Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

sposoby negocjacji ceny u kacapów o akceptowalnych przez nikogo nie należą. Tam cenę się wymusza na rynku wszelkimi tylko nie rynkowymi sposobami ta że zeczywiście "drobna" ta różnica

Z resztą zbyt długo jedna klika u władzy zatraca trzeźwą ocenę sytuacji i robi coraz większe durnoty bo durnotą niekwestionowaną była próba siłowa podporządkowania sobie Ukrainy w sposób w jaki ci debile na kremlu sobie ubzdurali że to się opłaci. Gdyby nawet udało się zrazu kacapom podbić Ukrainę to są zbyt słabi aby zapanować nad fermentem oddolnym i z czasem tylko by więcej problemów mieli i wewnętrznych i zewnętrznych.
Zatracili sztukę pozytywnego przekonywania do siebie a stawianie na argumencie zastraszania (w tym przypadku jądrowego) tym gorzej dla rosji wyjdzie im bardziej jej się to zastraszanie uda bo po przekroczeniu progu paniki zastraszany staje się śmiertelnie niebezpieczny i dla siebie samego i "straszyciela".

trzeba być bandą kretynów aby wmanewrować się w taką wojnę w jaką klika putina wpędzila kacapów bo już obudzili instynkt samozachowawczy wokół bo kto by uwierzył w taki poziom wydatków ujni na zbrojenia jaki teraz rusza wobec poziomu sprzed jeszcze zanim kacapy jednak napadli na Ukrainę.

bałwany posiali wiatr a na burzę to się dopiero zbiera

Byłeś kiedykolwiek na Ukrainie w miasteczkach ,wsiach zapomnianych przez Boga i władze centralne , zapewniam Ciebie głeboko im wsi i powiewa kto rządzi na poziomie Kijowa,dla nich mają tylko i wyłącznie znaczenie lokalne władze a to jest korupcyjno-mafijny układ nie do ruszenia przez poprzednie, obecne i przyszłe władze centralne, w miejsowościach w których agroholding miał ziemię 1992 r rzadził ojciec[rasowy komunista,totalny imbecyl w temacie efektywnej gospodarki rolnej,koło 2000 r przejął syn,teraz co słyszę wnuk powoli jest  wdrażany do układu], co z tego że Unia zwieksza wydatki na uzbrojenie ,skoro szarzy ludzie widzą tylko i wyłącznie podwyżki[Niemcy], ostatnio miałem wizytę gości zza Odry oni uważają obecny niemiecki rzad za nieudaczników i szkodników normalnie sytuacja z lat 20-tych ubiegłego wieku. Podejrzewam że na każdy miliard € wpompowany w centralny rząd w Kijowie na prowincję trafia max 20% a lokalsi jeszcze sporo z tego uszczkną,szary Ukrainiec nie chce umierać bo nie widzi w tym najmniejszego sensu

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, jahooo napisał:

Największa głupota ukraińców to mordowanie polaków w momencie, gdy oba narody były pod okupacją. Niemcom po prostu udało się ukraińców podpuścić, omamić marzeniami o autonomii. Dlatego pomagali w eksterminacji innych narodów. Budowanie wiadomości narodowej na "bohaterach" z tego okresu to po prostu brak wiedzy , brak świadomości narodowej . Zresztą mają wielu innych bohaterów, których mogliby hołubić, jak na przykład Petlura - ale ten narów zawsze był sterowany przez niemców, a Petlura skumal się z polakami. Więc jest nie "trendy"

Popraw kolego to bo ,,polakami'', ,,polaków'' i w towarzystwie Petlura[którego zresztą Polacy zostawili na przysłowiowym ,,lodzie'' ]normalnie sie nóż w kieszeni otwiera,chociażby przez szacunek dla ludzi którzy zgineli za Polskę😒

Opublikowano

@ws71 no właśnie dla tego wcześniej zadałem (bardziej sam sobie) pytanie jakim wyjdzie z tego wszystkiego tzw zachód.
Prowincja ukraińska od ruskiej prowincji za wiele się nie różni w starych układach a na to trzeba pokoleń aby cokolwiek zmienić. jedno czego na pewno nie chce szary Ukrainiec to znaleźć się po "tamtej" stronie kurtyny i to jest pokłosie jednak jakichś już zmian które coraz bardziej przeciętnego Ukraińca od kacapa odróżniają

Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

Wniosek - nie powinno im sie nic dawać bo albo zmarnują albo rozkradną

...sie dodrukuje...

