Nie potrafią pracować już nawet szeregowi policjanci którzy bezpośrednio odpowiadają za nasze bezpieczeństwo. Taka to bezpieczna przyszłość w bezpiecznej Polsce rządzonej przez pis. Ludzie palą się żywcem na autostradzie w wyniku wypadku a państwo kierowane przez pis nic z tym nie robi do póki społeczeństwo nie zaczyna się tego domagać.

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Czemu? Bo nima dżemu...Mam i ursusa i deutza. Ale oczywiście w d*pie byłeś gówno widziałeś to i byle co piszesz. A deutza lubię to mam go na zdjęciu, nie zmieniam ani konta ani zdjęcia  odkąd tu jestem . A fabryka padła właśnie przez politykę, bo jak gospodarz dobry to i gospodarka kwitnie. 

Tobie chyba jakiś wschodni Łogier babę zbałamucił konkretnie bo widzę jakieś kompleksy masz 🙆‍♂️

Dziecko a ty gdzie byłeś i co widziales? Jakąś fabrykę,kopalnie,centrum handlowe? Kompleks biurowy gdzie pracuje więcej ludzi niż u ciebie w gminie mieszka?

Opublikowano
hubertuss napisał:

Śmiechem żartem ale jak się okaże, że mu jednak ani policja ani prokuratura wezwania nie wysłała. To już ma jedną okoliczność łagodzącą a to może oznaczać w jego przypadku już konkretne lata do odsiadki mniej. I potem tumanienie ludzi, ze sądy łaskawe są i nie każą surowo.

1039a5536b25918a96c56bebb3b83e5f.jpg

e4b4e0d4001199baf7200f05d4dae790.jpg

Prokurator był na miejscu wypadku i jeżeli wtedy mając gagatka nie zakazał opuszczania terytorium RP ani nie zatrzymał w celu zorganizowania środków zaradczych to facet nie musiał mieć plecaka. Wystarczy, że prokurator tuman. A czy: "To już ma jedną okoliczność łagodzącą a to może oznaczać w jego przypadku już konkretne lata do odsiadki mniej." ? Łącznie z powyższym będzie to skutkowało długim procesem przy czym może się okazać, że o wysokość mandatu...

Mo i kuźwa nooo nie każdy co jedzie 300 to bandyta do xuja. Ten się wpierdzielił do ula i dlatego dobrze na umyśle nie miał. Jestem natomiast przekonany iż każdy naćpany za kierownicą jest bandytą. Nawet go mniej boli przy łamaniu nadgarstka.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, DTaras napisał:

Mo i kuźwa nooo nie każdy co jedzie 300 to bandyta do xuja.

I tak i nie. W zasadzie każdy, bo normalnie jeżdżącemu, nie nawykłemu do takich przecinaków nie pozostawia zbyt wiele czasu na reakcję. Dlatego potem pojawiają się komentarze o tym że Kia zajechała mu pewnie nagle drogę na lewym pasie, a po ciula wogóle Kia była na lewym pasie. Oczywiście podobnie zachowują się kolumny SOP pędzące w dobrze pojętym interesie Państwa, no ale one muszą. Tu zaś sprawa wygląda też trochę inaczej, bo gościu przy takiej prędkości próbował wymusić określona zachowanie innych uczestników ruchu, waląc długimi. Nie interesowało go czy zdąży zmniejszyć prędkość przed Kia. tylko żeby ta mu zjechała, Jak coś jest na moim pasie to zdejmuję nogę z gazu i czekam  aż gościu skończy to co zaczął. Jak skończy to przyspieszam. 

