Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Obym się mylił ale teraz rolnikom dopier**lą z grubej rury bo wsiochy głosowały na pis  co prawda wczoraj przyszedł grubszy przelewik za dopłatę do QQ ale to już chyba "łabędzi śpiew"

Opublikowano
Przed chwilą, v11 napisał:

Obym się mylił ale teraz rolnikom dopier**lą z grubej rury bo wsiochy głosowały na pis  co prawda wczoraj przyszedł grubszy przelewik za dopłatę do QQ ale to już chyba "łabędzi śpiew"

nikt się za rolnikiem, górnikiem i milicjantem nie ujmie. 

wszyscy myśleli że rząd dopłaty daje, by pomóc, a to pocałunek śmierci. 

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

wszyscy myśleli że rząd dopłaty daje, by pomóc, a to pocałunek śmierci. 

W zasadzie to tylko od Ciebie zależy czy dasz sie całować w usta, czy w d*pę.:?::lol:

• Haha 1
Opublikowano

tyle lat pitolenia w tvp o miliardach dotacji dla rolników, czy górników. 

jeszcze brakuje by Michaś znów blokady dróg krajowych znów ogłosił 🤣

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, dsbh napisał:

I w ten sposób popyt wywinduje ceny do góry.

Widać nie masz pojęcia jak to działa. Dzisiaj rządy przez ministerstwa armir itd wiedzą mniej więcej jakie dochody mają rolnicy ile płodów sprzedają ile sprzętu nowego i używanego kupują ile nawozów ile chemii. Poprzez odpowiednie dobierania bodźców np do zachęty do produkcji typu te dopłaty lub odbieranie tych bodźców mogą w jakimś stopniu kształtować poziom produkcji i dochodów rolnika. Widać rząd niemiecki postanowił odbierać bodźce stymulujące do wzrostu produkcji aby potem nie bujać się z problemem nadwyżki którą trzeba gdzieś upchnąć. Tak więc ten popyt poprzez odpowiednie działania można stymulować i utrzymywać na mniej więcej poziomie jaki się chce. 

Nie wiem o jakim windowaniu cen i popycie ty bredzisz. Dzisiaj kraje takie jak Polska czy Niemcy są samowystarczalne żywnościowo i to z wielkimi naddatkami.

14 godzin temu, Roman176 napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

No i jak, mierzyłeś, pasuje?!!!!

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Widać rząd niemiecki postanowił odbierać bodźce stymulujące do wzrostu produkcji aby potem nie bujać się z problemem nadwyżki którą trzeba gdzieś upchnąć.

Rząd Niemiec zauważył że sprzedaż siadła. A siadła, bo kryzys jednak jest. Nasi jeszcze tego nie zauważyli a PiS nie chciał widzieć.

10 minut temu, hubertuss napisał:

Nie wiem o jakim windowaniu cen i popycie ty bredzisz.

Sprawa kolejna. Część naszych dużych gospodarstw przypomniała sobie że istnieją warzywa, bo raz że programy dopłatowe, dwa że pszenica tania. Na rynku maszyn używanych i nowych ( tych specjalistycznych dla zwykłego rolnika dziwnych) jest spory ruch. Na wiosnę będzie cyrk z kontraktacją. Oczywiście dla zakładów, to dobrze, bo będzie surowiec, ale co niektórzy moga się zdziwić że dołożyli do interesu. 

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, v11 napisał:

Mówiłem nie głosować, ale wszyscy wiedzieli lepiej 🙃😉

Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

Mówiłem nie głosować, ale wszyscy wiedzieli lepiej 🙃😉

no i posłuchałem nie byłem na wyborach bo dzis bym był rozczarowany -a to akurat przewidziałem 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, v11 napisał:

jak to jest krzyże chcą usuwać z sejmu a w to miejsce świętować chanukę? Braun zrobił bardzo dobrze tyle że miał krzyczeć" ratunku ogień " Wprawdzie szopka w sejmie jest co posiedzenie jednak nie wiem czy to jest właściwa szopka 

no jak jeszcze i ten krzyż Braun zechce wynieść z sejmu bo nie tam miejsce manifestacji religijności dowolnego odsetka populacji to odzyska bodaj część szacunku u mnie i już nie musi go bosakiem (takim przeciwpożarowym) ściągać z argumentacją że zagraża przechodzącym po nim przechodniom w razie by spadł.
Performensa są właściwe indywiduom lichszej postury niż posłowie pono poważnego państwa a sam  Braun w późniejszych wywiadach przyznał że atak gaśnicą siedmiu świeczek (na pewno w domu świeczek gaśnicami nie gasi) to był impuls czyli cap pierwej robi później myśli i może to ładnie wygląda medialnie ale władcy nie powinni być medialni a skuteczni w rządzeniu
no i co? zniknęła ta hanuka z sejmu? teraz rzeczywiście kwestią czasu jak każda religia z Polski zażąda miejsca na swoje emblemata o ile i ten krzyż razem z hanuką nie zostanie usunięty z parlamentu
w końcu kogoś na prawdę poeby religijne zabiją przy okazji coraz durniejszych manifestacji swoich "uczuć religijnych" na symbolach religii konkurencyjnych
a nie uwierzę aby Braunowi o taką alternatywę chodziło bo to zakapior katolicki jest jakich mało nie tylko w polskim sejmie i krzyża na pewno nie dość że sam to i innym będzie bronił wynieść
taka sama hipokryzja na lewicy jak i prawicy i obie opcje za dalekie to tak samo groźne zboczenia i więcej je łączy niż dzieli

p.s.
już nie pamiętam jak się to żydowskie gusło pisze; przez samo h czy ch a stratą czasu uznałem sprawdzać
jak by się kto czepiał to "krzyż" napisałem prawidłowo i bez sprawdzania jestem tego pewien

