Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Czemu naiwny?

Ja tylko oceniam co się dzieje.

To że ktoś robił np źle wcześniej, nie usprawiedliwia kogoś obecnie 

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

Rząd NIGDY nie podjął żadnej decyzji w sprawie Fit for 55. NIGDY nie było żadnej uchwały rządu w tej sprawie!

A co do transformacji to właśnie PSL, które jeszcze nie tak dawno nazywane było powszechnie "partią ruskiego gazu", dziś optuje najgłośniej za niemieckimi wiatrakami.

Morawiecki członek i szef rządu pis zgodził się na to na szczycie unijnym w grudniu 2020. To chyba jednak jakaś decyzja jest. Można powiedzieć położył pod to podwaliny.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

twierdzisz ze zetor ci pojedzie aleś ty głupi .......  twoja przyszłość to wegetacja pod kocem 

No cóż.

Nie każdy tak mądry i elokwentny jak ty.,.

Opublikowano

roman jeszcze niewie ze pis wprowadza ustawe ze wnukowie zolnierzy wermahtu zostaja pozbawienie praw obywatelskich i majatku-co prawda chodzi im o tuska ale i on ucierpi- ustawa ma wejsc w zycie 1 kwietnia...

• Haha 3
Opublikowano
Roman176 napisał:

Nadchodzi nowy podatek od ogrzewania!
Dziś w Sejmie wspólnie ze Sławkiem Mentzenem mówiłem o nowym podatku, który nałoży na nas UE. Już od 2027 roku wprowadzony zostanie nowy podatek od ogrzewania! Wynika to z wdrażania pakietu „Fit For 55” i rozszerzania systemu ETS na transport i budownictwo.
Nowa opłata ma być pobierana od domów ogrzewanych paliwami kopalnymi, takimi jak węgiel, gaz czy olej opałowy. To ogromna większość domów w Polsce! Nowy podatek od ogrzewania uderzy w kieszenie

Tylko Konfederacja o tym mówi, tylko my ostrzegamy Polaków przed tym co nadchodzi

tak zagłosowała dzisiaj platforma by żyło sie lepiej 
kocham rudego 

Skoro firmy mogą płacić za korzystanie ze środowiska to dlaczego nie domy? Podobnie z paliwami do transportu. Taki podatek już kilkadziesiąt lat istnieje. Mentzen taki szczegółowy a nie wziął pod uwagę iż Polska jest podzielona na pięć stref? Że są problemy infrastrukturalne i np u mnie nic do sieci gazowej się nie da podłączyć bez budowy nowej rury? Że to samo będzie z energią elektryczną? To u nas może zadziałać tylko częściowo... Mentzen to od zawsze pieniacz i manipulator a Bosak to kanciarz. Ja lubię fizykę ale kobity, która uczyła tego przedmiotu niecierpiałem szczerze. To jest do dziś i to jest matka jednego z powyższych. Ot obrazek konfederatów - powstające książęta... ptfu.

mirro napisał:

8 godzin temu, Czyli tak. Na Białorusi i w krajach bez Unii powstanie w ciul firm leasingowych, które będą rejestrowały pojazdy w tamtych krajach a uzytkowane będą w Polsce. Tak to widzę.🤣

A ja stawiam na efekt Subaru. Ten, jako sprzedający poniżej określonego limitu pojazdów ma prawo, jako firma niszowa, do wprowadzania na rynek pojazdów z mniejszymi wymaganiami eko. I tak powstanie tyle marek niszowych ile jest flot... Tudzież można pójść śladem Renault i kilku prywatnych inicjatyw. Przyjdzie Kasia Dowbor i powie: wyremontuję Wam ciężarówę. Wsadzi nową kabinę i nowy niekoniecznie eko silnik z nową skrzynią bo wartość będzie miał papier. Problemem mogą być strefy niskiej emisji spalin jak to jest w Niemczech i rozwój tego ograniczenia bym obserwował bo wchodzi to też na obwodnice autostradowe a także inne odcinki dróg.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, DTaras napisał:

Skoro firmy mogą płacić za korzystanie ze środowiska to dlaczego nie domy? Podobnie z paliwami do transportu. Taki podatek już kilkadziesiąt lat istnieje.

A płaci się i pewnie Rząd RP inwestuje te podatki w rozbudowę infrastruktury pro eko. A rzą PiS to już na bank.🤣 U mnie też z gazem nie rózowo, nowe budynki nie są podłączane.

