Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
dysydent napisał:

6 minut temu, jacus napisał:

dysydent - myslalem ze ty jestes takim wiejskim szurem a ty jestes zwyklym rasista..

gdybys mial tylko mozliwosc to bys poszedl droga setek takich jak hitler,stalin, mao, bandera..bierut.

gdyby urodzil sie na wolyniu to bys polakow mordowal a  w polsce -zydow..

ty chyba tak jak onuca jestes z pochodzenia ukraincem -podaj nazwe gminy to sprawdze w carskich spisach.

musiałbyś w cesarskich też szukać

Nauka jest rasistowska jednako obiektywnie wobec ras zwierząt, roślin czy ludzi i wystarczy zachować naukowy dystans aby nie mieć z rasizmem w tego słowa pejoratywnym znaczeniu nic wspólnego

w Wiedzy podanej w czystej, nieskażonej ideologią postaci każdy doszuka się tego co sam reprezentuje tak że nie wiem czy Twoje spostrzeżenie to większy problem mój czy Twój?

Nie idźta w to - o i mój dydaktyzm.

Opublikowano
17 minut temu, dysydent napisał:

naturalne środowisko tak samo selekcjonuje na rasy jak sztuczna hodowla, kwestia tylko różnicy kryteriów

wilk hiszpański nie przeżyje w środowisku wilka polarnego i vice versa

analogizować do ludzi nie zamierzam bo wnioski zbyt oczywiste a przy tym dla takich Jacusi niepoprawne politycznie a to forum polityczne a nie przyrodniczo naukowe

informacja od biologów, że zwierzęta bez mózgu mogą żyć i się rozmnażać, może być dla jacusia przydatna

Opublikowano
dysydent napisał:

znaczy te kryteria takie same bo dopisałem w edycji co nieco no niezupełnie tak to jednoznacznie wygląda u gatunków stadnych a już wcale w rolach komórek organizmu wielokomórkowego bo weźmy takie komórki włosów Przyroda jest zbyt róznorodna  aby dała się zdefiniować takim uproszczeniom

Skoro podatność różna jak sam raczyłeś napisać to istnieje. Co tam niby potwierdza te moją teorię ale oprócz woli przetrwania jest a) instynkt samozachowawczy i wuj wie skąd dzieciak dąży po urodzeniu do cyca; b) zdolność adaptacji i nauki bo i pies jest w stanie myszy polubić i łapać i spożywać. Między tymi cechami droga kręta zatem można się dostosować być sqrwensynem. Będzie dydaktyzm logiczny teraz 😁

Opublikowano

https://www.tiktok.com/@kaszub_z/video/7282296857554898208?_r=1&_t=8fxK7FAMbVw

Jak widać banderyzm rozszerzył się na masońska Kanadę , oni tam wierzą ze SS Galicja walczyła z Rosja 🤣🤣 , Kanada to następny kraj nacjonalistów którzy nawet własny naród prześladują  . najgorsze jest że maja stacjonować w Polsce ich żołnierze więc z taka edukacja historyczną klonojady będą nawet przeciw Polakom . 

Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

Skoro podatność różna jak sam raczyłeś napisać to istnieje. Co tam niby potwierdza te moją teorię ale oprócz woli przetrwania jest a) instynkt samozachowawczy i wuj wie skąd dzieciak dąży po urodzeniu do cyca; b) zdolność adaptacji i nauki bo i pies jest w stanie myszy polubić i łapać i spożywać. Między tymi cechami droga kręta zatem można się dostosować być sqrwensynem. Będzie dydaktyzm logiczny teraz 😁

a no spóźniłeś się z postem bo my ciut wyżej z @jahooo doszli do identycznego wniosku że

2 minuty temu, DTaras napisał:

instynkt samozachowawczy

często efektywniejszy od rozumu
Im rozumniejsza cywilizacja tym większa szansa depopulacji przynajmniej tak by wynikało z obserwacji choć czy ja czasem nie przesadzam z tą rozumnością bo czy w rozumnym kraju rządziło by coś takiego co... u nas właśnie rządzi?

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

a no spóźniłeś się z postem bo my ciut wyżej z @jahooo doszli do identycznego wniosku że

Im rozumniejsza cywilizacja tym większa szansa depopulacji przynajmniej tak by wynikało z obserwacji choć czy ja czasem nie przesadzam z tą rozumnością bo czy w rozumnym kraju rządziło by coś takiego co... u nas właśnie rządzi?

to przeciez proste - jeżeli umysł przeważa nad instynktem, to człowiek przestaje się rozmnażać z różnych powodów - lenistwa, strachu

Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał:

znaczy te kryteria takie same
bo dopisałem w edycji co nieco

no niezupełnie tak to jednoznacznie wygląda u gatunków stadnych czy anatomicznie funkcyjnych społecznych jak np pszczoły a już wcale w rolach komórek organizmu wielokomórkowego bo weźmy takie komórki włosów
Przyroda jest zbyt róznorodna  aby dała się zdefiniować takim uproszczeniom

to nie ja się ... jestem

co właśnie jak wyżej
Przyroda nie zezwala na uproszczenia, generalizowanie a ja tylko to wskazałem

