Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Roman4321 napisał:

poleksit zadziała jeśli na 1 nową ustawe 5 zlikwidujemy i odchudzimy przepisy ale politycy niechetnie oddaja zdobyte pola

znaczy że unijne urzędasy wykopią z grona takich którzy zbyt uproszczą prawo że zwykły obywatel bez potrzeby papug i sędziego sami w większości spraw sobie prawo zinterpretują?
te prawnicze śmieci przestaną być potrzebne bo prawo się stanie jednoznacznie proste i nie będzie potrzeby utrzymywania rzeszy darmozjadów;
marzenie

nawet ze strony liberałów gospodarczych startuje niejaki Mentzen który utrzymuje się właśnie z.....

choć zdało by się co jakiś czas urządzić odstrzał prewencyjny pasożytów prawników i dawno termin już minął że teraz mało kogo stać na tyle kul ;)
to już z kacapami łatwiej wojnę wygrać jak z tym prawniczym rakiem jaki się wszędzie na całym tzw zachodzie rozpanoszył

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Panie @alfa na kogo będziesz głosować ? Ja myślę nad PSL bo to super partia 

Nie kradną, nie ma kolesiostwa 

Same plusy

Nie potrafimy głosować jako naród. Mamy możliwość głosować na nazwiska z poza starego układu, a i tak ludzie z uporem maniaka głosują głównie na jedynki.

Opublikowano

Jak Tusk zadłużał to było źle. Jak PIS zadłuża 2x bardziej to jest słuszna polityka a zresztą Romanek wkleił ze nic nam nie zrobią i tego będzie się trzymał. Mam w sąsiedztwie PISowskich debili co mówią że my się tak zadłużamy u Niemców bo potem im nie oddamy jak nam reparacji nie zapłacą.

Opublikowano

No niestety tak. Elektorat PIS jest na takim poziomie - lewicową ciemnota z nizin społecznych. Leniwe dziady z wielkimi aspiracjami i wymaganiami ale bez zadnych umiejętności. Im się przecież nalezy🤣

Opublikowano
49 minut temu, Ulman napisał:

Po co wklejasz info sprzed 10 lat? Znowu pomroczność jasna cie dopadła?

głupie pytanie ...  konkretna odp ze nie bd lepiej ....  ze bd jak 30 lat było bez zmian jedni i ci sami 

Opublikowano (edytowane)

@Ulman pasożytnictwo jest jednym z naturalnych sposobów na życie całkiem powszechnym w Przyrodzie i nic w tym nadzwyczajnego zatem wcale to nie są takie

51 minut temu, alfa napisał:

debile

a naturalne przystosowanie do jednej z nisz jakie społeczeństwo wewn siebie wytwarza.
To jest rzesza w pełni świadoma i perfidna co jeśli nie demokracją to siłą zawalczy o tę niszę. z resztą i w demokracji korzysta z siły aparatu państwa (też w większości pasożytniczego aparatu) gdzie haracz podatków jest przecież siłowo egzekwowany i ten kto coś potrafi wytworzyć jest uznawany za przestępcę gdy nie chce się podzileć z darmozjadami podczas gdy darmozjadztwo przestępstwem czy bodaj grzechem uznawane nie jest
z resztą popatrzeć na żywoty świętych to wręcz przeciwnie i socjal nieuzasadniony potrzebą (bo już o zasłudze nie ma mowy skoro socjal) jest w historii zakorzeniony dużo głębiej niż żywot marksa i pogrobowców

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
46 minut temu, alfa napisał:

Na tą chwilę dług polski rośnie o 7800 zł na sekundę.  To chyba trochę gorzej niż to co ty pokazujesz czy liczyć nie umiem   ? To jak to jest @Roman176 ?

Dług EDP jest ostatnio większy od PDP niż zwykle ze względu na specjalne fundusze w BGK i PFR.

jeszcze raz pytam gdzie szła kasa za po ............ tu masz tarcze, fundusze przeciw działaniowe  itp  tylko za peło zadziała mechanizm konstytucyjny   zadłużenia pastwa 

W 2011 roku decyzją Komisji Europejskiej państwa członkowskie zostały zobowiązane do raportowania wysokości długu i deficytu publicznego według ujednoliconej metody obliczania, co miało na celu ograniczenie wpływu rozmaitych zabiegów fiskalnych stosowanych w celu jego ukrycia. Według tej metody dług publiczny Polski wynosił w 2014 roku 50,4% PKB, zaś deficyt – 3,3% PKB[20]. W 2014 r. dług publiczny został sztucznie zmniejszony poprzez przeksięgowanie pieniędzy zgromadzonych na kontach Otwartych Funduszy Emerytalnych (150 mld zł).

