Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie zakłady pracy chronionej nie interesują. 

No i co z tą ropą ? Policzyłeś już?

11 minut temu, Roman176 napisał:

no nie 

Ale Rosja, drugi co do wielkości eksporter ropy naftowej na świecie, znalazła chętnych na swoją ropę w Chinach i Indiach. Te dwa państwa w głównej mierze zastąpiły europejskich odbiorców rosyjskiego surowca.

Czego w tym nie rozumiesz?  Wytłumaczyć ci czy znowu kleisz głupa bo ci się rzeczywistość z urojeniami rodem z TVPIS nie chce zgodzić? 

Opublikowano
Roman176 napisał:

no nie  Ale Rosja, drugi co do wielkości eksporter ropy naftowej na świecie, znalazła chętnych na swoją ropę w Chinach i Indiach. Te dwa państwa w głównej mierze zastąpiły europejskich odbiorców rosyjskiego surowca.

Za rupie i juany co ogólnie ma znaczenie. Poziom inwestycji spadł oprócz socjalu bo to elektorat. Różoeo nie jest - podobnie jak u nas...

• Like 1
Opublikowano
Ulman napisał:

Tobie sie tłumaczyć? och*jałeś do reszty🤣 Rok temu ropa kosztowała 112 dol a dziś 85 dol czyli za spadek dochodów.odpowiada giełda a nie jakieś tam sankcje. Kiedyś to zrozumiesz. Po co wczoraj w stanie nietrzeźwości wyciągałeś jakieś stare posty nie mogąc ich powiązać w całość? Wiesz już o co ci chodziło?

Ruskie zakazały handlu dewizą co też sztucznie ratuje rubla. Nie mniej uważam iż gdyby doebać cła to ruskie nafciarze by je płaciły i miałoby to lepszy skutek. A tak to ruskie skupują wszelkiej maści zbiornikowce aby ominąć ograniczenia

Roman176 napisał:

dokładnie 

Co dokładnie? Ruskie dobrze się nie mają ale oni mają doświadczenie w kryzysach to nie tak prędko utoną. Bezrobocia nie będzie po pół bańki fachur jest za granicą a około 400 tys. na Ukrainie. Kasa na wojnę finansuje biedotę a biedota to elektorat plus socjal. Społeczeństwo wojny nie czuje. Mają siana na ze dwa lata świrowania i niszczenia siebie.

Opublikowano (edytowane)

Roman, tłumaczę i objaśniam - 

W ciągu roku cena węgla spadła z 112 dol do 85 dol za tonę .Twoja kopalnia w marcu 2021 sprzedaje 1 mln ton węgla do odbiorców A,B i C po 112 dol za tonę. Za rok sprzedaje również 1 mln ton do odbiorców X, Y i Z za 85 dol za tonę.  Z tego samego urobku 1mln ton w jednym roku masz 112 mln dolarów a w obecnie 85 mln ton. 

Przy zachowaniu jednakowej sprzedaży , dochody spadły również arabom,  USA czy Brazylii, bo spadły ceny na świecie.  Jeśli nadal nie rozumiesz to mogę ci to wytłumaczyć na pszenicy.

Jakby tego było mało to okazuje się ze sprzedają coraz więcej, co przy światowym spowolnieniu gospodarczym i zmniejszeniu zapotrzebowania na surowce , może oznaczać wzrost udziału w rynku globalnym.  Rosja sprzedała najwięcej ropy od trzech lat. Kupują także kraje UE - Biznes w INTERIA.PL

13 minut temu, Roman176 napisał:

dokładnie to miałem na mysli  do tego muszą pokrywać drogi transport a do eu leciało rurą 

My też musimy pokrywać drogi transport bo leciało do nas rurą a teraz płynie drogimi statkami😂

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ciekawych rzeczy się dowiaduję z TVPINFO i to od kogo?Adriana Klarenbacha który miał być odstawiony na boczny tor, otóż modernizację ukraińskich szerokich torów do europejskiego rozstawu szyn, kto już robi?...francuzi🤣, już widzę te krociowe zyski polskich firm odbudowujących Ukrainę🤣

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
56 minut temu, witejus napisał:

, już widzę te krociowe zyski polskich firm odbudowujących Ukrainę🤣

Bo takie cuś trza zacząć od zabezpieczenia sobie finansowania roboty. Widać Francuzi to rozumieją. Być może gwarantem tego jest francuski rząd. Polski zaś rząd robi to w sposób następujący. "Idźta i budujta, bedzie dobrze".😂 Potem zaś szybciutko do mediów aby ogłosić sukces.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, hubertuss napisał:

Pis straszył unią, że ta nie pozwala blokować napływu zboża z UA a tu proszę ujnia wcale nie zamierza jakoś w to ingerować.  Plan zrzucenia winy na ujnię, że nie pozwala zatrzymać zboża spalił na panewce. Pytanie zatem czemu pis nie podjął tych działań na początku roku.

