Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Obejrzyj sobie przedostatni film na YT Łukasz Kłosowski o maszynce do sprawdzania wtryskiwaczy. 

Zostało na kilka msc w nim zalane b7, ostatnio chciał sprawdzić, maszynka nie działa. Rozebrali i w środku żółty osad z ropy zablokował tłoczki. 

Więc w układzie też pewnie coś się osadza. W zbiornikach ludzie pokazują jaki syf nieraz jest...

7 minut temu, hubertuss napisał:

B0 to nie liczba cetanowa nie ma wpływu na osiągi. Ludzie naprawdę nie rozumiecie co to b0 i b7? Jaki sens za to przepłacać skoro to temat o cenach paliwa więc pytam.

Opublikowano
robert1226 napisał:

Przecież teraz to sam denaturat prawie zamarznie a co dopiero z ropą  .

Jedyne co działa to ok 5% benzyny dolac.

Mówią nawet o 10 % ale tego to mogą nie wszystkie pompy wytrzymać. 

niektórzy nawet do 15% zalecają do starszych silników...

Opublikowano
11 minut temu, robert1226 napisał:

Na b0 ciągnik jest elastyczniejszy bardziej zrywny i mniej spali.

@hubertuss widać ynteligencie że nie jeździłeś na B0 i B7.🤦‍♂️

Opublikowano

no to nie kupować i nie robić zapasów tylko zawsze na stację sobie jeżdzić i masz pewność że dobre.

Jak się nie obrócisz d*pa zawsze w tyle :)

Ciągle źle

cena za niska- źle

Za wysoka - źle

B7 z komponentami bio które produkuje rolnik - żle

B0 bez komponentów - źle bo cena rzepaku przez to niska

brak zbiornika na paliwo - źle boś dziad a nie rolnik

jest zbiornik na paliwo - źle bo osad się wytrąca i na dnie zostaje........

dramat P):):)

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@pedro2 Syf zawsze będzie rozbierz sobie instalacją wodociągową np hydrofor i też syf znajdziesz. Widziałem ten filmik i ciekawi mnie jak np u wielu ludzi co mają te stare komunistyczne maszyny do sprawdzania wtrysków powynoszone jeszcze z pomów czy skr ów i nic się nie zapycha. I latami tego nikt w środku nie czyścił. Łukasz sam kwestionował sprawność tego badziewia. I to nie z powodu brudu. Jak ktoś tu pisał wielu ludzi tak naprawdę nawet nie wie co im przywożą a potem problem, ze jakiś osad. Zresztą są filtry jak osad zostanie na dnie zbiornika to już do silnika nie trafi czym się przejmować.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

obaxz co mówi o maszynce i dało mu to do myślenia, że chyba trzeba będzie przejść na B0 bo w ciągnikach to samo się dzieje. 

Chłop przepala masakryczne ilości paliwa.

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Zresztą są filtry jak osad zostanie na dnie zbiornika to już do silnika nie trafi czym się przejmować.

Osad się zbiera, aż się kiedyś nazbiera tyle, że pójdzie. A filtry tego najmniejszego nie wyłapią. Pokaż mi filtr, który odcedzi te bio dodatki... A to o nie chodzi bo widać, że coś się tam wytrąca 

Opublikowano

@panczo1922najlepiej mieć zdrowy rozsądek. Jk ktoś chce tanio to po co się oszukiwać i dopłacać do b0. Jest dyskusja cena spada cena rośnie a tu nagle cyk lekką ręką dorzucamy kilkadziesiąt groszy do litra bo wierzenia ludowe weszły w grę o jakichś osadach. Potem płacz, że rzepak tani. Ale to z rzepaku jest te 7 % przeważnie. Ale rolnik tego nie chce bo niby chce taniego paliwa ale kilkadziesiąt groszy dorzuci byle by jednak nie z tego rzepaku. Absurd jakiś.