Część organizacji pozarządowych prowadzi niezależne badania długu publicznego w Polsce. Forum Obywatelskiego Rozwoju opracowuje licznik długu publicznego[21], w który prezentuje również dane o tzw. długu ukrytym. Według danych z 15 listopada 2015 wartość długu publicznego w Polsce przekroczyła 1090 mld zł, czyli 60,7% PKB, a wartość długu ukrytego 3045 mld zł, czyli 174% PKB

https://tvn24.pl/biznes/najnowsze/tusk-obnizamy-progi-ostroznosciowe-to-dobrze-wplynie-na-reputacjepolski-ra401966-4439217

https://pl.wikipedia.org/wiki/Progi_ostrożnościowe_w_Polsce

Konstytucja RP (art. 216 ust. 5) określa maksymalną wielkość relacji długu publicznego do PKB: „Nie wolno zaciągać pożyczek lub udzielać gwarancji i poręczeń finansowych, w następstwie których państwowy dług publiczny przekroczy 3/5 wartości rocznego produktu krajowego brutto. Sposób obliczania wartości rocznego produktu krajowego brutto oraz państwowego długu publicznego określa ustawa[1]. Ustawa o finansach publicznych z dnia 27 sierpnia 2009 r. szczegółowo określa progi ostrożnościowe, w przypadku przekroczenia których rząd zobowiązany jest do podjęcia określonych (także w ustawie) kroków. Artykuł 86 ustawy o finansach publicznych określa trzy progi ostrożnościowe.

wiec pidolisz z twoim długiem 

27 minut temu, Ulman napisał:

No niestety tak. Elektorat PIS jest na takim poziomie - lewicową ciemnota z nizin społecznych. Leniwe dziady z wielkimi aspiracjami i wymaganiami ale bez zadnych umiejętności. Im się przecież nalezy🤣

a ty i twoje aspiracje ze masz możliwości rozwojowe jak ci idzie ? 😁 marzycielu

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

znaczy że unijne urzędasy wykopią z grona takich którzy zbyt uproszczą prawo że zwykły obywatel bez potrzeby papug i sędziego sami w większości spraw sobie prawo zinterpretują?
te prawnicze śmieci przestaną być potrzebne bo prawo się stanie jednoznacznie proste i nie będzie potrzeby utrzymywania rzeszy darmozjadów;
marzenie

nawet ze strony liberałów gospodarczych startuje niejaki Mentzen który utrzymuje się właśnie z.....

choć zdało by się co jakiś czas urządzić odstrzał prewencyjny pasożytów prawników i dawno termin już minął że teraz mało kogo stać na tyle kul ;)
to już z kacapami łatwiej wojnę wygrać jak z tym prawniczym rakiem jaki się wszędzie na całym tzw zachodzie rozpanoszył

Myslisz że wielkim korporacjom zagmatwane prawo szkodzi ?           OGLĄDŁEM sobie dziś goscia co ma kilkadziesiąt mieszkań w wynajmie reasumując wynajmujący według niego powinni go na rękach nosić bo daje im możliwość zamieszkania w miescie za 1,5 tys za pokoik 10 metrów a zły rzad chce opodatkować zakup dodatkowo jesli ktoś juz posiada 5 mieszkań 

Opublikowano (edytowane)

zły rząd jeśli podatkuje obrót mieszkaniami bo mniej o ten podatek dostają deweloperzy budujący mieszkania choćby i na handel dla takich hurtowników jak opisałeś

czy muszę dalej tłumaczyć że wysokie ceny czy to mieszkań czy ich wynajmu w takim układzie to przede wszystkim wina rządu?

36 minut temu, jarecki napisał:

1,5 tys za pokoik 10 metrów

czy muszę tłumaczyć z kolei że to przejaw komunistycznego myślenia? obwinianie za ceny personalnie i mściwie jednostki gdy ceny są i tak wynikiem rynku?

każdy kto sztucznie zaniża intratność jakiegoś biznesu de facto ten biznes likwiduje wywołując niedobór tego biznesu produktu

czy to takie trudne do zrozumienia wobec powyższego; przyczyny, że dekady przeróżnych rządów w Polsce nie potrafiły rozwiązać problemu stałego niedoboru mieszkań?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Nie potrafimy głosować jako naród. Mamy możliwość głosować na nazwiska z poza starego układu, a i tak ludzie z uporem maniaka głosują głównie na jedynki.

