Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Nie bardzo dojedzenia karaluchów ?.

TO TA NOWOCZESNOŚĆ MA BYĆ TAKA DOBRA .

Smacznego! „Mleko” od karaluchów najnowszym krzykiem eko-mody w Hiszpanii

Już wkrótce na liście tzw. superfoods, czyli żywności o wyjątkowych wartościach odżywczych, znajdzie się mleko pochodzące od karaluchów – przewiduje hiszpański dziennik „La Razon”.

Naukowcy z Międzynarodowej Unii Krystalografii (IUCr), z którą związana jest hiszpańska wyższa rada ds. badań naukowych (SCIC), twierdzą, że karalusze mleko jest czterokrotnie bardziej odżywcze od mleka krowiego, bogate w proteiny i witaminy z grupy B. To dlatego za kilka lat może stać się kluczowe dla wyżywienia rosnącej populacji świata.

Do produkcji nowej superżywności nadają się owady z grupy Diploptera punctata, gdyż rodzą żywe młode, które w fazie embrionalnej odżywiają się mlekiem matki. W ich ciałach płyn przekształca się w kryształki białkowe.

https://pch24.pl/smacznego-mleko-od-karaluchow-nowym-krzykiem-eko-mody-w-hiszpanii/

Kiedyś z też szalonych pomysłów nie brakowało 

Opublikowano

k**wa, symbol brudu smrodu i dziadostwa - karaluch.

Gratulacje dla pojebusów.

Opublikowano
56 minut temu, galan99 napisał:

To były dobry czas dla wszystkich , zero durnych zasad jak teraz .

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Czy są tutaj ludzie, którzy pamiętają mleko, kefir i śmietanę w szklanych butelkach z kolorowymi wieczkami?”

To było piękne w tamtych czasach, że wszystko było naturalne. Mleko było mlekiem, a śmietana śmietaną. 
idąc na szkolne warsztaty, zachodziliśmy do środkowego pawilony, braliśmy po dwie śmietany, po drodze była piekarnia w której kupowaliśmy po cztery chrupiące bułeczki, w kiosku po paczce fajek i można było się uczyć zawodu. 
Dzisiaj mleko w lodówce stoi miesiąc, zaśmierdnie się, a nie skiśnie. Pyerdolone normy wprowadzili, niby w trosce o zdrowie konsumenta, a utrwalaczy w jedzeniu tyle, że nimi by się najadł. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Czy są tutaj ludzie, którzy pamiętają mleko, kefir i śmietanę w szklanych butelkach z kolorowymi wieczkami?”

Pamiętam, to też było oszukane, ja kanami śmietanę kremówkę woziłem z mleczarni, a masła prawdziwego to zimą nie szło rozsmarować.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, galan99 napisał:

3 godziny temu, bezbarwny napisał:

To było piękne w tamtych czasach, że wszystko było naturalne. Mleko było mlekiem, a śmietana śmietaną. 
idąc na szkolne warsztaty, zachodziliśmy do środkowego pawilony, braliśmy po dwie śmietany, po drodze była piekarnia w której kupowaliśmy po cztery chrupiące bułeczki, w kiosku po paczce fajek i można było się uczyć zawodu. 
Dzisiaj mleko w lodówce stoi miesiąc, zaśmierdnie się, a nie skiśnie. Pyerdolone normy wprowadzili, niby w trosce o zdrowie konsumenta, a utrwalaczy w jedzeniu tyle, że nimi by się najadł. 

ciśnie mi się jedno: Was k**wa pojebało. Wiem, że:  "kiedyś drzewa były wyższe, a trawa bardziej zielona", ale to jest stwierdzenie starych zgredów.

@galan99 jak twierdzisz, że za komuny nie było durnych zakazów i nakazów w tamtych czasach to albo w nich nie żyłeś, albo z ciebie zatwardziały komuch, to właśnie w tych czasach zwłaszcza na początku trzeba było mieć pozwolenie na zakup siekiery i ją zarejestrować by mieć zgodę na "użytkowanie", bo to narzędzie wywrotowe. Czy oddawanie tzw "bekonów" by kupić węgiel

@bezbarwny co było naturalne? Wyrób czekoladopodobny udający normalna czekoladę? czy ceres udający margarynę? czy dzień bezmięsny bo z niewydolnej gospodarki i tak żarcie szło na wschód?  I przypominam, że wtedy się ludzie zachwycali świąteczną tuszonką z Krakusa , która teraz nie ruszysz bo dziadostwo.

