Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@greg1985

Pamiętam jak wczoraj, ile nieprzespanych nocy było, tu ekipa buduje, kasa topnieje, a w polu nie ma co zbierać. W planach był od razu po postawieniu wziąć wóz, dojarke przewodową i wyciąg hydrauliczny, rynek szybko człowieka otrzeźwił... Rolstal, euromilki i belima co dwa dni przyjeżdżali, że rozłożymy finansowanie na dłużej i nie rezygnuj. Ale już naprawdę nie było z czego brać 🙆 teraz można się pośmiać, ale szkoła życia za***ista. I to w pierwszym roku. 

Edytowane przez pedro2
  • Like 3
Opublikowano

Kryzys może być większy niż myslimy słyszałem od jednego przedstawiciela Osm że jedna z mleczarni za styczeń nie obniżyla ceny tyle ile powinna bo wg nich ta obniżka byłaby bardzo bardzo dużą ale nie chcieli straszyć dostawców...tacy ku.wa łaskawcy i teraz za styczeń strata 15mln ale mają sobie to wyrównać w następnych miesiącach..

Opublikowano
16 minut temu, greg1985 napisał:

Ta suszę z 2015 roku chyba każdy krowiasz  zapamięta do końca życia 😂😂😂

O tym 2015  roku każdy pamięta bo dotknął wszystkich. W tamtym roku u mnie było może trochę lepiej. Na dodatek oszczędne nawożenie bo nawozy drogie , plus koszta poszybowały w górę a mleko jakoś super nie płaciło i plony bardzo słabe.  Teraz jeśli chodzi o inwestycję to nie radzilbym się zadłużać ma większa kwotę niż suma za którą można sprzedać całe stado. Plus np dojarka czy zbiornik. Wtedy jak z krowami nie wyjdzie to zostaje ziemia, maszyny  i czysta karta. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, MariuszDe napisał:

Kryzys może być większy niż myslimy słyszałem od jednego przedstawiciela Osm że jedna z mleczarni za styczeń nie obniżyla ceny tyle ile powinna bo wg nich ta obniżka byłaby bardzo bardzo dużą ale nie chcieli straszyć dostawców...tacy ku.wa łaskawcy i teraz za styczeń strata 15mln ale mają sobie to wyrównać w następnych miesiącach..

Ciekawe jakim cudem. Jak w pierwszym miesiącu zrobili stratę nie obniżając dostatecznie ceny surowca nie nadrobili marżą to w kolejnych miesiącach co spodziewają się cudu? Wyrobienia marzy 2x , 3x 10x takiej jak w pierwszym miesiącu? Sytuacja jest mega nieciekawa. W poprzednich miesiącach to spółdzielnie dyktowały ceny dla handlu "nie chcecie po takiej cenie to nie my zrobimy masło proszek, sprzedamy przerzut i lepiej na tym zarobimy ". Dziś rolę się odwróciły handel wyczuł zatwardzenie na rynku i dziś masz mega presję na obniżenie cen. Zakłady które mogą dywersyfikować produkcję jakoś się obronią te mniejsze które mają małe możliwości mogą mieć problemy. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano (edytowane)

W mlekpolu na zebraniu powiedzieli że jak by za styczeń nie obniżyli ceny za mleko to na wypłaty dla rolników trzeba by było brać kredyt  i nie wiem czy Giżycko tak nie zrobiło żeby nie obniżać ceny za dużo a później może cena odbije 🤨 i sobie zrekompensują 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
12 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ja w 2015 gosp przejąłem i u nas cena była za mleko 0.92zl. Susza 3 lata z rzędu była u nas wtedy.

Ja między chyba kwietniem a wrześniem 2016 roku doilem za 0.84-0.87brutto no wtedy też się wogóle za te pieniądze nie opłacało no ale nie ma porównania do tych dzisiejszych czasów myślę że to tak jakby dzisiaj doic po 1,50

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

O tym 2015  roku każdy pamięta bo dotknął wszystkich. W tamtym roku u mnie było może trochę lepiej. Na dodatek oszczędne nawożenie bo nawozy drogie , plus koszta poszybowały w górę a mleko jakoś super nie płaciło i plony bardzo słabe.  Teraz jeśli chodzi o inwestycję to nie radzilbym się zadłużać ma większa kwotę niż suma za którą można sprzedać całe stado. Plus np dojarka czy zbiornik. Wtedy jak z krowami nie wyjdzie to zostaje ziemia, maszyny  i czysta karta. 

Nie licz dojarki i zbiornika bo przy słabej cenie nikt tego nie kupi albo za grosze w cenie złomu. Stado też zaniz o 20 proc bo wystarczy tąpnięcie i zaraz ubojnie i handlarze cenę w dół bo okazja 

Opublikowano
7 minut temu, Damianek20 napisał:

Nie licz dojarki i zbiornika bo przy słabej cenie nikt tego nie kupi albo za grosze w cenie złomu. Stado też zaniz o 20 proc bo wystarczy tąpnięcie i zaraz ubojnie i handlarze cenę w dół bo okazja 

No już w tej chwili widzę krowy po 6-7tys a jeszcze w grudniu były po 10 także w pełni się zgadzam...a schladzalnik czy dojarke to już od dawna problem sprzedać.