Ja chyba wcale nie pójdę , po uja się później denerwować . Lepiej na gołębie sobie popatrzę 🙂

Opublikowano (edytowane)

ja to wolę z procą a jak mnie z publicznych miejsc nie widać to i wiatrówką na te gołębie bo nie lubię zas..ańców :ph34r: :P

takie odwrócone wybory na zasadzie selekcji negatywnej i zdało by się z raz gołębie podmienić na polityków tylko grubszy kaliber bo wiatrówka tego nie ruszy ;)

te kanalie dopiero gdy poczują osobiste zagrożenie zaczynają okazywać ludzkie uczucia i co prawda poniższy przykład że wobec siebie to tym dwu "gołębiom" pewnie bym przepuścił bo jako tako już podtresowane na udawanie bodaj zwykłych ludzi
https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-myslalem-ze-byc-moze-widze-go-po-raz-ostatni-kulisy-przyjazn,nId,6617667

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent , ja też wynajmuje i mnie to nie interesuje co ktoś o mnie mysli , dla mnie jest to zwykły biznes , co do podatku to nie jest łatwe jedno jest pewne że przez to że mieszkania są kupowane pod najem to te 10 % jest drożej , inwestycja dewelopera w stolicy 160 mieszkań z czego 110 zakupione pod wynajem a w poscie wyzej to chodziło mi o to że coraz bardziej bogatsi chyba uważają że spełniają misje dając prace w firmie czy wynajmując komuś mieszkanie a to jest zwykły biznes 

Opublikowano

Niestety taka jest polityka , najlepiej to jest pokazane na przykładzie Leppera gdy wciął im sie w POPiS więc zrobili ustawkę z odrolnieniem ziemi , mało juz dziś ktos pamięta że obwiniano Leppera że chciał za łapówke odrolnic ziemię ale fakty sa takie że decyzje o odrolnieni podjął ówczesny minister Henryk Kowalczyk a dzisiejszy satrapa rolnictwa . Usłuzne media POPiS u zjadły leppera . Dzis to samo chcą zrobić z rolnikami na protestach , na siłę szukaja lidera któremu mozna by było podłożyc świnie i zdeskredytować wszystkich rolników jak wykończono samoobrone . 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jarecki napisał:

Dysydent , ja też wynajmuje i mnie to nie interesuje co ktoś o mnie mysli , dla mnie jest to zwykły biznes , co do podatku to nie jest łatwe jedno jest pewne że przez to że mieszkania są kupowane pod najem to te 10 % jest drożej , inwestycja dewelopera w stolicy 160 mieszkań z czego 110 zakupione pod wynajem a w poscie wyzej to chodziło mi o to że coraz bardziej bogatsi chyba uważają że spełniają misje dając prace w firmie czy wynajmując komuś mieszkanie a to jest zwykły biznes 

no ale to tylko bogaci dają pracę i do tego są wypłacalni a nie wymagają dotacji

powtórzę jeszcze raz - podatki podrażają produkt nawet jeśli są wybiórcze i mają preferować słabych a efekt może być tylko jeden - ograniczenie wypływu produktu a w najlepszym wypadku wzrost ceny rynkowej opodatkowanego produktu
nie chce być inaczej i drożyzna obecna jest tego bezpośrednim skutkiem
Lewicowa Skandynawia, ogólnie cała Unia w chwilach kryzysów szybciej się wywróci niż nawet takie z nazwy komunistyczne Chiny gdy nawet w Chinach fiskalizm na produkcie jest wiele niższy niż w ue

no i właśnie się unia zaczyna wywracać bo nadal nie zniwelowała ani fiskalizmu ani deficytu czyli to dopiero preludium kryzysu jakim to wszystko musi się zakończyć
widzą to już co bystrzejsi i w tej unii i nawet wielu z tego pisu i choćby po ich poczynaniach wywnioskujcie że to bałaganu dopiero początek a nie powtarzajcie bzdury na których ten gliniany zamek zbudowano który przecież jawnie zaczyna właśnie pękać

putin tylko przyspieszył a że wali z gołego łba i się przy tym może sam zabić to nie zmienia losu zamku

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

oj Dysydent , możę doczytaj co się stało z rynkiem nieruchomosci w chinach , podatek płaci konsument tylko teraz jest chyba zachwiany stosunek kupujących pod wynajem a kupujących na własne potrzeby mieszkaniowe .

