Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A może po prostu te pisowskie przygłupy oddały na upainę tyle sprzętu że nie ma czym polecieć by obiekt przechwycić i w razie czego zestrzelić czy to z powietrza czy z lądu. 

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Ulman napisał:

A może po prostu te pisowskie przygłupy oddały na upainę tyle sprzętu że nie ma czym polecieć by obiekt przechwycić i w razie czego zestrzelić czy to z powietrza czy z lądu. 

mamy po 1 szt F16 na województwo :D

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

To jest właśnie cierpienie niewinnych dzieci za grzechy innych ludzi .

Jaja sobie robisz? Odpowiedzialność zbiorowa? A podobno bóg jest: wszechwiedzący, wszechmocny, nieomylny, sprawiedliwy..... i każe niewinnych? Coś tu nie halo.

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

To jest właśnie cierpienie niewinnych dzieci za grzechy innych ludzi

Przestań bredzić 

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@racyl nie oczekuj logicznego myślenia od @Mariusz2903. On jedynie wie jak pobierać socjal który daje mu Jarek. Dzisiaj mam za to wolne od pryskania bo pada, ale po deszczach znowu pryskanie ;)

Ja też jutro truskawkę pryskam i to tym razem całą: wczesną i późną

Już pojawiają się czerwone truskawki, tylko małe chyba za zimno było bo nawozu miały sporo dane no chyba że nie w porę 

Dajesz wieloskładnik przed przykryciem folią czy dopiero jak na dobre ruszy wegetacja ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

Ja też jutro truskawkę pryskam i to tym razem całą: wczesną i późną

Już pojawiają się czerwone truskawki, tylko małe chyba za zimno było bo nawozu miały sporo dane no chyba że nie w porę 

Dajesz wieloskładnik przed przykryciem folią czy dopiero jak na dobre ruszy wegetacja ?

Przed przykryciem 5-12-24 i po odkryciu albo szybko rozwijam taśmy i tak z dwa strzały tydzień po tygodniu16kg/ha saletry wapniowej w fertygacje albo jak nadają deszcze to 120-150kg/ha saletry wapniowej w rzędy rozsiewam, takie dawki dla odmiany Rumba, bo jakieś Allegro to możesz zabić takim azotem ;)

No i po odkryciu standardowy program fertygacyjny jaki pokazuje yara czy calfert. Do tego jakieś 4l/ha vit-orga daje tygodniowo. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Przez ten PIS to więcej w niedziele chcecie robić ?

1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Jaja sobie robisz? Odpowiedzialność zbiorowa? A podobno bóg jest: wszechwiedzący, wszechmocny, nieomylny, sprawiedliwy..... i każe niewinnych? Coś tu nie halo.

To nie ja postawiłem temat chorych na raka dzieci a wiem że jest masa takich dzieciaków .

Opublikowano
19 minut temu, Mariusz2903 napisał:

To nie ja postawiłem temat chorych na raka dzieci a wiem że jest masa takich dzieciaków .

Nie odwracaj kota ogonem. Co dzieci są winne. A mimo to bóg ( podobno sprawiedliwy itd) na to pozwala? Jak to możliwe.

Opublikowano

https://www.facebook.com/prezydentpl/videos/1023533558628893

to jest k**wa cyrk- wczoraj bylem  przypadkiem na wawelu na takiej uroczystosci- pasowano dokladnie tych samych funkcjoariuszy co dzisiaj....oprocz orkiestry i kompanii reprezentacyjnej. 

nie bylo tez zadnych oficjeli i telewizji. tylko wojskowi .

a dzisiaj powtorka..

zauwazyle ze wczoraj lepiej im to szlo- widac noc  w krakowie wielu zaszkodzila i temu  sie chwieja 😂😂

Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

To jest właśnie cierpienie niewinnych dzieci za grzechy innych ludzi .

Tiaaaaa cos mi tu nie gra. Ale chyba nie będę drążył, bo jeszcze kogo obrażę.

Opublikowano
31 minut temu, thor1984 napisał:

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/31084-nie-ma-pieniedzy-na-wymiane-dachow-z-azbestu-jak-bedzie-z-silosami

no k**wa trza odkręcać wkręty, ściągać rynny  i blachę i oddawać bo kasy może nie wrócą 

Ciągle aktualne

Umiesz liczyć, licz na swoje.

Pomoc państwa to betonowy wazon topiącemu się na środku głębokiego jeziora.

Tak samo liczenie dopłat do zboża.

Mirek, co powiesz o agreście, tylko proszę nie o moich wadach😜

A i branża bardzo o porzeczki rozpytuje.  Chyba 1,2zł nie aktualne🤭

Rabarbar pociągnie ceny?

Opublikowano (edytowane)

Nie ma co tylko rozwijać gospodarstwa .