Wypowiedzi wierchuszki unijnej wskazują jednoznacznie, że UE nie ma zamiaru karać krajów które i tak pomagają UA za to blokowanie handlu.

nie było hasłem wyborczym PiS-u dbanie o interes prywatny obywateli czy obrona interesów ludzi gospodarki bo (przecież wszyscy pamiętamy) hasłem wyborczym było "wystarczy nie kraść" w kontekście ścigania działań mierzących w interes budżetu państwa a nie obrony interesu na prawdę pracujących obywateli (urzędnik państwowy nie pracuje, on pasożytuje).
Aby skutecznie zapobiec wypłynięciu na lokalny rynek towarów rolnych z rzekomego tranzytu trzeba było wziąć się do roboty i zbudować sprawny aparat kontroli celnej, asysty tego tranzytu i nadzoru czy i jak szybko tranzyt opuszcza lokalny rynek

każdy kto wierzył że etatowy pracownik państwowy wykaże się aż taką sprawnością jest skrajnie naiwny bo jak dotychczas praktyka pokazuje że jedyny aparat jako tako sprawny jaki państwo potrafi stworzyć to aparat fiskalny a i to tylko od strony ściągania haraczu fiskalnego z obywateli bo już strona wydatków przypomina walkę hien o padlinę. (tu by dużo można ....)
Ta jak poprzednie rządy nie były w stanie zapewnić chociażby równego poziomu dopłat własnym rolnikom na wejściu do ..ujni* tak dowolny rząd nie zapewni uczciwych reguł konkurencji w gospodarce wolnorynkowej bo gdy próbuje zapewniać; gospodarka przestaje być wolnorynkowa (tu by można jeszcze więcej napisać dlaczego silne państwo wewnętrznie jest największym spośród wrogów jego najwartościowszych obywateli doprowadzając do słabości tego państwa zewnętrznie)

przecież techniczne aspekty nadzoru tranzytu musieli by przeprowadzić ludzie aparatu państwowego a praktyka historyczna pokazuje że ci sami ludzie prywatnie są zdolni do konstruktywnych działań a jako funkcjonariusze państwowi doprowadzają do bankructwa całych państw czego przykład chociażby w upadu komuny.

zatem szanowni rolnicy jeśli liczycie że Was obroni jakikolwiek państwowy urzędas z dowolnej partii to ....
wyrazy współczucia ;)

*- wiem że pisze się przez "ch" ale ..."i ja to wiem i wiem że wszyscy to wiedzą to po co pisać jak i tak moje posty przydługie" ;) xD

2 godziny temu, witejus napisał:

Ciekawych rzeczy się dowiaduję z TVPINFO i to od kogo?Adriana Klarenbacha który miał być odstawiony na boczny tor, otóż modernizację ukraińskich szerokich torów do europejskiego rozstawu szyn, kto już robi?...francuzi🤣, już widzę te krociowe zyski polskich firm odbudowujących Ukrainę🤣

a kogoś byś wybrał na miejscu Ukraińców? budowniczych TGV czy lepiarzy co sklecili (nadal klecą i końca nie widać) PKP? xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Poczekaj jeszcze trochę to ukraińcy podadzą polskę o odszkodowanie za zakaz importu zboża.

Nadwyżka 7mln ton pszenicy w polsce a to bydło nie rozumie bo oni są najważniejsi

Opublikowano

nie wiem czy fake czy prawda , ale dostałem smsa z monu , że szukają ochotników do służby  w korpusie litewsko-polsko-ukraińskim. dziękuję bardzo 

mój brat był ostatnio dwa tygodnie na  ćwiczeniach  z rezerwy , to w jednostce mieli 50 szt. bwp  , 30 szt. sprawne wysłali na ukra a nam zostawili 20 szt. niesprawnych i bez amonicji

Opublikowano
Ulman napisał:

My też musimy pokrywać drogi transport bo leciało do nas rurą a teraz płynie drogimi statkami😂

Ruskie kupują zbiornikowce nie po to aby zarabiać na transporcie tylko po to aby ruska ropa mogła iść. Sami to sfinansują. Olej napędowy staniał w USA i Chinach. W Chinach dodatkowo mniej ciężarówek na drogach. Chiny to potężny gracz na rynku paliw zatem te zbiornikowce... kto wie.

Opublikowano
2 godziny temu, farmerss34 napisał:

nie wiem czy fake czy prawda , ale dostałem smsa z monu

Fake News. Już ostrzegaja że brygada wielonarodowa nie prowadzi naboru.

Opublikowano
farmerss34 napisał:

nie wiem czy fake czy prawda , ale dostałem smsa z monu , że szukają ochotników do służby  w korpusie litewsko-polsko-ukraińskim. dziękuję bardzo 

mój brat był ostatnio dwa tygodnie na  ćwiczeniach  z rezerwy , to w jednostce mieli 50 szt. bwp  , 30 szt. sprawne wysłali na ukra a nam zostawili 20 szt. niesprawnych i bez amonicji

jakieś głupoty...

witejus napisał:

Za włażenie w de mogli dać choć kilometer toru, tak od ,,oka"🤣

No to robią przy granicy.

racyl napisał:

Poczekaj jeszcze trochę to ukraińcy podadzą polskę o odszkodowanie za zakaz importu zboża.

