Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 27.11.2023 o 21:38, Inversor napisał:

Pozwolę sobie jeszcze dorzucić swoją opinię do tematu dodatku biokomponentu do oleju napędowego. Jest ona oparta badaniami różnej maści jak i również swoimi, pisałem na ten temat pracę magisterską. 

W skrócie: zastosowanie biokomponentów w oleju napędowym powoduje odrobinę większe zużycie paliwa (pierwsze lepsze badanie mówi o 2,5% różnicy) oraz generuje nieznacznie słabsze osiągi (moc i moment obrotowy). Podejrzewam, że 90% osób nie zauważyłoby różnicy. Główną "zaletą" jest ochrona środowiska ponieważ dodatki powodują mniejszą emisję  niespalonych węglowodorów, dwutlenku węgla, tlenku węgla, siarczanów i węglowodorów aromatycznych. Paliwo z dodatkiem "bio" lepiej smaruje układ paliwowy ale z kolei jest bardziej podatne na niskie temperatury powietrza. 

Przypomnę to .

Długo te badania Prowadziłeś ?

Dawno temu jeden do szkoły dojeżdżał audi 100 , a że olej rzepakowy tańszy od on to lał go cały czas .Wiadomo zapach placków był , ale na zimnym ledwo łapał ,od siebie 1 km miał z górki to w tym czasie pyrkał, chodził, gasł a potem.normalnie już . W największe mrozy nie jeździł.

Drugi przypadek 385 testowali na rzepakowym oleju , przytarł się silnik , zamiast oleju była galaretka , po rozebraniu miski silnik cały zalepiony . 

Może trzeba częściej olej wymieniać ,czy zajechane silniki były . Albo podgrzewać ten biodizel jak gdzieś kiedyś testowali

Opublikowano

Tak różnice B0 i B7 a ktoś sprawdzał zużycie zimowego względem letniego 🤔🤔🤔?

Kiedyś przedstawiciel z pewnej firmy mi powiedział jak potrzebne na ciepłe miesiące to nie brać zimowego.

W sumie przyjechał sprzedać ale taką informację uzyskałem 🤔🤔.

Opublikowano
45 minut temu, Sadek napisał:

Tak różnice B0 i B7 a ktoś sprawdzał zużycie zimowego względem letniego 🤔🤔🤔?

Kiedyś przedstawiciel z pewnej firmy mi powiedział jak potrzebne na ciepłe miesiące to nie brać zimowego.

W sumie przyjechał sprzedać ale taką informację uzyskałem 🤔🤔.

Nie ma różnicy na zimowe w latem 

Opublikowano
9 minut temu, jan88 napisał:

czyli jak dziś jest w hurcie po 6,10 to będzie po 6,90...

O 50zł na 1000l.

Co nie zmienia faktu że ten sprzedawczyk zacznie  pokazywać swoim wyborcom środkowy palec.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jan88 napisał:

Cena wzrośnie o 5gr ... Opłata paliwowa wzrasta z 373zł/1000l na 422zł/1000l.

4 minuty temu, Agrest napisał:

Co nie zmienia faktu że ten sprzedawczyk zacznie  pokazywać swoim wyborcom środkowy palec.

Jak PiS wprowadzał tzw. opłatę od paliw to byliście szczęśliwi xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Agrest napisał:

9 minut temu, jan88 napisał:

O 50zł na 1000l.

Jego wyborcy to lemingi, które nie mają prawa jazdy bujają się MPK, bo nie mogli zdać egzaminu na prawo jazdy

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jak PiS wprowadzał tzw. opłatę paliwową to byliście szczęśliwi xD 

Nic się nie zmieniło.

Nie wolno krytykować nowych tylko ich wybielać- no bo przecież poprzednicy tak robili🤦‍♂️🤷‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Nie wolno krytykować nowych tylko ich wybielać- no bo przecież poprzednicy tak robili🤦‍♂️🤷‍♂️

Ja nie wybielam, ja pokazuję że to jedna i ta sama mafia, chcecie 500+, suszowego, nawozowego itd to gdzieś trzeba znaleźć na to pieniądze ...

• Thanks 2
Opublikowano

Daj posłowi podwyżkę, daj budżetówce, daj na kampanię partiom i kasa znika

Opublikowano
1 godzinę temu, tracker napisał:

Od 1.01.2024 r. dostaniemy 13,2+  od demokratycznego Donalda:D

https://wpolityce.pl/gospodarka/676210-kolejny-prezent-ekipy-tuska-dla-polakowceny-paliw-w-gore

nie kłam 🤭 przecież rudy powiedział ze przy tej cenie baryłki za jego rządów bd później 5 zł 🤣

20 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja nie wybielam, ja pokazuję że to jedna i ta sama mafia, chcecie 500+, suszowego, nawozowego itd to gdzieś trzeba znaleźć na to pieniądze ...

uuuuuuuuuu a za pisu kradli  coś dziwna ta twoja retoryka 

28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

tylko za pisu mieliśmy najtaniej w eu albo byliśmy 2 po Węgrzech a w 2012 mieliśmy najdrożej w eu w germańcach było taniej o 0 12%  

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

O 50zł na 1000l.

Mogło by być po 7 skowyt by cieszył. Jesteście żałośni. Jak Obaktek podnosił i obniżał z d*py bo chciał to wam się  podobało i na uszach stawaliście by go i pis usprawiedliwić. A teraz d*py bolą. Chcę po 7 zł.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Ale tu miała być nowa jakość. PiS to według nich dno i teraz miała być demokracja , praworządnośc, uczciwość, obywatel na pierwszym miejscu. O czymś zapomniałem? 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Mogło by być po 7 skowyt by cieszył. Jesteście żałośni. Jak Obaktek podnosił i obniżał z d*py bo chciał to wam się  podobało i na uszach stawaliście by go i pis usprawiedliwić. A teraz d*py bolą. Chcę po 7 zł.

Jak wyżej. Pisałeś że obajtek to oszust i manipulant. A co teraz jest? Obiecywali przed wyborami jedno a teraz robią zupełnie odwrotnie i nie czujesz że dymają cię jak chcą ? Czy tak dobrze smarują że nie czujesz? 

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

żałosny jest każdy wyborca rudego i bajka Piso drożyzna z twoimi memami 

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Nie wierzę w te pisowskie gazety ale po 7 było by miło by patrzyć na wasz skowyt jak was Tusk oszukał choć na niego nie głosowaliście.

jescze bedzie tak ze 7/litr to bedzie promocja, tylko nie wszystko naraz bo by ebnęli wyborcy ...a może bedzi za pól darmo jak miasta pozamykają i bedzie pedauowanie modne

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, hubertuss napisał:

Masz rację jesteś żałosny

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nic się nie zmieniło.

Opublikowano
14 minut temu, krzychu121 napisał:

Jak wyżej. Pisałeś że obajtek to oszust i manipulant. A co teraz jest? Obiecywali przed wyborami jedno a teraz robią zupełnie odwrotnie i nie czujesz że dymają cię jak chcą ? Czy tak dobrze smarują że nie czujesz? 

Platformaobywatelska - Najlepsze memy, zdjęcia, gify i obrazki - KWEJK.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v