Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Konfederacja pod presją. Krzysztof Bosak ma kilka dni na uratowanie stanowiska

Konfederacja odsuwa na styczeń decyzję o ewentualnym wyrzuceniu Grzegorza Brauna po skandalu, który wywołał w miniony wtorek w Sejmie. Jeśli w jego sprawie nie zapadną radykalne decyzje do przyszłego tygodnia, Krzysztof Bosak prawdopodobnie straci fotel wicemarszałka Sejmu.

— Moim zdaniem kończy się czas próby dla kolegów z Konfederacji. Jeśli w najbliższych dniach nie podejmą zdecydowanych kroków wobec pana Brauna, nie będzie zbyt wielu argumentów na obronę wicemarszałka Bosaka – mówi Onetowi szef klubu PSL Krzysztof Paszyk

Oficjalne stanowisko Konfederacji jest jasne: potępienie Brauna tak, ale nie dla meblowania klubu przez inne partie

Szymon Hołownia zakazał Braunowi wstępu do głównego gmachu parlamentu .

Hołownia zakazał Braunowi wstępu do głównego gmachu parlamentu. Domaga się też od prokuratury szybkich działań. Marszałek poinformował, że jest w ścisłym kontakcie w tej sprawie z nowym ministrem sprawiedliwości Adamem Bodnarem.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

jak te ich wolne sądy się rozpędzić zdołają jak dla zwykłego obywatela, to może na kolejną gwiazdkę termin wyznaczą 🤣

Opublikowano

wycie w kurwizji,nawet przylebska  z chorobowego wezwali, wieczorem papiez -nie-polak ma sie wypowiedziec w sprawie likwidacj tvp .

jedno zero juz poszlo w polityczny niebyt.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/powazna-choroba-zbigniewa-ziobry-zmiany-na-czele-partii/xvgmt58,79cfc278

1 godzinę temu, Desperado napisał:

A pamiętasz jeszcze jak wam w piwnicy byki srały na łby we śnie, byłeś pewnie jeszcze srol to pewnie w mózg cieplej było  xD  stąd masz uraz widzę do piwnic.  :P 

widac ze ciebie raczej byk na glowe nie sral - tylko z byka  potraktowal... znowu zapytam skad pochodili twoi przodkowie ?? bo u nas nie bylo takich atrakcji.. ukraincy z beskidow ??

Opublikowano (edytowane)

Jest sukces w Brukseli . Ukraina będzie w Unii przed nowymi wyborami do Unii .

Jest decyzja Rady Europejskiej w sprawie akcesji Ukrainy

Podczas czwartkowego szczytu unijnych przywódców w Brukseli podjęta została decyzja o rozpoczęciu negocjacji akcesyjnych z Ukrainą i Mołdawią — poinformował przewodniczący Rady Europejskiej Charles Michel w serwisie X (dawniej Twitter).

Oprócz tego Rada Europejska przyznała Gruzji status kraju kandydującego.

"UE rozpocznie negocjacje z Bośnią i Hercegowiną po osiągnięciu niezbędnego stopnia zgodności z kryteriami członkostwa i zwróciła się do Komisji o przedstawienie do marca sprawozdania umożliwiającego podjęcie takiej decyzji. To wyraźny sygnał nadziei dla narodów tych krajów i dla naszego kontynentu" — podkreślił Michel.

Prezydent Zełenski: to zwycięstwo dla Ukrainy i całej Europy

To zwycięstwo dla Ukrainy i całej Europy — oświadczył ukraiński prezydent Wołodymyr Zełenski, komentując decyzję Rady Europejskiej.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

oj tam. 

stusk da jakieś bilety kredytowane, a może nawet i na 2 %

Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

"UE rozpocznie negocjacje z Bośnią i Hercegowiną

Noooooo tu możemy się zdziwić. 

https://wiadomosci.wp.pl/czarne-chmury-nad-macierewiczem-mon-chce-mu-odebrac-przywileje-6973715312622240a

"Antoni Macierewicz może szybko pożegnać się z przywilejami, z których od lat korzysta. Nowe kierownictwo MON wzięło na celownik byłego szefa resortu i zamierza pozbawić go m.in. ochrony Żandarmerii Wojskowej."