Nadwyżka 7mln ton pszenicy w polsce a to bydło nie rozumie bo oni są najważniejsi

już siedem? To Ci powiem... dużo 🤪

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

w kwestii technicznej a tutaj bo temat techniczny dostępny tylko dla zalogowanych
kolejny argument za blokowaniem skryptów na stronach nie tylko af oraz za pogłębianiem wiedzy bodaj w kwestii możliwości technik internetowych.
np można zrobić coś takiegoAJFCJaVKybzB9MpCBzSVctVXMgbi8Irl-6rXO9LC

Zrzut ekranu 2023-04-18 154331.png

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

w kwestii technicznej a tutaj bo temat techniczny dostępny tylko dla zalogowanych
kolejny argument za blokowaniem skryptów na stronach nie tylko af oraz za pogłębianiem wiedzy bodaj w kwestii możliwości technik internetowych.
np można zrobić coś takiego

To już jest dłuuugo. Na komórkach rozwala wyświetlaną klawiaturę w sensie blokuje część znaków. Tak są też akcje przeciw botom robione i atakom. Były jakieś problemy z tego tytułu?

Zaraz będzie kara...

Hy hy. Putin wysiada z wojskowego śmigła gdzieś przy froncie a na wydechu nawet niema rozpraszacza... Coś mnie się zdaje, że to do niego jechali a nie on jechał.

Opublikowano (edytowane)

ale gdzie tego putina zobaczyłeś? ... net, tv ?
a to

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Zaraz będzie kara...

to niby do mnie? czy do czego innego?

wyłapałem skrypt jak zauważyłem że procek za dużo używany na kompie na którym nic po za firefoxem nie było uruchomione a procek się uspokoił gdy zamknąłem kartę z af. Najgorsze w tym że procek szalał gdy miałem aktywną inną kartę czyli - podejrzewam - skrypt działa globalnie a nie tylko na fokusie strony z której pochodzi.
Oczywiście to jedno z tysiąca gów.en jakie nam podczepiają do przeglądarki czy systemu no ale warto wiedzieć że nie jesteśmy  stanie kontrolować czy np mikrofon nie transmituje w sieć tego co mówimy w okolicy włączonego smartfona czy laptopa i najlepiej wyłączać mikrofon w systemie gdy niepotrzebny jak i kamery może nie zasłaniać ale wyłączać przynajmniej w pecetach wyłączyć jeśli nieużywana bo w telefonie wiadomo że mikrofon musi chodzić bo by połączenia głosowe... co to za telefon który dźwięku nie transmituje.

najlepiej do takich forów jak np to czy swobodnego surfowania po necie mieć odrębną maszynę/śmietnik a do wartościowszych działań specjalną do neta wpiętą tylko na czas operacji np obsługi bankowej itp ... no wszystkiego nie ujmę w formie posta i jak wyżej - warto się podszkolić jak działa cała ta informatyka zanim jej technologii powierzy się swoje dane a tym bardziej pieniądze. podszkolić się bodaj po to by wiedzieć jak rozpoznać czy w tle chodzi kamera czy mikrofon i jak monitorować bodaj transfer sieci bo po nim samym można wywnioskować że coś nie tak gdy nic z neta nie korzystamy w danej chwili a transfery idą na maksa... i wiele innego...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

czy mikrofon nie groźniejszy od kamery? bo co taką kamerą można podejrzeć? facjatę użytkownika co se ... coś tam klika ( :D ) gdy mikrofon zbiera wszystko np z prywatnej rozmowy w jego okolicy i czy wielu się bodaj zastanowiło czy chcieli by kogoś z zewnątrz słyszącego o czym sobie ...  a przecież obok stoi laptop włączony z mikrofonami lub leży telefon też włączony a nawet z udostępnionym mikrofonem dla apek z sieci bo przecież musi jakoś wyłapać rozkaz np "hello google" czyli sami kazaliśmy mu słuchać kazdego naszego słowa...

ciekawe; co nie?

dobrą praktyką jest np to co widać w prawym dolnym rogu screena z całego ekranu z wcześniejszego mojego posta
ten prostokącik między ikoną wifi a kontenerem ukrytych ikon. Cały czas mam włączony manager zadań a ikonę wyciągnięta z tego kontenera (drag&drop) i widzę na ile procek jest obciążony
To pod windowsem ale i pod innymi systemami są podobne sposoby na bodaj monitorowanie użycia procesora a to już dużo mówi czy nie dzieje się w systemie coś niepokojącego
nawet dobrze jeśli komp do neta nie jest za wydajny a taki w sam raz, łatwiej wyłapać choćby po wentylatorze lub spowolnieniu systemu że coś zamula choć nic nie powinno

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v