Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Jak zaczynały się trzy miesięczne czy półroczne kursy oficerskie też uważałem że to nie będą ludzie douczeni, wyszkoleni. Tak też się stało. Kiedy odchodziłem z armii nie było roboty dla kapitanów. Teraz mogę od ręki wracać, bo szukają ludzi po tamtych starych  szkołach i takich co gdzieś czegoś doświadczyli, Coś jednak się nie sprawdziło. Wielu z tych z którymi służyłem wróciło do WOT i są oparciem dla młodych. Pewne zawody jednak wymagają solidnych podstaw, przeorania ryjem gleby choćby po to, aby nabrać pokory, Co może im dać uczelnia Rydzyka? Solidną kadrę dydaktyczną? Przecież tam i tak zatrudnione zostaną wyznaniowe oszołomy legitymujące się odpowiednią postawą moralną.

podobnie jest z sierżantami , kapralami - jednak są potrzebni i mają robotę od ręki,zwłaszcza ci po pełnych szkoleniach i kilku poligonach

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Jak zaczynały się trzy miesięczne czy półroczne kursy oficerskie też uważałem że to nie będą ludzie douczeni, wyszkoleni. Tak też się stało. Kiedy odchodziłem z armii nie było roboty dla kapitanów. Teraz mogę od ręki wracać, bo szukają ludzi po tamtych starych  szkołach i takich co gdzieś czegoś doświadczyli, Coś jednak się nie sprawdziło. Wielu z tych z którymi służyłem wróciło do WOT i są oparciem dla młodych. Pewne zawody jednak wymagają solidnych podstaw, przeorania ryjem gleby choćby po to, aby nabrać pokory, Co może im dać uczelnia Rydzyka? Solidną kadrę dydaktyczną? Przecież tam i tak zatrudnione zostaną wyznaniowe oszołomy legitymujące się odpowiednią postawą moralną.

No zastanów się co ma Rydzyk z wyznaniem - jakbyś napisał z biznesem to rozumiem ale z wyznaniem?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

jaka czesc ukrainy byla pod panowaniem tatarow-mongolow- a jak rosji ??

tu masz prawdzie mapy -cesarsko -krolewskie a potem bajki opowiadaja..

lwow to bylo wyspa zydowsko-niemiecko polska na morzu ukrainskim.

https://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/publication/5237/edition/4831/content?ref=desc

gdyby nie milosciiwe panujacy franciszek jozef to ukrainy by nie bylo a polska tez bylalby zupelnie inna .

mongolowie nie ruskich podbili ostatnio a odwrotnie i oba te narody spotkały się niejako na granicy pokoleń gdzie mongolia upadała ze starości i nieefektywności ich systemu "gospodarczego" opartego li tylko na rabunku i wymuszeniach a rosja była młodym tworem o tyle efektywniejszym że potrafiła przynajmniej zmałpować technologie z zachodu i stworzyć może karykaturę ale na owe czasy najefektywniejszego systemu społecznego jakim był feudalizm już odrzucający niewolnictwo i to dało rosji przewagę że podbiła prymitywów już na owe czasy azjatyckich bo może dzisiaj dla nas chłop pańszczyźniany to wyzysk ale dla nowego ruskiego jakiegoś ekskałmuka czy co tam było który miał porównanie czy stać się podbity przez mongołów i stać się niewolnikiem czy ruskim może też podległym woli pana ale z dużo większą dozą wolności i to było bardziej bronione co miało atrakcyjniejszą ofertę. Podobnie teraz na Ukrainie ale nie popełniajmy tego błędu co zrobili kacapy carskie bo oni nazbyt upodobnili się do swych podbitych azjatów i przegapili już na całego kolejną wersję systemu społecznego jakim był kapitalizm a co za tym idzie zacofali się technologicznie względem pędzącego do przodu zachodu a bolszewizm jeśli miał gdzieś szansę zaistnieć w takiej formie jaki był to właśnie tam gdzie tradycją "kulturową"  była przemoc, rabunek i plądrowanie jako główny sposób na bogacenie się aż nie było kogo plądrować i bolszewizm zdechł z głodu bo reszta świata odstała tak daleko że splądrować się jej już nie ozwalała i w tym czasie to Ukraina i rosja były tym samym a przed jak można porównywać że rosja większą część przejęła po mongołach niż Ukraina jako miarę jeśli Ukraina mniejsza?
Mongołów nie interesowały rejony tajgi tak że nawet proporcjonalnie też bym dyskutował jeśli by liczyć obecną rosję

To że Lwów był wyspą zgoda ale i ta wyspa podczas i po drugiej wojnie została zatopiona ukrainizmem i wielka łaska że jakieś lwy kamienne po cmentarzem odsłonili. Teraz to jest tak samo ukraińskie miasto jak... chm - trudno porownać z jakimkolwiek

etnicznie Ukraińcy są tym samym a może nawet bardziej pomongolskim gruntem tylko inne domieszki  ale wcale nie dominujące bo nawet jeśli zaczynaly coś kulturotwórczo znaczyć jak tenże choćby Lwów to zostały eksterminowane wojną albo po niej przesiedlone w/g pojałtańskiego porządku który właśnie zaczyna się walić do reszty i dopiero zobaczymy kim ukry są zacz jak poczują więcej swobody i własnej sprawczości

okazja się szybko nadarzy jak ... a z resztą zobaczysz sam niebawem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Włączyłem dziś Woronicza 17🙆. Te ciągłe szczekanie redaktorka i głupie uśmiechy zjednoczonej prawicy nie da się oglądać, wręcz przez takie programy można ich znienawidzić.

