Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chyba zabłądziłem na jakoś patole 

5 godzin temu, Ulman napisał:

U nas co najwyżej pijani za to w Krakowie nie dość że pijani to jeszcze pojebani Kraków. Pijany kierowca po wypadku... pobił własny samochód. Mamy nagranie potyczki! | Gazeta Krakowska

nie wkładaj wszystkich do jednego wora ... bo jak ja jebne o twoich stronach to kanty popękają ust 

Dnia 16.03.2023 o 22:31, Ulman napisał:

I co w związku z tym?

koszty energii 😆

Dnia 15.03.2023 o 10:19, Ulman napisał:

Inflacja za luty 18,4% - wina Tuska. 

Opublikowano

z cyklu pytania do patoopozycji (pyta wyborcza)

Czy po wygranych wyborach zamierzacie ciąć?
Żyją w Polsce ludzie uzależnieni od „pisowskiego rozdawnictwa", dzięki transferom socjalnym starcza im do pierwszego. Z badań wiemy nawet, jaki jest typowy profil takiej „patologicznej rodziny na socjalu": on pracuje 10-12 godzin dziennie np. w ochronie, ona pracuje 8-10 godzin dziennie np. w hotelarstwie, mają dwójkę lub trójkę dzieci. Pracowali oboje ciężko od zawsze, przy czym on przed 2015 rokiem dostawał - uwaga - 5 zł 60 groszy za godzinę. Praktycznie nocował w dyżurce, żeby uzbierać z tego pensję. Po wprowadzeniu przez rząd PiS minimalnej płacy godzinowej oraz świadczenia 500 plus milion osób w Polsce wyszło ze strefy zagrożenia ubóstwem (dane Eurostatu), a kategoria „biednych pracujących" (to taka grupa zatrudnionych, gdzie oboje pracują, ale i tak nie starcza im do pierwszego) solidnie zmalała.

Tymczasem niemal każdy polityk największej partii opozycji podczas spotkań z wyborcami lubi puścić oko. A to powie, że przez transfery socjalne „Polacy stracili szacunek do pracy" (Kidawa-Błońska), a to ogłosi, że „jedna pani w kujawsko-pomorskim wyciąga 12 tysięcy z zasiłków, za co można mieć trzy nianie i kamerdynera" (Sikorski, bo ktoś tam mu opowiedział), a to ujawni, że inflacja wzięła się z "rozdawnictwa" (tutaj za długo musiałbym wyliczać nazwiska, bo takie sugestie pojawiają się niemal na każdym spotkaniu przedwyborczym PO). Dodatkowo przedstawiciel lub przedstawicielka opozycji jak tylko wejdzie do studia TVN24 czuje się w obowiązku poinformować Polaków, że budżet państwa jest w ruinie, a „pisowskie zadłużenie" kosmiczne.

Te opowieści nie maja wiele wspólnego z rzeczywistością, absolutnie wszystkie dane pokazują, że inflacja nie wzięła się w Polsce z nadmiaru pieniądza na rynku, a Bruksela zalicza polski dług do jednego z najniższych w Europie: 51 procent PKB (przy czym ta liczba - piszę to specjalnie dla #SilnychRazem, żeby nie musieli pod tym tekstem ogłaszać swoich genialnych teorii o "fałszerstwach pisowskiego GUS-u" - pochodzi z unijnego Eurostatu i uwzględnia pieniądze skitrane przez Morawieckiego poza budżetem w różnych funduszach covidowych i w BGK).