Historia ta nowsza i dalsza pokazuje, że w sprzyjających warunkach ludzie ze wszystkich populacji będą się zachowywać jak bestie. W Europie mamy tego przykłady, w Azji, Afryce i obu Amerykach.  Niemcy, wszelkiej maści ruskie nacje, mieszkańcy Bałkan, Turcy na bliskim wschodzie, Chińczycy, Japończycy, Hutu w Rwandzie. Wszyscy się mordują, mordowali kiedyś, albo będą mordować. Nawet Belgowie jak im zdjęto hamulce, to urządzili sobie masakry w Kongo. Nie widzę dowodów by któraś nacja była do tego mniej lub bardziej skłonna. Najwyżej jedni mieli mniejsze możliwości aby się wykazać.  

Opublikowano
dysydent napisał:

4 minuty temu, DTaras napisał:

2 minuty temu, DTaras napisał:

instynkt samozachowawczy

Ale i instynktu w tym nie widać... to gorzej nawet.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

w sprzyjających warunkach ludzie ze wszystkich populacji będą się zachowywać jak bestie

miej litość nad bestiami
one z ludźmi nie mają szans

po za tym z grubsza nic dodać nic ująć

Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał:

bo czy w rozumnym kraju rządziło by coś takiego co... u nas właśnie rządzi?

Tak se przyroda wymyśliła i tak właśnie jest. A to że dopuściła ich do rządów może być chytrym planem ich końca, 

Opublikowano (edytowane)

wszystko skoro ma początek ma wpisany w tym początku i koniec tak że wątpliwa to pociecha
tylko weź teraz posprzątaj po takich bo i wojen narozczyniane i naród zdegenerowany prawie tak jak zaraz po komu... ee tam gorzej bo po komunie było widać powszechną nadzieję na lepsze a teraz coraz mniej bodaj cienia wiary że się nie pogorszy a to na pewno nie motor .. tenże instynkt pchający życie do przodu.
Zabito instynkt i co z tego że zabójcę szlag też trafi jak ... nno może coś ocaleje ale .. no nie tak miało być

19 minut temu, DTaras napisał:

Ale i instynktu w tym nie widać... to gorzej nawet.

dokładnie

wreszcie deszcz ustal

na ra

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
32 minuty temu, jahooo napisał:

to przeciez proste - jeżeli umysł przeważa nad instynktem, to człowiek przestaje się rozmnażać z różnych powodów - lenistwa, strachu

a ty czemu sie nie zaczales ??

narod polski zdegenerowany ?? na szczescie nieliczne jednostki ..pare milionow wyborcow pis-u i konfederacji.. reszta czyli gdzies 2/3 jest normalna 😂

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

wszystkie rośliny uprawne wywodzą się od kiedyś chwastów a nawet chwasty można z pożytkiem zagospodarować tak że taki skutek to miewa najczęściej

choć ten ogląd to może moje zboczenie zawodowe rolnicze i coś przeceniam tak że się nie upieram
sztuką jest własną niemoc przewidzieć z odpowiednio wystarczającym wyprzedzeniem to systematyczność i wyrachowanie oszczędza wiele złego i "rolnikowi" i "chwastom"

a reszta? znasz moje posty

Chwast czy uprawna to kwestia umowna możliwości wykorzystania .Rośliny uprawne przez tysiące i setki  lat były uszlachetniane i krzyżowane w kierunku przydatności i nawet nie wiemy czy za jakiś czas niektóre chwast nie staną się roślinami uprawnymi 

Opublikowano

Pewnie firma z kapitałem ukraińskim. :lol:tak będzie najprościej.

2 godziny temu, dysydent napisał:

tylko weź teraz posprzątaj po takich

Ale jest nadzieja.

https://wiadomosci.wp.pl/spytala-tuska-o-nowego-ministra-edukacji-sala-wybuchla-smiechem-6944997785480000a

"- A my w szkole potrzebujemy spokoju, wolności od ideologii i tego, żeby nasze dzieci faktycznie czuły się szczęśliwymi, dobrymi ludźmi. Tego, żeby edukacja była na poziomie XXI wieku. Ja bym chciała od pana, żeby mi pan obiecał, że następny minister edukacji nie będzie wariatem - dodała Bartnicka."

lol_.gif&key=3d150bf2e45d20c009d25e2bc0flol_.gif&key=3d150bf2e45d20c009d25e2bc0f

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dziś sobie poczytałem trochę o zbożu o naszła mnie taka myśl

Nasz rząd w ramach pomocy Ukrainie wymyślił sobie, że zbije inflację ichnim zbożem. Ceny żywności poszybowały w górę, to jak przyjedzie zboże za pół ceny - to ceny spadną i inflacja też.