Opublikowano (edytowane)

Według Eurostatu, 51,1 proc. nieruchomości w Niemczech jest zamieszkanych przez właścicieli. To znacznie poniżej średniej europejskiej, która wynosi obecnie 70 proc  .              to Niemcy jako pierwsi dostrzegli problem w zakupach hurtowych mieszkań przez fundusze 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

@marks50 rolnictwo nie jest w obecnych czasach filarem nowoczesnych gospodarek a jest ich ciężarem i gdy padnie baza z której jest dofinansowywane.....
rolnictwo pozostało jedynie gałęzią strategiczną ale niedochodową w skali całej gospodarki i jakieś Leppery i podobne półgłówki które że są półgłówkami dowód iż dali się wmanewrować w tak prymitywną intrygę

można dużo jeszcze ale to już powinno wystarczyć że Leszek Miller miał rację mówiąc iż demokracja jest sztuką a byle prostak sztukmistrzem nigdy się nie stanie
a że to tylko sztuka manipulacji? no ale jednak artyzm i w tej potrzebny a nie chamskie walenie głową w mur i mówienie prawdy gdy prawda jest przecież względna jak wszystko na tym świecie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
37 minut temu, dysydent napisał:

czy muszę tłumaczyć z kolei że to przejaw komunistycznego myślenia? obwinianie za ceny personalnie i mściwie jednostki gdy ceny są i tak wynikiem rynku?

każdy kto sztucznie zaniża intratność jakiegoś biznesu de facto ten biznes likwiduje wywołując niedobór tego biznesu produktu

czy to takie trudne do zrozumienia że dekady przeróżnych rządów w Polsce nie potrafiły rozwiązać problemu stałego niedoboru mieszkań?

czy chcesz powiedzieć, że rozbijanie monopoli/niedopuszczanie do powstania jest złe i psuje biznes?

fundusze inwestycyjne, z którymi nie może konkurować finansowo nawet większość państw  na świecie wykupują setki tysięcy mieszkań, co wpływa na wzrost ceny; jakie szanse w starciu z nimi mają zwykli ludzie? kanada wprowadziła zakaz zakupu mieszkań przez obcokrajowców

w krajach zachodnich budowało się więcej mieszkań niż w polsce a są one dużo droższe i dużo mniej dostępne finansowo (pomimo dużo tańszych kredytów) niż w polsce 

Liczba%2Bmieszka%25C5%2584%2Boddanych%2Bdo%2Bu%25C5%25BCytkowania.jpg

chyba będziesz musiał pochwalić ostatni rząd :) 

jedną z miar dobrobytu jest liczba wybudowanych mieszkań - to tak odnośnie narracji, że ludziom żyje się co raz gorzej, pis rujnuje polskę a w 2016 nastąpi bankructwo polski :D 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, nie napisał:

chyba będziesz musiał pochwalić ostatni rząd :) 

mój Boże
ja chciałbym móc za jak najwięcej chwalić rząd swego kraju bo nie aspiruję do rządzenia (ponad zasięg mojej prywatności) i akurat za zniesienie co niektórych ograniczeń w zezwoleniach a jak poczytam uważniej Twoje to może i za to co udowadniasz też o ile uznam za słuszne to chwalę.

zaś co do rozbijania monopoli to od tego są kary i tak je trzeba nazywać bo nazywanie kary podatkiem wchodzi w krew i z czasem....

rozumiesz? bo więcej nie mam czasu (zdaje się; w piecu mi wygasło :) )

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał:

Leszek Miller miał rację mówiąc iż demokracja jest sztuką

Ot to sobie znałazłeś demokratę :) :) ,komunista demokratą :) i jeszcze te dowołanie do "sztuki ," że niby demokracja to tylko dla mędrców i artystów ale jak pójść do muzeum by zaznajomic sie ze sztuką to jakoś nie widzę peanów na temat demokracji w obrazach , każdy przejaw demokracji w malarstwie to nie portrety demokratów ,okrągłych stołów , gabinetów - demokracja w sztuce  to zawsze jest pokazywana jako bunt społeczny , barykady , powstania , walka o wolność -to jest sztuka . może ci chodziło o przenośnie że demokracja to sposób obycia ,wiedzy i zachowania ale jak to sie ma do komunisty Milera który stał się socjaldemokratą , potem liberałem wprowadzając nas do unii a na koniec grzeje tyłek w kołchozie propagując lewactwo najniższego sortu? Patrząc na niego to ''demokracja'' jest sztuką ale dostosowania się do sytuacji by zawsze pazernie ugrać tylko dla siebie - to nie demokracja tylko łajdactwo .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

"demokracja jest sztuką manipulacji " w/g Millera (czy tam od kogo se to zmałpował) no i popatrz co w Polsce z mediami państwowymi porobili
PiS jak najbardziej poważnie tę maksymę potraktował i wdraża ją pracowicie i to nawet z sukcesem bo ileż tu nawet widzę kopii z oficjalnego przekazu tej szczujni

no ale fajna ta Twoja riposta i chumoreś mi poprawił bo co prawda to prawda z tym "autorytetem" xD

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v