Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Roman176 napisał:

dzisiaj widzę ze 8 godzin na forum przygotowania na żniwa pełną parą 

a u nas już koszą - obydwa jesteście w plecy 🤪

mirro napisał:

Na spotkaniu klasowym była nasza wychowawczyni ze szkoły średniej. Uczyła nas historii. Pogadaliśmy se o tym co robiłem i widziałem przez te lata. Jak doszliśmy do tematu Maciarewicza i 1991 roku, to jej widelec wypadł z rąk. Tak że ten, tego półprawdy wciąż dobrze się mają.

Chy, chy. Allied force to też była taka specjalna operacja wojskowa 😁

Mariusz2903 napisał:

Nie pierwszy raz ukraińcy na Wołyniu dokonali mordu na Polakach . Przy biernej postawie hitlerowców banderowcy wspierani przez kościół prawosławny oraz chłopów dokonali rzezi . Czyli to nie byli tylko nacjonaliści z UPA których domeną był darwinizm a także kościół wschodni który święcił siekiery i widły ukraińskim chłopom .

Z obroną Lwowa już tak łatwo nie jest - co?

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Allied force to też była taka specjalna operacja wojskowa

Ano była. Tylko tam nie było dwu stron. Tam były trzy. Dwie wyrzynające się wzajemnie i trzecia naparzająca co się ruszało.:lol:

2 godziny temu, DTaras napisał:

a u nas już koszą

Eeee tam ja już groszek trzeci tydzień koszę.:lol:

Opublikowano

wy o zniwach, a ja na urlopie jestem bardziej zmeczony niz w polu.......w jednym miejscu widzialem skoszone zboze. w hercegowinie to bylo. bo tak to raczej jakies sady winnice i krzaki..

zapomnialem o jednym cytacie-ja was panowie bardzo przepraszam..

i przez to przepraszam zginelo z glodu miliony ukraincow..

to zdrade tez trzeba wliczyc do bilansu ,a wtedy jak to wychodzi ???

Opublikowano
11 godzin temu, Roman176 napisał:

W latach 90. sprzedano ten budynek. Pani Anna, będąca wówczas pracownikiem geodezji, została wyrzucona na bruk i musiała zamieszkać w garażu. Dopiero później przydzielono jej to mieszkanie, o którym teraz jest tak głośno, jako rekompensatę

Ale teraz stać ja by wynająć lub kupić po cenie rynkowej. Pycha kroczy przed upadkiem politycy pisu pokazują gdzie mają ludzi. I oczywiście udają biednych choć sa milionerami by zamydlić oczy ciemnocie.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, witejus napisał:

Stetryczałym wariatem stał się pod koniec wojny.

no nie mów że obłęd już z jego "mein kampf" nie wyzierał

w/g mnie szkoda że jest owo "dzieło" tępione w powszechnym dostępie bo wiele by z obecnych haseł co niektórych polityków żywcem plagiatem zalatywało i to polityków o dużym poparciu społecznym uznawanych za poważnych.

Historyczny kontekst i tak zdyskredytował i dzieło i autora i nawet lepiej by bylo gdyby wielu co mniej rozumnych miało możliwość skojarzyć - a o ten czy tamten polityk dokładnie to samo mówi i obiecuje co hitler.
a tak mamy wytłumaczenie jednego z powodów dlaczego ludzkość w Historii popełnia ciągle te same błędy

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

jesli do c-k armii go nie przyjeli tylko do niemcow sie zglosil na ochotnika-to nie jest oznaka normalnosci..

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Ale teraz stać ja by wynająć lub kupić po cenie rynkowej. Pycha kroczy przed upadkiem politycy pisu pokazują gdzie mają ludzi. I oczywiście udają biednych choć sa milionerami by zamydlić oczy ciemnocie.

widzialem w tv wywiad z na ze dom sobie juz zbudowala i bedzie sie przeprowadzac.

troche historii

ta czesc chorwacji nalezala kiedys do krolestwa wegier. a polnoc do austrii, czyli zupelnie jak dzis dziadkowie mogli bez paszportow wyjechac na wywczasy..

jeden pradziadek nawet tu byl na kuracji klimatycznej  w triescie[to wlochy obecnie] niezupelnie z wlasnej woli w kamasze poszedl, na okrecie byl majtkiem.

dzisiaj dzien wewnetrzny- parasol na tarasie,herbatka ,laptop, chwila przerwy to na morze popatrze,gdy sie wychyle to na gory..

takie wczasy polegajace na plazowaniu to nie dla mne..niedlugo wyjezdzamy a w sumie 2 dni bylem na plazy i to niecale.

gdybyscie kiedys jechali to gora tydzien-bo mozna pierdolca od slonca i kamieni dostac, albo dolozyc pareset euro i wedrowac i kraju i bliskiej zagranicy.

• Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, jacus napisał:

takie wczasy polegajace na plazowaniu to nie dla mne..niedlugo wyjezdzamy a w sumie 2 dni bylem na plazy i to niecale.

gdybyscie kiedys jechali to gora tydzien-bo mozna pierdolca od slonca i kamieni dostac, albo dolozyc pareset euro i wedrowac i kraju i bliskiej zagranicy.

To co ty nigdzie nie wyjeżdżałeś i dopiero na starość odkryłeś że plażowanie to nie dla ciebie?   

To że na bałkanach w lipcu jest gorąco a plaże są kamieniste to tak oczywiste i wiadome że nie wiem po co to piszesz? Zaskoczyło cię to? 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

jesli do c-k armii go nie przyjeli tylko do niemcow sie zglosil na ochotnika-to nie jest oznaka normalnosci..

widzialem w tv wywiad z na ze dom sobie juz zbudowala i bedzie sie przeprowadzac.

troche historii

ta czesc chorwacji nalezala kiedys do krolestwa wegier. a polnoc do austrii, czyli zupelnie jak dzis dziadkowie mogli bez paszportow wyjechac na wywczasy..

jeden pradziadek nawet tu byl na kuracji klimatycznej  w triescie[to wlochy obecnie] niezupelnie z wlasnej woli w kamasze poszedl, na okrecie byl majtkiem.

dzisiaj dzien wewnetrzny- parasol na tarasie,herbatka ,laptop, chwila przerwy to na morze popatrze,gdy sie wychyle to na gory..

na kamieniste się nie pchaj, do piaseczku się przyzwyczajaj

Opublikowano

W tej chwili nie jest to dobry moment dla władz i narodu ukraińskiego aby wyrzec się lub odstawić w nie pamięć Banderę i innych tzw. bohaterów narodowych bo mają wroga na wschodzie . Wtedy mordowali Polaków tj. panów polskich chcąc tym samym utworzyć kadłub własnego państwa , teraz się bronią przed putinem , będzie ciężko coś od nich wyciągnąć co związane z tym mordem , Ja tak się zastanawiam dlaczego wcześniejsze rządy nie miały celu w tym aby rozliczyć w pewien sposób zbrodnie ludobójstwa na Wołyniu , tylko akurat teraz jest nagonka na rząd PIS że nic nie robi z tym problemem .

Opublikowano

Największa głupota ukraińców to mordowanie polaków w momencie, gdy oba narody były pod okupacją. Niemcom po prostu udało się ukraińców podpuścić, omamić marzeniami o autonomii. Dlatego pomagali w eksterminacji innych narodów. Budowanie wiadomości narodowej na "bohaterach" z tego okresu to po prostu brak wiedzy , brak świadomości narodowej . Zresztą mają wielu innych bohaterów, których mogliby hołubić, jak na przykład Petlura - ale ten narów zawsze był sterowany przez niemców, a Petlura skumal się z polakami. Więc jest nie "trendy"

Opublikowano
16 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ja tak się zastanawiam dlaczego wcześniejsze rządy nie miały celu w tym aby rozliczyć w pewien sposób zbrodnie ludobójstwa na Wołyniu , tylko akurat teraz jest nagonka na rząd PIS że nic nie robi z tym problemem .

Jak se wygrali wybory w takim czasie, to mają takie właśnie problemy. PiS myśli że jak powoła kilkuset pełnomocników od wszystkiego. to problemy znikną. Niestety trza mieć jeszcze trochę oleju we łbach i cwany MSZ aby tym się zająć. Ale widać priorytety są inne choć ja ni kija jakoś nie wiem o co im chodzi.

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Mariusz2903 napisał:

W tej chwili nie jest to dobry moment dla władz i narodu ukraińskiego aby wyrzec się lub odstawić w nie pamięć Banderę i innych tzw. bohaterów narodowych bo mają wroga na wschodzie . Wtedy mordowali Polaków tj. panów polskich chcąc tym samym utworzyć kadłub własnego państwa , teraz się bronią przed putinem , będzie ciężko coś od nich wyciągnąć co związane z tym mordem , Ja tak się zastanawiam dlaczego wcześniejsze rządy nie miały celu w tym aby rozliczyć w pewien sposób zbrodnie ludobójstwa na Wołyniu , tylko akurat teraz jest nagonka na rząd PIS że nic nie robi z tym problemem .

Wszystkie te rządy są gówno warte. Padalce bez szacunku do samych siebie. Weź pod uwagę że kult faszysty bandery coraz bardziej narasta. To własnie w ostatnich 10 latach stawiają mu najwięcej pomników i nazywają ulice jego imieniem a problem coraz bardziej nabrzmiewa. Poza tym to przecież PIS wstał z kolan, odzyskał godność, podmiotowość i stoi w prawdzie a jakoś przed banderlandem ciągle na kolanach. 