Nawet ci, co wyprzedzają mając na liczniku 20 więcej niż ciężarówka mają do tego prawo i trza poczekać aż skończą albo zrozumieją że należałoby zrobić to szybciej. Ale tam i tak się nic nie zmieni, bo gościu jest wpatrzony w zegar i jak dojdzie do 120 to za kija nie wciśnie gazu więcej żeby to zrobić sprawniej. Tak już jest i dojeżdżanie do zderzaka a nie daj Bóg miganie światłami do najmądrzejszych nie należy,  To tak z moich obserwacji po ostatniej przejażdżce do Gdańska.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano

Dla tych co maja wątpliwości o co sie toczy wojna na u krainie ! 

https://dorzeczy.pl/ekonomia/488643/niemcy-chca-chronic-eksport-zboza-z-ukrainy-wysla-bron.html

Niemcy do ochrony cywili wysyłali zardzewiałe chełmy i pancerfausty z IIWŚ ale jak trzeba ochronić wywóz zboża ze spółeczek Monsanto, Bayer itp. to nawet ukraińcom zafundują ochronę przeciwlotniczą IRIS-T :) , czy ktoś ma jeszcze złudzenia że to chodzi tylko o kasę z produkcji rolnej . Zamiast dać ochronę dla ludności to dają by chronić niemieckie zboża wyprodukowane na u krainie :) . Byle tylko znów u kraińcy nie wykorzystali tdego systemu jak wcześniej atakując Przewodów o którym rządzący zapomnieli , dla rządzących mniej dwóch rolników to mniejszy problem podczas protestów na granicy , taka maja kalkulację . Rok mija a sprawa utajniona , nikt nie jest winien za zamordowanie dwóch Polaków - może ich tez dopiszą do ofiar Wołynia i zapomną jak to PiSowczycy , może za dziesięć lat Pinokio postawi dwa skrzyżowane patyki okazyjnie wyrwane z krzaków by upamiętnić kolejne ofiary ....

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
mirro napisał:

Dlatego potem pojawiają się komentarze o tym że Kia zajechała mu pewnie nagle drogę na lewym pasie, a po ciula wogóle Kia była na lewym pasie.

No. Tak napisałem nie mniej nigdy nikomu nie przywaliłem. Zdarzyło mnie się też zdziwić jak mnie spokojnie do przodu walczącego łykał motocykl. Przyznaję - jak jedziesz z prędkością startującego samolotu to te 70 m mija w sekundę nie jest łatwo hamować. Nie mniej będę bronił sprawy iż wyprzedzanie aby było bezpieczne musi zostać przeprowadzone sprawnie. Różnica prędkości 5 km/h nie jest odpowiednia. Dlaczego? Zanim rozpoczniesz wyprzedzanie masz się upewnić czy starczy sił i miejsca o czym mówi art. 24 już w p. 1. Niewielka różnica prędkości pomnożona przez prostą ludzką percepcję nie pozwoli zrealizować tego warunku. W niektórych krajach na niemieckich autostradach masz ograniczenie czasowe wyprzedzania do 45 sekund i nie mniej 10 km/h różnicy prędkości. Znów na zatłoczonych odcinkach jest zakaz wyprzedzania dla ciężarówek i łączy się często z ograniczeniem do 120 km/h właśnie ze względu na efekt zaskoczenia nagłym pojawieniem się ale to już sprawy landowe. Robi się tłok dlatego jak wspomniałem przestałem ryzykować. Nie mam też ostatnio czym tego robić. I to jest jeden punkt. Drugi jest taki iż ludzie ebną dwa mrugnięcia i startują a wyprzedzanie zaczyna się od zorientowania gdzie poza autostradami nie da się tego inaczej zrobić jak kontrola lusterek ( tak tak motocykle są wszędzie nie tylko w lewym) -> włączyć kierunkowskaz -> kontrola czy można zbliżyć się do krawędzi pasa -> zbliżenie do krawędzi pasa -> kontrola przed i za -> ewentualne rozpoczęcie manewru wyprzedzania. Biorąc pod uwagę ilość stosowanej białej farby i innych kierujących potrzebujesz do tego ponad 200 koni mechanicznych... Na podstawie punktu drugiego nie potrzeba jechać trzysta aby być bandytą @witejus.

