Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

teraz polskie damy na wsi nawet kawałka ogródka nie mają, a gdzie mowa o kurach... po co jajka z tyłka kury, jak w biedronce są takie ładne...?😁

Te wszystkie warzywniki koło obejścia to mi tylko na nerwach grają... Te moje damy by się mogły już w to przestać bawić. ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

no a po co? to drapie ziemię, odchody po tym zostają, a jeszcze i jeść trzeba dać...

teraz polskie damy na wsi nawet kawałka ogródka nie mają, a gdzie mowa o kurach... po co jajka z tyłka kury, jak w biedronce są takie ładne...?😁

mają ludzie. teraz to w wybiegach chodzą . bardziej chodzi o to że kilkutygodniowe kury ponad 30zł , pasza droga, zboże tak samo .

kto nie ma to nie ma. nie wszystko też w ogródku z łatwością można uprawiać

Opublikowano

nie wszystko, ale np taki górek zbyt trudny nie jest... no ale to trzeba by się schylać albo jeszcze co... 😄

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

2 minuty temu, racyl napisał:

Ludzie nie chcą trzymać kur bo twierdzą że im się nie opłaci

no a po co? to drapie ziemię, odchody po tym zostają, a jeszcze i jeść trzeba dać...

1 minutę temu, galan99 napisał:

Więcej .

pozazdrościć.

przy czym?

Z temi jajami to są jaja bo jak kurzysko nie jest choć trochę zamknięte na zadbanym wybiegu to łazi i szuka i dziubie wszystko bo do trawienia jej to niezbędne. Czort wie co tam z tego jest w haju ale w kościach i wątrobie na bank rozmaitości. Czyli kura musi mieć wybieg - to jak jest to musiałby być w jakiś sposób dbany, wapnowany, orany i o maj gad. Patrząc w ten sposób - które ptaszysko będzie zdrowsze?

Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał:

Te wszystkie warzywniki koło obejścia to mi tylko na nerwach grają... Te moje damy by się mogły już w to przestać bawić. ;) 

a weś się przestaw z warzyw domowych na te z upraw towarowych , marchew jakaś blada , owoce to juz jakby inny swiat , ziemiaki jak nie żółty to nie dobry .........

Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

po jaja do sklepu ?😄 praktycznie cały czas ogłaszają się na facebooku w mojej okolicy po 1zł .

Są jaja i nie siej paniki

Kiedy Ty w końcu zrozumiesz że to wszystko przekłada się na końcowe ceny ?, tak samo jest ze stawką powyżej której ktoś zlikwiduje biznes bo mu się to po prostu nie kalkuluje i nie zarobisZ nawet tych 20zł

odkąd wprowadzili stawki minimalne godzinowe nie czekamy aż nam się nie opłaci do warzyw najmować a odchodzimy od asortymentów szczególnie pracochłonnych których nie ma możliwości zmechanizować choć niewiele takich jest bo np u mnie w regionie fasolowym odgórne śrubowanie stawek minimalnych tylko przyspieszyło pełną mechanizację tej uprawy i w ciągu nie więcej niż pięciu lat praktycznie całkowicie wyeliminowaliśmy pracowników najemnych z tej uprawy do tego stopnia że spodziewam się załamania cen fasoli na suche ziarno w najbliższych latach i jedynie pogoda będzie miała wpływ na koniunkturę.
nawet już kombinujemy jakieś podcinarki aby nie trzeba było nawet odgarniać poprzeczek ręcznie.
Oczywiście najemny operator maszyn jak najbardziej wchodzi w rachubę ale tu inna skala wydajności i skala wynagrodzeń.

a jeszcze kilka lat temu nawet najemnikami sortowano ręcznie ziarno co dziś nawet sobie na fasolkę wolę kupić jeśli akurat nie mam posortowanej swojej
czaasem na zupę się jeszcze ... bo mniej trzeba i pól godziny tego nyplania jeszcze zdzierżę

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

nie wszystko, ale np taki górek zbyt trudny nie jest... no ale to trzeba by się schylać albo jeszcze co... 😄

Jak ktoś nie ma sprzętu i ma wynajmować do orki i czego tam jeszcze to mu się nie dziwię, nie każdemu chcę się kopać. Dodatkowo nie umie opryskać od chwastu grzyba a tez specjalnie kupować srodki to taniej wyjdzie kupić gotowy produkt.. Ja mam truskawkę, ziemniak, malinę, bób na dużą skalę to wiem jak wszystko opryskać żeby się nie narobić przy plewieniu.

ogórka to akurat też nie powinno być w tym samym miejscu bodajże przez 3 lata . Z ogórkiem też jest loteria jak z pomidorami. jednego roku będzie do wrzęsnia a innego kompletnie nic

Opublikowano

jaki sprzęt? kawałek rabaty 4x4....

dobra. nie ważne.

Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał:

cieszę się, że ktoś to napisał, a skoro biznes to powinny obowiązywać chyba rolników takie same prawa i obowiązki jak innych przedsiębiorców czyż nie? a póki co to nadal jakaś uprzywilejowana grupa pod niektórymi względami, co prawda póki co jeszcze by trzeba rozgraniczać typowych nowoczesnych przedsiębiorców rolnych od dogorywających chłopków/roztropków bez przyszłości, no ale to się ustawicznie zmienia i rynek się konsoliduje, by to przyspieszyć wystarczy uzusowić rolników i momentalnie małorolni, albo niskodochodowi wypadną z obiegu

Jakby obowiązywały takie same reguły to drobnica by wypadła albo zaczęła robić ambitniejsze rzeczy . Pojawiło by się więcej ziemi i łatwiej by się można rozwinąć. 

27 minut temu, galan99 napisał:

Co do płacy tak powinno być płaca 50 zł .

Dniówki 

18 minut temu, galan99 napisał:

Dopiero koło połowy kwietnia , wyjadę po euro .

Chyba po EURO AGD RTV🤣

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

a weś się przestaw z warzyw domowych na te z upraw towarowych , marchew jakaś blada , owoce to juz jakby inny swiat , ziemiaki jak nie żółty to nie dobry .........

Czasem to wina odbiorców że życzą sobie konkretne odmiany i w tym jest problem. Towar ten co trafia na rynek to ma wyglądać i smakować

Opublikowano

Ale jaja, skoro o nich.

Afera jajcarska w ukrowskiej armii.

Cenę jaj zawyżano 3krotnie i wiele dostaw było fikcyjnych.

Szkody na nasze 600tys zł.

I To zasługiwało na podanie jako ważnego niusa 🤣

Nasi by się nawet nie schylili po takie pieniądze. Mają poczucie swojej wartości🤣🤣🤣

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

jaki sprzęt? kawałek rabaty 4x4....

dobra. nie ważne.

nawet na tej rabacie to trzeba uzupełniać pierwiastki w glebie i pilnować ph a nie naczytać się głupot i sypać maczkę bazaltową co roku a potem zdziwienie że nic nie chcę tam rosnąć .

kiedyś każdy pilnował warzyw koło domu bo nie było ich tak dostępnych w każdym sklepie jak teraz . Jakby nie mieli to z powrotem zaczeliby sadzić

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Ale jaja, skoro o nich.

Afera jajcarska w ukrowskiej armii.

Cenę jaj zawyżano 3krotnie i wiele dostaw było fikcyjnych.

Szkody na nasze 600tys zł.

I To zasługiwało na podanie jako ważnego niusa 🤣

Nasi by się nawet nie schylili po takie pieniądze. Mają poczucie swojej wartości🤣🤣🤣

Zawsze kradli, kradną i kraść będą. 

Opublikowano

Temu z naszymi władzami się dogadują.

Nowak przecierał szlaki

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

najpierw przeczytaj caly linkowany artykul -gdy dojdziesz do samego konca wtedy bedziesz wiedzial ze tytul nijak ma sie do tresci..

swinia ,deszcz ?? na zachodzie nie znamy tego.

sądzisz że gdybym nie przeczytał to bym się do pytania przyłączył?
to że mu się Kaczyński nie podoba wcale nie znaczy że ma pluć na kraj w którym jest tylko przybłędą powojenną a do tego dekownikiem i swego nie broni czyli jest zwykłym ludzkim mętem co zadymy szuka by zwrócić na siebie uwagę.
Może i @DTaras ma ułamek racji i w tym przypadku że nie warto tuczyć trolli ale ten troll zaczyna w Polsce warunki stawiać obowiązkowej wdzięczności ukraińskiej armii jakoby ta armia życie Polsce uratowała, no to .. z resztą czytałeś co sugeruję aby miał choć cień prawa występować  imieniu tej armii sugerował bym mu to umożliwić

no co ja poradzę że wszystkim muszę jak sołtys krowie choć ani ja sołtys a i mam nadzieję że do świni nie piszę bo znam co nieco ludzi na bliższym i dalszym zachodzie w tym niektórzy nawet moja rodzina i jakoś znają powiedzenie - pluj świni w oczy a ta ryje dalej i mówi że to tylko deszcz pada
ja nie oczekuję lińczu banderowca (wszystkich ukrów tak chyba zacznę nazywać skoro sami ....) a tylko nazwania po imieniu co robi i to wcale nie jest deszcz bo jeśli na zbyt wiele pozwolimy obcym to stracą do nas te resztki szacunku jaki jeszcze mają  sami wyjdziemy na takie same świnie jak oni skoro wzajem się opluwanie jest dla nich normą "kulturową"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Austriackich win i ogólnie produktów też nie kupujesz?o niemieckich nie wspomnę.