Opublikowano

zostawili na lodzie...to taki eufemizm..miliony polakow i ukraincow za to zyciem, zdrowiem i zeslaniem  zaplacilo..

20 minut temu, Ulman napisał:

Do czego ci potrzebne biuro turystyczne skoro  masz samochód? Sam byś nie umiał sobie poradzić?

kucyku milionom ludzi biura sa potrzebna tylko nie tobie.. chyba w zyciu nie jechales kilkuset kilometrow.. jada do chorwacji wiekszosc kierowcow robi sobie noclegi na wegrzech-

w makarskiej sa tysiace polakow ,czechow, wlochow, anglikow,nawet niemcy sie trafiaja a na ulicach pojedyncze samochody z zagranicy. od swieta jakis polski sie trafi.nawet lbi jeden widzialem 🤣.

w polskich kurortach jest dokladnie odwrotnie -lokalsow malo samo polska zachodnia na parkingach i ulicach, l tez z zadka sie trafi 

logika kuca z konfederacji jest odmienna od tej normalnego czlowieka.

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

to jest pokłosie jednak jakichś już zmian

no kiedyś się zacząć musiały... tylko czemu myto za to My płacimy?

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Wniosek - nie powinno im sie nic dawać bo albo zmarnują albo rozkradną

Pożyczać owszem na konkretne cele, bezpośrednio na głeboką prowincję i patrzeć na łapki lokalnym urzędnikom[w praktyce nierealne] jedynie wtedy zmieni sie nastawienie ludzi na samym dole[to samo dotyczyłoby Rosji] chociaż tam całkiem odmiennie traktuje sie nas[Polaków] szło całkiem fajnie z nimi rozkęcać imprezki

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

kucyku milionom ludzi biura sa potrzebna tylko nie tobie.. chyba w zyciu nie jechales kilkuset kilometrow.. jada do chorwacji wiekszosc kierowcow robi sobie noclegi na wegrzech-

eee, Tyyy.. zamiast pierdzielić o podróży i kanapkach, napisł byś , jak normalny facet, jakie tamtejsze kobity, czy zabytki...

czy po za autobusem i jadłodajnią nic nie widzisz?

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

no kiedyś się zacząć musiały... tylko czemu myto za to My płacimy?

bo co niektóre oszołomy spośród nas wierzą że jest możliwe odtworzenie Pierwszej Rzeczypospolitej ze stolicą w Warszawie
(tak w skrócie żeby zbytnio się nie rozpisywać)

Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

@ws71 no właśnie dla tego wcześniej zadałem (bardziej sam sobie) pytanie jakim wyjdzie z tego wszystkiego tzw zachód.
Prowincja ukraińska od ruskiej prowincji za wiele się nie różni w starych układach a na to trzeba pokoleń aby cokolwiek zmienić. jedno czego na pewno nie chce szary Ukrainiec to znaleźć się po "tamtej" stronie kurtyny i to jest pokłosie jednak jakichś już zmian które coraz bardziej przeciętnego Ukraińca od kacapa odróżniają

Według mnie bardziej po drodze nam z szarymi Rosjanami jak z Ukraińcami, na rosyjskiej wiosce mogłeś napruc sie do nieprzytomności jeszcze przenocowali, na ukraińskiej przez 5 lat nie było takiego co sie by na to odważył [to były lata 90-te i przełom wieków]

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ws71 napisał:

Według mnie bardziej po drodze nam z szarymi Rosjanami jak z Ukraińcami, na rosyjskiej wiosce mogłeś napruc sie do nieprzytomności jeszcze przenocowali, na ukraińskiej przez 5 lat nie było takiego co sie by na to odważył [to były lata 90-te i przełom wieków]

tylko że owi zwykli Rosjanie mają jeszcze gorsze szczęście do swych przywódców niż my.
też tak pokrótce bo można by skwitować - takich przywódców macie/my na jakich zasługujecie/my

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

https://www.onet.pl/informacje/nowaeuropawschodnia/od-szczerosci-po-realizm-polityczny-pamiec-o-zbrodni-wolynskiej-oczami-ukrainskimi/t1q6nvp,30bc1058

10 minut temu, Pafnucy12 napisał:

eee, Tyyy.. zamiast pierdzielić o podróży i kanapkach, napisł byś , jak normalny facet, jakie tamtejsze kobity, czy zabytki...

czy po za autobusem i jadłodajnią nic nie widzisz?

przeciez pisze ze prawie polowa to polki. 🤣😂

mam ci zdjecia przeslac paru-w sumie to nie mam 🤣

towaru chodzi pelno prawie polnagiego,nawet i nagi sie trafi.na jeden patrzysz z zachwytem na inny z obrzydzeniem..

macie tam jakies jezioro zalew ?? to bier motur i jutro jazda

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

macie tam jakies jezioro zalew ?? to bier motur i jutro jazda

mamy, mamy... matko jakie oblężenie w niedzielę... przejeżdżałem jeno... nasze to znam... tak z oka.. jam swiata ciekawy... a Ty mie ło Polkach... łoj Ty musi już w podeszłym wieku, ze nawet opisać nie potrafisz tamtejszych Pań...

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

tylko że owi zwykli Rosjanie mają jeszcze gorsze szczęście do swych przywódców niż my.
też tak pokrótce bo można by skwitować - takich przywódców macie na jakich zasługujecie

Nasze szczeście polegało raczej na tym że duża część Polski należała do Prus,Niemiec i to ten zabór ukształtował trochę inne postrzeganie rzeczywistości, bezwzględnie były tępione wszelkie łapówkarstwo

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

w makarskiej sa tysiace polakow ,czechow, wlochow, anglikow,nawet niemcy sie trafiaja a na ulicach pojedyncze samochody z zagranicy. od swieta jakis polski sie trafi.nawet lbi jeden widzialem 🤣.

w polskich kurortach jest dokladnie odwrotnie -lokalsow malo samo polska zachodnia na parkingach i ulicach, l tez z zadka sie trafi 

logika kuca z konfederacji jest odmienna od tej normalnego czlowieka.

Jak zwiedzasz na własną ręke to na co ci biuro? Co ono zrobi takiego czego sam byś nie potrafił jeśli jesteś choćby średnio rozgarnięty?

Po cholerę robią nocleg na węgrzech? Polonezami jadą? Jesli ktoś nie potrafi zrobić 1000km za jednym podejściem to najwyraźniej jest jakims wioskowym niedzielnym kierowcą. Przez ostatnie kilka miesięcy 3 razy robiłem trasy po 1000km+ i nawet na myśl mi nie przyszło żeby to robic na raty. 2 lata temu z Toskanii 1,6tys km na raz, ale to już nie na moje zdrowie. 

Opublikowano
14 minut temu, Pafnucy12 napisał:

ciekawe pojęcie szczęścia...

Pod wzgledem gospodarczym i przestrzeganiem prawa to mozna nazwać chyba to ,,szczęściem''

Opublikowano (edytowane)

ot swołocz Ukraiński portal: Polacy zapomnieli o przeprosinach za ludobójstwo na Wołyniu » Kresy - wiadomości, wydarzenia, aktualności, newsy

Nie wiem czy w tym tekscie nie ma błędu Kułeba apeluje do Niemiec: nie powtarzajcie błędów Merkel [RELACJA NA ŻYWO] - Wiadomości (onet.pl)

Jeśli w ciągu tygodnia wyzwolili 14km kwadratowych czyli 1400 ha to jest jakaś kpina a nie kontrofensywa. Dla bezmyślnej sekty PIS  , bardziej obrazowo  -  14km kwadratowych to prostokąt 4km x 3,5km czyli jedna wieś