@pedro2 daj już spokój nie ma sensu o tych waszych durnotach dyskutować. Ile setek jak nie milionów km robią auta ciężarowe osobowe czy busy robią po 600 tys i więcej. W myśl waszych durnot w baku powinno być kilkanaście cm mułu a cała instalacja paliwowa zapchana. Piszecie głupoty ja kończę bo to temat o cenach a nie o technice samochodowej na której się nie znacie.

A na stacjach co jakiś czas nie czyszczą tylko zbiorników po b7 ale i po b0 jak mają i po benzynie też. Ale wy wiecie lepiej bo jakiś koleś na filmie pokazał jakieś będziecie z Chin do którego działania sam ma obiekcje. Ale ludzie jak pisałem mają latami takie stare kilkudziesięcioletnie maszyny do wtryskiwaczy i nikt nic nie czyści i działa.

Dopłacajcie sobie do tego b0 dyskutujcie o ile spadną ceny a potem to co spadnie i jeszcze więcej dorzućcie do b0 w końcu rolnik w PL bogaty.

13 minut temu, witejus napisał:

A sprawdzałeś na hamowni czy jest różnica i jaka? @PRIMO

Efekt placebo. Zapłacił drożej to jak szedł z kasy do auta lub siuntki to już wiedział, że tera to bedzie. Wiele testów na hamowniach pokazuje, że nawet paliwa z wyższą liczbą cetanową typu verwa na wielu autach nie podnoszą mocy ale un wi.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, hubertuss napisał:

B0 to nie liczba cetanowa nie ma wpływu na osiągi. Ludzie naprawdę nie rozumiecie co to b0 i b7? Jaki sens za to przepłacać skoro to temat o cenach paliwa więc pytam.

Pytasz to ci odpowiadama ty rzysz jak kobyla Piłsudskiego. 

Może wyszli toprzez przypadek woziłem obornik przyczepa z pod wyciago i miałem on b7 ciągnik z pełną przyczepą miał co robić na każdym biegu trzeba było go wyciągać na obrotach na max i zanim włączyłem 4bieg to z 300m przejechałem,  następnego dnia dojechało paliwo b0 ten sam ciągnik ta sama przyczepa i ciągnik jakby kopa dostał na obrotach do 1600 wystarczyło i zmiana na wyższy i dystans do włączenia 4teg biegu o połowę krótszy. 

Także misiu jak nie testowałeś to uszy po sobie i nie mędrkuj. 

• Haha 2
Opublikowano
23 minuty temu, witejus napisał:

A sprawdzałeś na hamowni czy jest różnica i jaka? @PRIMO

4 skiby zweryfikowały moc. 😛

Opublikowano
17 minut temu, hubertuss napisał:

@panczo1922najlepiej mieć zdrowy rozsądek. Jk ktoś chce tanio to po co się oszukiwać i dopłacać do b0. Jest dyskusja cena spada cena rośnie a tu nagle cyk lekką ręką dorzucamy kilkadziesiąt groszy do litra bo wierzenia ludowe weszły w grę o jakichś osadach. Potem płacz, że rzepak tani. Ale to z rzepaku jest te 7 % przeważnie. Ale rolnik tego nie chce bo niby chce taniego paliwa ale kilkadziesiąt groszy dorzuci byle by jednak nie z tego rzepaku. Absurd jakiś.

@pedro2 daj już spokój nie ma sensu o tych waszych durnotach dyskutować. Ile setek jak nie milionów km robią auta ciężarowe osobowe czy busy robią po 600 tys i więcej. W myśl waszych durnot w baku powinno być kilkanaście cm mułu a cała instalacja paliwowa zapchana. Piszecie głupoty ja kończę bo to temat o cenach a nie o technice samochodowej na której się nie znacie.

A na stacjach co jakiś czas nie czyszczą tylko zbiorników po b7 ale i po b0 jak mają i po benzynie też. Ale wy wiecie lepiej bo jakiś koleś na filmie pokazał jakieś będziecie z Chin do którego działania sam ma obiekcje. Ale ludzie jak pisałem mają latami takie stare kilkudziesięcioletnie maszyny do wtryskiwaczy i nikt nic nie czyści i działa.