Czyny społeczne, czyny partyjne, papier toaletowy by podetrzeć d*pę jako towar prawie luksusowy, dyrektywa by wymiona czy odpady mielić w kiełbasę to jest ta naturalność?  PiS nawet połowy PRL-owych absurdów nie wprowadza, a wy się krzywicie opiewając  jednocześnie czasy słusznie minione. Nie powiem, żeście debilami, ale ewidentnie ten jod to wam na łeb siodł. Niestety

Z takim podejściem nie dziwię się, że ten kraj będzie zawsze pełen dziadostwa wszelkiej maści.

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Co jest dobrego w obecnych czasach jak teraz ?.

Same nakazy zakazy i podatki z du...y  jak Unia nakłada na opał .

Szpryce i tak dalej to jest dobre .

Normalnie kupujesz węgiel śląski po 1100zł/t bez podatku

Opublikowano

Węgiel śląski to tylko przez internet można kupić ,ponieważ na składach  Kazachstan lub Kolumbia , nasz krajowy niedostępny dla polskich składów .

Co do lepszości czasów komunistycznych ,nad obecnymi . Teraz jest lepiej ,bo ludziom się dużo lepiej żyje ,jak wcześniej . Kiedyś wszystko miało smak ,bo mało co było ,dziś ludzie mają pełne d...y. 

aaa i już się tak mlekiem z czasów komunistycznych nie zachwycajcie ,Tata mój kilkanaście lat mleko do mleczarni woził  i nie chcecie wiedzieć co w nim potrafiło być ...syf ,kiła i mogiła ....,to samo w przetwórniach ,gdzie na wieś masło przywozili za darmo ,bo im się robaki w nim zalęgły . Gdy weszliśmy do Unii i standardy na  jakość mleka zaczęły obowiązywać ,producenci mleka rezygnowali z produkcji ,jeden po drugim ,ponieważ się  przestawało opłacać ....tylko jak miało  się opłacać mleko w klasie pozaklasowej ? 

Opublikowano

Mi najbardziej się podobały kolejki , puste półki i łapówki. A Tobie Galan co?

Opublikowano

No właśnie jestem ciekaw co. Tym bardziej że tylko z opowieści zna tamte czasy.

Opublikowano

Kolejki wciskanie się do Autobusu to mi się podobało .

Co do pustych pułków to były ale w Zamościu w  koszary, było  można  wszytko kupić .

Do 2030 r. Polska osiągnie 80 proc. dochodów bogatych krajów UE. W ostatnich 33 lata potroiliśmy PKB na głowę; jesteśmy pod tym względem liderem Europy - mówił Business Insider ekonomista, prof.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Są bardziej ...zwykle sposoby do takich czułości....

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Co do pustych pułków to były ale w Zamościu w  koszary, było  można  wszytko kupić .

Do 2030 r. Polska osiągnie 80 proc. dochodów bogatych krajów UE. W ostatnich 33 lata potroiliśmy PKB na głowę; jesteśmy pod tym względem liderem Europy - mówił Business Insider ekonomista, prof.

Jedz do Warszawy , chwilę przed 8.00 to się nadal będziesz mógł powciskac do autobusu, metra czy tramwaju xD

Opublikowano
29 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo komunę miło wspominają dziady, które nie radzą sobie w obecnym systemie. Taki @galan99 musi Niemca dorabiać, bo się z swojego gospodarstwa nie potrafi utrzymać ...

Żona pochodzi  z gospodarstwa które powstało od zera w 1978 r[pracował tylko teść w lesie],teście z trójką małych dzieci kupili gosp 22ha, zero maszyn, budynki poczatek XXw, do końca lat 80-tych wszystkie maszyny nowe, poza bizonem ,którego nie mieli + budynki poza domem[powstał w lat 90-tych], spróbuj w obecnych czasach zrobić taki numer ciekawe ile lat potrwa zanim komornik zlicytuje[według mądrości to jesteś Panem ,chetnie bym zobaczył jak sobie obecnie poradziłbyś w dzisiejszych czasach przy starcie od zera]

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

W obecnych czasach nie zaczynałbym gospodarowania od zera, bo to ekonomicznie bez sensu, zresztą, co to za sens mówić o czasach gdy pieniądze wydane na ciągnik za 3 lata warte były mendel jajek ... A żeby ten ciągnik kupić, to ważniejsze były kontakty w gminie niż pieniądze w portfelu ... Hektar ziemi to za 8 świniaków można było kupić, tylko co z tego, jak nie można było kupić ciągnika, żeby ten hektar obrobić. Każdy miał 8-10ha i to było wszystko czego potrzebował, bo więcej nie obrobił sprzętem wtedy dostępnym.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v