Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał:

A " Ojczyznę dojną racz nam wrócić Panie"?🤣

no na dzisiaj to mamy paniczne "... zachowaj nam Panie"

choć rzeczywiście; zależy w czyim wykonaniu

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

no na dzisiaj to mamy paniczne "... zachowaj nam Panie"

To tez zależy kto śpiewa. Jedni tęsknią za, po stracie. Inni faktycznie bronią się przed stratą.🤣

2 minuty temu, jahooo napisał:

jeśli chodzi o rolnictwo

To raczej amerykańskie.🤣

good night and good luck

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

negocjacje Telusa z Ursulą :D

Oj chyba to zły przykład. Bo i cóż ten facet mógłby tam wynegocjować. 🤣

Telus, Telus

Who the f*ck is Telus?

Że tak pozwolę sobie zapytać w imieniu zespołu Smokie🤣

Opublikowano (edytowane)

też nie wiem "who is?" ale fonetycznie to paskudnie się kojarzy i jak odpowiem  - a pewnie jakiś pisowskii ..ujek - to traktujcie to jako kumulację skojarzeń a nie żebym znał typa

p s
tylko nie wmawiać mi tu że miałem coś innego niż "wujek' na myśli bo już do klasyki sucharów przeszło jako to - "już dobrze wiadomo o jakie słowo chodzi"

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, HF86 napisał:

ototo. raczej są w pracy, a nie jak większość pisiowego elektoratu, tu mops, tam inne zasileczki i żyje się 😡

Jak się nie ma pracy to się protestuje zawsze tak było a wyborcy PO maszerują jak mają dobrą pracę bo JK to bolszewik a idący koło nich lewicowcy to europejczycy .

37 minut temu, mirro napisał:

Oj chyba to zły przykład. Bo i cóż ten facet mógłby tam wynegocjować. 🤣

Telus, Telus

Who the f*ck is Telus?

Że tak pozwolę sobie zapytać w imieniu zespołu Smokie🤣

Zakaz importu zbóż do 2 września .

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

W pewnych sytuacjach śpiewanie hymnu, albo puszczanie go z nagrania, jest upokarzające ale dla samego hymnu. W końcu to nie piosenka Zenka o majteczkach w kropeczki, tylko hymn.

Jakby który nie wiedział

Opublikowano

No i sprawa sie wyjaśniła.🤣

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Zakaz importu zbóż do 2 września .

O jejku, jejku. A co to zmieni kiedy wywożenie idzie jak krew z nosa?🤣

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

bo JK to bolszewik a idący koło nich lewicowcy to europejczycy

No popatrz. To lewicowcy odnaleźli się jako europejczycy a JK do dziś się miota?🤣To ta stabilna prawica ze złotej mysli Romana nie może se miejsca znaleźć? A to jazda na Madagaskar.🤣

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Zakaz importu zbóż do 2 września

ale że co? że ten ..ujek coś załatwił w burakseli że cała zachodnia granica dla ukraińskiej taniochy zamknięta? a może to się te buraki unijne zwyczajnie boją protestów masowych rolników i nie wierzą że pisioki zdołają opanować i inne w tych rumuniach i .. bo orban to co innego i to zupełnie inna histoia choć nie mniej porypana jak geneza blokady zachodniej granicy ukraińskiej.
Bo coś mi się wydaje że gdyby nie protesty rolników i wiarygodna szczerym wqrwieniem groźba eskalacji jeszcze większej tę blokadę spowodowały a nie jakieś umiejętności dyplomatyczne jakiegokolwiek polskiego pajacyka politycznego

pisioki póki co to tylko potrafiły tę granicę otworzyć i do dziś efekt tego że co większe ..ujki już mają czelność u mnie w regionie i 500zł/t pszenicy oferować czyli jakoś ta blokada do tej pory... no nic nie dała a kacyki mają czelność nawet krzyczeć że mają cokolwiek pod kontrolą

jak tak ma kontrola wyglądać to ja już wolę totalną anarchię

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

nie dla tego że coś tam ruskie a zwykłe ceny opału w ujni i jak po te - powiedzmy - 400 od ukrów zboże kupi to po ile pellet opałowy nawet w hurtowych cenach?

nastały bardzo chore czasy gdy chlebem taniej wychodzi piece opalać niż sztucznie przewartościowanymi paliwami kopalnymi
w sumie do ziarnistych to i pelleciarka niepotrzebna.
Panika rozchwiała rynki a nie jakiejś czynniki rynkowe i paniki końca nie widać

Opublikowano

Z tym paleniem to można ale nie do końca łatwo i zdrowo dla sprzętu. U nas jeszcze przed zadymą były uprawy zbóż jako surowiec do sporządzania pelletu a i nawet podlewane w suszę. Sąsiad znów posiał 4ha pszenżyta na cel niesprecyzowany i 2ha owsa w celu zaspokojenia potrzeb ogrzewania... Zatem co nie kupisz to oszczędziłeś.

Ruskie mają możliwości plony zwyczajnie zmarnować Ukraińcom. Przy czym sami tego torciku mają kawałek to raczej im zależy na cenie. Bym nie lekceważył tej chorej pomysłowości.

Ciekawe jak plan lotu zgłosił...

Opublikowano
36 minut temu, DTaras napisał:

Ciekawe jak plan lotu zgłosił..

