Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Szukam osób, które miały podobną sytuację jak moja i udało im się skutecznie odwołać od podatku od spadku lub skorzystać z ulgi rolniczej/de minimis.

Odziedziczyłem po wujku w testamencie 1/2 gospodarstwa rolnego (ok. 16 ha). Mieszkaliśmy razem 26lat  od 16roku cały czas robiłem w gospodarstwie wszystko ze względu na wiek wujka Rocznik 33r Jedynym minusem było ze wujek nie chcial za życia mi przepisać gruntów gdyż nie myslal o śmierci.

Od 2023 r. wydzierżawiłem cały grunt od wujka (miał problemy zdrowotne), a wszystkie prace rolne oraz inwestycje prowadziłem sam.

Faktury były wystawiane na wujka, ale podpisywałem je ja, prowadziłem też faktyczną działalność.

Obecnie urząd skarbowy nałożył mi podatek od spadku, mimo że spełniam warunki ulgi rolniczej (art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn) Czy ktoś miał podobną sprawę i udało się wygrać z urzędem skarbowym? Jakie dokumenty były kluczowe?

Czy ktoś dostał ulgę mimo dzierżawy od spadkodawcy i faktur wystawianych na niego?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i pomoc 🙏

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Gość Luke16
      Przez Gość Luke16
      Tak jak w temacie... Całe moje podwórko jest na podłożu gliniastym a co za tym idzie mam tak zwaną przysłowiową "zupę" Mniej więcej wygląda to tak jak na tym zdjęciu http://www.agrofoto.pl/forum/T-072-image54076.html i co najgorsza całe podwórko tak wygląda... Co byście radzili zrobić??? Co zastosować by nie robiło się takie bagno??? Oczywiście jak najtańszymi metodami:P
    • Przez Czarek525
      Witajcie 
      Jaki wymiar (grubość, szerokość) powinna mieć płyta betonowa pod silos lejowy 12-15t potocznie nazywany cemenciakiem ? Myślałem postawić go na płytach drogowych tylko czy wytrzymają i nie będą za lekkie ?
    • Przez pawlik794
      Witam, na wiosnę będę zmieniał kocioł,na rynku dużo jest kotłów na drewno i pellet. Mam  oczywiście opór owsa więc proszę o opinię na temat takich kotłów żeby spalać też owies. Palniki do pelletu są też różnego typu, które nadają się do palenia mieszanką pelletu z owsem. 
    • Przez qkohe155
      Będę teraz zakładał kilka nowych gniazd i myślę nad przejściem ze wszystkim na 1 rodzaj, bo teraz mam różne.
      Jakich gniazd używacie w swoich gospodarstwach? Stare aluminiowe, czy plastikowe? A jak plastikowe to jakie? Ja w celu unifikacji i tak nie biorę pod uwagę żadnych innych niż 32A 5P, mimo iż nigdzie nie mam uziemienia, a najmniejszy silnik ma 1,5kW.
      Nie lubię plastikowych, bo wchodzą tak ciężko, że czasem można odnieść wrażenie jakby się je miało wyrwać ze ściany, a aluminiowe jak już się otworzy tę durną klapkę to tylko cyk i siedzi. U was też tak jest? Może polecicie jakiegoś sprawdzonego producenta, którego wtyczki lekko wchodzą do gniazd.
      Generalnie w ogóle nie brałbym plastikowych pod uwagę, ale mają jedną zaletę - występują z obrotowymi pinami, więc można oszczędzić na łącznikach lewo prawo.
    • Przez Lolek_1107
      W piątek 3 kwietnia byłem w Oddziale Oleśnica i kupiłem płyty na garaż od ręki i nawet dostałem Świąteczny rabat   Pan Paweł wporzo Gość! NIe tylko załadował towar, ale też pomógł mi go zabezpieczyć pasami bym bezpiecznie przewiózł go do domu.
  • Dodaj nową pozycję...
v