Nie da się jednak ukryć, że od lat w Niemczech je się coraz mniej mięsa. Średnie spożycie na mieszkańca w 2022 r. wyniosło 52,0 kg, co oznacza spadek o 8,9 kg, czyli prawie 15 proc.

Niemcy: Produkcja w substytów mięsa ponownie wzrosła .

Podczas gdy produkcja mięsa w Niemczech spadła w ostatnich latach, produkcja substytutów mięsa znacznie wzrosła.

Jak poinformował Federalny Urząd Statystyczny (Destatis) w Niemczech, w 2022 roku wyprodukowano 104 300 ton substytutów mięsa; to o 6400 t, czyli o 6,5 proc. więcej niż rok wcześniej. W porównaniu do 2019 roku produkcja wzrosła o 72,7 proc.

Greenpeace o produktach bezmięsnych

Aby osiągnąć cele klimatyczne w rolnictwie, politycy nie powinni poprzez złe regulacje utrudniać rozwoju diety w kierunku spożywania mniejszej ilości mięsa i większej produktów roślinnych. Z punktu widzenia Greenpeace absurdem jest np. to, że nakłada się wyższy podatek na napoje owsiane niż na mleko krowie, a jednocześnie zabrania się nazywania go mlekiem. Wbrew temu, co twierdzi lobby mięsne, konsumenci są również w stanie odróżnić mięso od produktów alternatywnych, nawet, jeśli te ostatnie są deklarowane, jako wegańskie sznycle.

Wszystko się wywraca , firmy chcą płacić  każdego dnia .

Comiesięczna pensja odejdzie do lamusa? Firmy chcą zmienić reguły gry .

BĘDĄ LUDZIE MIELI NA CODZIENNE ZAKUPU .

Jesteśmy przyzwyczajeni, że po miesiącu pracy na naszym koncie ląduje wynagrodzenie. Ale przecież teoretycznie pensja mogłaby być wypłacana co tydzień. Albo codziennie. Albo nawet... co godzinę. Prezes firmy Eternis, która rekrutuje pracowników do Bolta, Ubera, Free Now czy Glovo, mówi Business Insiderowi, że nad Wisłą szybkie wypłaty są coraz popularniejsze. A tradycyjna pensja, wypłacana raz na cztery tygodnie, może szybko stać się przeżytkiem.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/comiesieczna-pensja-odejdzie-do-lamusa-firmy-chca-placic-nam-codziennie/z0sh00e

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/31084-nie-ma-pieniedzy-na-wymiane-dachow-z-azbestu-jak-bedzie-z-silosami

no k**wa trza odkręcać wkręty, ściągać rynny  i blachę i oddawać bo kasy może nie wrócą 

57 minut temu, jacus napisał:

cos dzsiaj mowili ze te pieniadze jeszcze w dalsza dal odplynely..

Na pokrycia dachów po azbeście , pieniądze z KPO są przeznaczone a jak nie ma KPO to PISda .

• Haha 1
Opublikowano

pisda to sa ci co wierza w to ze da.. .

to sa pienaidze wirualne-ktoera i tak nam odbiora druga reka-ale na takich jak maryjusz to dziala, w jednym onuca ma racje wiekszosc polakow to debile..

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Ciągle aktualne

Umiesz liczyć, licz na swoje.

Pomoc państwa to betonowy wazon topiącemu się na środku głębokiego jeziora.

Tak samo liczenie dopłat do zboża.

Mirek, co powiesz o agreście, tylko proszę nie o moich wadach😜

A i branża bardzo o porzeczki rozpytuje.  Chyba 1,2zł nie aktualne🤭

Rabarbar pociągnie ceny?

Aronię też pociągną do ostatniej jagody.

Porzeczka wygląda tragicznie, osobiste pocieszenie, że w porównaniu z zeszłym rokiem u mnie troszkę lepiej. Więcej w krzaku zostało.

Duże straty u was na wiśniach?

Opublikowano
12 minut temu, damian303 napisał:

Aronię też pociągną do ostatniej jagody.

Porzeczka wygląda tragicznie, osobiste pocieszenie, że w porównaniu z zeszłym rokiem u mnie troszkę lepiej. Więcej w krzaku zostało.

Duże straty u was na wiśniach?

Lepiej? To jakie średnie plony miałeś w ubiegłym roku?

Nadwiślanka czyściutka. Załatwiona zimą. Trzeba będzie szukać pojedynczych sztuk.

Nefris jeszcze wczesną wiosną załatwiony w 90%

Łutòwka kwitła niesamowicie. Duży procent przemarzł, ale coś zostało z tych późnych kwiatów.

Ogólnie będzie ogromne zróżnicowanie w gospodarstwach. Miejscówka będzie miała znaczenie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v