Opublikowano

ja tam walczę z nienawiścią i wcale ich nie oglądam

a to że ostrzegam przed Ukrainą tak samo jak przed rosją to pragmatyzm i chłodne wyrachowanie nic mające wspólnego z jakimikolwiek uczuciami

Opublikowano
mirro napisał:

1 minutę temu, v11 napisał:

ale już klika lekarzy wie że będą niedouczeni bo będą konkurencją

Coś jednak się rusza bo (wg dość luźnego źródła) jest 700 przyjętych na AWL przy czym bez tradycji na plecach wydaje się to nadal swoisty wyczyn bo we wspomnianych WOT jest ogrom młodych i sprawdzonych 3 letnią służbą podoficerów, którym już przestaje na szlifach zależeć. Jednocześnie zaczynają się uwidaczniać oszczędności a to w pierwszej kolejności tnie szkolenie.

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

Coś jednak się rusza bo (wg dość luźnego źródła) jest 700 przyjętych na AWL

Bo se władza umyśliła dwie dywizje stworzyć, tylko ludzia tam brakuje,

Opublikowano
dysydent napisał:

ja tam walczę z nienawiścią i wcale ich nie oglądam

a to że ostrzegam przed Ukrainą tak samo jak przed rosją to pragmatyzm i chłodne wyrachowanie nic mające wspólnego z jakimikolwiek uczuciami

Takie ostrzeganie wyzwala ogrodniczy instynkt wyrywania chwasta a czasem wystarczy go zagluszyć. A spotkałem się już z szeryfoskim zachowaniem wobec słabszych albowiem porażony niemocą cwaniaczek startuje zawsze ku takim. To nie jest dobre a dzieje się.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

To dotyczy każdego w "odpowiednich warunkach". Zaręczam

są różnice a tylko najczęściej trudne do zweryfikowania ale są. Gdyby wszyscy wobec pokusy bestialstwa byli równi to nie było by ani dewiantów pedofilskich, ani sadystów ale i ascetów przeczyło by to ... przeczysz samej naukowej statystyce która posuwa się jeszcze dalej ale ja nie odważę się tu i teraz ....

są rasy psów z natury agresywniejsze od innych że tylko tyle napiszę

Opublikowano
mirro napisał:

5 minut temu, DTaras napisał:

Coś jednak się rusza bo (wg dość luźnego źródła) jest 700 przyjętych na AWL

Bo se władza umyśliła dwie dywizje stworzyć, tylko ludzia tam brakuje,

No to oby ta szkoła na psy nie spadła i w trzy lata nie kształciła gorszego personelu niż bardziej ambitny kursant po półroczu...

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, DTaras napisał:

Takie ostrzeganie wyzwala ogrodniczy instynkt wyrywania chwasta a czasem wystarczy go zagluszyć. A spotkałem się już z szeryfoskim zachowaniem wobec słabszych albowiem porażony niemocą cwaniaczek startuje zawsze ku takim. To nie jest dobre a dzieje się.

wszystkie rośliny uprawne wywodzą się od kiedyś chwastów a nawet chwasty można z pożytkiem zagospodarować tak że taki skutek to miewa najczęściej

choć ten ogląd to może moje zboczenie zawodowe rolnicze i coś przeceniam tak że się nie upieram
sztuką jest własną niemoc przewidzieć z odpowiednio wystarczającym wyprzedzeniem to systematyczność i wyrachowanie oszczędza wiele złego i "rolnikowi" i "chwastom"

a reszta? znasz moje posty

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

są różnice a tylko najczęściej trudne do zweryfikowania ale są. Gdyby wszyscy wobec pokusy bestialstwa byli równi to nie było by ani dewiantów pedofilskich, ani sadystów ale i ascetów przeczyło by to ... przeczysz samej naukowej statystyce która posuwa się jeszcze dalej ale ja nie odważę się tu i teraz .... są rasy psów z natury agresywniejsze od innych że tylko tyle napiszę

Bo to taki wyjątek potwierdzający regułę gdy najbardziej opanowany człowiek ulega zwykłej wściekłości. Statystyka nigdy nie jest prowadzona ani w chwili gdy świat wali się na łeb ani chwilę po wzburzeniu bo to ograniczy zasięg odniesienia. Zatem w każdym z nas siedzi gwałciciel.

mirro napisał:

Spadła. Jakiś czas temu. Tak mniej więcej jak afera z "Sandersem" wyszła.

