Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

nigdy nie zapomne kiedy  pierwszy raz bylem w szwajcarii- kurna inny swiat, poczatek lat 90 , mozg sie czlowiekowi lasowal gdy patrzyl na ich zycie..

z tej perspektywy dopiero widac jak polska sie zmienila..........

a co to kogo obchodzi gdzie ty byłeś i kiedy

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

A ten doktor co miał drogie auta a mu rząd pomógł?

to nie on mial-tylko firma ktorej byl wlascicielem..

pewnie wiekszosc luksusowych samochodow nalezy do firm a nie prywatnych wlascicieli..

gdzie widzialem dane ze ponad 80 % nowych samochodow kupuja firmy.

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jednym pomaga rząd, inni mają Maybachy od bezdomnego xD 

to chodzilo o volkswagena i to byla autentyczna historia-dziennikarze to dawno sprawdzili..

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

Ludzie Tuska i Sienkiewicza wyrzucili Sierockiego z TVP. Kilka lat temu stanął w obronie kibica Legii...

https://niezalezna.pl/polska/ludzie-tuska-i-sienkiewicza-wyrzucili-sierockiego-z-tvp-kilka-lat-temu-stanal-w-obronie-kibica-legii/507840?fbclid=IwAR2U9RPHphnMIcKrbADR_KPmdJKob71pjvnDNmWnPQxg500kcIoT3ARuJoo

po 40 latach go zwolnili a on zajmował sie tylko muzyką 

widac nie ogladales kurwizji jak ja...przekroczyl granice przyzwoitosci..

twoj dziadek tez sie tlumaczyl ze tylko rozkazy wykonywal ???

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Za 100 kola to było auto w salonie 4 lata wstecz Tera to tylko jaki mały samochodzik 😁

ogarek-na ile cie wypuscili ?? przerwa noworoczna ?? 

36 minut temu, GABBER85 napisał:

a co to kogo obchodzi gdzie ty byłeś i kiedy

a co to kogo obchodzi co ciebie obchodzi ??

ty masz zycie rownie zalosne jak komentare ? czy jeszcze bardziej ??

35 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie jesteś ciekaw kanapkowo-termosowo-autobusowych podróży ?? xD

ja jestem ciekaw podrozy rogaczy 🤣🤣

Opublikowano
PRZMAS19821982 napisał:

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Trudniejsze. A czas eksploatacji?

Elektrownie wodne też mają określony czas eksploatacji....

Zazwyczaj dłuższy od klasycznych.

Opublikowano
Ulman napisał:

No tośmy test oblali bo jakby nie zawróciła to by pewnie gdzieś do Kielc doleciała. 

Temat jest dość prosty - żeby dolecieć do naszej granicy musi przelecieć nad upainą - tak czy nie? 

Żelazny kaptur też tak działa - strzela tylko do obiektów których trajektoria lub kurs zagraża czemuś więcej niż kupa piachu. Znów systemów z krajem nienatowskim i zawierającym w sobie element zdrady to bym nie integrował.

PRZMAS19821982 napisał:

Zazwyczaj też się psują 

Wszystko się zużywa - psuje.

witejus napisał:

klakierzy tuska

Jakiś osioł skleił zjęcia a nic nie wie co to Rada Federalna...

Roman176 napisał:

mnie taka ostatnio łykła  szybko sie to zbiera

Zbiera się, szczególnie z zera. Może być, do miasta taki start jest ekstra. Auto też lata na jednym pedale. Bo rekuperacja i hamulce ustalają prędkość w zależności od położenia pedału przyspieszenia. Trzeba pamiętać aby po zatrzymaniu położyć stopę na hamulcu bo auto może ucieknąć. Pamiętaj majster, że są jeszcze samochody z dwoma silnikami. Takim też jeździłem - masz wrażenie, że auto chce wyprzedzić kierowcę...

Opublikowano

Trajektoria rakiety pokazuje że docelowo miała dolecieć do radaru NATO w Łabuniach . Coś przebąkiwali że samoloty monitorowały przestrzeń i "mogły" ją zepchnąć :) . Trafienie w radar NATO jest efektywniejsze niż gospodarstwo rolnika i dało by ukraińcom podstawy do twierdzenia że zaatakowano NATO a nie jakiś kraj NATO  i może rozpoczną art.5 :) . Dlatego konferencja wojskowych była ograniczana do sformułowań że to są tajemnice operacji :) o których może kiedyś się dowiemy :) . Załużmy że wojskowym udało się strącić tą rakietę - to zaraz zrodza sie pytania jak , w jaki sposób i kto odpowiada za ewentualne zniszczenia . Przerabiane to było przy tworzeniu systemu antyrakietowego w Polsce przez USA , wtedy też dopytywano kto zapłaci za zniszczenia ale temat sie rozmył . Tak samo z Przewodowem , ludzie zgineli a do dziś nie ma odpowiedzialnych , rodziny oprócz doraźnej pomocy samorządów nic nie dostały , ukraina udaje niewinnych . Dziś wiemy że raczej powaznych uszkodzeń nigdzie nie ma bo nikt nie krzyczy ale problem pozostał na przyszłość . Co będzie nawet jak jakiś system zadziała , zestrzeli rakietę , ocali miasto a odłamki i zestrzelone wraki zabiją kolejnych rolników ??? Kto za to odpowie ? Mieliśmy już przykłady w powodziach gdzie wysadzano wały by miast nie zalało  a ze rolnik poniósł stratę to frajer . Domagajmy się rozwiazań przed szkoda nie po szkodzie .