Zamysł może i dobry, tylko że wtedy przyszło na nich zaćmienie, że trzeba jeszcze sprowadzić tanie nawozy i paliwo, czyli zarżnąć Orlen i Azoty. Ale co to, to nie. Tam siedzą nasi ludzie, zaraz by trzeba im było szukać ciepłych posadek.

I w ten sposób ludzie bez wyobraźni zaorali polskie rolnictwo, przemysł nawozowy a w dodatku strzelili sobie  samobója przed wyborami, na który trzeba było wysupłać ciężkie miliardy z dopłat, a skutek niepewny.

Pisałęm już, że do polityki pchają się u nas w kraju tylko miernoty, które nie mają żadnych szans zaistnieć gdziekolwiek indziej, ani zapracować uczciwie na chleb i masło do niego.

Napiszę jeszcze raz , ludzie , wbrew temu co mówią politycy, nie dzielą się na zwolenników tej czy innej partii, tylko na mądrych i głupich

jak w każdej partii same kretyny, to potem ciągnie swój do swego

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Co się dzieje w Mołdawii ? Na granicy nie wpuszczono NATO .ludzie krzyczą NATO go home . Na lotnisku w Kiszniowie tłumy . Eskimosi latają w popłochu .

Edytowane przez marks50
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Dziś sobie poczytałem trochę o zbożu o naszła mnie taka myśl

Nasz rząd w ramach pomocy Ukrainie wymyślił sobie, że zbije inflację ichnim zbożem. Ceny żywności poszybowały w górę, to jak przyjedzie zboże za pół ceny - to ceny spadną i inflacja też.

Zamysł może i dobry, tylko że wtedy przyszło na nich zaćmienie, że trzeba jeszcze sprowadzić tanie nawozy i paliwo, czyli zarżnąć Orlen i Azoty. Ale co to, to nie. Tam siedzą nasi ludzie, zaraz by trzeba im było szukać ciepłych posadek.

I w ten sposób ludzie bez wyobraźni zaorali polskie rolnictwo, przemysł nawozowy a w dodatku strzelili sobie  samobója przed wyborami, na który trzeba było wysupłać ciężkie miliardy z dopłat, a skutek niepewny.

Pisałęm już, że do polityki pchają się u nas w kraju tylko miernoty, które nie mają żadnych szans zaistnieć gdziekolwiek indziej, ani zapracować uczciwie na chleb i masło do niego.

Napiszę jeszcze raz , ludzie , wbrew temu co mówią politycy, nie dzielą się na zwolenników tej czy innej partii, tylko na mądrych i głupich

jak w każdej partii same kretyny, to potem ciągnie swój do swego

Przecie świat potrzebuje  zboża tak go brakuje to w czym problem sprzedać ,  jak to jest że jest za dużo ?.

Kto teraz ma porty w czyich łapach są ?.

Opublikowano
5 minut temu, marks50 napisał:

Co się dzieje w Mołdawii ? Na granicy nie wpuszczono NATO .ludzie krzyczą NATO go home . Na lotnisku w Kiszniowie tłumy . Eskimosi latają w popłochu .

żadne większe agencje nic nie wspominają, podaj jakieś źródło

może lokalna ruchawka na zlecenie ruskich, nie pierwszy już raz

Opublikowano

Ponad połowa mieszkańców Mołdawii opowiada się za członkostwem w UE, ale jest przeciwna przystąpienia do NATO. Większość obywateli Mołdawii sprzeciwia się wstąpieniu kraju do NATO, ale jest za członkostwem w Unii Europejskiej.

Opublikowano (edytowane)

sprawa ukraińskiego zboża ogólnie rolnictwa ani się dopiero co zaczęła ani się już zaraz kończy i czy to się komu podoba czy nie to albo będzie to stały problem dla Polski albo potrafimy przekuć go w atut ale to nie z takimi rządami i takim, taką klasą biznesową jaką jak dotychczas udało nam się sklecić.
Na razie mamy klasyczną spychologię na po wyborach i to tyle ale tak czy inaczej polskie rolnictwo i tak się zderzy z konkurencją ukraińskiego kto by tych wyborów nie wygrał i blokowanie granic sztywne to jest najgorsze rozwiązanie z możliwych ale najłatwiejsze tak na już a skoro wybory to niczego innego tu raczej wymyślić nikt nie mógł bo nie tylko edukacją rządzi wariat
z resztą Zelenski też żadnym intelektem się nie wykazuje strzelając fochy bo jeszcze gorsze ciosy ze strony całej ujni ukrainę czekają tak że sądząc po drażliwości już teraz to za wesoło się nie zanosi głównie dla Ukrainy ale i my jako peryferia też za dobrze na tym nie wyjdziemy.
nie rolnictwo stanowi o sile gospodarki a przez kłótnie rolnicze cała reszta ma szansę pójść w pi..du

Mołdawii wsio ryba czy jest  NATO czy nie jak jeszcze nie wie czy bęzie państwem frontowym czy wewn NATO. Jak Ukraina padnie to zmienią zdanie a jak nie padnie to będą lawirować aby być owym cielęciem co dwie matki ssie

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v