2 minuty temu, mirro napisał:

Ale widać priorytety są inne choć ja ni kija jakoś nie wiem o co im chodzi.

Nie martw się , oni też nie wiedzą😆

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Budowanie wiadomości narodowej na "bohaterach" z tego okresu to po prostu brak wiedzy , brak świadomości narodowej

A oni budują. I co im zrobisz? Nasi już dawno powinni zajarzyć że bohaterów im nie wymienią. Może nie naciskać na personalne potępienie ich ulubieńców a bardziej skupić się na odnalezieniu naszych pomordowanych. Po pewnym czasie już nie da się zaprzeczyć faktom i ktoś sam wyciągnie wnioski.

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

A oni budują. I co im zrobisz? Nasi już dawno powinni zajarzyć że bohaterów im nie wymienią. Może nie naciskać na personalne potępienie ich ulubieńców a bardziej skupić się na odnalezieniu naszych pomordowanych. Po pewnym czasie już nie da się zaprzeczyć faktom i ktoś sam wyciągnie wnioski.

Trzeba zacząć od strony edukacyjnej - niech młodzież z Ukrainy przyjeżdża do nas - zrobić im wycieczki jak tym z Izraela po miejcach wysiedleń i tłumaczyć - dlaczego Stalin ich stąd wypier..... i za co. Ale by się wrzask podniósł, a trzask pękających d*p byłoby słychać aż w USA.Niestety, innej opcji nie ma, jak nie chcesz sam widzieć swojej historii, ktoś ci ją musi przypomnieć.

Opublikowano
11 minut temu, mirro napisał:

On nigdy na masowe ekshumacje nie pozwolą bo rozniosłoby się na pół świata i ludziach z roztrzaskanymi czaszkami, obciętymi kończynami czy zmiażdżonych niemowalakach. Banderland wie co upowcy robili i na masowe ekshumacje nie pozwoli.

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał:

Powiem Ci tyle. Młodzież izraelską i ukraińską wali to po całości. 

Wzajemnie 🤔 łoo kuźwa dopiero wyjdzie krzyżówka 

Opublikowano

banerland nie rozumie dlaczego cywilizowana reszta świata przymyka oko na nazistowskie korzenie obecnej sporej cześci doktryny wojennej na której opiera motywację obecnej wojny z kacapami.
Traktowanie czysto przedmiotowe przez zachód banderlandu przypomina przesadną poblażliwość przedwojenną dla nazizmu niemieckiego tylko dla tego że delarował się jako antykomunistyczny wobec czerwonej zarazy sowieckiej. mamy typowe zwalczanie dżumy tyfusem tylko jak jedna z tych chorób pozostanie to czy może liczyć na akceptację? Ukraina jeśli sama nie zrozumie dlaczego to Ona patrzy z dołu na zachód a nie odwrotnie nigdy się częścią tego zachodu nie stanie pomimo chwilowych koniunkturalnych deklaracji obecnych. Inna sprawa czy sam zachód odium owo przetrzyma i w jakiej postaci z tego wszystkiego wyjdzie?
Jedno jest pewne i to powtarzam już od dawna - ktokolwiek wyjdzie z wojny obecnej kacapsko banderowskiej zwycieski będzie jednakowym problemem dla i zachodu i Polski bo ani jedna ani druga strona tej wojny na niczym pozytywnym nie są zbudowane.

Opublikowano

To wygląda jak dawanie szalonemu brzytwy bez żadnej kontroli

7 minut temu, Ulman napisał:

Drobna różnica jest taka że ruscy chcą zarabiać na sprzedaży a upaińcy chcą dostawać za darmochę bo im się należy.

dokładnie jak nieistniejące państwo Izrael

Opublikowano

a potem odezwie sie tomus co na smyczy jest do domu i truskawek przywiazany i tylko na motorku moze popylac kolo komina.

czas na kawe..

2 godziny temu, Ulman napisał:

To co ty nigdzie nie wyjeżdżałeś i dopiero na starość odkryłeś że plażowanie to nie dla ciebie?   

To że na bałkanach w lipcu jest gorąco a plaże są kamieniste to tak oczywiste i wiadome że nie wiem po co to piszesz? Zaskoczyło cię to? 

ja mieszkam nad wisla i plaze mam kolo domu..i tez nie lubilem sie opalac 😂

sa i plaze piaszczyste a goraco to dopiero bedzie ,teraz to ledwo cieplo jest 

a ty konkretnie gdzie byles procz pszczyny ??  opisz jakie masz wrazenia z licznych podrozy 😪 

po mapie podrozujesz czy po ekranie ??