Nieustanne przepowiadanie katastrofy budżetowej przez polityków opozycji oraz przez ekonomistów, którzy opozycję popierają - „druga Grecji", „druga Turcja", „druga Argentyna" - jest dla wielu Polaków jasnym sygnałem, że po wyborach może być chudo i głodno. W efekcie 49 procent społeczeństwa uważa, że opozycja po objęciu władzy zlikwiduje programy socjalne (badanie United Surveys dla WP). To jest przykład absolutnej klęski waszej komunikacji, bo przecież co i rusz wychodzi ktoś od was i powtarza, że 500 plus jest święte. Dlaczego ludzie nie wierzą? Możecie się dziesięć razy zaklinać, że 500 plus nie zlikwidujecie, Tusk może opowiadać co drugi dzień, że da 20 procent podwyżki budżetówce, a młodym kredyt hipoteczny na zero procent, ale jeśli jednocześnie rozniecacie we własnych szeregach idiotyczną budżetową histerię - „budżet jest w ruinie", bo „PiS wszystko rozdał", „popełniono błąd z wydatkami socjalnymi, bo zniknął szacunek do pracy" itd. itp. - to ludzie i tak wiedzą swoje. I zresztą bardzo słusznie.

nawet medialna tuba propagandowa opozycji widzi, że po to jest stan umysłu, a raczej jego brak; banda skrajnych nieudaczników, wręcz kretynów nie mających pojęcia o otaczającej ich rzeczywistości; żyją w swojej bańce strasząc ludzi swoimi chorymi wizjami; histerycy wierzący we własne urojenia; (zero pojęcia o gospodarce, finansach, ekonomii) 

partia oszołomów :D kto jeszcze chce na nich głosować? wstyd jak cholera :D 

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

To by nigdy nic , nie wybudowali ani drogi i typ . Rozwalą i tyle inwestycja jest ważna .

Ciekawe czy byś tak chciał mieć 70m od domu ekspresówke, tak jak u mnie planują budować S50, jeden wariant mija mój dom 50m od północy a drugi 50m od południa... 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

Tobie też coś w głowie się...?

Łudzisz się że taki bogaty?

I czemu ciągle obrażasz ludzi ze wschodu?

Chcesz w dziób?

jest jeden problem - świnie nie mają dziobów ;) 

(dalej bardzo dużo napisałem ale pozostało w prywatnym pliku bo mogło być uznane za nieciekawe dla jednych a za zbyt ciekawe dla innych i gotowi przeciw mnie użyć tak że tylko tyle by adres posta wygenerować)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a kto tym bedzie jezdzil ??? pociagna do lwowa ?? wtedy przynajmniej ukraincy do kanady i australii beda latac..chyba ze samoloty w jedna strone z afryki beda latac 🤣

ten cpk jest potrzebny tak samo jak przekop mierzei wislanej..

9 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

nikt nie wyjechał ...wszyscy są na swoim i są bogaci...Tylko nędza się tuła nie wiadomo czego ...🤭 

co to za świat ..smród i bida 🤷‍♂️

twoja corka siostra-sam o tym pisales..wiesiek ,jego bracia, kuzyni .

9 godzin temu, nie napisał:

umysłowa impotencja sfrustrowanego trola :D zaraz mu żyłka pęknie :D 

nie bij tego niemca po kasku calymi nocami bo  w koncu padnie i bedziesz eunuchem jak prezes 🤣

druga w nocy i siedzi na af.....

9 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

A bo mnie zdenerwował...

myslaem ze jazda na motorze uspokaja....dawno nic ten tego ?? cos sie nerwowy zrobiles 🤣

dysydent-w domu wszyscy zdrowi ??

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacus napisał:

myslaem ze jazda na motorze uspokaja....dawno nic ten tego ?? cos sie nerwowy zrobiles 🤣

A bo żeś się czepił mojego wschodu.

Jacuś, a do Ciebie można podjechać?

Bym se zdjęć tego bogactwa narobił i pokazywał na naszym biednym wschodzie🤧

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
39 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ciekawe czy byś tak chciał mieć 70m od domu ekspresówke, tak jak u mnie planują budować S50, jeden wariant mija mój dom 50m od północy a drugi 50m od południa... 

Wiem o co chodzi tak samo jak , poszerzają drogi mieszkali ludzie od drogi 30 m a obecnie 15 m bywa .

Opublikowano
46 minut temu, Pafnucy12 napisał:

A bo żeś się czepił mojego wschodu.