Opublikowano
43 minuty temu, jacus napisał:

to nie on mial-tylko firma ktorej byl wlascicielem..

pewnie wiekszosc luksusowych samochodow nalezy do firm a nie prywatnych wlascicieli..

gdzie widzialem dane ze ponad 80 % nowych samochodow kupuja firmy.

to chodzilo o volkswagena i to byla autentyczna historia-dziennikarze to dawno sprawdzili..

widac nie ogladales kurwizji jak ja...przekroczyl granice przyzwoitosci..

twoj dziadek tez sie tlumaczyl ze tylko rozkazy wykonywal ???

ogarek-na ile cie wypuscili ?? przerwa noworoczna ?? 

a co to kogo obchodzi co ciebie obchodzi ??

ty masz zycie rownie zalosne jak komentare ? czy jeszcze bardziej ??

ja jestem ciekaw podrozy rogaczy 🤣🤣

Auto później łatwiej zmonetyzowac i amortyzujesz w ciągu 5 lat. Z podatkiem trzeba gdzieś uciekać a wiecznie w narzędzia inwestować?

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, DTaras napisał:

Jakiś osioł skleił zjęcia a nic nie wie co to Rada Federalna...

Rada Związkowa, zwana też Radą Federacyjną (niem. Bundesrat, fr. Conseil fédéral, wł. Consiglio federale, rom. Cussegl federal) – organ pełniący w Szwajcarii funkcję rządu

z Wikipedii

najlepiej mi się ten bando-sracz podoba ale szkopskie narzecze jest całe jak by odpadem z polskich wulgaryzmów sklecone które się u Polaków na bluzgi nie przyjęły :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
23 minuty temu, marks50 napisał:

Trajektoria rakiety pokazuje że docelowo miała dolecieć do radaru NATO w Łabuniach . Coś przebąkiwali że samoloty monitorowały przestrzeń i "mogły" ją zepchnąć

Stacja ma OPL krótkiego zasięgu? Jak nie ma , to niech się ktoś zdrowo pixnie w baniak.

26 minut temu, marks50 napisał:

Mieliśmy już przykłady w powodziach gdzie wysadzano wały by miast nie zalało  a ze rolnik poniósł stratę to frajer . Domagajmy się rozwiazań przed szkoda nie po szkodzie .

Noooo tu się działo różnie. Część była jednak zadowolona z tego co im woda przyniosła.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, mirro napisał:

Stacja ma OPL krótkiego zasięgu?

nawet jeśli ma i została użyta a tym bardziej skutecznie (no w zasadzie skuteczność już nieistotna) to przyznanie takiego faktu co by oznaczało w tym akurat przypadku?

tak że ... w którą stronę leciało to co tam koło Komarowa widzieli?... może by poszedł na grzyby w okolice RPN-u? ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

nawet jeśli ma i został użyty a tym bardziej skutecznie (no w zasadzie skuteczność już nieistotna) to przyznanie takiego faktu co by oznaczało w tym akurat przypadku?

A to by oznaczało że nie jesteśmy do końca tak pojebani na jakich wyglądamy. Ale myślę że jesteśmy. A skuteczność byłaby istotna jako test tego badziewia.

Opublikowano
mirro napisał:

Stacja ma OPL krótkiego zasięgu? Jak nie ma , to niech się ktoś zdrowo pixnie w baniak.

Pewno jest - ZU23 😁 Jeżeli idzie o kurs i trajektorię to uważam iż wszystko co frunie w naszym kierunku można do czegoś przypisać. Pociski kierowane mają swoje zadania. To, że to była wersja przeciwradarowa, którą się komuś udało zawrócić to przypadek nieprawdopodobny. Pocisk miał swój plan lotu i miał uderzyć z kierunku przyjaznego czyli zniknąć ze stacji śledzenia i pojawić się niespodziewanie z innego kierunku. Gdzie uderzył - skoro poderwano samolot pewnie wiadomo. A samolot zapewne miał oczekiwać na kolejną zmianę kursu. Z góry horyzont radaru jest większy co wykorzystuje AWACS, którego sami nie mamy. Czy latał jakiś? Niewiem ale tekst o danych z systemów sojuszniczych wskazuje, że pocisk był śledzony dość dokładnie. Moim zdaniem ruskie będą się chwytały wszystkiego. Zwycięstwo rosjan podsyci tylko głód niezwyciężoności ludu na wsiach bez kibli - tak działały tam przewroty. Propaganda skutecznie jednak przemieszcza stryczek znad łba Putina w naszym kierunku. Trochę strach mi do łba zaglądnął ale cóż będzie robić.