Edytowane przez Ulman
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Nasze szczeście polegało raczej na tym że duża część Polski należała do Prus,Niemiec i to ten zabór ukształtował trochę inne postrzeganie rzeczywistości, bezwzględnie były tępione wszelkie łapówkarstwo

nie wiem czy Polska swej współczesnej specyfiki nie zawdzięcza jednak więcej wpływom austriackim niż niemieckim spośród wpływów germańskich. Typowo poniemieckie zabory zostały wynarodowione po drugiej wojnie gdy poaustriackie nie.
W sumie cesarstwo austro węgierskie było bardziej podobne do współczesnej ujni (nota bene rozklad wewn ujni najbardziej przypomina schyłek tamtego)
Wdajemy się w tematy może właściwsze historykom ale skąd wywodzilo się najwięcej elit tzw sanacyjnych czasów Polski? czy nie z poaustriackiego Lwowa?

największy udział Niemiec w klimacie... złe określenie... nie wiem jak trafniej ową specyfikę dzisiejszejj Polski nazwać ale kraj pokomunistyczny może i jeszcze wyznaniowy ale lewicowy i niesamodzielny wszak Polska jest bodaj czy nie najmniej eurosceptyczna w całej ujni mimo wszystko bo nawet Konfederacja  nie ma odwagi kontestować tak ujni jak Lepenowa czy szwabskie AFD a to co w "dziurlandii" obecnie się dzieje (upadl rząd lewicowca Route-go) też raczej odbiciem w nacjonalizmy grozi bardziej ja jeszcze bardziej w lewo. 
Polska obecna to konglomerat pozostalości marksizmu, lewicowej części ideologii chrześcijańskiej i resentymentów historycznych bardziej abstrakcji literackiej Sienkiewicza niż rzeczywistej prawdy czasów rozkładu tej pierwszej RP. Pomieszanie ciemnoty religijnej z liberalizmem lewicowym pogranicza dziczy azjatyckiej i technologicznej industry dawnego zachodu.

no pisałem że to temat dla historyka bo najciekawsze że podwaliny współczesnej Polski kładł komuch Kwaśniewski któremu najbliżej było Moskwy niż Berlina a na pewno nie Wiednia.

to nie takie proste aby sukces współczesnej Polski sprowadzić li tylko do germańskich wpływów i niech sie kto inny doktoryzuje w tym temacie a ja tylko zajawiłem że nie jest taki posty.
Ukraina była kiedyś peryferium Polski a teraz sama jeszcze nie wie kim chce być ale na pewno nie zaakceptuje roli przeciw której zbuntował się już Chmielnicki i oby się nie sprawdziło przysłowie - "pomóż dziadowi to ten gdy odżyje cię byle kijem zabije"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
jacus napisał:

wiekszosc kierowcow robi sobie noclegi na wegrzech-

Raz wracałem przez Balaton... Ogólnie to mam bliżej przez Pragę i Woedeń ale szybciej jest przez Niemcy potem boczkiem boczkiem do Mariboru i tam spanie. Przy czym jazda w dzień przez Chorwację to nie w piątek ani w sobotę. Jeżeli kiedyś jeszcze zgłupieję autem jechać to do Zagrzebia i drzemka w motelu do północy i ogień aby w nocy tunele przeskoczyć. Zjechać na serpentyny. Ranek z widokiem z gór na Adriatyk... Zamiast do Medziugorje bym się chyba po Kornatach wolał powłóczyć.

Pafnucy12 napisał:

eee, Tyyy.. zamiast pierdzielić o podróży i kanapkach, napisł byś , jak normalny facet, jakie tamtejsze kobity, czy zabytki... czy po za autobusem i jadłodajnią nic nie widzisz?

Ale wiesz, że tam wojna była? Warto zobaczyć Plitwickie jeziora, wodospady Krk. Kobity są wysokie. Jako, że tam ciepło to i dość zabawowe z tym, że rozsądek bierze górę i z turystami się nie zadają. Szybko je słońce niszczy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v