Kurna wywaliło mi płytę główną sterowania w rozsiewaczu do nawozów. Nowa podobno w Szwecji 1800 Euro. Lipa do świąt.🤣

17 minut temu, DTaras napisał:

Ten, jako sprzedający poniżej określonego limitu pojazdów ma prawo, jako firma niszowa, do wprowadzania na rynek pojazdów z mniejszymi wymaganiami eko

Jak będę miał synową ze wschodu ( a raczej tak), to se poradzę.🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze nie wiadomo co będzie za ileś tam lat. Po drugie możliwe będą kolejne zmiany przepisów i odroczenia bo np nie będzie infrastruktury itd. A po trzecie możliwe będzie wciąż spalanie paliwa w silnikach tłokowych poprzez zastosowanie paliw syntetycznych które to Niemcy z powodzeniem robili podczas II WŚ. Więc nie ma się czym przejmować. A po czwarte elektryki mogą się rozwinąć na tyle ,ż e nie jeden z nas z chęcią sam wybierze zamiast spalinówki za te 15 lat. To kawał czasu.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
53 minuty temu, hubertuss napisał:

A po czwarte elektryki mogą się rozwinąć na tyle ,ż e nie jeden z nas z chęcią sam wybierze zamiast spalinówki za te 15 lat. To kawał czasu.

Zięć mojego szwagra kupił elektryka, sprzedał benzynę i teraz do teściów z Krakowa dojechać nie mogą.🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

chyba w zimie- w lecie to powinni przy spokojnej jezdzie  bez problemu dojechac. 

5 godzin temu, mirro napisał:

A płaci się i pewnie Rząd RP inwestuje te podatki w rozbudowę infrastruktury pro eko. A rzą PiS to już na bank.🤣 U mnie też z gazem nie rózowo, nowe budynki nie są podłączane.

Kurna wywaliło mi płytę główną sterowania w rozsiewaczu do nawozów. Nowa podobno w Szwecji 1800 Euro. Lipa do świąt.🤣

u nas zrobili siec gazowa a gaz dostarczaja cysternami-kiedys wojtowi szkoda bylo kasy na to zeby dolozzyc sie do opowiedniej grubosci gazociagu.

to jakas moda ?- moj powinowaty spod swidnika ma zone ukrainke.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

możliwe będzie wciąż spalanie paliwa w silnikach tłokowych poprzez zastosowanie paliw syntetycznych które to Niemcy z powodzeniem robili podczas II WŚ. Więc nie ma się czym przejmować

tu jest dobry przykład co i jaki interes promuje platforma ....  paliwa syntetyczne hmmmmmmmmm   produkowane są z węgla a my mamy węgla w trzy d*py wiec szybo trzeba je zamknąć żebyśmy szejkami syntetyka nie zostali ............ a po 2 e-paliwo kosztuje   50zł za litr 😆 a po trzecie tylko audica  od 2014 ma wyłączności i nikt więcej to był dobry wątek za kim i warunek który postawiły Niemcy w głosowaniu a prostactwo i bractwo zagłosowało   

po 3 w Polsce dominują średnia wekowa aut 15lat już widzę jak  Polaka stać na elektryka  fiat 500 elektryczny kosztuje 180tyś 😂

4 minuty temu, jacus napisał:

chyba w zimie- w lecie to powinni przy spokojnej jezdzie  bez problemu dojechac. 

Wbrew pozorom to nie niskie, lecz wysokie temperatury wpływają negatywnie na kondycję akumulatora. Kiedy pod maską jest ukrop, a samochód stoi na słońcu, akumulator niszczy się mocniej niż przy dużych mrozach.

nie mam klimatu pod elektryków 

8 minut temu, jacus napisał:

to ja mam lepiej mam typową karyne ona ma cycki i fajną d*pę a ja mam kasę i to nas połączyło 

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Po pierwsze nie wiadomo co będzie za ileś tam lat

le kosztuje najtańszy samochód elektryczny nowy? Najtańsze auto elektryczne na rynku to Dacia Spring, której cena zaczyna się od 91 400 zł. Cenę tę możesz dodatkowo zmniejszyć dzięki dopłacie nawet 27 000 złotych z programu „Mój Elektryk”

aleś ty głupi  ładnie głupotę tłumaczysz 

a może opierdol bank jutro może bd koniec świata ?

• Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

12 minut temu, DTaras napisał:

Skoro firmy mogą płacić za korzystanie ze środowiska to dlaczego nie domy? Podobnie z paliwami do transportu. Taki podatek już kilkadziesiąt lat istnieje.