Dopłacajcie sobie do tego b0 dyskutujcie o ile spadną ceny a potem to co spadnie i jeszcze więcej dorzućcie do b0 w końcu rolnik w PL bogaty.

Efekt placebo. Zapłacił drożej to jak szedł z kasy do auta lub siuntki to już wiedział, że tera to bedzie. Wiele testów na hamowniach pokazuje, że nawet paliwa z wyższą liczbą cetanową typu verwa na wielu autach nie podnoszą mocy ale un wi.

Stać mnie dołożyć i wolę B0. Jak na razie wszystko chodzi. 

Opublikowano
6 minut temu, robert1226 napisał:

Pytasz to ci odpowiadama ty rzysz jak kobyla Piłsudskiego. 

Może wyszli toprzez przypadek woziłem obornik przyczepa z pod wyciago i miałem on b7 ciągnik z pełną przyczepą miał co robić na każdym biegu trzeba było go wyciągać na obrotach na max i zanim włączyłem 4bieg to z 300m przejechałem,  następnego dnia dojechało paliwo b0 ten sam ciągnik ta sama przyczepa i ciągnik jakby kopa dostał na obrotach do 1600 wystarczyło i zmiana na wyższy i dystans do włączenia 4teg biegu o połowę krótszy. 

Także misiu jak nie testowałeś to uszy po sobie i nie mędrkuj. 

Kurka większych głupot nie czytałem 😁

• Like 1
  • Thanks 2
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@robert1226 pytanie jest podstawowe w ty twoim eksperymencie naukowym z ta przyczepą. Skąd wiesz co tak naprawdę miałeś wcześniej w zbiorniku i co ci wcześniej przywieźli? Nie chce mi się już rozwijać tematu bo tu wyżej już twoje głupoty podsumowali.

W Polsce paliwo paliwu nie równe. W Siemiatyczach w Orlenie tankujesz b7 ale zalejesz w Circle też b7 i już lepiej jedzie i co teraz? Wasz świat legł w gruzach? I nie jeden potwierdził. Oba b7.

• Like 1
Opublikowano

Dobre 15 lat temu miałem wtedy golfa 2 1,6 D zwykły nie turbo coś koło 50 KM. Na stacji zabrakło zwykłego ON i zalałem go ON Verva. Jeździł lepiej jak na zwykłym ON ale silnik łapał sporo wyższa temperaturę niż zwykle. To był jedyny raz kiedy widziałem różnice między zwykłym ON a Verva. Może różnica była też dla tego że zbiornik był prawie pusty bo do"cepeenu" dojechałem już na oparach, i paliwo się nie wymieszało i była sama "czysta" Verva???🤔

Opublikowano (edytowane)

Verva i podobne tak tu się zgodzę można zobaczyć w wielu autach różnicę w osiągach. Bo ona ma między innymi wyższą liczbę cetanową. I to jest prawda. Ale różnica w osiągach b0 vs b7 to już bajki.

Opublikowano
34 minuty temu, witejus napisał:

Odróżniasz 4 skiby od hamowni?

4 skiby są bardziej wiarygodne niż ta twoja hamownia. 🤨

Na B7 wyższe zużycie paliwa i spadek mocy niż na B0 ale co Ty możesz wiedzieć o tym jak Ty tylko hejtować potrafisz. 

5 minut temu, hubertuss napisał:

Ale różnica w osiągach b0 vs b7 to już bajki.

Według ciebie bajki a według użytkowników potwierdzony fakt. 

Opublikowano

Dzieciak byłem ale pamiętam że wtedy jeszcze 85 albo 86 była I na niej nie chciał maluch zgasnąć.  Albo to na 98 było.

9 minut temu, brodziak81 napisał:

W maluchu jak zalało sie 98 czy tam czerwonej  to szedł jak opętany.😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v