Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

Ksiądz po kolędzie to jakiś wyznacznik 🤣 Może obowiązek tak jak przegląd kominiarski 🤣

Jak ma się coś wydarzyć to się wydarzy bez względu na to czy ksiądz przyjdzie czy nie a jak ktoś wierzy że wizyta księdza przed czymś uchroni to jest zwyczajnym głupcem

Dokładnie w styczniu 4 lata temu miałem pożar domu, świeżo po wizycie księdza i przed niczym to nie uchroniło

...i od tamtej pory ani księdza ani pożaru.

Opublikowano (edytowane)

CO wy macie z tym księdzem w domu. Człowiek chodzący do kościoła przynajmniej kilka razy jest pokropiony wodą święcona, tak samo jest wymodlony i błogosławiony

Edytowane przez racyl
Opublikowano
23 minuty temu, racyl napisał:

Ksiądz po kolędzie to jakiś wyznacznik 🤣 Może obowiązek tak jak przegląd kominiarski 🤣

Jak ma się coś wydarzyć to się wydarzy bez względu na to czy ksiądz przyjdzie czy nie a jak ktoś wierzy że wizyta księdza przed czymś uchroni to jest zwyczajnym głupcem

Dokładnie w styczniu 4 lata temu miałem pożar domu, świeżo po wizycie księdza i przed niczym to nie uchroniło

A wstążeczki miałeś?

Opublikowano (edytowane)

w czasie kowidianizmu ile mniej domów księdza po kolędzie przyjęło? nawet oficjalne państwowe zalecenia a nawet samego kościoła dyspensowały wprost.
Zatem wniosek z postrzegania "cudosprawczości" kapłanów we współczesnych czasach jest taki - czy co pozytywnego taka wizyta wnosi nie wiadomo ale na pewno zwiększa ryzyko roznoszenia chorób zakaźnych.

jakkolwiek to wygląda to trzeba uznać utratę "codziennosprawczego" znaczenia religii w postrzeganiu społecznym
przegrywa religia z wiedzą naukową choć tak dzielnie z nauką walczyła, a może właśnie dlatego.
kiedyś politeizm przegrał z monoteizmem a teraz chyba czas najwyższy na koleiny etap w ewolucji religii i kk jednoznacznie za tym nie nadąża pomimo iż jest chrześcijaństwo i tak jedą z najbardziej liberalnych wobec wiedzy religii to i tak jawnie coraz bardziej nie nadąża a jeszcze w Polsce pisowskiej często jest odbierane wpuszczanie księdza do domu jako nie kapłana czegokolwiek a zwykłego polityka

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ogromne-nieprawidlowosci-we-wroclawskim-szpitalu-w-tle-przyjaciel-premiera/hz07jkp,79cfc278

50 minut temu, racyl napisał:

CO wy macie z tym księdzem w domu. Człowiek chodzący do kościoła przynajmniej kilka razy jest pokropiony wodą święcona, tak samo jest wymodlony i błogosławiony

stara od dawna leje wode  z kranu- studnia jest w sasiedniej parafiii, moze tamtejszy ksiadz  swieci stacje pomp ?? przechodzi kolo niej 🤣. w sobote byl mielismy pilna robote ale pare minut sie znalazlo- obydwaj ksieza sa nowi na parafii ,chwile pogadal i poszedl.

Opublikowano (edytowane)

Kaczyński już stoi nad grobem i jedyne co można to podsumować bilans jaki kraj zastał a jaki zostawi i jaka w tym Jego sprawczość a ile nieudolności.
Zastał upadającą komunę i gdy ta upadła był pośród tych którzy nawoływali do drastyczniejszych rozliczeń komunistów no i kto najwięcej się w Polsce uwłaszczył?
Jest relatywnym do innych nacjonalistą i to za rządów Jego partii zjechały nam do Polski obce wojska najpierw amerykańskie a teraz niemieckie
z tymi patriotami ma na lubelszczyźnie stacjonować szkopskie żołdactwo a to przecież jeszcze nie koniec.
Zastał kraj względnie niezagrożony wojną a zostawi... nawet nie trzeba wymieniać zagrożeń jakie przybyły a końca nie widać.
Zastał kraj nadziei zostawi kraj obaw o przyszłość
nie zazdroszczę takiego miejsca w przyszłych podręcznikach historii

ale poziom takich wstawek jak niektóre wyżej może usprawiedliwiać i Kaczyńskiego dlaczego przegrał bo już widać że przegrał niezależnie od wyników najbliższych wyborów i czort by z Nim tylko że ta przegrana to przede wszystkim przegrana nas wszystkich a nie damy sami sobie gwarancji że do władzy nie dopuścimy u siebie jeszcze gorszych w ich bilansie życiowym.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

Ja tylko pytam z ciekawości , bo z dzieckiem do komuni też mówiłeś że głupota posyłać , a co do czego to stwierdziłeś że co ludzie powiedzą albo żona kazała 😛

Opublikowano
galan99 napisał:

Głęboki kryzys w Rosji wpłynąłby na wiele państw w regionie; upadek Putina pociągnąłby na przykład za sobą upadek dyktatora Białorusi Aleksandra Łukaszenki .

Dla Władimira Putina podbicie Ukrainy miało być najważniejszym osiągnięciem, manifestacją nowej siły Rosji i pierwszym krokiem w procesie odbudowy imperium.