nie niby dlaczego mam nie kupować?

jest niejaka różnica  między podejściem Austriaków czy Niemców do Hitlera i jego spółki zło, a podejściem Gruzinów do Stalina i Berii. Jaka jest reakcja władz gruzińskich na demonstracje upamiętniające Stalina, czy jest niejaka różnica w tym jak wygląda muzeum Stalina gdzie nic nie ma o jego zbrodniach, a jak wyglądają odpowiednie niemieckie obiekty traktujące o nazistach, w końcu czy kościół ewangelicki chce rehabilitacji Hitlera jak prawosławny w Gruzji Stalina? Ba czy masz może plac Adolfa Hitlera czy jego ulicę w Austrii? A w Gruzji jest i Stalina i Berii. 

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Temu z naszymi władzami się dogadują.

Nowak przecierał szlaki

a bo z Nowakiem trochę nieporozumienie lingwistyczne wyszło bo oni go najęli by im budował drogi a on wyczytał z umowy że ma być drogi

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

ziemiaki jak nie żółty to nie dobry .........

no oczywiście pyry muszą być żółciutkie jak słoneczko, bladzizna to dla świń:)

Opublikowano (edytowane)

zatem nie wszystko wiesz o pyrach
żółte mogą ale nie muszą być

gdzieś mam fotkę że nawet nie muszą być ani białe ani żółte
znajdę to podlinkuję
o nawet z jajkiem, a dziś tyle o jajkach było ale jajko tu jako odnośnik wielkości bo to była ilustracja do oferty sadzeniaków
AMWts8CmlTgeZenV8JkVKztSTyKwq10YjTOkw8qY

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

no przez tych "zjednoczonych"
wcześniej czy później dochodzi do ustalania praw limitujących "zjednaczanie bo weź takie zmowy cenowe i co o tym rodzaju "zjednaczania" @peugeot powiesz?

ostrzegam - pytanie sondujące orientację

aż tak nie bój

Ja się nie boję , nawet jeśli według Ciebie powinienem . 

No to Wy nie wiecie jak stanowi się prawo w państwach demokratycznych a jak w dyktaturze .  Jedno co trzeba jeszcze napisać to że w demokracji jest możliwość wyboru  ( wszystkiego co jest dozwolone )  a w dyktaturze bywa z tym różnie . 

Wobec powyższego  każde " zjednoczenie " zgodne z prawem jest możliwe , ja nikomu nie bronię . 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Takeda napisał:

no oczywiście pyry muszą być żółciutkie jak słoneczko, bladzizna to dla świń:)

Patrz, a u nas się tylko białe jada, a żółte to 30 lat temu się świnkom dawało xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, Takeda napisał:

nie niby dlaczego mam nie kupować?

jest niejaka różnica  między podejściem Austriaków czy Niemców do Hitlera i jego spółki zło, a podejściem Gruzinów do Stalina i Berii. Jaka jest reakcja władz gruzińskich na demonstracje upamiętniające Stalina, czy jest niejaka różnica w tym jak wygląda muzeum Stalina gdzie nic nie ma o jego zbrodniach, a jak wyglądają odpowiednie niemieckie obiekty traktujące o nazistach, w końcu czy kościół ewangelicki chce rehabilitacji Hitlera jak prawosławny w Gruzji Stalina? Ba czy masz może plac Adolfa Hitlera czy jego ulicę w Austrii? A w Gruzji jest i Stalina i Berii. 

A upainskie towary kupujesz?

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

zatem nie wszystko wiesz o pyrach
żółte mogą ale nie muszą być

gdzieś mam fotkę że nawet nie muszą być ani białe ani żółte
znajdę to podlinkuję

absolutnie nie masz racji w moich stronach każdy ci powie, że tylko żółte pyry są dobre innych nikt nie chce kupować

btw różowe, fioletowe też np mogą być, co nie zmienia faktu, że jak jeszcze jarmarki typowo rolne funkcjonowały to zawsze worki z nieżółtymi ziemniakami zostawały u rolnika niesprzedane, teraz ostało się już tylko paru co handluje kurami czy z rzadka pisklętami gęsi no i ze 3 co zboże ma, a jeszcze 15 lat temu to było tzw "święto" i kupiłeś od królika, przez prosiaka po konia, dziś sami straganiarze z odzieżą czy innym badziewiem kij wie skąd

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v