Jacuś, a do Ciebie można podjechać?

Bym se zdjęć tego bogactwa narobił i pokazywał na naszym biednym wschodzie🤧

na poczatek musisz sie przygotowac- codziennie odpalasz motur , podlaczas sie do rury wydechowej, zacznij od paru minut i zwiekszaj dawke, bez takiego treningu moglbys sie szybko udusic w smogu, organizm nieprzygotowany moglby tego nie wytrzymac.

Opublikowano
28 minut temu, galan99 napisał:

Wiem o co chodzi tak samo jak , poszerzają drogi mieszkali ludzie od drogi 30 m a obecnie 15 m bywa .

Tylko gdyby nie CPK to ta droga by nie powstawała... A tak zbudują lotnisko z którego będzie mało kto latał i pełno dróg i torów do tego lotniska którymi mało kto będzie jeździł. Jak z tym ich przekopem, przepływa jedna łódka na 3 dni... 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

🤣

twoja corka siostra-sam o tym pisales

🤣

mieszkają nadal w podlaskim ...żadne krakowskie smrody 😋

wiesiek  to wloczykij i osiedleniec niewiadomego pochodzenia ....On się nie liczy bo to pewnie nawet nie polak ..." baracznik "a to nie Polacy tylko wloczedzy ...🤭

Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko gdyby nie CPK to ta droga by nie powstawała... A tak zbudują lotnisko z którego będzie mało kto latał i pełno dróg i torów do tego lotniska którymi mało kto będzie jeździł. Jak z tym ich przekopem, przepływa jedna łódka na 3 dni... 

Lotnisko może się przydać za kilka lat , kto wie .

• Haha 1
Opublikowano
42 minuty temu, jacus napisał:

na poczatek musisz sie przygotowac- codziennie odpalasz motur , podlaczas sie do rury wydechowej, zacznij od paru minut i zwiekszaj dawke, bez takiego treningu moglbys sie szybko udusic w smogu, organizm nieprzygotowany moglby tego nie wytrzymac.

Czyli się pochwalić nie chcesz? No szkoda...

Opublikowano (edytowane)

obejrzałem sobie do kawy takie cóś i tam chłopaki proszą o linkowanie kanału a że rzeczywiście można uznać za uzupełnienie luki informacyjnej w mediach (za przeproszeniem) publicznych to póki można bodaj tu linkować to czemu nie
Bo jutub linki usuwa już automatycznie z komentarzy a jeszcze niedawno nie usuwał czyli czasy coraz gorsze gdzie nie spojrzy
a że ja konfę linkuję? w razie trafię co u np Biedronia ciekawego czy w dowolnym innym szambie politycznym; też podlinkuję

no i zapomniałem ... 40 minut

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Lotnisko może się przydać za kilka lat , kto wie .

Za kilka lat to Czaskoski zakaże latać samolotami, latać będą tylko biznesmeni, a tym spokojnie Okęcie wystarczy ;)

Opublikowano (edytowane)

żeby CPK miał ekonomiczny sens to musi być znormalizowana sytuacja z rosją, Chinami, Ukraina nie może być strefą martwą dla lotów cywilnych i parę jeszcze innych "drobiazgów" z którymi coraz dalej się robi od sensowności tej inwestycji a nie bliżej bo kogo z kim ma niby ten hub teraz łączyć? 
Planowanie CPK obecnie musi zakładać powrot do lepszych stosunków choćby z rosją czyli albo ktoś tu kłamie albo planuje bezsens jeśli deklaruje na stałe wyrzucenie rosji ze strefy "cywilizacji"

porażka projektu Polski jako pomostu między Azją a Europą przecież coraz bardziej widoczna a trójmorze o ile ma bodaj cień szansy na cokolwiek to w oparciu o lądową komunikację a nie lotniczą może budować jakieś potencjalne przewagi z powodów czysto geograficznych i dopiero (o ile w ogóle) gdy takowe zbuduje wówczas środki na hub lotniczy same się znajdą w prywatnym biznesie bez potrzeby drenowania podatnika de facto coraz to biedniejszego przez inflację i za bardzo temu podatnikowi nie podróże lotnicze będą potrzebne a ...cała reszta zwana nomen omen - przyziemną

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
20 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Za kilka lat to Czaskoski zakaże latać samolotami, latać będą tylko biznesmeni, a tym spokojnie Okęcie wystarczy ;)

Kilka razy wylądują bombowce i się przyda , że dziś pokój to nie znaczy że tak będzie stale i nie mówię że za rok czy 2 może 10 lat ?.