Opublikowano (edytowane)

Rachunki ostro w górę mimo fotowoltaiki i pompy ciepła. "Rząd wystawił nas do wiatru"

Wydali dziesiątki tysięcy na fotowoltaikę, wymieniając ogrzewanie z węgla na pompy ciepła, są już eko, a okazuje się, że nie zaoszczędzą, jak obiecywano. Ich rachunki wzrosły do niebiotycznych poziomów. Nasz czytelnik opisuje, jak regulacje rządowe wywróciły jego plan do góry nogami.

https://businessinsider.com.pl/technologie/nowe-technologie/rachunki-ostro-w-gore-mimo-fotowoltaiki-i-pompy-ciepla-rzad-wystawil-nas-do-wiatru/jr4bnrw

Są cuda inflacja spada do 4,4 % . Tylko płaczą że drogo .

W listopadowej prognozie NBP wskazano, że inflacja w pierwszym kwartale 2024 r. wyniesie 5 proc., w drugim kwartale znajdzie się na poziomie 4,4 proc., a w trzecim i czwartym kwartale wyniesie 4,6 proc.

– Obecnie wydaje się, że – w warunkach zamrożenia cen energii i gazu – w pierwszych miesiącach przyszłego roku inflacja może być niższa, niż prognozowano w listopadowej projekcji NBP – powiedziała Kightley podczas posiedzenia sejmowej Komisji Finansów Publicznych.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Pewno jest - ZU23 😁 Jeżeli idzie o kurs i trajektorię to uważam iż wszystko co frunie w naszym kierunku można do czegoś przypisać

A jest? 

A tak z innej beczki

Szkółkarze poszli do sądów i złożyli pozwy odszkodowawcze, bo przez trzy lata wmawiano im że nie moga sprzedawać sadzonek na Rosję( z powodu embarga) a okazało sie że żadnego embarga nie było.:lol:

Opublikowano

Co taki zdziwiony? To jest jeszcze zależne od strefy temperatur. W mojej okolicy Wystarczy naprodukować dwa razy potrzebnej rocznej energii ale na południu czy wschodzie? Najlepsza oszczędność to nie zużywać i ja dobierałem na sklepach aby pokryć chłodnictwo latem. Wiele razy pisałem, że to bez sensu. Sens się pojawia gdy robimy tiktaka z buforem bo to jest do podrutowania za jakieś 6 tys. i samemu sklecimy wiatę foto co może się zamknąć w 25 tys za 8 kWp a moze i taniej bo ceny spadły. To jest jednak poza zasięgiem większości.

galan99 napisał:

Są cuda inflacja spada do 4,4 % . Tylko płaczą że drogo . W listopadowej prognozie NBP wskazano, że inflacja w pierwszym kwartale 2024 r. wyniesie 5 proc., w drugim kwartale znajdzie się na poziomie 4,4 proc., a w trzecim i czwartym kwartale wyniesie 4,6 proc.

Po nowym roku? Minimalna w górę wszędzie podwyżki te tradycyjne ale o zgrozo multum tych nietradycyjnych... Toć to nawet miesiąc do miesiąca raczej nierealne... Sie zobaczy.

Opublikowano

Jak pisałem, że daxrade magazyn energii na własne potrzeby skleic za mniej niż 10 tys a bez tego instalacja jest w obecnej sytuacji bez sensu, to mało mnie nie zjedli. Tylko trzeba to robić samemu i z głową a nie gotowca z marzą 100%

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jahooo napisał:

Jak pisałem, że daxrade magazyn energii na własne potrzeby skleic za mniej niż 10 tys a bez tego instalacja jest w obecnej sytuacji bez sensu, to mało mnie nie zjedli. Tylko trzeba to robić samemu i z głową a nie gotowca z marzą 100%

Jakiej pojemności zrobisz ten magazyn za 10k PLN ?? I rozumiem w cenie sterownik odpowiadający za oddawanie do sieci energii w wieczorem/w nocy gdy jej ceny są dużo lepsze ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
mirro napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał:

Pewno jest - ZU23 😁 Jeżeli idzie o kurs i trajektorię to uważam iż wszystko co frunie w naszym kierunku można do czegoś przypisać

A jest? 

A tak z innej beczki

Szkółkarze poszli do sądów i złożyli pozwy odszkodowawcze, bo przez trzy lata wmawiano im że nie moga sprzedawać sadzonek na Rosję( z powodu embarga) a okazało sie że żadnego embarga nie było.

To teraz trzeba zobaczyć którzy szkółkarze do tego sądu nie poszli...

jahooo napisał:

Trza by jakoś tanio naimportować LFP z Chin albo zrobić na aku od wózków widłowych. Tylko trzebaby takim aku pobujać raz po raz bo skrzynki wysokie a elektrolit wymaga przemieszania. Tylko charakterystyka ładowania i tak zmusi do jakiejś autokonsumpcji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v