Tym od KFC? 🤪

Opublikowano

dysydent - myslalem ze ty jestes takim wiejskim szurem a ty jestes zwyklym rasista..

gdybys mial tylko mozliwosc to bys poszedl droga setek takich jak hitler,stalin, mao, bandera..bierut.

gdyby urodzil sie na wolyniu to bys polakow mordowal a  w polsce -zydow..

ty chyba tak jak onuca jestes z pochodzenia ukraincem -podaj nazwe gminy to sprawdze w carskich spisach.

53 minuty temu, v11 napisał:

No zastanów się co ma Rydzyk z wyznaniem - jakbyś napisał z biznesem to rozumiem ale z wyznaniem?

ale wicac i tacy jak on sa potrzebni-inaczje zakon by go dawno wywalil.

on jest pod zwierzchnictwem zakonu i watykanu .. polski episkopa moze mu nadmuchac.

to agent kgb- juz w latach 80 w niemczech nikt nie mial co do tego zadnych watpliwosci.

efekt uboczny jego dzialalnosci to rach kk w polsce..

28 minut temu, dysydent napisał:

są różnice a tylko najczęściej trudne do zweryfikowania ale są. Gdyby wszyscy wobec pokusy bestialstwa byli równi to nie było by ani dewiantów pedofilskich, ani sadystów ale i ascetów przeczyło by to ... przeczysz samej naukowej statystyce która posuwa się jeszcze dalej ale ja nie odważę się tu i teraz ....

poczytaj o takich eksperymentach.

genetycznie to niczym nie roznisz sie -jak wiekszosc polakow - od mieszkanca kijowa czy berlina.

mieszkaniec berlina jest blizszy genetycznie temu warszawy niz monachium. robiono niedawno takie badania.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

dysydent - myslalem ze ty jestes takim wiejskim szurem a ty jestes zwyklym rasista..

gdybys mial tylko mozliwosc to bys poszedl droga setek takich jak hitler,stalin, mao, bandera..bierut.

gdyby urodzil sie na wolyniu to bys polakow mordowal a  w polsce -zydow..

ty chyba tak jak onuca jestes z pochodzenia ukraincem -podaj nazwe gminy to sprawdze w carskich spisach.

musiałbyś w cesarskich też szukać

Nauka jest rasistowska jednako obiektywnie wobec ras zwierząt, roślin czy ludzi i wystarczy zachować naukowy dystans aby nie mieć z rasizmem w tego słowa pejoratywnym znaczeniu nic wspólnego

w Wiedzy podanej w czystej, nieskażonej ideologią postaci każdy doszuka się tego co sam reprezentuje tak że nie wiem czy Twoje spostrzeżenie to większy problem mój czy Twój?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
36 minut temu, dysydent napisał:

Ale ona są utrzymywane sztucznie w czystych liniach. Populacje wilka się już tak dużo w zachowaniach nie różnią. Nawet jak te z Hiszpanii różnią się wyglądem od tych z Syberii. 

Opublikowano (edytowane)

naturalne środowisko tak samo selekcjonuje na rasy jak sztuczna hodowla, kwestia tylko różnicy kryteriów

wilk hiszpański nie przeżyje w środowisku wilka polarnego i vice versa

analogizować do ludzi nie zamierzam bo wnioski zbyt oczywiste a przy tym dla takich Jacusi niepoprawne politycznie a to forum polityczne a nie przyrodniczo naukowe

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

no, w eunuchach najbardziej (że ten gwałciciel)

no bez jaj bo se jeszcze jakiś dydaktyzm naiwny u Ciebie wypatrzę

Aleee i eunuch i bez jaj to by na jedno wychodziło coś taki nachalny? Tyle w kwestii dydaktyzmu bo właściwie to nic nie można by zauważyć a już podnieść wcale aby o to posądzonym nie zostać. O. A może to zależy od wieku? Teraz z młodymi dziewczynami już mam niewiele doczynienia a patrzy się na tyle dobrze, że wychodzi sodomita.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Leszy napisał:

a wszędzie są takie same. Przeżyj za wszelką cenę. 

znaczy te kryteria takie same
bo dopisałem w edycji co nieco

no niezupełnie tak to jednoznacznie wygląda u gatunków stadnych czy anatomicznie funkcyjnych społecznych jak np pszczoły a już wcale w rolach komórek organizmu wielokomórkowego bo weźmy takie komórki włosów
Przyroda jest zbyt róznorodna  aby dała się zdefiniować takim uproszczeniom

to nie ja się ... jestem

12 minut temu, DTaras napisał:

nachalny

co właśnie jak wyżej
Przyroda nie zezwala na uproszczenia, generalizowanie a ja tylko to wskazałem

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v