Opublikowano

https://wydarzenia.interia.pl/raport-ukraina-rosja/news-nowy-raport-nt-zbrodni-wojennych-w-ukrainie-mowa-nie-tylko-o,nId,7067347

Macie tych swoich niewinnych Stefanów B. ich mentalność wpisana jest w genach . Każdy odwraca się od ukrainy a ONZ na razie zataja część raportu bo jak by przeczytano całość to jutro by im nawet nikt procy nie wysłał . Degradacja tego narodu to kwestia czasu , najgorzej beda płakać za tym kraikiem niemieccy i holenderscy inwestorzy bo się skończy lewe uprawianie ziemi na słupa :) 

• Like 1
Opublikowano

Aaa Ty przeczytałeś całość? To żaden raport, najwyżej wersja robocza i niepełna gdyż cyt. "odniesieniu do naruszeń ze strony Rosji, ponieważ jej władze nie chcą wpuszczać obserwatorów na kontrolowane przez siebie okupowane terytoria." Ogólnie okrasili w cyfry proceder, z którym każdy się liczy.

Opublikowano
3 godziny temu, marks50 napisał:

3 godziny temu, marks50 napisał:

Macie tych swoich niewinnych Stefanów B.

Ja tam w tym wszystkim nic dziwnego nie widzę. Napadając na sąsiada każdy ruski żołnierz musi się liczyć iż może zostać przesłuchany jak należy. 

A że Moskiewską Cerkiew ścigają, to i dobrze. Przecież kierownik tej cerkwi pobłogosławił gwałty na ukraińkach.

Współpracowników armii rosyjskiej że zatrzymywali, to takie ich prawo.  Mogli wyjechać a nie rysować umówione znaki po drogach i dachach.

Opublikowano

Jest rozmach gospodarczy i taki prawie będzie na Ukrainie .

Zaś Europa Ekologiczna zielona czysta .

W USA farmy mleczne i odchów cieląt wyglądają kompletnie inaczej niż w Europie. Różnicę widać przede wszystkim w skali hodowli. A jak żyją cielęta urodzone w USA .

5 tysięcy budek igloo dla cieląt na jednej fermie? Tak wygląda hodowla w Wisconsin

Wisconsin: amerykańska Kraina Mleka

W maju redaktorzy z niemieckiego top agrar odwiedzili Wisconsin, nazywany amerykańską stolicą mleka. Stan ten zajmuje obszar ok. 170 tys. km2 i wg badania przeprowadzonego przez amerykański magazyn rolniczy Hoard's Dairyman, w 2022 roku hodowano tam ok. 1,27 mln krów mlecznych (o średniej wydajności 11 368 kg mleka), co oznacza drugie miejsce w USA pod względem liczby krów, zaraz za najbardziej mleczną Kalifornią.

Obrazek

https://www.agrofoto.pl/articles/organizacja-produkcji-bydla/5-tysiecy-budek-igloo-dla-cielat-na-jednej-fermie-tak-wyglada-hodowla-w-wisconsin/?fbclid=IwAR0N8IIxGAx17ZKWoA1vCAPfJ8_O2Bk4Wg3XSAobW1B0KZJUN5Mg7SkqSKY

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

O to fajnie... wszyscy lubią takie zielone oazy... wypoczywać dobrze w takich...

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano

Zakon Pokoju i dobroci od zawsze wiedział co dla ludu dobre .

Bitwa pod Grunwaldem. To teraz pójdę grubo. Oglądaj tylko bez żadnych aluzji. Ok? Po prostu życie. Kiedyś to było lepiej. Stawałeś do bitwy a jak zwyciężyłeś to brałeś wszystko. Oczywiście zwykły ciur jak dobrze się sprawował mógł zostać rycerzem. A dziś teczkowy czyli ten co nosi teczkę za swoim panem co najwyższej może zostać jakiejś spółki prezesem czy innym dyrektorem.

https://www.facebook.com/watch?v=1755428854864703

Opublikowano
18 godzin temu, racyl napisał:

