Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Baks00 napisał:

👍Na kołach byś pojechał za tyle kasy

Jakby mi tyle kasy za tego rympla dał to uwierz że by pojechał na noweczce naczepie 🤣 i Scania by była odstrzelona jak na dożynki🥳🥳 

• Haha 6
Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

Jakby mi tyle kasy za tego rympla dał to uwierz że by pojechał na noweczce naczepie 🤣 i Scania by była odstrzelona jak na dożynki🥳🥳 

A byś uszamia klaskał aż 😁🤭🤭🤭🤭🤭

• Haha 1
Opublikowano
49 minut temu, konteno napisał:

żebym wiedział wcześniej to bym sobie darował

Człowieku nie mieej wyrzutów 

Historia z mojej kawalerki 

Spotkałem przypadkiem kiedyś pannę z którą bujałem się kilka imprez (nie wyszło choć bardzo mi się podobała) zaproponowałem że w sobotę po nią przyjadę i wyskoczymy gdzieś razem, pojechałem wyjeżdżamy z bramy zajeżdża jej facet i sytuacja napięta mówię do panny niech zdecyduje bo że mną się fajnie zabawi ale jeśli jej na nim choć trochę zależy to niech idzie wysiadła i poszła dzisiaj są małżeństwem z 25.letnim stażem, nawet ostatnio przekazała mi pozdrowienia bo spotkała gdzieś moich rodziców 

Także kolego bierz z życia garściami i niczego nie żałuj 

• Confused 1
Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał:

Tam nie ma co mierzyć, oś dźwigni nie ma mieć luzu, wkładasz wiertło bodajże 10 zgodnie z zapisem w instrukcji i na skali ma być bodajże10, potem według tego ustawiasz

co do tego wiertła, mogę się mylić, rozmiar jest podany w instrukcji

chodzi tylko o to, że jak tak ustawisz skale, to obie strony sieją jednakowo, a ustawienie i tak trzeba dobierać w/g nawozu, mi na przykład 20 dawało 200kg/ha saletry puławskiej

Nie chodzi mi o to, mam inny rozsiewacz ale tam tabela z nawozami zawiera 5 podstawowych nawozów... Znalazłem instrukcje od unii i na tych pozycjach wychodzi że przy 15m i 8 km na godzinę wyjdzie ok 300 i ok 500kg wapna i chce porównać wymiary otworów 

9 godzin temu, 6465 napisał:

No taki mam. Ale to by trzeba do traktora podpiąć żeby otworzyć bo inaczej się nie zmierzy. Chyba. 

Ok, to nie będę głowy zawracał 

Opublikowano
10 minut temu, superfarmer02 napisał:

Nie chodzi mi o to, mam inny rozsiewacz ale tam tabela z nawozami zawiera 5 podstawowych nawozów... Znalazłem instrukcje od unii i na tych pozycjach wychodzi że przy 15m i 8 km na godzinę wyjdzie ok 300 i ok 500kg wapna i chce porównać wymiary otworów 

Ok, to nie będę głowy zawracał 

Zdajedź jak będzie cieplej w jaka sobotę to pomierzymy.

• Like 1
Opublikowano

Kopytka koniom by ,,obstalował'' .       Jedziemy wczoraj na 7 do kościola i rozmawiamy o wilkach ,ot tak ,a ta kur.. przez drogę przebiegla ,i pocięla na most ,by sobie w rzece łapek nie zamoczyć .  W Malych Raczkach ,jak ktoś z okolic . Wybiegl z tej farmy od prądu i na most . I puśc dzieciaka rowerem przez las ,jak te bladzie przez wioski w biały dzień hasają .

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Agrest do czego to służyło ?

FB_IMG_1675658929610.jpg

To służy do podcinania leżacych gałęzi 

Dzień Dobry Wszystkim 

-9 i najważniejsze że nie wieje

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano
30 minut temu, 6465 napisał:

Zdajedź jak będzie cieplej w jaka sobotę to pomierzymy.

Teraz to zdycham w domu a ta wiedza mi potrzebna na przyszły tydzień. 

23 minuty temu, kizak napisał:

Kopytka koniom by ,,obstalował'' .       Jedziemy wczoraj na 7 do kościola i rozmawiamy o wilkach ,ot tak ,a ta kur.. przez drogę przebiegla ,i pocięla na most ,by sobie w rzece łapek nie zamoczyć .  W Malych Raczkach ,jak ktoś z okolic . Wybiegl z tej farmy od prądu i na most . I puśc dzieciaka rowerem przez las ,jak te bladzie przez wioski w biały dzień hasają .

O, sialeś może swoim rozsiewaczem wapno magnezowe na 15m? Na jakiej dziurce? 

Opublikowano

wapno to się sieje na full otwarciu jak tylko można ,zarówno z przodu ,tak jak i z tyłu. gdyż inaczej to się zawiesza . Tam za szybko kręcą łopatki i mieli . Zapier ...aj ile wlezie i siejesz aby choć a chcialo jego wnętrze opuścić ,a wysianie jednego bb bez przystanku uważasz za zwycięstwo i radość twoja ogromna .  Wysialeś bb ,wywal tą mąkę ze środka na pole ,i raduj się dalej z następnego bb . Jak zapomnisz wywalić ,uwierz że Ci przypomni ,i oby te jaśniste nie powyrastały w tym miejscu ,bo nie będzie gdzie nogi postawić ,a czy oprysk bierze ,nie wiem .😐

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał:

LLU - 7

No jest mróz 

IMG_20230206_071718.jpg

Zaraz jadę po żartować z młodą ale nie świeżą wdówką

Spocisz się ,powieje , iiiiii ,znowu by odgrzala ,niekończąca się chistoria ,ach młody ,zaniechaj .😐

Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał:

LLU - 7

No jest mróz 

IMG_20230206_071718.jpg

Zaraz jadę po żartować z młodą ale nie świeżą wdówką

U wdowy to trzeba za dwóch robić 🤣.

-9 ale dobrze że wiatru nie ma.

Szykować się i do CZD na badania z siostrzenicą

Opublikowano
34 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Teraz to zdycham w domu a ta wiedza mi potrzebna na przyszły tydzień. 

O, sialeś może swoim rozsiewaczem wapno magnezowe na 15m? Na jakiej dziurce? 

siałem nie raz - jedyna wapno jakie się w miarę sieje, to granulowane (musi być suche), inne to do d*py, musi być druga osoba na rozsiewaczu albo stajesz co kilkadziesiąt metrów i dłubiesz

otwierasz zasuwy na maksa i modlisz się, żeby leciało

jak granulat jest bardzo suchy, to wtedy się sieje ok i nawet można regulować zasuwami dawkę

siałem unią i sulkym, gdzie sa mieszadła poziome, w tych rzemieślniczych, co mieszadło chodzi razem z tarczą wysiewającą, to mieli i ubija, ale nie leci.a

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v