Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dwie noce będą krytyczne.

Porzeczka i tak masowo sypie kwiat jeśli podczas kwitnienia temperatury spadają w okolice 4⁰.

A ta wiosną wyjątkowo zimna.

Dobrze że jakieś zapasy są na wznowienie produkcji w kolejnych latach, bo ten rok może być najgorszy w historii.

Opublikowano (edytowane)

Koszty bardzo niskie w porównaniu z tym ile można stracić... U mnie w tym roku nakrywam na przymrozki 5 letnia włóknina P23 i nadal daje radę, jeszcze na następny rok zostanie. Jak podzielisz to na te kilka lat do drogo nie wychodzi. Torby z piaskiem gotowe leżą na paletach to aby się przejeżdża, rozwozi torby i potem moment przykrywa. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

No to niech ci zmarznie na hektarze 5 ton, jak będzie cena to masz zysku na czysto 2zl/kg, więc 10.000 zostaje w kieszeni, w jeden rok włóknina się zwraca...  Jak ci nie szkoda... 

Włoknina z stabilizatorem UV na hektar to koszt 9.000 i jeszcze 1000 na pracowników do przykrywania i odkrywania ci zostaje. I włóknine na następne lata masz za free jak będziesz ją dobrze magazynować. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
57 minut temu, Agrest napisał:

No dwie noce będą krytyczne.

Porzeczka i tak masowo sypie kwiat jeśli podczas kwitnienia temperatury spadają w okolice 4⁰.

A ta wiosną wyjątkowo zimna.

Dobrze że jakieś zapasy są na wznowienie produkcji w kolejnych latach, bo ten rok może być najgorszy w historii.

U mnie tylko tej nocy ma spaść do 2°. Więc już więcej strat nie powinno być i tak jest już hu, chociaż nie miałem mocnych przymrozków 0°,-1° przez trzy dni. Większe mrozy miałem rok temu.

Generalnie nie powinno być najgorzej. Przymrozki objęły prawie cały kraj (oprócz lubelskie od strony ukrow). Jeżeli u mnie przy stosunkowo małych przymrozkach jest taka lipa, to na reszcie kraju lepiej nie jest. Większe ilości nowych nasadzeń mają dopiero 3 lata, pryszczarka starszych plantacji w zeszłym roku też nie rozpieszczał.

Mimo jakiś zapasów zakłady i tak będą poszukiwać towaru, bo go nie będzie. Tylko w tym roku będzie to rozsądna cena(2-5zl).

Co do zapasów. W zeszłym roku przymrozki spowodowały szybkie zejście resztek towaru. Teraz mogą pomóc zredukować zapasy.

Opublikowano
1 minutę temu, damian303 napisał:

Co do zapasów. W zeszłym roku przymrozki spowodowały szybkie zejście resztek towaru. Teraz mogą pomóc zredukować zapasy.

Jest parę firm zajmujących się obrotem tym towarem i to one dyktują ceny nie zakłady. Zakłady tylko dyktują cenę, kiedy wyprzedają się za bezcen. Te firmy kupują i tak od początku sezonu a sezon wcale nie zaczyna się w Polsce.😂

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Niemcy o to zadbają , bardzo dobrze powiedziane .

Nie będziesz uprawiał roli , sprzedawaj puki czas . Jakiś jeszcze kupi i splajtuje .

Niemcy zaopatrzą Polski rynek .

Mleko na cenie je...ło nieźle .

W najgorszej sytuacji są rolnicy, którzy są związani umowami z podmiotami skupowymi, które wyłącznie handlują mlekiem przerzutowym. Te, kiedy była dobra koniunktora, oferowały wysokie stawki – sięgające niemal 3 zł/litr. A teraz płacą poniżej 1,50 zł… i to czasem z opóźnieniami.

Sytuacja rolników oddających mleko do spółdzielni mleczarskich, których są członkami jest nieco lepsza. Ale tu wiele zależy od wielkości mleczarni i jej profilu produkcyjnego. Wiele małych i średnic spółdzielni musi także ostro ciąć ceny mleka. W ten sposób ratują się przed nadmiernym zadłużaniem. Ponieważ z jednej strony mleczarnie także borykają się z ogromnym wzrostem kosztów energii .

NIEMCY NA UKRAINIE NADOJĄ I MLEKA NIE ZABRAKNIE ANI MASŁA , SERA .

Mąki , jaj , miodu .

MARKETY TEŻ JE...JĄ ROLNIKA .

powoduje, że mleczarnie mają więcej mleka i produktów mlecznych niż mogą sprzedać. A przez to sieci handlowe mogą żądać obniżenia przez mleczarnie cen na produkty, które od nich markety kupują.

Jesteś wariatem i paranoikiem który od wielu lat opowiada że zaraz wszyscy zbankrutują. Pewnie przez takie przekonanie do niczego nie doszedłeś bo jak kiedyś pisałeś - po co sie rozwijać jak dzieci sprzedadzą.

Ziemię będę uprawiał i ani myślę plajtować a wręcz widzę szansę na rozwój. Niemcy zaopatrzą nasz rynek? A po co mieliby to robić? Jak to wjedzie do nas to może za chwilę być u nich i w całej europie. Po co mieliby sami sobie szkodzić?  Produkcja na upadlinie jest przeznaczona nie dla europy a dla rynków azjatyckich i afrykańskich.  Skolonizują upainę w zamian za jakąś pomoc i będą ich trzymać za pysk bo tak trzeba. Po prostu zrobią tam biznes a nie tak jak my będą za darmo zbawiać świat i wyzwalać banderland. 

• Like 1
Opublikowano

Jarosław rolnikom dołoży. Już naobiecywał....😁

Opublikowano

Raczej jęczmień i za 2 miesiące.

Rzepaki opóźniły kwitnienie i jest bardzo rozciągnięte w czasie

Opublikowano (edytowane)

Sierpień będzie rzepak koszony .Bardzo ciekawe po ile Elewr zapłaci ?. Zaś kolega ma dość duży skup to rzepakiem będzie ostrożny by nie wd...ł .

Co do jęczmienia to mało go jest , i ceną różnie może być ?.

11 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Jarosław rolnikom dołoży. Już naobiecywał....😁

Jeszcze nie wszytko obiecał bo tylko do zboża i silosy .

Teraz obieca dopłacić Malinę .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

rzepak kwitnie juz 2  tygodnie.

teraz rzepak kosza po pszenicy-u nas tak przynajmniej od paru lat jest.

prysna klejem i czekaja az sam doschnie.

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Bo niemcy są zorientowani na biznes a nie bzdurne hasła zbawiania uciemiężonych i bratniej pomocy w życiowej niemocy. Mamy głupie społeczeństwo któremu wybrana przez nie głupia władza,  pcha się do głów jakieś martyrologiczne bzdury zamiast uczenia od początku myślenia o tym jak jak robić biznes i w pierwszej kolejności dbać o swój tyłek. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v