1 godzinę temu, jahooo napisał:

na kamieniste się nie pchaj, do piaseczku się przyzwyczajaj

ale u nas na gorce to kamienie sa i to wapienne jak tutaj, to koncowka jury krakowsko-czestochowskiej , nizej juz sam piach jest ale tam nie ma destynacji..

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

skad sciagnales ??? to est madrosc etapu historii za chwile moze byc inny..

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Największa głupota ukraińców to mordowanie polaków w momencie, gdy oba narody były pod okupacją. Niemcom po prostu udało się ukraińców podpuścić, omamić marzeniami o autonomii. Dlatego pomagali w eksterminacji innych narodów. Budowanie wiadomości narodowej na "bohaterach" z tego okresu to po prostu brak wiedzy , brak świadomości narodowej . Zresztą mają wielu innych bohaterów, których mogliby hołubić, jak na przykład Petlura - ale ten narów zawsze był sterowany przez niemców, a Petlura skumal się z polakami. Więc jest nie "trendy"

osadnicy wojskowi na wolyniu to byli obcy ludzie ktorzy 20 lat wczesniej dostali za darmo ziemie po rosjanach, ktorzy z tamtad uciekli..

czemu byla taka nienawisc - zarowno I i II rp dla ukraincow byla panstwem okupacyjnym. ktore ich mordowalo i grabilo..

ukraincy jak chorwaci wykorzystalii niemiecka okupacje dla swoich celow a niemcy na to pozwolili-te zbrodnie to takze ich wina...ale to bylo im na reka-dziel i rzadz..

57 minut temu, mirro napisał:

Powiem Ci tyle. Młodzież izraelską i ukraińską wali to po całości. 

dokladnie i polska trzeba dodac.

51 minut temu, Ulman napisał:

On nigdy na masowe ekshumacje nie pozwolą bo rozniosłoby się na pół świata i ludziach z roztrzaskanymi czaszkami, obciętymi kończynami czy zmiażdżonych niemowalakach. Banderland wie co upowcy robili i na masowe ekshumacje nie pozwoli.

no.. zaden kraj nic nigdy takiego nie robil na czele z twoja ojczyzna -krajem rad .......

14 minut temu, jahooo napisał:

To wygląda jak dawanie szalonemu brzytwy bez żadnej kontroli

dokładnie jak nieistniejące państwo Izrael

jak nieistniejace ?? jak cala hercegowina swietuje 75 lat jego istnienia. w kazdym miasteczku, flagi izraelskie,banery..

mysle co jest -jakas synagoga sie ostala czy co , i dopiero czytam o co chodzi na tablicy .

to chyba nie za drobne ...

Opublikowano
24 minuty temu, Ulman napisał:

Drobna różnica jest taka że ruscy chcą zarabiać na sprzedaży a upaińcy chcą dostawać za darmochę bo im się należy.

sposoby negocjacji ceny u kacapów o akceptowalnych przez nikogo nie należą. Tam cenę się wymusza na rynku wszelkimi tylko nie rynkowymi sposobami ta że zeczywiście "drobna" ta różnica

Z resztą zbyt długo jedna klika u władzy zatraca trzeźwą ocenę sytuacji i robi coraz większe durnoty bo durnotą niekwestionowaną była próba siłowa podporządkowania sobie Ukrainy w sposób w jaki ci debile na kremlu sobie ubzdurali że to się opłaci. Gdyby nawet udało się zrazu kacapom podbić Ukrainę to są zbyt słabi aby zapanować nad fermentem oddolnym i z czasem tylko by więcej problemów mieli i wewnętrznych i zewnętrznych.
Zatracili sztukę pozytywnego przekonywania do siebie a stawianie na argumencie zastraszania (w tym przypadku jądrowego) tym gorzej dla rosji wyjdzie im bardziej jej się to zastraszanie uda bo po przekroczeniu progu paniki zastraszany staje się śmiertelnie niebezpieczny i dla siebie samego i "straszyciela".

trzeba być bandą kretynów aby wmanewrować się w taką wojnę w jaką klika putina wpędzila kacapów bo już obudzili instynkt samozachowawczy wokół bo kto by uwierzył w taki poziom wydatków ujni na zbrojenia jaki teraz rusza wobec poziomu sprzed jeszcze zanim kacapy jednak napadli na Ukrainę.

bałwany posiali wiatr a na burzę to się dopiero zbiera

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jacus napisał:

a potem odezwie sie tomus co na smyczy jest do domu i truskawek przywiazany i tylko na motorku moze popylac kolo komina.

Jeżeli Budapeszt Split czy Wiedeń to wg Ciebie wokół komina to gratuluję ;) W tym roku za mokra kukurydzę po 450 sobie nie popodrozujesz autobusikiem xD

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v