Opublikowano (edytowane)

zakładając utrzymanie się Ukrainy i wejście jej do struktur europejskich a alienacja rosji to sama lokalizacja ... przecież samo życie już pokazało gdzie najsensowniejszy hub co prawda na czas wojny wojskowy ale na powojnie i cywilny gdzie to akurat Rzeszów i "tamte" strony odpowiedniejsze na podobnej skali inwestycje bo jedna Warszawa to prowincjonalna lokalizacja bardziej od Małopolski ważąc  nie w kryteriach pryszcza w skali planety jakim jest Polska a w skali regionu środkowej Europy

Polska sama jest jedynie peryferium jeśli sama siebie nie uwzględni się jako tylko część większej całości bo rzeczywiście tak jak @Ulman prorokuje będziemy mieli kolejne inwestycje ponad miarę jak wiele z gierkowskich gdzie do dziś straszą niepokończone wiadukty po zadupiach i wiele innych których nie pokończono a koszty pochłonęły topiąc komunę w śmierci głodowej bo zamiast potrzebne budować marnotrawiła na symbole
tyle samo przeciętny Polak skorzystał z Huty Katowice, LHSu i podobnych za komuny ile teraz skorzysta na CPK.
Trochę podinwestowano w drogi, infrastrukturę poskoczyło budownicto mieszkaniowe rywatne po tej komuny upadku  i komfort zwykłemu obywatelowi zaczął powoli zrównywać się z czołówką światową ale nie! mania wielkości i znowu jakieś projekty do niczego np rolnikowi jako producentowi czy przedsiębiorcy nie potrzebne a kosztowne bo czy statystycznie bodaj komfort życia polskich obywateli wzrośnie przez to CPK?
Oczywiście nie jestem przeciw ale nie z państwowych pieniędzy a za te już wydane rozliczyć decydentów bo państwo nie powinno być emitentem akcji czysto biznesowych gdy jako emitent nie może upaść bo bzdur bezkarnie nabuduje czym zuboży tylko potrzebniejsze inwestycje bo w przyrodzie nic nie ginie ale i nic się znikąd nie pojawia i wysiłek skoncentrowany na jednym musi być zabrany z czegoś innego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Powstanie linii kolejowej bezpośrednio do Lwowa , Kijowa to ominięcie Rzeszowa.  Bezpośrenia linia z nad morza na Ukrainę pozwoliłaby rozwiązać problem Morza Czarnego - przeciez nie tylko ruscy tam mieszają, Turcja tez nie jest krajem do końca stabilnym.

Opublikowano
25 minut temu, galan99 napisał:

Kilka razy wylądują bombowce i się przyda

A czyje to będą bombowce?🤣

12 minut temu, jahooo napisał:

Powstanie linii kolejowej bezpośrednio do Lwowa , Kijowa to ominięcie Rzeszowa

19 minut temu, dysydent napisał:

rzecież samo życie już pokazało gdzie najsensowniejszy hub co prawda na czas wojny wojskowy ale na powojnie i cywilny gdzie to akurat Rzeszów i "tamte" strony odpowiedniejsze na podobnej skali inwestycje

I tak oto dwu userów rolniczego forum, wyciągnęło jakże trafne wnioski w ciągu paru minut. Szkoda tylko że taka lotność umysłu i zdolności analityczne, nie dane naszym rządzącym. Ale widać Allach tak chciał.😂

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v