Powiedział że leci do Żabki.🤣

1 godzinę temu, dysydent napisał:

a może to się te buraki unijne zwyczajnie boją protestów masowych rolników i nie wierzą że pisioki zdołają opanować i inne w tych rumuniach i .. bo orban to co innego i to zupełnie inna histoia choć nie mniej porypana jak geneza blokady zachodniej granicy ukraińskiej.

Buraki unijne mają w pi. dzie protesty okolicznych rolników. pod warunkiem że to nie są rolnicy niemieccy.🤣

A tak poważnie. Siadła sprzedaż na zachodzie. Skutkiem tego jest tańsze Euro. A jest tańsze, bo zachód chce se skompensować spadek sprzedaży u siebie naszym importem. Musi naszym zacząć się opłacać importować. Zrobili to co Glapiński przed kryzysem. Tylko mądrzej. Efekt jest taki że w zasadzie nie zarabiamy na eksporcie spożywki. Zachód nie zapłaci ani centa więcej za nasz towar a przy spadającym kursie Euro nie ma już ruchu w żadną stronę. Czarna porzeczka jest w tej chwili sprzedawana ( niektórzy moga sobie na to pozwolić) poniżej kosztów. Ale towar jest wypychany, aby kupić tańszy surowiec w tym sezonie i odrobić straty. Tak więc ten, tego i tak chyba już za dużo napisałem.

Opublikowano (edytowane)

profity ze strat na inflacji złotówki transferowane są na euro zubożając tym wycenę polskiej gospodarki bo polska gospodarka nie ma NIC co mogło by wymusić ceny bariery podaży i jedyne co ma to produkty o łatwej nadprodukcji czyli po cenach bariery kosztów podaży i popyt może sobie warunki i po dumpingu na nadprodukty stawiać, nawet nie mamy większościowych udziałów w przetwórstwie zbożowym i chleb podrożał o cen pszenicy 1500/t, pszenica spadła na 700/t a chleb nic czyli marża wzrosła no może nie dwukrotnie bo energetyka ale i tak pytam - gdzie ta marża płynie i w jakich krajach jest kumulowana?

ja napisałem wszystko no i coś się stało?

Jakie my mamy przewagi wymuszenia marży? no może na ukrach jakie stzeladła ale co z tego jak ukry gołodupcy i trza za darmo dawać częściej niż nawet za zwrot bodaj kosztów transportu. Uczciwą Polaków pracą szwaby i jankesy się nadal bogacą a była szansa zbudowania silnej polskiej waluty, pisałem kilka lat temu co zrobić
No to nasze patłaki (już pisowskie) zrobiły dokładnie odwrotnie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

jaguar i-pace pozar

Po kilku pożarach Jaguar wycofuje elektryczny model I-Pace

Czarna seria dotycząca samochodów elektrycznych trwa. W ostatnich dniach spore emocje wzbudził m.in. kolejny pożar elektrycznej Dacii Spring, kilka dni temu w pożarze ucierpiał Ford Mustang Mach-E, a dosłownie wczoraj donosiliśmy o zapłonie taniego elektryka T-King EV03 w Warszawie. Tydzień jeszcze się nie skończył, a spieszymy z informacją o wielkiej akcji serwisowej, jaka ma miejsce w Stanach Zjednoczonych. Jaguar postanowił wycofać z ulic i wezwać na serwis elektryczne auta Jaguar I-Pace. Firma zrobiła to po ponad roku od pierwszych doniesień o niebezpiecznych zdarzeniach pożarowych z tym modelem w roli głównej.

Opublikowano
mirro napisał:

36 minut temu, DTaras napisał:

Ciekawe jak plan lotu zgłosił..

Powiedział że leci do Żabki.🤣

1 godzinę temu, dysydent napisał:

a może to się te buraki unijne zwyczajnie boją protestów masowych rolników i nie wierzą że pisioki zdołają opanować i inne w tych rumuniach i .. bo orban to co innego i to zupełnie inna histoia choć nie mniej porypana jak geneza blokady zachodniej granicy ukraińskiej.

Buraki unijne mają w pi. dzie protesty okolicznych rolników. pod warunkiem że to nie są rolnicy niemieccy.🤣

A tak poważnie. Siadła sprzedaż na zachodzie. Skutkiem tego jest tańsze Euro. A jest tańsze, bo zachód chce se skompensować spadek sprzedaży u siebie naszym importem. Musi naszym zacząć się opłacać importować. Zrobili to co Glapiński przed kryzysem. Tylko mądrzej. Efekt jest taki że w zasadzie nie zarabiamy na eksporcie spożywki. Zachód nie zapłaci ani centa więcej za nasz towar a przy spadającym kursie Euro nie ma już ruchu w żadną stronę. Czarna porzeczka jest w tej chwili sprzedawana ( niektórzy moga sobie na to pozwolić) poniżej kosztów. Ale towar jest wypychany, aby kupić tańszy surowiec w tym sezonie i odrobić straty. Tak więc ten, tego i tak chyba już za dużo napisałem.

Trzeba umyć balon w biogazowni, wpierdzirlić tę porzeczkę, zalać wodą i dodać drożdże i poczekać cierpliwie. Przy czym na wylocie będzie jeszcze potrzebna modyfikacja. Będzie porzeczkowy eko płyn do spryskiwaczy dobrej jakości i mocy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v