Mam nadzieje że Pan KosiniakKamysz zdaje sobie sprawę że ŻW była tam bardziej w celu ochrony Polaków przed Panem Antonim, niż Pana Antoniego przed zamachem. :brawo:

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, gregor1284 napisał:

Przez ten sukces to już na zbiory nie pojedziesz do wroga. Normalnie nie będziesz miał za co 

to na piechote pojdzie..

od nas do danii buraki plewic kobiety jeszcze na poczatku XX w szly..setki tysiecy do hamburga szlo z biletem w jedna strone do hameryki.

Opublikowano

gdyby im ktoś powiedział żeby odmówili np cząstkę różańca za upaine, czy np opamietanie pejsow, to pewnie byłby rechot i wyszydzanie, ale tu widać inne standardy 🤭

Opublikowano (edytowane)

przerywnik technologiczny ale politycznie szczujniopochodny
ebane nie lepiej im powiedzieć pisdzielce musiały na etapy rozłożyć przechodzenie z DVBT1 na DVBT2 bo ich elektorat to najciemniejsza technologicznie masa co sama sobie anteny itp nie skleci i rzeczywiście gościo ma rację że - "no qwa nie mieliście kiedy tylko akurat teraz kiedy dzień najkrótszy, zimnica, czasem śnieżyca a tu okres typowo telewizyjny i ..." jeszcze żeby wam to co dało a i tak wyboryście wdupili i tak
nawet nie wiedziałem że przy okazji QAM zagęszczają a im wyższy tym lepszej kierunkowości anteny wymaga bo zgodność fazowa musi być tym wyższa im większe QAM  a odbicia i interferencje ... no będą i mi upę znajomi zawracać bo na pewno się pojawią u niejednych problemy..
no szlag by to (ich) jasny...! ale tak już całkiem hałturników szmatodruciarzy trafił

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
30 minut temu, HF86 napisał:

gdyby im ktoś powiedział żeby odmówili np cząstkę różańca za upaine, czy np opamietanie pejsow, to pewnie byłby rechot i wyszydzanie, ale tu widać inne standardy 🤭

Zaprosić do wspólnego za Ukrainę 

Ale kto miał by to zrobić 

Konfederacji to przez gardło nie przejdzie 

Zamiast szach mat jast pat

Dziś sam Grzegorz świeczki mógł by podpalić 

TVP i szopki pod nimi by przykryły 

Opublikowano

dysydent - kupilem sobie antene dalmoru za ponad 200, rozdzielacz,wzmacniacz, dekodery nie najtansze i po pary tygodniach awaria..

okazalo sie ze wzmaczniacz i wlaczenie wzmacniaca w dekoderze to nie jest dobry pomysl-spalilo instalacje na strychu. kabel i wzmacniacz ..

prowizorycznie zrobilem instalacje na starym kablu i siatkowej antenie bez wzmacniacza. przywiazanej do belki i tak sobie chodzi ponad rok,

do nadajnika ponad 30 km i to gorzystego terenu i nawet ten z najslabszym sygnalem mux-chyba 8 chodza. te kanaly ze slaska o mocy 100 -skrzyczne-tez widac. nawet  z katowic lapie 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

dysydent - kupilem sobie antene dalmoru za ponad 200, rozdzielacz,wzmacniacz, dekodery nie najtansze i po pary tygodniach awaria..

okazalo sie ze wzmaczniacz i wlaczenie wzmacniaca w dekoderze to nie jest dobry pomysl-spalilo instalacje na strychu. kabel i wzmacniacz ..