17 minut temu, DTaras napisał:

Ten, jako sprzedający poniżej określonego limitu pojazdów ma prawo, jako firma niszowa, do wprowadzania na rynek pojazdów z mniejszymi wymaganiami eko

A naprawić? Płytę. Jakaś konkretna diagnoza jest?

mirro napisał:

U mnie też z gazem nie różowo, nowe budynki nie są podłączane.

Co prawda podłączone jest ale w ramach oszczędności chciałem przejść na płynny. Jakie 450 kWh na miesiąc to dodając straty w kondensacyjnym kotle wychodzi jakieś 80 kg propanu plus klima lub 200 kg samo. To by dawało koszyk na dwa miechy. Tylko kuźwa nie dogadałem dostawcy a butli 2700 nie da rady postawić. Już bym miał do przodu zakup butli i przezbrojenie kotłów z plusem nawet... ślag. Obajtek zarobił...

mirro napisał:

Zięć mojego szwagra kupił elektryka, sprzedał benzynę i teraz do teściów z Krakowa dojechać nie mogą.🤣

A to zależy jaka elektryka. Leaf np. niema systemu chłodzenia ani podgrzania baterii. Jak używasz szybkich ładowarek to psuje baterię a zimą zasięg spada na łeb. Na wuj kombinować? Są hybrydy. Skoda fajnie działa tylko trzeba te ponad 200 położyć za superba. Motur 1,4 ale z elektryką daje radę te dwie stówki śmignąć*

* zbiornik paliwa malutki to trzeba częściej stawać z tej prędkości

Opublikowano
jacus napisał:

5 godzin temu, mirro napisał:

u nas zrobili siec gazowa a gaz dostarczaja cysternami-kiedys wojtowi szkoda bylo kasy na to zeby dolozzyc sie do opowiedniej grubosci gazociagu.

Moda nie moda - lekko inne rysy. Taka bardziej delikatna Turczynka mniej więcej. Z tym, że częściej trafisz zielone oczy. Jak już o Turcji mowa to coś jak te z wyżyny Anatolijskiej tylko wyższe.

Opublikowano

znajomy sobie z misji przywiozl mieszkanke tadzykistanu- po polsku mowila dobrze, byla tlumaczka, mieszkali pare miesiecy razem. ale on chyba jest waginosceptykiem i sie rozeszli, do tego chciala sie zenic i zeby jej sklep sfinansowal.

2 godziny temu, Roman176 napisał:

tu jest dobry przykład co i jaki interes promuje platforma ....  paliwa syntetyczne hmmmmmmmmm   produkowane są z węgla a my mamy węgla w trzy d*py wiec szybo trzeba je zamknąć żebyśmy szejkami syntetyka nie zostali ............ a po 2 e-paliwo kosztuje   50zł za litr 😆 a po trzecie tylko audica  od 2014 ma wyłączności i nikt więcej to był dobry wątek za kim i warunek który postawiły Niemcy w głosowaniu a prostactwo i bractwo zagłosowało   

po 3 w Polsce dominują średnia wekowa aut 15lat już widzę jak  Polaka stać na elektryka  fiat 500 elektryczny kosztuje 180tyś 😂

Wbrew pozorom to nie niskie, lecz wysokie temperatury wpływają negatywnie na kondycję akumulatora. Kiedy pod maską jest ukrop, a samochód stoi na słońcu, akumulator niszczy się mocniej niż przy dużych mrozach.

nie mam klimatu pod elektryków 

to ja mam lepiej mam typową karyne ona ma cycki i fajną d*pę a ja mam kasę i to nas połączyło 

ta karyna to cos sie kiepsko sprawuje ze po nocach piszesz- moja to  nie da mi pisac dluzej niz do 11 bo potem szlaban...

ja pisze o zasiegu - dla kogos kto ma ciagnik czy disla to nie nowina ze sprawnosc akumulatorow spad adrastycznie w mrozy..

z tym samochodem co na pomorzu sie palil ostatnio -to oczywiscie bylo nie tak jak w internetach przedstawiaja.

spalil sie szybko -jak kazdy samochod a potem strazacy siedzieli i go pilnowali zeby znowu sie nie zapalil,gdy im sie znudzilo to dopiero wezwali kontener z woda.

samochody elektryczne pala sie procentowo rzadziej niz zwykle.

ja z okna domu widze swiatla dwoch elektorwni wodnych , kolo resciowej jest trzecia- jesli zakonnicy w to zainwestowali to chyba nie jest zly biznes

Opublikowano (edytowane)

Od roku 2024 zaczną już redukować produkcję samochodów i części .

Samochód kto kupi w tym roku lub za rok to już , nikomu nie odsprzeda bo tylko 12 lat .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v