Maks do końca roku będzie zmiana władcy w Rosji.

Upadek Łukaszenki , to będzie NOWY PODZIAŁ ŚWIATA .

Optymista... Wiesz co się przez rok może wydarzyć?

Opublikowano

Tak może wiele się wydarzyć ,Chiny mogą napaść na Rosję .

ŚWIAT SIĘ ZBROI 3 razy więcej kraje przeznaczają na zbrojenie , nic dobrego z tego nie wynika .

lepiej będzie zmienić w Rosji władcę .

Opublikowano
mirro napisał:

27 minut temu, dysydent napisał:

ubezpieczalnia nie da sobie wcisnąć że np jakiś ultrasonograf technologicznie jeszcze na monitorku crt i bebechach elektroniki na poziomie Pentium 3 kosztuje pół wartości budynku kliniki a co najwyżej cenę recyklingu elektroniki plus koszt rynkowy sondy.

A wiesz ile kosztuje odciągnięcie helu z głowicy rezonansu magnetycznego? Strzelaj.😂

Akurat monitor crt w tych urządzeniach - to niejednokrotnie zaleta. Tylko dlatego że wstawiane są śmiecie LCD zamiast czegoś dobrego. Za to linuch tam rządzi bardzo często.

jacus napisał:

30 minut temu, jarecki napisał:

yyyyy ,   a to to nad Polskie ,, może'' z biurem podróży jezdzisz ?

dlaczego nie ??  ja mam male wymagania, takie bieda wakacje na zadupiu sa idealne dla mnie, 

nie lubie upalow, nad morze jade opalony po sianokosach 🤣.

no i najwazniejsze -jestem inwalida II grupy , nad morze to bym samochodem musial jechac pare dni, 30 km jazdy i postoj ,zwyrodnienie stawow ...

To ty jak każda szanująca się młoda dziewucha - blada na morze nie pojedzie.

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

A może też zapanować pokój i żadna kometa nie spaść.😄

Opublikowano
mirro napisał:

No i to co chcą nasi przekazać, to 10 sztuk. Czyli ni w pizdę ni w oko. Bo wtedy trza takie samo zaplecze jak dla batalionu. Czyli nasi tak wogóle to kręcą polityczną gówno burzę, 

Oni wskrzeszają ideę solidarności. Nawet jak nazbierają po świecie 30 to na komponent brygady ledwie starczy. Ukraińcy tworzą osiem... Czekam co przypłynie ze stanów. Bo coś mie się zdaje że powiedział 10 a myślał o 100.

galan99 napisał:

ŚWIAT SIĘ ZBROI 3 razy więcej kraje przeznaczają na zbrojenie , nic dobrego z tego nie wynika .

lepiej będzie zmienić w Rosji władcę .

Bez sensu - przecież mogą sobie kupić co ich interesuje i wprowadzić mały ruch przygraniczny..

Opublikowano
37 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja tylko pytam z ciekawości , bo z dzieckiem do komuni też mówiłeś że głupota posyłać , a co do czego to stwierdziłeś że co ludzie powiedzą albo żona kazała 😛

Ja na swojego księdza nie mogę narzekać, nie mięsza się do polityki, nie każę na kogo głosować. Nie mówi ludziom jak mają żyć więc czego mam go nie przyjmować. Sprzątać kościół chodzi ten kto chce, kilka razy byłem. tak samo pomogałem przy kościele

jedyna głupota u nas to jest że jak ktoś posprząta kościół z kolejki w danym tygodniu to zostawia ofiarę na potrzeby kościoła czyli jego a później nie ma nic w tym kościele do tego sprzątania

Czy 15 minut i 50-100zł to takie duże wyzwanie

Różne ludzie mają przygody ze swoimi lokalnymi kosciołami. Jeśli w całej Polsce byliby tacy proboszczowie jak jędraszewski albo rydzyk to te kościoły swieciłyby pustkami.

Co do dzieci to że przyjmą komunię, bierzmowanie w niczym im to nie przeszkadza a zdecydowanie trudniej byłoby im tą komunię kiedyś nadrobić

Opublikowano
Roman4321 napisał:

i co to daje? mamy większą prędkość ale żeby to osiągnąć trzeba odchudzić sieć trakcyjną i zmienić sposób zasilania,same równe tory to za mało dlatego na prądzie stałym(m. in. w Polsce) więcej nie wyciągniesz jak 160-180 na godzinę

teoria BCS

Tylko na nasze odległości między stacjami na szybkich torach to wystarczy bo szkoda prądu. Można Kraków - Gdańsk pomyśleć ale do tego osobna nitka bo jak się lokalnie coś zesra to i tak z wysokiej prędkości nici.

Opublikowano

jest w fazie projektu i uzgodnień szybka kolej  u nas oraz próbny poligon dla dwusystemowego zasilanie o lokomotywach dwusystemowych nie wspomnę także z czasem i my sie doczekamy czegoś co pomknie ponad 200

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

Różne ludzie mają przygody ze swoimi lokalnymi kosciołami. Jeśli w całej Polsce byliby tacy proboszczowie jak jędraszewski albo rydzyk to te kościoły swieciłyby pustkami.

Ale przecież nie są proboszczami 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v