prowizorycznie zrobilem instalacje na starym kablu i siatkowej antenie bez wzmacniacza. przywiazanej do belki i tak sobie chodzi ponad rok,

do nadajnika ponad 30 km i to gorzystego terenu i nawet ten z najslabszym sygnalem mux-chyba 8 chodza. te kanaly ze slaska o mocy 100 -skrzyczne-tez widac. nawet  z katowic lapie 

czyli Ciebie wyżej opisane ryzyko nie dotyczy bo już jedziesz na DVBT2
ja w okolicy znam co najmniej trzy jeszcze przypadki gdzie "wystarcza po staremu" a o ilu przypadkach nie wiem co wiedzą że jak by co to do mnie się zwrócić to .. no właśnie nie wiem. I co z tego że na pamięć wiem kierunku anteny tylko dwa do wyboru bo Piaski k Lublina lub Tarnawatka jak takim "zapóźnionym" najczęściej trzeba antenę zewn na DVBT2 bo w obie strony jednakowo daleko a wzmacniaczy antenowych - no fakt - i ja nie lubię i unikam ale to zmusza do stosowania lepszych anten pasywnych no ale taka jak mechanicznie solidna to już jak dobrze dopasuje/ustawi to co najwyżej kabel sparcieje z czasem w takiej nic się nie ma co palić i latami raz ustawiona służy
o ile oczywiście znowu na jakie 5G i stacjonarnej szczujni nie przerzucą i wtedy od nowa... najlepiej jak by do neta przenieśli wszystkie kanały to wtedy jedno tylko zostanie i czy światłowód czy radio znaczy WiMAX ale standardy już tylko netowe zostaną bo te MUXy to tak samo przejściowe jak kiedyś radiowęzły po kablach i jeszcze większość z nas teraz żyjących czeka jeszcze jedna rewolucja czytaj bajzel z migracją technologii transmisji strumieniowej stałych stacji TV ale już do infrastruktury neta
jedynie stacje radiowe w analogówce FM się bronią i DAB chyba się już nie przyjmie zanim też do neta

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ja mam tv takze ze swiatlowodu i pare razy w roku sie przelaczam na satelite-zostawilem sobie instalacje z orange i dekoder darmowy, awarie nieraz trwaja kilka godzin.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

Ukrainę Moldawie biorą do Unii już po rolnictwie

ee tam po rolnictwie, gospodarstwa towarowe wysokozmechanizowane się obronią i w Polsce a takich chłopo- czy emeryto-rolników żadna dekoniunktura nie wykończy bo to już dawno tylko hobbyści i ekonomicznie dawno niewydajni na sensowny udział dochodu z roli w kosztach utrzymania takich.
no spaprano reformę rolnictwa w Polsce ale nie tak do końca i baza na radzenie sobie z konkurencją choćby i ukraińską jakaś jest.
regres sporej części na pewno ale nie upadek całości a na pewno przyspieszenie tej spapranej reformy dla odróżnienia od reformy rolnej komuchów restrukturyzacją teraz nazywanej co w zasadzie jest tej komuszej reformy odwróceniem

a rolnikom polskim można zalecić powiedzonko - "masz łeb i xuj to kombinuj" tak aby kapitału rolnego nie tracić, nie pozbywać się a jednocześnie skorzystać z deficytu rąk do pracy w innych profesjach co rolnik może zaoferować i jeszcze jakieś tam tereny czy to inwestycyjne pozarolnie czy współrolnie jak choćby ta bioenergetyka
no sposobów reagowania jest bez liku i ten kto ma głowę na karku i zdrowe ręce da sobie radę

1 godzinę temu, jacus napisał:

ja mam tv takze ze swiatlowodu i pare razy w roku sie przelaczam na satelite-zostawilem sobie instalacje z orange i dekoder darmowy, awarie nieraz trwaja kilka godzin.

no DVBC (satelita) to coś jeszcze innego a te orange i różne dekodery kablowe no ja z za mało zagęszczonej potencjalnymi odbiorcami na kilometr dziury aby był tu sens mediów kablowych i zero praktycznego doświadczenia akurat w kruczkach technicznych tego rodzaju - nazwę - propagacji mediów naziemnych i nawet nie wiem jakie problemy techniczne a tym bardziej dlaczego i tu se co najwyżej mogę w necie poczytać co i jak tak jak każdy inny

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
38 minut temu, jacus napisał:

No..... było podwójne zasilanie.

