Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Krowiarka napisał:

Polecam artykuł pani Joanny Solskiej z szóstego numeru Polityki, po przeczytaniu o szóstej rano do tej pory jestem w szoku.Tam są wyjaśnione spadki cen mleka dlaczego i jak to się skończy. 🥺

Pomieszały mi się nazwiska i myślałem że to ta co z kolodziejczakiem się uklada. 

Nie mam subskrypcji tego portalu. Wrzuć screeny 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

artykuł nic nie wnosi , jest sporo polskich zakładów mięsnych , co z tego ze jest chocby duda polski jak tego się jesc nie da i nie rozumiem samego tytułu jak pis ma doić mleczarnie , 

Opublikowano (edytowane)

A do tego ile jest małych lokalnych ubojni/masarni gdzie są często super wyroby i Polski kapitał , te duże to żarcie dla marketów głównie walą a kto zdrowy na umyśle to je 

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano
Przed chwilą, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A do tego ile jest małych lokalnych ubojni/masarni , te duże to żarcie dla marketów głównie walą a kto zdrowy na umyśle to je 

Myślę że sporo ludzi to je. Młodsi to niedługo nie będą wiedzieli co to jest kiełbasa. Ludzie w domach nie gotują i coraz więcej przetworzonej żywności. Połowa dzieci w przedszkolu nie je żadnej zupy

Opublikowano (edytowane)

Byles w takiej lokalnej ? Widziales tam ceny? Tu nie chodzi ze kto zdrowy na umysle to je, tu chodzi o to kogo na co stac. Bo idac takim tokiem rozumowania to kto zdrowy to robi "swojskie wyroby" sam i wtedy moze powiedziec ze je prawdziwa kielbase. 

Co do dojenia, jak ma doic tak jak doi cala Polskę. Juz do jednej spoldzielni weszla polityka i wiemy jak to sie tam skonczylo. 

Edytowane przez oniak
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

jak pis ma doić mleczarnie , 

Normalnie... Inflacja spadnie, chłop za to zapłaci a niektórzy zbankrutują a pis ogłosi sukces że obniżył inflacje i jest git. 

Po za tym majątek SM jest niczyj tak naprawdę i łatwo to doprowadzić do upadłości i rozpalcelowac w końcu.... 

• Like 3
Opublikowano
11 minut temu, oniak napisał:

Byles w takiej lokalnej ? Widziales tam ceny? Tu nie chodzi ze kto zdrowy na umysle to je, tu chodzi o to kogo na co stac. Bo idac takim tokiem rozumowania to kto zdrowy to robi "swojskie wyroby" sam i wtedy moze powiedziec ze je prawdziwa kielbase. 

Co do dojenia, jak ma doic tak jak doi cala Polskę. Juz do jednej spoldzielni weszla polityka i wiemy jak to sie tam skonczylo. 

Jem i kupuje. Dobrze się taka podsuszana kiełbasa przechowuje. Jak się zasuszy to jest lepsza od kabanosów. Zresztą człowiek potrzebuje urozmaicenia nie będzie jadł samą wędlinę. Wiele do życia nie potrzeba jak są dobre proste skladniki

Opublikowano (edytowane)

Pytanko mam trochę z innej beczki choć  to i to zwierzęta że mamy rejestrować w agenci kóry  nawet te na swoje potrzeby czy ktoś coś slyszał

Edytowane przez arosaw100
Opublikowano

Byłem dziś w dwóch miejscach, te samo masło w jednym sklepie 4.8zł za kostke, to samo w drugim 10.59 zł kostka, coś nie ten teges. Prawdopodobnie skończy się tak jak z nawozami, dadzą dopłatę do produkcji mleka zamiast zająć się sednem sprawy ... 

Opublikowano
28 minut temu, gonia_ napisał:

Nie sugerowałbym się opinią redaktorki mocno stronniczego politycznie tygodnika

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

SM Ryki 

14000l, Tł 4,48  bi 3,55  2,53 brutto RR

Utrzymali udziały -2gr czy wróciło 5gr?

Opublikowano

Wreszcie pisuary ogłosiły plan na polskie rolnictwo 😁😁😁 teraz chłopy nabiorą kredytów bez zabezpieczen poleca do dealerów po nowe maszyny dealerzy ceny w górę o 15 procent.  Chłopy będą spłacać a problem rolnictwa jak był tak będzie tylko jeszcze wiekszy . Zysk pisuarow też będzie dobry i znów uda się chlopa w bambuko zrobić.  Damy 300 z PKO na odsetkach zarobi PKO czyli pis . Chlop pójdzie kupi ciągnik na vat zarobi pis na podatku dealera od sprzedaży zarobi pis I jeszcze paru innych . Czyli damy durniom 300 zarobimy na durniu z 100 tys  moze więcej . Można chlopa w konia zrobić?  Można jak małego dzieciaka . To będzie takie 300000 + dla rolnika 

• Like 7
  • Thanks 2
  • Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, komizmo napisał:

Człowieku w takim przypadku to się zajeździsz szybciej niż później. A co z wycieleniami czy jakimiś kłopotami, albo awariami na stadzie?

Na razie udaje się ogarnąć wycielenia jak jestem lub w nocy. Tak są rodzice jeszcze którzy pilnują żeby się nie urwało itp bardzo dużą pomoc nie do określenia . tato 68 lat mama 60. 

Gdyby oni nie dali radę to już tylko zostały by opasy . 

Opublikowano

Niby sery tanieją, mleko w proszku tez a byłam dziś w sklepie pół kg mleka w proszku 17 zł jak było tak jest. Sery żółte od 35 do nawet 48 zł jak były tak są jedynie na maśle promocje. Więc dlaczego dla rolnika kolejne obniżki? w sklepach też powinno potanieć, a nie znowu ktoś będzie miał nadzwyczajne zyski, a rolnik tylko kupę roboty i nędzne resztki bo ile zostanie przecież krowy powietrzem nie żyją.

• Like 4
Opublikowano
10 minut temu, TheDuke napisał:

Idzie ku dobremu. Krowiarze zeszli na ziemie (przynajmniej niektórzy). Jak wiozę rano dziecko do szkoły znowu mnie znają potrafią kiwnąć, podnieść łapkę. Krowiarze zaczynają być człowiekami i to po symbolicznych obniżkach. Oby tak dalej.

A kim Ty jesteś że przysłowiowy krowiarz ma kłaniać Ci się w pas?🤨

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

A kim Ty jesteś że przysłowiowy krowiarz ma kłaniać Ci się w pas?🤨

Chyba chodziło o kulturę osobistą u ludzi. W tych czasach kłaniać się trzeba tylko bogatszemu od siebie?

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v