386597966_334134489124409_6575406647950378495_n.jpg.a34f32a3de81cd1d9d02216ef00326d6.jpg

bo jesteś idiotą nawet tvn ma korzyści  zarząd województwa małopolskiego, któremu przewodził Marek Sowa, polityk PO i brat znanego z występów w TVN ks. Kazimierza Sowy, podjął decyzję o sprzedaży spółki za 2,6 mln zł. Dzień przed transakcją zarząd województwa małopolskiego podjął uchwałę o przyznaniu jej ze środków publicznych aż 64 mln zł dofinansowania. Nowym właścicielem stała się firma Hyperion, z którą związani byli: były poseł PO Tomasz Szczypiński, Marcin Rywin syn Lwa Rywina, Wiktor Fonfara były szef Biura Śledczego SB, Andrzej Piechocki biznesmen zatrzymany w 2011 roku przez CBA wraz z gen. Gromosławem Czempińskim i żona byłego ministra skarbu Aleksandra Grada.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, marks50 napisał:

PiSowczycy

to określenie całkiem sympatyczne i jak dla mnie nazbyt jak dla frakcji współuczestniczącej w doprowadzeniu skali podziałów Polaków w okolice coraz bliższe wojny domowej i za takie coś adekwatniejszym określeniem na jakie w/g mnie zasługują to PiS-dzielce
Oczywiście niesprawiedliwość losu gdy tym drugim przypada rola miana PO-dzielce ale ja od zawsze udowadniam że sprawiedliwość nie istnieje choć tutaj może jednak tak skoro ktoś łże już w swojej nazwie że istnieje

7 godzin temu, galan99 napisał:

a to nawet ciekawe i najciekawsze że te cielaki utrzymuje się po dwa w jednym boksie i nawet jakaś analogia do pierwszej części tego posta
Tylko kto jest tym hodowcą w przypadku tych naszych politycznych... cielaków? tylko jeszcze pozostaje ustalić czy te nasze, polityczne cielaki to byczki, jałówki? bo szerzy się oszczercza opinia że kastraty  

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ten post miał się połączyć z poprzednim ale - jak widać - nie zdziałało i musiałem ... no widać co musiałem
Czy nigdy samo nie wychodzi tak jak powinno tylko trzeba wracać do punktu wyjścia i zaczynać od nowa?

w polityce też
tylko te wybory to jeszcze nie jest naprawa patologii w polskiej polityce a tej patologii kontynuacja i tyle co na ten czas napiszę a i to tylko dla tego napisałem że - zgodnie z regulaminem - post nie może być pusty

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

bo jesteś idiotą nawet tvn ma korzyści  zarząd województwa małopolskiego, któremu przewodził Marek Sowa, polityk PO i brat znanego z występów w TVN ks. Kazimierza Sowy, podjął decyzję o sprzedaży spółki za 2,6 mln zł. Dzień przed transakcją zarząd województwa małopolskiego podjął uchwałę o przyznaniu jej ze środków publicznych aż 64 mln zł dofinansowania. Nowym właścicielem stała się firma Hyperion, z którą związani byli: były poseł PO Tomasz Szczypiński, Marcin Rywin syn Lwa Rywina, Wiktor Fonfara były szef Biura Śledczego SB, Andrzej Piechocki biznesmen zatrzymany w 2011 roku przez CBA wraz z gen. Gromosławem Czempińskim i żona byłego ministra skarbu Aleksandra Grada.

Co mnie to obchodzi ? Ja żadnemu nic nie dałem ani żaden mi nic nie zabrał

Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

Nowym właścicielem stała się firma Hyperion, z którą związani byli: były poseł PO Tomasz Szczypiński, Marcin Rywin syn Lwa Rywina, Wiktor Fonfara były szef Biura Śledczego SB, Andrzej Piechocki biznesmen zatrzymany w 2011 roku przez CBA wraz z gen. Gromosławem Czempińskim i żona byłego ministra skarbu Aleksandra Grada.

Bo to byli ,,nasi" gdyby tam byli ,,oni" czyli z PIS to by miał używanie

Opublikowano

i co tyle lat robia sledztwo i sa jacys oskarzeni o skazanych nie mowiac.

w kurwizji pare dni temu bylo o tym -sowa wystepowal i sie smial z tych zarzutow, tym bardziej ze prowadzila ogorkowa -wspominal ze jej maz -agent z listy macierewicza- nawet garnki ukradl ze swojej uczelni..ale piany dostala grozila mu procesem 🤣

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v