Opublikowano

był ostatnio u mnie kupiec na owijarke i mówił, e ma stado 30 krów a mleko biorą od niego jakiś prywatny na oscypki i że ma 2zl. jak mu powiedziałem że to mało, że lepiej mleczarnia płaci to jego odpowiedź że dobrze że biorą

Opublikowano
4 minuty temu, semos napisał:

był ostatnio u mnie kupiec na owijarke i mówił, e ma stado 30 krów a mleko biorą od niego jakiś prywatny na oscypki i że ma 2zl. jak mu powiedziałem że to mało, że lepiej mleczarnia płaci to jego odpowiedź że dobrze że biorą

To jeszcze mniej niż mleczarnia do której odstawiam 

Opublikowano
1 godzinę temu, greg1985 napisał:

W mlekpolu na zebraniu powiedzieli że jak by za styczeń nie obniżyli ceny za mleko to na wypłaty dla rolników trzeba by było brać kredyt  i nie wiem czy Giżycko tak nie zrobiło żeby nie obniżać ceny za dużo a później może cena odbije 🤨 i sobie zrekompensują 

To jest tylko odwlekanie i potęgowanie problemu poprzez koszty takiego finansowania. Bo nie dość że musisz obniżyć cene za poprzednia stratę to pokryć koszty finansowania i robi Ci się bomba kredytowa. Problem się potęguje bo musisz jeszcze bardziej obniżać cenę skupu. 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, semos napisał:

No tak, powinien jeszcze podziękować ze może pracować za darmo. 

🤣

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Ja w 2015 gosp przejąłem i u nas cena była za mleko 0.92zl. Susza 3 lata z rzędu była u nas wtedy.

To najstarsza faktura jaką znalazłem, jeszcze na rodziców.... Bywało tak, że dostawaliśmy 0,7zł a w tym samym czasie trzeba było płacić kare za przekroczenie kwoty coś koło 0,9 zł. Różne kryzysy się przetrwało ale czy będę miał siłę na ten to nie wiem. 

IMG_20230206_124201604.jpg

Opublikowano
32 minuty temu, semos napisał:

Gość ode mnie pojechał żeby dostać podwyżkę od prywaciarza to powiedział wprost nie chcesz nie dawaj idź gdzie indziej.  

Opublikowano
39 minut temu, MariuszDe napisał:

No już w tej chwili widzę krowy po 6-7tys a jeszcze w grudniu były po 10 także w pełni się zgadzam...a schladzalnik czy dojarke to już od dawna problem sprzedać.

Na przykład w lubelskim nie ma gdzie kupić krowy albo za stare złomy cenią więc szkoda prądu i pracy. Robią wszystko żeby nas zniechęcić do produkcji . Z Ukrainy ściągną dlatego są te obniżki. Przecież konsument też dostała podwyżki pensji ale każdy chce nas wy***ać 

Opublikowano
1 godzinę temu, greg1985 napisał:

Akurat z tym kredytem w Giżycku to wymysl Kazika wyobrazni . Bo wiem za na niektórych zebraniach dostawali dobre ciegi od rolników i rolnicy mówili że pójdą do Giżycka to kazik powiedzial że nic nke wie o żadnej kolejnej obniżce a już za 2 dni byla i ze wzięli więcej wtedy a teraz ta cena zostanie i dodał zd gizycko kredyt bralo na wypłatę żeby ludzi trochę wystraszyć 

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, grzesiu napisał:

To jest tylko odwlekanie i potęgowanie problemu poprzez koszty takiego finansowania. Bo nie dość że musisz obniżyć cene za poprzednia stratę to pokryć koszty finansowania i robi Ci się bomba kredytowa. Problem się potęguje bo musisz jeszcze bardziej obniżać cenę skupu. 

No to popatrz. Wypisz wymaluj sytuacja gospodarstw mlecznych gdy cena spadnie poniżej 2 złotych 

• Like 6
Opublikowano
33 minuty temu, Grinch1 napisał:

To najstarsza faktura jaką znalazłem, jeszcze na rodziców.... Bywało tak, że dostawaliśmy 0,7zł a w tym samym czasie trzeba było płacić kare za przekroczenie kwoty coś koło 0,9 zł. Różne kryzysy się przetrwało ale czy będę miał siłę na ten to nie wiem. 

IMG_20230206_124201604.jpg

Tak płacił jaśnie nam panujący prezes zuromina , a w tym samym czasie byli tacy co mieli po 1,3 zł/ l , a mleko perzutowe sprzedawał po ok 0.90zl/l

Opublikowano

Jeżeli spółdzielnia nie opuszcza ceny ze względu na strach o odejście i robi z tego tytułu stratę którą i tak trzeba pokryć to prezesi i rada w takim zakładzie do wymiany na wczoraj

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v