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Roman4321 napisał:

dysydent możesz wychodzić z sali drzwiami bez krzyża jak się krzywisz

choć nie rozumiem sensu pytania to odpowiem - wisi mi co nad drzwiami wisi lub nie wisi byle było solidnie zawieszone i na łeb mi nie spadło podczas przechodzenia w dowolną stronę tymi drzwiami bo taka rola drzwi i żadna inna. Ważniejszy jest zamek w tych drzwiach i to on decyduje czy przejdziesz przez nie czy co najwyżej możesz próbować się włamać, zwykły mechaniczny zamek a nie to co nad pod czy obok nich naczepiane

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Podobno prawdziwi żydzi się do nich nie przyznają a ten główny aktor to ukrop

10 minut temu, Roman4321 napisał:

dysydent możesz wychodzić z sali drzwiami bez krzyża jak się krzywisz

https://wiernipolsce1.wordpress.com/2023/12/16/chabad-to-judeo-nazistowska-ultraortodoksyjna-sekta-znana-jako-ruch-chabad-lubawicz/?fbclid=IwAR00PEPH8bWmL_Bq24XzF1qRJf7AmCQxLci5HDtOwIn4wD6n_XOjxIhvETg

koniec końcem wyłazi że to niby pejsate a jakby sekciaste

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, dysydent napisał:

no jak jeszcze i ten krzyż Braun zechce wynieść z sejmu bo nie tam miejsce manifestacji religijności dowolnego odsetka populacji to odzyska bodaj część szacunku u mnie i już nie musi go bosakiem (takim przeciwpożarowym) ściągać z argumentacją że zagraża przechodzącym po nim przechodniom w razie by spadł.
Performensa są właściwe indywiduom lichszej postury niż posłowie pono poważnego państwa a sam  Braun w późniejszych wywiadach przyznał że atak gaśnicą siedmiu świeczek (na pewno w domu świeczek gaśnicami nie gasi) to był impuls czyli cap pierwej robi później myśli i może to ładnie wygląda medialnie ale władcy nie powinni być medialni a skuteczni w rządzeniu
no i co? zniknęła ta hanuka z sejmu? teraz rzeczywiście kwestią czasu jak każda religia z Polski zażąda miejsca na swoje emblemata o ile i ten krzyż razem z hanuką nie zostanie usunięty z parlamentu
w końcu kogoś na prawdę poeby religijne zabiją przy okazji coraz durniejszych manifestacji swoich "uczuć religijnych" na symbolach religii konkurencyjnych
a nie uwierzę aby Braunowi o taką alternatywę chodziło bo to zakapior katolicki jest jakich mało nie tylko w polskim sejmie i krzyża na pewno nie dość że sam to i innym będzie bronił wynieść
taka sama hipokryzja na lewicy jak i prawicy i obie opcje za dalekie to tak samo groźne zboczenia i więcej je łączy niż dzieli

p.s.
już nie pamiętam jak się to żydowskie gusło pisze; przez samo h czy ch a stratą czasu uznałem sprawdzać
jak by się kto czepiał to "krzyż" napisałem prawidłowo i bez sprawdzania jestem tego pewien

Żydzi mi nie przeszkadzają są to  ludzie jak ludzie może ich wiara jest bardziej manifestowana i nie przynosi im ujmy przyznanie się do wiary  bo katolikom coraz częściej wstyd przeżegnać się w restauracji  .Nie jestem w stanie ocenić zachowań ich hierarchii bo to co dzieje się w naszym kościele jest żenujące 

Opublikowano
7 minut temu, v11 napisał:

może ich wiara jest bardziej manifestowana i nie przynosi im ujmy przyznanie się do wiary  bo katolikom coraz częściej wstyd przeżegnać się w restauracji 

A co to ma na celu?

Opublikowano
3 godziny temu, v11 napisał:

Rolnictwo i tak w czarnej d*pie.  A jeśli będzie jak piszesz to rykoszetem dopier**lą inny branżom.  

Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał:

A co to ma na celu?

nie chodzę do kościoła ale uczestniczę na polsacie  o godz 9 tam kazania coś mi dają instytucja kościoła to zbiór nieudaczników żerujących na innych a jeżeli ktoś wierzy to przeżegnanie sie przed obiadem jest raczej normalne bez względu na okoliczności -jeżeli w restauracji kogoś to krępuje to coś z tą wiarą nie tak bo na stypie bądź weselu jakoś modlitwę umieją zmówić chyba że to u nich odruch stadny tak samo jak chodzenie do kościoła 

Opublikowano

Szczęść Boże.

Będzie wigilia w Sejmie dla bezdomnych , ubogich , uchodźców . Po raz pierwszy  taką wigilię organizuje Marszałek Hołownia DOBRY CZŁOWIEK , TAKI UCZUCIOWY RELIGIJNY .

Opublikowano
25 minut temu, GRZES1545 napisał:

Rolnictwo i tak w czarnej d*pie.  A jeśli będzie jak piszesz to rykoszetem dopier**lą inny branżom.  

Przecież jak staną inwestycje w rolnictwie, to na krawędzi stanie wiele firm świadczących wszelakie usługi w tym nawet ODR-y

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v