.Obecnie na moim terenie wystarcza antena kierunkowa bez zbędnych zasilaczy ,a w przeszłości antena musiała być dobra i koniecznie zasilana.

Opublikowano (edytowane)

obecnie lepsze wzmacniacze sygnału są już w głowicach odbiorczych i dodatkowe są zbędne oczywiście jeśli dany odbiornik nie jest jakimś badziewiem o słabej czułości
lepsze półprzewodniki; ogólnie - elektronika no i trochę sposób kodowania ale czy teraz czy kiedykolwiek porządny odbiornik czy właściwiej jego głowica eliminuje potrzebę jakichkolwiek dodatkowych wzmacniaczy antenowych bo jak antena licha czy źle ustawiona to ile by nie wzmacniał nic nie da jak nie ma czego wzmacniać
jedynie uzasadnione wzmacniacze antenowe gdy jedna antena a wiele odbiorników i/lub lipny kabel antenowy o dużym tłumieniu a do tego jeszcze długi czy impedancyjnie niedopasowany

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

taa biora. tak jak turcje 50 lat kandyduje.

toya-fiberlink-nawet na kolonie po 20 domow kilkaset metrow nie chce ciagnac, po istniejacych, slupach swiatlowodu. w lecie z orange podpisali i teraz orange ma swiatlodow i tv tansze niz oni..

Opublikowano
8 godzin temu, DTaras napisał:

Cały czas twierdzę, że żydzi przeginają. Pchali w Hamas miliony i zaczęło to iść przez ONZ to Palestyńczycy zaczęli zadawać pytania. Bo wcześniej starczało ledwie na wodę i paliwo do elektrowni a ostatnio na coś więcej. Realia tamtego terytorium są zgoła inne niż w Ukrainie. Skoro bazujesz na danych od Hamasu to zamiast owych 7,5 tys. powinieneś przyjąć liczbę osób którą ukraińcy raportują, że im brakuje. Są na terytoriach pod ruską okupacją hektary dołów, których nikt nie uwzględnia. Motyw wspólny Hamasu i Rosjan to wypowiedziana potrzeba ofiar z własnego narodu - tej formy ludobójstwa wydaje się nie uwzględniasz.

Ukraincy kłamali,  kłamią i kłamać będą. To dane ONZ.

8 godzin temu, galan99 napisał:

Czekam na radosną nowinę jak wywalą Grzegorza Brauna z Sejmu będzie głosowanie zapewne po niedzieli .

Czekaj dobie czekaj a potem czekaj dalej aż się doczekasz czekania 🤣

7 godzin temu, galan99 napisał:

Dziś w Sejmie uroczystość zapalenia światła .

Może być zdjęciem przedstawiającym świecznik

POPISożydownia dba o braci.

7 godzin temu, galan99 napisał:

Tak poważnie to go wywalą z Sejmu nie będzie miał wstępu .

Nie przegapić głosowania za kilka dni .

Tak poważnie to na jakiej zasadzie i na podstawie jakiego prawa? Masz o tym jakiekolwiek pojęcie czy  bradzisz tak jak o wszystkim? Ktoś tak napisał i lyknales jak małpa kit, ale czy się choć chwilę zastanowiłeś? 

Braunowi nic nie zrobią bo zrobiliby z niego męczennika a on mógłby zmobilizować duży elektorat który ma dość pejsatych. Nikomu z POPISPSLD na tym nie zależy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v